Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 13501 visningar

Ont i knölar på insidan foten

Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#1
18 januari 2013 - 20:23
Gilla
Hej!

Jag har ont i/på ankelknölarna vid insidan av foten. Jag har sprungit i barfotaskor (New Balance) sedan jag fick mitt andra barn i slutet på april, så i ett halvår har jag använt dem. Började springa i dessa innan jag blev gravid, men sprang inte långt in på graviditetn. Upplevde inga problem i början, men har fått lite känningar allt eftersom, och nu sen två månader tillbaka kanske börjar det bli mer. Har sprungit ca 6-7 km två gånger i veckan de senaste veckorna. Börjar ladda för Gbg-varvet nu och ska lägga in längre pass också, men har bara hunnit med ett mil-pass, sedan finalloppet gick i november. Är det överbelastning, trots att jag ändå vant mig under flera månaders tid? Vill inte gå tillbaka till att springa i vanliga dojor... Det är ju underbart med dessa barfotaskor! Men kan det vara dem det beror på? Tror jag i början sprang för mycket på tårna, men det har jag rättat till, och i början upplevde jag heller inga problem. Någon som varit med om liknande? Tips på vad jag ska göra?
Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#2
20 januari 2013 kl 20:41
Gilla
Är det ingen som här som har upplevt detta...? Och ingen som har någon idé på vad det kan vara? Eller är det självklart att det är överansträngning? Kan jag stretcha ankelknölen på något sätt? Eller kan tåhävningar stärka upp runt omkring? Någon...? :)
Annelie
1971 • Skövde
#3
20 januari 2013 kl 20:54
Gilla
Jag hade ont runt de inre fotknölarna (det startade där) samt ner mot fotvalvet och under foten mot hälen en period förra året. Jag sprang med "barfotaskor", men problemen kom under sommaren då jag ökade distansen upp emot 25-40km, och det kvittade vilka skor jag sprang i. Troligtvis för svagt fotvalv.

Under hösten fokuserade jag på att massera och stretcha fötterna ordentligt. Piggboll och golfboll som man rullar under foten är effektivt. Jag vilade aldrig helt, men tog det lugnare. Jag fortsatte att springa med "barfotaskor", men varierade med dämpade skor emellanåt. Oftast gjorde det faktiskt minst ont att springa i VFF om jag höll mig till inte alltför långa pass.

Efter ett tag försvann besvären nästan helt. Jag kan fortfarande känna av fotvalvet och under foten ibland, men det går över ganska snabbt.

Jag sökte inte hjälp hos sjukvården för mina besvär utan självbehandlade efter eget huvud och sökte en hel del på nätet.
1965 • Uddevalla
#4
20 januari 2013 kl 21:03
Gilla
Excentriska tåhävningar, bollmassage, mycket och djup stretch av vaden, vadmassage (professionell), är vad jag prövar. Verkar hjälpa, fortsätter som Annika att träna. Och stor risk att det hamnar under överbelastning även om du gjort allt rätt. Lägg mycket tid på fotträning (glömde nämna balansplatta) och lite mindre på löpning så bör du komma tillbaka på rätt sätt. Räcker inte med en vecka, tyvärr, men du kanske märker skillnad efter 4-6.
Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#5
21 januari 2013 kl 10:42
Gilla
Tack för svar! Spran årets andra milpass igår, och redan efter två km ca börjar jag känna av i knölarna, och sen blir det värre. Det gör inte så ont att jag vill/behöver stanna, men jag förstår ju att det inte är hållbart. Och idag känner jag ju av det... Jag ska prova det ni föreslår, även att springa i andra skor något pass för att se om det är någon skillnad. Så tråkigt när man känner att man äntligen börjar komma någonstans vad gäller fart och distans, men "skadad" kommer jag inte långt... Får se hur mycket jag klarar att hålla igen på löpningen dock...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.