Löpning Kom igång 30 inlägg 4333 visningar

Nybörjartips?

Rickii
1989 • Malung
#1
7 maj 2013 - 14:41
1 Gilla
Hej!

Ställde mig på vågen för ca 1 månad sen som visade 100kg, då jag är 165cm kort är detta katastrofalt, Väger nu runt 95 kg.

Hur jag ser ut bryr jag mig mindre om, men har börjat må väldigt dåligt i kroppen med krämpor osv.
Är 23 år, så att ha ont i kroppen är inte kul alls, så nu ska det göras nåt åt!

Mina småmål:
Mål 1. Springa rundan runt där jag har mitt hus: ca 1 km med 2 jobbiga backar, en av dem är 100m+.

Mål 2. Springa runt byn, många backar och ca 1mil långt.

Har ni några tips för att inte tappa motivationen?
Har en tendens att skjuta upp saker "det hinner jag imorgon!" hur kommer man över detta?

Några andra tips för att hjälpa en total nybörjare?

Tack på förhand!
< < < 1 2 > > >
Therese
1977 • Nacka
#2
7 maj 2013 kl 15:02
Gilla
Börja med promenader, antar nästan att du har ont i knäna? Så långsam start för att göra kroppen aktivare. Bra skor även när du bara promenerar!

Gör upp en plan över när och hur du ska gå, sen ser du till att gå de dagar du planerat. "Det gör jag i morgon" finns inte längre!

Lycka till!
1973 • Klagshamn
#3
7 maj 2013 kl 15:09 Redigerad 7 maj 2013 kl 15:11
Gilla
Hej Rickii,
för det första. -Grattis till ett klokt val och välkommen hit!

Det är en jättebra idé att ha flera olika delmål, så att ha som etappmål att komma runt huset är bra.

För att hålla motivationen uppe, så hade jag anmält mig till ett lopp, kanske 5km, under sommaren och sedan ett längre till hösten. Om du kan locka med någon kompis att delta i samma, eller kanske hitta någon grupp här på forumet som kan peppa dig (se b.la. "utmanings-tråden"), så tror jag att det hjälper motivationen.

Det finns ett träningsprogram som heter c25k, (couch to five k-från soffpotatis till fem kilometer) på 9 veckor, det kanske kan vara en idé att följa?

Lycka till!!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#4
7 maj 2013 kl 16:20
2 Gilla
I december vägde jag 116 kg (183 cm lång) och nu är jag nere på 97 kg. Jag började med promenader, simning samt framför allt lägga om kostvanorna. Saker jag ändrat:

Ingen juice. Förr drack jag alltid juice till frukost.
Inget socker på filmjölken.
Endast två mackor istället för tre till frukost.
Skinka istället för ost till pålägg.
Mer grönsaker och frukt, mindre portioner.
Ta inte om mat bara för att det är gott.
Jag har även slutat med kaffe för att inte äta en massa onödiga kakor och för att jag läste någonstans att kaffe kunde öka blodtrycket.

Motionerar numera minst 3,5 timme per vecka.

Min motivation är hälsan. Det var högt blodtryck som satte igång mig. Nu är blodtrycket fixat (fått medicin) men jag mår bättre av att motionera så jag fortsätter med det. Det ger också lägre blodtryck.

Ganska snart blir motionen som ett beroende. Det är jätteskönt att gå till jobbet istället för att åka bil. Simma är jätteskönt också. Nu är snarare problemet att klura ut när jag ska få tid till all motion som jag vill. Men när man blivit motiverad så löser man det, man blir fantastisk på att klura ut tillfällen då man kan motionera.

Det var först när vågen gick under 100 kg (och BMI<30) som jag vågade börja jogga. Då hade jag också hunnit bygga upp en viss grundkondis med promenaderna och simningen. När jag började känna att promenader inte kändes jobbiga längre så joggade jag emellanåt, kanske en lyktstolpe i taget. Nu har jag kommit upp i sträckor över 5 km.

En kort slinga som din 1km-slinga kan vara bra för känner man att "jag orkar ett varv till" så är det bara att fortsätta ett varv i taget. Man måste som sagt var inte springa hela tiden heller utan kör på ett sätt som känns lagom. Man blir snabbt bättre, det går fortare än man tror innan man började.

Motivation: Tänk på hur bra du mår efter du varit ute och motionerat. Hur lätt du kommer att känna dig när du tappat några kilo till. Hur saker som tidigare känts jobbiga kommer att gå hur enkelt som helst. Att du kommer att kunna leva ett aktivt liv även när du blir äldre och om du har/får barn så kommer du att orka leka med dem och se dem växa upp utan att själv dö eller bli sjuk i förtid. Nu är du ung så det är väl inte lika akut ännu kanske men själv har jag insett att för att ge mina barn en bra uppväxt måste jag se till att själv ha en bra hälsa.

Det är först nu som jag kan känna att ett lopp kanske hade varit roligt för extra motivation. I början räckte hälsan långt för motivationen.
Rickii
1989 • Malung
#5
7 maj 2013 kl 16:23
Gilla
Bra jobbat Ronny!!
Kollade lite på kartan och min tänkta rutt verkar vara 2 km, men ska kolla Saras tips också, verkade vara en jättebra sida!
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#6
7 maj 2013 kl 19:46
Gilla
Jag fick med lite panik förra sommaren (Juli) då vågen visade 97kg (188cm). Jag har joggat och loggat i 10 månader nu och idag visar vågen på 79kg.

Ta det försiktigt i början så du inte skadar dig, får då kommer man lätt ur det. Om 5-6 veckor kommer träningen att ha blivit en vana och det kommer kännas konstigt att INTE träna, men ifall skador gör att du inte får kontinuitet så tar det såklart ännu längre innan träningen kommer naturligt.

Nu joggade jag inte bara bort mina kilon utan jag räknade även kalorier de 2-3 första veckorna för att bli mer medveten om mitt matintag.

Logga dina rundor, för det är himla roligt att titta tillbaka på det och se förbättringen!

Lycka till!
Anders Kling
1981 • Surte
#7
7 maj 2013 kl 20:10
Gilla
Välkommen till jogg Rickii.
1971 • Nykvarn
#8
7 maj 2013 kl 20:27
Gilla
Välkommen hit, ett tips för att hindra dig att skjuta upp är att du på söndagen bestämmer dig för hur många gånger nästkommande vecka som du ska träna och så genomför du det varje vecka, undantaget givetvis om du är sjuk! Det funkar bra för motivationen med kortsiktiga mål som du ganska lätt uppfyller!

Lycka till!
Rickii
1989 • Malung
#9
8 maj 2013 kl 08:48
Gilla
Spelade lite basket igen igår och kände en enorm skillnad från när jag började för 1 månad sen.
När jag började var det olidligt drygt efter 10 minuter, nu höll jag på i 40 minuter och blev behagligt trött.
Märkte även att jag snabbare blev återställd än tidigare.

Riktigt härligt!!
LinnEcke
1984 • Umeå
#10
8 maj 2013 kl 08:52
Gilla
- Börja lugnt. Skador kommer nästan alltid till nybörjare som inte börjar lugnt. Benhinnor, hälsporre, löparknä och sträckningar har varit återkommande gäster när jag inte kunnat lägga band på mig.

- Köp bra kläder. Det är förunderligt vilken effekt det har, åtminstone på mig. Man kan springa i vad som helst, givetvis, men bra grejer underlättar (pga mindre skav, mindre blött). Jag tror också att det kan bidra till en självbild som gör dig mer benägen att ta dig ut.Jag tror att många nya löpare skulle känna sig mer sporrade om de köpte bra löparkläder och därigenom började identifiera sig mer som löpare.

- Lyssna på podcasts och ljudböcker när du motionerar. I ett skede då träning inte är roligt (ännu) kan det fungera distraherande.
LinnEcke
1984 • Umeå
#11
8 maj 2013 kl 08:54
Gilla
Och starkt jobbat förresten! Känslan du beskriver, när något som nyss var tungt plötsligt är lätt, är något av det bästa som finns och går inte att fuska sig till :)
Björn Baummann
1982 • Solna
#12
8 maj 2013 kl 11:09 Redigerad 8 maj 2013 kl 11:11
Gilla
Härligt med inspirerande historier! Jag blir alltid extra glad och motiverad när jag möter folk med extrakilon i spåret. Förut kändes det som att folk skulle kolla snett på mig för att jag sprang med 20 kilo extra, men insåg ganska snabbt att de flesta sköter sitt och har sig själva att tävla mot.

Kosten är det viktigaste i kombination med att röra på sig. Vill även tipsa om tåhävningar i duschen eller när man borstar tänderna, ta trappor när du kan, och gör plankan med tidtagning (i början kanske man orkar 10 sekunder, men efter bara några gånger orkar man mer, tycker jag är riktigt motiverande).

Registrera/ta tid på träningen, så blir du glatt överraskad över hur mycket mer du orkar efter ett tag. Min största motivation var när jag köpte GPS-klocka och registrerade varenda runda. Regniga dagar gav jag mig ut bara för att kunna fylla i kalendern med resultatet.

Börja även med lördagsgodis! Valfritt såklart, men risken att unna sig i veckorna blir mindre, och belöningar kan behövas efter en aktiv vecka. Efter ett tag kanske det känns överflödigt med den typen av belöningar, och du sitter där en lördagskväll knaprandes på morötter och är lika nöjd!
1955 • Lidingö
#13
8 maj 2013 kl 11:23
Gilla
Eller varför inte låta sig inspireras av en god bok? Läs Born To Run och bli glad!! Det blev jag i alla fall. (Handlar förvisso om ultralöpning) Efter boken vill jag inget hellre än att sticka ut i löparspåret.
LinnEcke
1984 • Umeå
#14
8 maj 2013 kl 12:21
Gilla
Denna säger många är bra. Jag ska själv inhandla den under dagen: http://www.bokus.com/bok/9780099532538/what-i-talk-about-when-i-talk-about-running/
1955 • Lidingö
#15
8 maj 2013 kl 12:25
Gilla
Linn, den är fantastisk! Det enda jag önskar nu är att jag hade den oläst.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#16
8 maj 2013 kl 13:09
Gilla
Ett bra alternativ om man dras med övervikt är att cykla som omväxling. Kombinera gärna med att cykla en liten sväng, kliv av och promenera vartefter du övergår till jogging. Med en sån variant kan du öka din träningsvolym/förbränning utan att belasta knän mm så mycket.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#17
8 maj 2013 kl 13:16
Gilla
många bra tips ovan.
För att sluta skjuta på träningen kan det vara ett bra sätt att tänka att man aldrig får ställa in en träning (om man inte är sjuk). Däremot om du känner dig sliten, har ont, är opepp på tänkt aktivitet eller liknande kan du anpassa träningen där efter.
Tex, är du sliten och ska ta dig runt din vanliga runda är det bättre att du går i backarna än att du känner dig avskräckt och inte ger dig ut alls. När man börjar träna gör kontinuitet så mycket, så börja med att sätta upp mål runt det. förbättringen av prestation kommer på köpet :)
Rickii
1989 • Malung
#18
8 maj 2013 kl 14:16
Gilla
Tack för alla fantastiska tips!
Att gå / cykla till jobbet hjälper mig inte mycket då det är högst 20 meter från min dörr till dörren till företaget, men jag springer alltid den sträckan ändå, bara för att!

Jennyh Lindén
1982 • Nora
#19
8 maj 2013 kl 14:17
Gilla
Jag som är beroende av rutiner för att få vardagen och den mentala hälsan att gå ihop försöker tänka på träning som någonting obligatoriskt. Det är någonting som bara ska göras. Sängen ska bäddas varje dag, köket ska vara rent innan jag går och lägger mig, tisdag torsdag fredag söndag är träningsdagar. Det fungerar för mig i alla fall. Sen att det är mycket roligare att springa än att diska är ju bara ett plus!

När jag ska komma igång och springa efter en längre tids uppehåll brukar jag varva gång och jogg, börjar lugnt med att tex. gå fem minuter, jogga lite lugnt i en minut, gå fem minuter osv, sedan ökar jag successivt på tiden jag joggar.

Dessutom vägrar jag se min vikt som ett hinder. Vill jag springa så springer jag, känner jag att kroppen protesterar mer än vanligt (överrörlighetssyndrom) så tar jag det lite lugnare. Det finns så mycket 'kan-inten' och 'får-inten' och 'törs-inten' runt vikt. Ta det lugnt i början och öka lite i taget, kör lite styrkeövningar emellanåt, och ta kontakt med en bra sjukgymnast för att få råd om du är orolig för knän och leder.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#20
9 maj 2013 kl 12:20
Gilla
om du ska gå ner i vikt, så är det mest effektivt att lägga om kosten. Jag gjorde det o gick ner 15 kg..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.