Löpning Träning 18 inlägg 13371 visningar

Sista veckan innan en marathon - dina bästa tips!

Eva Lindskog
1973 • Basel
#1
23 mars 2014 - 17:31
Gilla 
Hej på er,

Jag vill veta alla dina bästa tips för veckan innan en marathon! Vad har du gjort förut, vad funkade och när blev det katastrof? Hur formtoppa utan att bli nertränad eller seg? Ändrar du på något i kosten och hur förbereder du dig mentalt?

Alla tips mottages med tacksamhet för nu är det nedräkning... :)Kinsei
1974 • Malmö
#2
23 mars 2014 - 17:49
Gilla 
Tränar måttligt. Det går knappt att träna för lite om man gjort det man ska tidigare! Dricker Vitargo och försöker äta lätt. Provar kläder. Vaxar benen och smörjer med brun utan sol. Filar fötterna. Allt jag inte hunnit under tidigare hårda träningsveckor!
Eva Lindskog
1973 • Basel
#3
23 mars 2014 - 17:56
Gilla 
Med måttligt, betyder det att du drar ner på antalet pass eller distans/intensitet men kör samma antal som vanligt? Jag är rädd att jag blir seg om jag drar ner för mycket...
Kinsei
1974 • Malmö
#4
23 mars 2014 - 18:29
Gilla 
Tar nog bort ett pass och håller nere distansen på resten. Gärna någon snabb kilometer eller två dock, för att känna mig i form och hålla i gång benen. Inget hårt efter tisdagen om loppet är på lördagen.
Karibou
1976 • Göteborg
#5
23 mars 2014 - 19:18
Gilla 
Håller med att dra ner på mängden fast behålla intensitet (och visst är det lättare sagt än gjort!). Det finns ingenting som kan förbättras sista vecka. Seg känns det definitivt och huvudet kan kanske börja spela lite att det inte går att springa så långt... men när man är väl på startlinje, med nummerlapp på bröstet, då allt kan hända ;)

Dricka vitargo sista dagar innan loppet som extra kolhydratladdning: gjort innan alla mina mara upp till Berlin 2012. Då blev det vanligt kolhydratladdning och sen dess har det varit så också. dvs lite extra kolhydrater dagarna innan loppet (extra pasta, ris, potatis...). Dricker lite extra sista dagar innan maran, speciellt om det är tänkt att bli varmt/soligt. Lite extra bananer/frukter också. Men det är oxå nåt jag har testat under träningen.

Inget nytt eller som skall testas innan en mara för min del. Och kläderna redan testat ett antal gånger på olika pass. Så vet att de passar. Fixa benen :) kul att det finns andra som gör det :) Brun-utan-sol? nope, inte min stil, men solkräm är alltid bra att ha (och detta också skall ha testats innan så det inte rinner typ i ögonen när man börjar svettas).

Mentalt? det är alla pass under din träning som har förberett dig till detta lopp. Tro på dig själv :)

ha det så roligt!
Eva Lindskog
1973 • Basel
#6
23 mars 2014 - 19:22
1 Gilla 
Vitargo hmm... Jag har aldrig testat det innan, känns som man skulle testa på träning först. Tar med mig det till nästa gång och kör nog på lite extra pasta och rödbetsjuice denna gång!

Minskad mängd men bibehållen intensitet utan att det blir för mycket, ja balansen är väl det som är problemet! Jag klurar på hur jag skall lägga upp passen nästa vecka och velar fram och tillbaka!

Och kul kommer det att bli, absolut! :)
1971 • Nykvarn
#7
23 mars 2014 - 21:13
Gilla 
Jag tycker det fungerar bra att köra sista kvalitetspasset på tisdagen om loppet är på lördag. Gärna lite överfart där men inte så långt och med generös vila. Vilar onsdag. Ett kort och lätt pass på torsdagen gullar jag, kanske 5 km lätt med en km i tänkt tävlingsfart och leta efter rätta känslan. Några stegringar, lätt löpskolning och så avsluta med känslan av att jag vill springa mera.

Har aldrig kört någon Vitargo eller liknande men gärna lite extra allt från onsdag och framåt, speciellt extra dryck. Mellanmål. Gärna lite sötsaker som du gillar. Jag kolhydratladdar med Basset's Vingummin :-)
Framåt torsdag brukar jag ha den där känslan av en massa extra energi som bara väntar på att få släppas lös :-)
Östermalms IP
#8
24 mars 2014 - 06:48
Gilla 
Ett passus om Vitargo; det där är en väldigt speciell kolhydrat som du inte bör experimentera med sista veckan. Själv har jag provat den 2 tillfällen, fick huvudvärk och yrsel av den, samt smärtor i buken. Goggla gärna litet, det finns många liknande storys.

Jag kör med Maxims grejor som jag upplever är snällare. Tror deras kolhydrater bygger på majsstärkelse och Vitargos någon annan variant (korn och aspartan?).

Vitargo är säkert jättebra, men testa i så fall i god tid innan är mitt råd.

mvh
Eva Lindskog
1973 • Basel
#9
24 mars 2014 - 07:54
Gilla 
Tack Fredrik, Maxim har jag testat innan så det vet jag att magen tål. Ang Vitargo så känns det som att aspartam är en lite konstig ingrediens i en energidryck, men det finns kanske en poäng med det också?

Staffan, efter lite funderande så har jag bestämt mig för att köra på ett träningsupplägg ungefär som du beskriver. Ett lätt kvalitetspass imorgon tisdag, ett kort och lätt distanspass på torsdag och sedan vila inför lördag. Det känns bra! :)
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#10
24 mars 2014 - 07:55
Gilla 
Dra ner så pass mycket på träningen att det känns mentalt jobbigt, ett pass på onsdagen ( om maran är en lördag ) med inslag av lite marafart för att känna att kroppen vaknar.

2 sista dygnen ganska mycket vätska och 1 påse gelehallon (passar mig, hitta något som passar dig ) per dygn utöver den vanliga kosten, testa inget nytt utan ät och drick sådant du är van vid och vet att du klarar av att hantera.

Ingen tung mat kvällen innan , mycket vätska ( och en del salt och mineraler ) för att få fart på magen så att du kan besöka toaletten på morgonen och inte ha med den stressen ut till bajamajorna vid start.

Sluta drick 1-1,5h innan start, och framför allt . Lita på din träning, det är det du gjort dom senaste 6 månaderna som avgör hur ditt marathon blir, inte vad du gör sista veckan :)
1981 • Katrineholm
#11
24 mars 2014 - 12:27
Gilla 
Jag drar ner lite på fibrerna dagarna innan för att minska risken för löparmage.
Fredrik Holeby
1966 • Norrköping
#12
25 mars 2014 - 07:33
Gilla 
Strunta i trolldrycker och annat skit. Ät som vanligt, drick som vanligt. Mentala delen är viktigast. Se till att du tränat bra innan du ställer dig på startlinjen. Skaffa dig ett mantra. Smärta är en svaghet som lämnar din kropp.
1965 • Kungsholmen
#13
25 mars 2014 - 09:19
Gilla 
Jag drar ner på mängden sista två veckorna. Sista tre dagarna äter jag en påse godis/dag, gärna Gott & Blandat eller Ahlgrens bilar. Försöker sova ut, tar gärna en extra semesterdag dagen innan för lite mental laddning och fokus eller bara njuta av premara-känslan.
Martin S
1985 • Uppsala
#14
25 mars 2014 - 13:59
Gilla 
Om man drar ner på träningsmängden sista veckan men fortsätter äta lika mycket som man gjort tidigare, borde inte det i sig innebära en rätt bra kolhydratsladdning? Eller tycker ni rutinerade att man behöver äta och dricka sig nästan illamående dagarna innan loppet?
Kinsei
1974 • Malmö
#15
25 mars 2014 - 14:16
Gilla 
Jo, det funkar säkert bra Martin. Äta sig spymätt är inte att rekomendera. På loppet vill man ju känna sig lätt!

Anledningen till att jag själv dricker Vitargo (som någon refererade till som "trolldrycker och skit") är inte att det inte skulle funka lika bra med vanlig mat. Jag har dock mestadels sprungit lopp utomlands, och när man är på resa kan det vara lite svårare att få fram den perfekta maten i rättan tid. Då är det rätt bekvämt att kunna strunta i att jaga pastarestauranger utan äta lite vad som helst i måttlig mänd och komplettera med ett par shaker. Mycket möjligt att en påse vingummin hade gått lika bra, men det känns inte värt risken att ändra på ett vinnande koncept!
1965 • Kungsholmen
#16
25 mars 2014 - 17:48
1 Gilla 
Martin: Problemet är nog mest att har man en bra aptitreglering så kommer man tro att man äter som vanligt men man äter mindre. Därför är det lättare att "äta som vanligt" och sen lägga på lite extra kolhydrater. Men man har inget för att proppa i sig massor med pasta etc. Lite extra läsk, godis eller öl räcker bra.
Martin S
1985 • Uppsala
#17
25 mars 2014 - 19:13
Gilla 
Peter: Låter rimligt att man omedvetet reglerar intaget, det stämmer säkert bra. En extra öl som laddning låter inte helt fel heller :)
Eva Lindskog
1973 • Basel
#18
25 mars 2014 - 20:03
Gilla 
Tack för alla kommentarer, helt klart blir det extra godisranson med början imorgon onsdag! Nu skall förråden fyllas på! :)

Något jag också är intresserad av hur ni laddat när det inte funkat av någon anledning. Vad gick fel? Det är ju oftast av misstagen man lär sig mest...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.