Löpning Tävlingar & Motionslopp 16 inlägg 4880 visningar

OL - challange: mycket terräng, mindre orientering.

1978 • Arboga
#1
12 september 2013 - 10:23 (Redigerad 12 september 2013 - 10:24)
1 Gilla
Nu finns det chans att springa en enklare orienteringsform med större fokus på terränglöpning än på orientering.
Orienteringsförbundet kallar detta Challange i en kampanj att försöka skapa intresse för orientering bland terränglöpare. Konceptet är förenklat:
- Alla startar samtidigt
- Banorna är lätta, går på stig eller följer annan naturlig ledstång (diken, kalhyggen, mossar etc)
- En del partier kan vara helt obanade och då finns snitslar som visar vägen.
- Ibland är rakaste vägen snabbare, man är inte tvingad att följa ledstång eller snitsel utan man kan på eget bevåg ge sig ut i skogen.
- Först i mål vinner

Arboga Ok kommer i samband med orienteringstävlingen Golden Weekend arrangera två challangebanor lördagen den 21/9. Distanserna är fågelvägen 6 resp 9 km, räkna med att verklig distans är 10-20% längre. Banläggaren har gjort allt han kunnat för att hitta varje backe som finns i skogen. Långa banan har en accumulerad höjdvinst på ca 300m, korta banan ca 200m. Det är även spurtpris för den som är snabbast uppför lokala teknikbacken som är en del av banan :)

Mera info finns på: http://www.goldenweekend.se/ http://eventor.orientering.se/Events/Show/5527
eventor.orientering.se/Documents/Event/13223/Inbjudan-Challenge
1978 • Arboga
#2
12 september 2013 kl 10:37
Gilla
1978 • Arboga
#3
19 september 2013 kl 15:57
Gilla
Finns det inga terränglöpare på jogg?

Snart är det daxs, varför inte ta chansen att se hur orie3ntering går till samtidigt som ni kan springa en runda?
T Springsson
1970 • Skotrampa
#4
19 september 2013 kl 16:08
Gilla
Borde ju gå tycker man. Detta är ju ett bra sätt att få folk att upptäcka tjusningen med orientering.
1978 • Arboga
#5
19 september 2013 kl 20:20
Gilla
Jan: Challange är en kompromiss, kan man orientera är det det nog lämpligare att springa en ÖM bana, tyvärr är de lättare (Gul/orange) ofta lite för korta, de svåra (Blå/Svart) är lite längre samt att snitt tempot definitivt är långsammare så tiden i skogen brukar bli lite över en timme för mig.
1978 • Arboga
#6
20 september 2013 kl 17:57
Gilla
Jan: Du har helt rätt i din analys om att banorna är kortare. Som H35 springer jag idag kortare banor än när jag var H16.
Banorna har idag en helt annan karraktär, det är betydligt svårare tekniskt och kortare banor.

Det finns fortfarande Ultralång kvar, då är banorna ca 15-18km, mycket är skogen men det finns ofta alternativa vägar via stig / skogsväg för dem som inte orkar lyfta på fötterna.

Exempel på ultralång bana: http://www.mapandcoach.se/mapcoach/index.php?page=map_player&display=mapplayer&id=517
T Springsson
1970 • Skotrampa
#7
20 september 2013 kl 21:37
Gilla
Även om man kanske inte har det perfekta löpsteget för orientering eller förmåga att placera sig på tävlingar, så är det ett utmärkt och roligt sätt att få upp sitt flås och benstyrka. Även ultralöpare kör väl korta pass?

Gillar man dessutom problemlösning så är saken biff. Håller i och för sig med om att det tar emot att springa på fel ställen, som på brötiga kalhyggen och ogenomtränglig granskog, men man kan ju alltid göra ett annat vägval. :)
1978 • Arboga
#8
21 september 2013 kl 17:29
Gilla
Nu är tävligen över.

Det blev inte så stor uppslutning som jag hoppats på, 7 sprang långa banan och 1 sprang korta banan. Men vi som var där hade roligt.

Banan var ungefär som väntat.
ca 30% grusväg
ca 50% stig
ca 20% obanat.

För min del kunde det gärna vara mera obanat och mindre grusväg, men jag kan tänka mig att de renodlade löparna önskade annorlunda.
Det var intressant att se hur tätpositionerna förändras under banan beroende på om det var backar eller om det var obanat. De som var löpsnabba var grymma i början då det var mycket väg och lita lagom klättring. Själv så vann jag tid under de två kalhyggena som vi korsade, kändes riktigt skönt att kunna springa om den där haren som man knappt så ryggen på 10 min tidigare.
På några ställen kunde man gena genom skogen för att plocka in viktiga sekunder på täten.
Slutet var en riktig rysare, näst sista kontrollen låg vid foten på teknikbacken , sista låg på toppen (230m lång +55möh =>24% lutning i snitt) och målet var strax intill näst sista.
På vägen uppför kunde man välja den kortaste men också brantaste vägen, den var snabbast men sög rätt mycket kraft tror ingen orkade springa mera än 1/4-del, resten av sträckan gick vi, sista biten mot toppen kunde man välja rakt på eller service vägen runt om. Service vägen gick fortast trots att den var dubbel så lång.
Resan mot mål var farlig, här var vi tvingade att följa snitseln som gick som en serpentin nedåt. Sista biten gick rakt på och här gällde det att släppa på och bara rusa med balansen i behåll.

Splitttider på: http://obasen.orientering.se/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=27852&categoryId=44
Där ser man hur placeringarna ändras allt eftersom terrängen förändrades.
1978 • Arboga
#9
22 september 2013 kl 15:38
Gilla
Under dagen så har vi i klubben diskuterat vad som kan göras för att göra Challange mera attraktivt.
- Vi tror t.ex att det kanske är enklare att komma till startlinjen om det inte är samma dag som en OL-tävling.
- Vi funderar även på en banläggning som är konstruerad så att det finns vägval, t.ex ett spår som är via stigar / vägar och ett annat spår som är mera rakt på men obanat. Båda alternativen blir märkta på kartan och med snitsel (i olika färg)
- Skippa gruppstarten utan släppa med tidsintervall (30s eller 60s per löpare?)
- Hur stort är intresset av att springa reflex-banor i mörker?

Kom gärna med feedback, ambitionen är att vi kör en tävling till våren som är modifierad för att locka flera terränglöpare att prova Challange.
andreas vallmark
1987 • skellefteå
#10
22 september 2013 kl 17:28
Gilla
Jag sprang Challenge igår som kartblind icke orienterare. tyckte att det var ett väldigt bra och roligt arrangemang och ser fram emot en ny tävling till våren!

jag har några synpunkter som jag kan dela med mig av:
-olika vägval kan nog bli lite rörigt, tycker vägvalen var bra över lag men kunde ibland kännas lite väl "grymma" fast det är väl en del av charmen samtidigt.
-för att behöva hålla mindre koll på kartan skulle jag önska att när man närmar sig en kontroll kunde detta visas på snitseln, typ att det är både gul och röd snitsel på de tre snitslarna närmast kontrollen,
-kontrollen överst i skidbacken borde suttit tydligare för att orienteringskunskapen inte ska bli avgörande för tiden man får på den sträckan, gärna synlig från slutet av backen för ökad motivation
-sen tycker jag det var roligt att alla startade samtidigt, startfältet varierade ändå kraftigt under loppet, helt plötsligt var man först utan att veta om för att sedan bli omsprungen av de man trodde man redan var före på grund av olika vägval och terräng, det är också charmigt att man kan hinna ikapp på lättlöpta partier för att sedan bli totalt utklassad när terrängen blir lite klurig för att sedan försöka hinna ikapp igen

i det stora hela ett kul lopp med stora utmaningar, tror som sagt att man kan tjäna på att göra det lite mer "snällt" för oss icke orienterare. /Andreas
1955 • Uppsala
#11
9 oktober 2013 kl 15:39 Redigerad 9 oktober 2013 kl 15:39
Gilla
Så här tänker de i Norge:
http://orienterare.nu/T/1588

Kanske en bra idé...
1978 • Arboga
#12
10 oktober 2013 kl 15:32
Gilla
Det framgick inte så väl hur Norbaggarna tänkte sig banan, men det känns som att banorna är ganska lika den svenska Challange.

Det var inte nådig kritik på forumet. förändrings obenägna var nog bara förnamnet.

Under Golden Weekend så var Challange sepparerad ifrån Orienteringen, det var en egen banläggare och egen tävlingsledare. Challange startade så att vi gick i mål strax innan första orienteraren startade.

Till nästa Challange i Arboga funderar vi på att sepparera tävlingen helt ifrån OL. På en egen dag med ett eget arrangemang. jag är lite kluven till detta. Vi vill ju locka nya löpare in i OL världen, då kan vi inte vara för långt bort riktig orientering.
Lars O
1978 • Sandviken
#13
10 oktober 2013 kl 17:01
Gilla
Jag tycker idéen är strålande. Orientering utan att behöva orientera så mkt. Kanon. Borde intressera många.
Fick jag tillfälle skulle jag säkert vara med i ett sånt lopp om det var även för motionärer.
Annie F
1981 • Tullinge
#14
10 oktober 2013 kl 22:06
Gilla
låter väldigt roligt, finns det liknande tävlingar i Stockholm?
1955 • Uppsala
#15
11 oktober 2013 kl 08:29 Redigerad 11 oktober 2013 kl 10:35
Gilla
>> Annie F (& andra som vill lyfta på fötterna i blåbärsriset)
Jodå, Höstlunken är kanske något för dig?
Går ju nästan på hemmaplan i början av november och det finns en klass de kallar "Mil-lunken" som ska vara enklare orientering.
http://www.snattringesk.se/web/page.aspx?refid=1240
Annie F
1981 • Tullinge
#16
13 oktober 2013 kl 22:31
Gilla
Tack för tipset men den helgen nöter mina fötter asfalt och betong i New York ;-) ska spana vidare för utöver det där med datumet lät millunken perfekt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.