Löpning Kläder, Skor & Prylar 35 inlägg 7312 visningar

Hur snabbt åldras skor?

1952 • Varberg
#1
25 augusti 2012 - 14:42
Gilla
Nike Vomero 7 har försämrats och blivit något sorts mellanting antagligen som en eftergift till den minimalistiska trend som råder. Den härliga studseffekten är borta. Har därför lagt upp ett mindre lager av Vomero 6, men de åldras förstås även när de inte används så frågan är vilka tidsperspektiv det handlar om och har det någon betydelse. Kan man ha ett lager för två år?
< < < 1 2 > > >
Gunnar
1973 • göteborg
#2
25 augusti 2012 kl 15:03
Gilla
Tror den där "regeln" att, oavsett löpmängd, blir skorna för gamla efter ett år är rent nonsens. Att gummi (som är ett rätt inert material, skulle förlora sig och bli sprött och obrukbart verkar inte stämma. Gummiblandningar i utomhusprodukter, bildäck, packningar mfl) klarar ju sig hur länge som helst. Att gummit skulle vittra sönder på några år i inomhustemp tror jag inte på, regeln har säkert uppkommit för att sälja mer. Tryck ned lite papper i skorna, ställ dem svalt. De blir kanske som vin, bara bättre med åldern..Hittade när jag städade ett par adidas sneakers jag hade 92, visserligen inga löpardojjor, men märkte inget konstigt med dem.
HR
1972 • Stockholm
#3
25 augusti 2012 kl 17:26
Gilla
Skor åldras. Men inte så snabbt. Om de nu inte har ändrat materialen sedan jag sprang mycket. Det känns mer som att de vill att man ska byta ut skorna oftare. Mycket oftare.

Stark sol går hårt åt de flesta material men lämnar du dem inte ute på verandan hela dagarna eller i en skohylla över ett varmt element i solen så ska de ju inte åldras särskilt snabbt.

Oftast får man höra att dämpet "blir sämre". Men då de flesta skor som säljs är kraftigt överdämpade i mina ögon så låter det ju inte så dumt. Nu med de minimalistiska skorna - vad ska de säga då? Om det inte finns något dämp från början alltså...

Att skor var något stryktåligare för kan jag nog nästan tycka. Fick se ett par 25 år gamla löparskor på Löplabbet som en kund lämnat in till deras troféhylla. De hade han sprungit hyfsat mycket i - men sulan var fortfarande fin. 25 år gammal! Mina Brooks green silence som är inne på 6 månader kommer nog vara utslitna nästa säsong, och inte på papperet då, eller inte för att jag springer mycket i dem. De håller helt enkelt inte längre än så.

Jag hade ett par skor som jag sprang i från jag var 17 till jag var 23, alltså i sex år i samma skor. Jag sprang fyra till sex mil i veckan och sprang milen under 35 i dem mot slutet. Jag varvade med ett par "snabba" skor för kortare sträckor och de höll "bara" i fyra år.

Planerat åldrande har funnits länge på marknaden på många olika varor, nylonstrumpor, glödlampor, skrivare (med chip som "dödar" skrivaren efter ett visst antal tusen sidor utskrivna) etc. Synd bara att det verkar ha kommit till löparskomarknaden också. Kanske både med mytbildning om "naturligt och snabbt slitage" av materialet samt sämre grundmaterial. Fast med "unika egenskaper". ;-)

Vissa saker var fanimej bättre förr. Tror skorna jag sprang med i lumpen (Lejon?) var bättre än mycket av det som står på hyllorna idag.
HR
1972 • Stockholm
#4
25 augusti 2012 kl 17:27
Gilla
Nu måste jag vara helt ärlig och erkänna att jag faktiskt bytte snören i mina skor som jag hade i sex år.

;-)
1991 • Kristianstad
#5
25 augusti 2012 kl 18:22
Gilla
Gag precis köpt mitt tredje par skor:
1. Adias superfusion: 4-5 år
2. Asics Gel 1150: ~ feb 2010 - augusti 2012
3. Asics Kayano 18 - Augusti 2012 -

Mina gel 1150 har använts till ALL löpning jag genomförde 2010-2012 (extremt lite mängd, men ändå t.ex. tre halvmaror). Dessutom mina enda vardagsskor; Har alltså använt dem till skolan, i skogen, till stan, alla promenader och allting. Min tanke var att gummit håller så pass länge, att det inte är den primära orsaken till mitt nästa byte, att jag obehindrat kan använda dem till vardags (herregud så sköna de var ;) )

Den enda i dämpningen jag märkt att att efter 15km på göteborgsvarvet (2012) kändes framdämpningen extremt undermålig, gjorde lite ont. Men eftersom jag inte hade ett enda pass längre än 13km till varvet kan det lika bra varit av ovana.

Så nu när jag köpt mina Kayano kanske ni tror att jag slängde mina gamla, urvattnade 1150? Nope. Dämpningen ÄR rätt dålig nu, det finns inga mönster kvar på undersidan (i alla fall främre hälften), och det har blivit flera hål i nätet kring framfoten. MEN, till min nivå funkar de fortfarande bra att springa i, och inga problem alls till vardags. Så nog håller de rätt länge ändå.

Eftersom jag använt de till all löpning i ca 2,5år samt helt och hållet till vardags (få undantag någon månad på vintern), så har de hållt länge än betydligt många andra jag känner vanliga vardagsskor, trots att jag löpt i mina och promenerat betydligt mer än de har i sina :)
1972 • Lomma
#6
25 augusti 2012 kl 19:00
Gilla
Jag vet inte om man är är "prinsessan på ärten" men jag får ont i bena nära skorna är ca 1,5 år gamla. Kan vara inbillning men det har varit så oavsett sko. När man springer terräng kan jag hålla med om att skornas dämpning är oväsentligt men inte på asfalt.
HR
1972 • Stockholm
#7
25 augusti 2012 kl 19:41
Gilla
Jens: du behöver inte känna dig vek. Det är densiteten i din muskulösa kropp som vinner över materialet. Så brukar jag tänka iallafall. ;)

Hitta skor är svårt. Kanske är de par som du trivts i sådana skor som snabbt slits ut? Mina nuvarande skor verkar vara så.

På asfalt så är jag känsligare på skor, även om jag kan springa upp till 5km från barfota till vadsomhelst. Har provat sju-åtta olika par skor senaste månaden och egentligen inte fastnat för ett enda par. Då har jag bara tittat på "kandidater" och inte räknat de som jag provat på kul.
Gunnar
1973 • göteborg
#8
25 augusti 2012 kl 19:49
Gilla
Tages fråga var ju om skorna åldras även fast de inte används, klart att skor slits ner om man springer i dem, förr eller senare är de slut. Men att stoppa undan ett par skor svalt i några år tror jag inte gör skorna märkbart sämre. Risken man löper är väl snarare att tekniken och de personliga preferenserna för vad som är bra skor tenderar att ändras på några år.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
26 augusti 2012 kl 01:04
Gilla
Nike har ju en hel del av dämpningen i luftfyllda plastkuddar och de åldras mycket långsamt. Jag har ett par Nike Vomero 2 som jag ibland använder på promenader, tycker inte att dämpningen försämrats (i hälen, som är den jag märker av på promenader). Sen finns det väl ett lager EVA också, det håller nog minst några år oanvänt vid rätt förvaring, förmodligen länge.
Men det är troligen bra att använda skorna omväxlande så att de får vila längre mellan passen. Dessutom finns det ju gummisorter som verkar stelna till eller försämras när de inte används - vem har inte hittat ett par gamla strumpor eller kalsonger som helt tappat resåren för att de legat oanvända i en vrå? Medan "brorsan" som man använt funkar hur bra som helst. Men det är väl andra gummisorter.
HR
1972 • Stockholm
#10
26 augusti 2012 kl 14:05 Redigerad 26 augusti 2012 kl 14:05
Gilla
Kristoffer: det har du rätt i.

Med mitt inlägg menar jag (indirekt) att om man nu kan _använda_ ett par löparskor ganska hårt under ett par års tid så kan de ju då inte bli dåliga av sig själva på hyllan under en lika lång tidsperiod. Det var det jag hoppades skulle gå fram, men jag kunde varit tydligare.

:-)

Vissa blandningar som innehåller en hel del mjukgörare åldras ju bevisligen med åren och även genom yttre påverkan som sol, värme eller kemiska reaktioner. Så visst kommer sulor ändra karaktär, men jag tror att de flesta klarar ett par års normal lagring.
1967 • www.sapiens.se
#11
26 augusti 2012 kl 14:31
Gilla
"Mina Brooks green silence som är inne på 6 månader kommer nog vara utslitna nästa säsong, och inte på papperet då, eller inte för att jag springer mycket i dem. De håller helt enkelt inte längre än så. "

Henrik: Lustigt att du säger det för jag har sprungit i snart två år i mina Green Silence och rätt många 30+ på asfalt. Tycker fortfarande att dom funkar finfint.
HR
1972 • Stockholm
#12
26 augusti 2012 kl 15:16 Redigerad 26 augusti 2012 kl 15:17
Gilla
Marcus: det låter betryggande. :-)

Det är badtoffle/flip-flop materialet som jag är orolig för att det kommer slitas ut fort. Det finns ju en slitbana i form av nabbar under sulan men hur väl den kommer hålla över tid vet jag inte. Jag har den orange/vita modellen, dvs inte den första, om det är skillnad i material/slitbana vet jag inte.

På mina så har slitaget varit lite högt initialt trots att jag inte springer långt, men jag springer ju inte enbart asfalt.

Har du sprungit på banad terräng med dina? Jag upplever Brooks Green Silence som förrädiskt hala på vissa underlag. Och i år är det ju ofta blött ute. Men, de är kanon på asfalt och på bana. I dagsläget är Green Silence det enda par skor jag springer i.
1967 • www.sapiens.se
#13
26 augusti 2012 kl 15:25
Gilla
Jag springer sällan med dom i banad terräng för dom är ju ganska mjuka så det blir mest asfalt. Det senaste året har jag i alla fall loggat 43 mil i dom och visst är dom något slitna undertill men inte i närheten av att vara slut. Som tur är för jag gillar löpkänslan på asfalt i dom!

Oftast fasar jag ut skor genom att använda äldre skor där det är grisigare och där jag inte bryr mig om dämpningen och en del par har flera år på nacken.
HR
1972 • Stockholm
#14
26 augusti 2012 kl 15:59 Redigerad 26 augusti 2012 kl 15:59
Gilla
Marcus; Tack för svar, då hoppas jag kunna klämma ut minst lika många mil i dem. Jag är ju lättviktare och släpar inte fötterna efter mig. Tycker de är suveräna på asfalt.

Vad springer du i för andra skor? Är nyfiken då jag har breda fötter som trivs bra i Green Silence, men har svårt att hitta "liknande" skor till formen sett.

Griseskor är bra att ha, tyvärr har jag inga i dagsläget. Det enda extrapar jag har är för tunga och överdämpade och hämmar löpningen. Jag gjorde misstaget att springa med dem under ett "lugnt pass" vilket blev nästan lika jobbigt som ett "normalpass" och det enbart pga skornas klumpighet. Springer lika bra i mina Merrell arbetsskor, kanske till och med bättre...

1967 • www.sapiens.se
#15
26 augusti 2012 kl 16:27
Gilla
Jag har en galet stor uppsättning med skor men de jag springer mest med är Saucony Fastswitch, Asics Tarther och Inov8 X-Talon 212.

Och jag släpar inte heller fötterna efter mig. :-)
1975 • Göteborg
#16
26 augusti 2012 kl 19:49
Gilla
Man kanske ska ha i bakhuvudet att det ligger i skoindustrins intresse att sprida rykten om att skor blir dåliga om de står för länge, OCH göra skor som inte håller alltför bra. Halvkass kvalitet som kräver att man byter vart eller vartannat år smakar ju mums i kvartalsrapporterna.

Eller som det har sagts - Det var bättre (kvalitet) förr...!
1952 • Varberg
#17
27 augusti 2012 kl 10:12
Gilla
Tack för svar. Jag tror inte heller de åldras nämnvärt om de förvaras bra så nu ligger 3 par Vomero 6 i garderoben och väntar så får vi hoppas de rättat till sitt misstag när de är utslitna.
1970 • Lerum
#18
27 augusti 2012 kl 11:14
Gilla
Klart att skotillverkarna vill att vi byter skor varje år, använd dem två år och du är en förlustaffär ;)

Byta skor, det gör jag pga jag petar hål i meshet ovanpå med min stortå. När i princip hela tån tittar ut så brukar grus och pinnar hitta in=köp nya skor. I vissa fall har jag slitit dem snea under hälen men det är oftast när jag går i dem och då löst löst knutna, mer som en toffel. Någon gång har 'slitbanan' tagit slut efter mkt asfaltslöpning/användning men då aldrig under 24mån.

Jag har ett par skor på baksidan huset som står där dag/natt året runt. De har hårdnat och blivit hala, jag har provat att skrapa slitbanan mot grov sten och 'slipat' ner den hårda ytan något och därmed återfått greppet.

Vad gäller gummit så sa min vän så här -'tycker du att dina däck till bilen är hårda och hala? Spruta lite avfettningsmedel på dem och ta en sväng och slit ner dem lite. Viola, som nya :) '

För mig får trots allt känslan avgöra och tyvärr börjar det dyka upp väldigt snygga skor som gör att jag bara måste byta ändå ;) På senaste semester råkade jag på ett par riktigt billiga skor och meddelade frugan att de gamla skorna var helt slut. Perfekt att passa på att köpa nya nu när de är så billiga.

Åter till huvudfrågan, jag är övertygad om att skorna håller mkt längre än vad någon tror om man sköter dem och att solljus och stora temperaturförändringar (typ alltid torkar dem i bastu/torkskåp/torktumlare) dödar
Jessica Fröberg
1971 • Alingsås
#19
27 augusti 2012 kl 12:19
Gilla
Gillar att springa i Asics MEN största bekymret är att tyget i hälkappan slits sönder på bara ett par månader...Funderar starkt på att testa ett annat märke! Några idéer?? Behöver pronationsstöd och dämpning.
1970 • Lerum
#20
27 augusti 2012 kl 13:03
Gilla
Låter som att du glappar lite i hälen.
Rekomenderar annan snörning av skorna om möjligt
Annars tipsade någon annan om att limma dit en läderbit sim kan ta slitaget :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.