Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 12982 visningar

Känner av sena(?) under foten vid tåhävning

Björn
1975 • Stockholm
#1
6 augusti 2012 - 14:17
Gilla
Jag har rätt länge känt av något som jag misstänker är en sena under ena foten. Dock bara vid enbenta tåhävningar och undrar vad det kan vara? Det känns aldrig vid löpning, däremot kan den göra sig påmind någon gång när jag går i trappor i tunna skor och har sprungit mycket (framför allt i tunna skor tror jag).

Det drar från trampdynan och bak mot hälen, precis under hålfoten.

Funderar på om det kan ha med för mycket löpning i för tunna skor att göra.

Nån gissning på vad det kan vara?
1965 • Kungsholmen
#2
6 augusti 2012 kl 15:02
Gilla
Låter som Plantar Fasciit senan som är lite överansträngd. Jag har haft detta från och till utan att det värre men det är alltid risk för att det blir värre o långvarigt så man bör nog ta det på allvar och hålla koll på utvecklingen.
Björn
1975 • Stockholm
#3
6 augusti 2012 kl 15:35
Gilla
Ja det låter så. Kombinationen PF och minimalistiska skor kanske inte är så lyckad då. Jag känner aldrig av det annat än när jag gör enbenta tåhäv och då provoceras ju senan rätt rejält.
Dan Fallquist
1971 • Karlstad
#4
6 augusti 2012 kl 16:25
Gilla
Jag har det nu...och har haft det i 3 månader. Det började som du beskriver det men ökade när jag fortsatte springa. Nu springer jag nästan inte alls förutom någon jättelätt jogg då och då. Det är förjävla trist med en massa rehab och spinning/crosstrainer som alternativ. Men ta det på allvar och låt det läka ut. Annars kan det bli långvarigt.
Björn
1975 • Stockholm
#5
6 augusti 2012 kl 16:34
Gilla
Ska kolla mina anteckningar när jag kommer hem men jag tror det är något jag kände av redan i vintras men då också bara vid tåhävningar. Aldrig vid löpning. Funderar på om det kan ha varit mina tunna Inov8 som jag sprang med då som provocerade fram det och sen har det legat kvar.

Men så länge man inte känner av det under löpningen borde det funka att fortsätta som nu men vara lite extra uppmärksam, stretcha tår mm(?).
Anna
1977 • Sverige
#6
7 augusti 2012 kl 16:01
Gilla
Stretcha stretcha stretcha! Både foten, vaden och hälsenan. Jag har haft plantar fasciit, det gör skitont och är jättetråkigt. Nu kan jag springa igen men jag känner att det blir stelt under foten och även i hälsenan efteråt. Jag misstänker att det kom när jag sprang mycket i tunna skor på löpband i vintras.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#7
8 augusti 2012 kl 00:47
Gilla
Jag gick på för hårt inför Göteborgsvarvet i våras med ökad träningsdos, mer på asfalt och inspirerad av "Born to run" så körde jag mer och mer i tunnare skor. 1-2 veckor innan Varvet började jag inse vad det var under höger fotvalv. Gör inte ont så mycket när jag springer, speciellt inte när jag tar ett par gamla nedtrampade (ena punkterad) Nike Skylon. Värst är nog morgnarna då det tar en stund att mjuka upp senorna under foten. Har kört lite tennisboll under fotvalvet på kvällarna.
Har märkt en förbättring med att köra färre pass och varva med mer rullskidor. Plana pass är lindrigare än kuperade. Känns som att det underlättar mer än val av underlag. Ska kolla in ett par tuggummiskor som tex Nike Free och eventuellt även gjutna sulor.
Dan Fallquist
1971 • Karlstad
#8
8 augusti 2012 kl 17:14
Gilla
Har ni också som en "bula" på senan under hålfoten mot hälen till? Jag har köpt gjutna sulor för 1800:- men tycker faktiskt det blir ännu sämre med dem :-( De är för hårda och trycker på "bulan". Har skaffat DS Trainers och funderar på att prova FootLabs sula istället. Den verkar mjukare men kan ändå formgjutas något sånär. Trött på Crosstrainer/spinning/inlines! Vill springa i sommarkvällen!!!
Anders Nyman
1965 • Örebro
#9
8 augusti 2012 kl 19:15
Gilla
Har precis åkt på åkomman. Sprang precis som vanligt i lördags. Kände av ett obehag i hälen då, inte mer. På morgonen gick det knappt att gå. Har nu haft ont vid normal gång. Provade att springa idag. 1,6 km haltande. Surt när man är i form och tränar för ett tidsmål. Bara att lägga det på hyllan och försöka hitta alternativ träning.
1969 • Göteborg
#10
9 augusti 2012 kl 14:25
Gilla
Hade något liknande för några år sedan. Det stack till vid första stegen på morgonen under foten. Aj! Provade att rulla med boll, flaska och liknande utan resultat. Det som hjälpte var stretchning av vaderna, både inre och yttre muskeln (stretch med böjt resp. rakt knä). Det är alltså inte alltid där det gör ont som felet sitter. Kan vara läge att stretcha tårna också: sitt på huk och böj stortån framåt (på ett ungefär...). Lycka till!
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#11
9 augusti 2012 kl 22:58
Gilla
Låter knepigt Hans men jag ska testa.
Känns ju annars som att stretching är för gubbar... :D
1978 • Göteborg
#12
9 augusti 2012 kl 23:22
Gilla
Jag fick precis samma åkomma i våras efter göteborgsvarvets seedningslopp. Konsulterade direkt en expert och det var vila och rehab som gällde. Rehabiliteringen var tre omgångar fotträning varje dag, inklusive stretch av hålfoten. Detta ökar blodtillströmningen till foten och snabbar upp läkningen. Funkar utmärkt att göra dessa övningar i soffan framför Tvn varje kväll.

Utöver detta gick jag med foten tejpad i två veckor, för att minska belastningen på Plantar fascian.

Tror det tog 2-3 veckor innan jag kunde springa igen. Fortsatte med fotövningarna ett par veckor till, och gör det fortsatt från och till. Med alternativ träning under tiden tror jag nog inte att jag tappade något i kapacitet.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#13
10 augusti 2012 kl 00:22 Redigerad 10 augusti 2012 kl 00:22
Gilla
Fotträningsövningar, care to share? Gärna bilder :)
1978 • Göteborg
#14
12 augusti 2012 kl 09:54
Gilla
Vicka på tårna
Vicka på foten
Lägg en handduk under foten och greppa tag i den med tårna
Dra dig framåt på golvet, enbart med tårna

Jobba med fötter och tår, då du får igång blodcirkulationen. Inte svårare än så :)
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#15
12 augusti 2012 kl 10:13
Gilla
Tack! Lite av det jag redan gör idag. Nog därför jag har hållt det någorlunda i schack hittills.
1973 • Säffle
#16
16 augusti 2012 kl 01:03 Redigerad 16 augusti 2012 kl 01:09
Gilla
Jag började få ont på morgonen i början av året, mitt stora misstag då var att inte ta det på allvar istället ökade jag träningsdosen till 5,5-7mil i veckan och då mestadels på asfalt(skulle ju springa Stockholm marathon) .Detta gick hyfsat bra i ca 1månad men i Mars var vänster foten helt kass, haltade i stort sett vad jag än gjorde. Kunde löpa någon gång då och då, mitt andra stora misstag gjorde jag i slutet av Maj då jag sprang ett 1mils lopp, kändes ju ganska bra med värktabletter i kroppen:-( ...Det funkade i 4km men fullföljde ändå loppet och hade obeskrivliga smärtor i ca 2veckor.
Efter det kunde jag inte ens köra crosstrainer, inget hjälpte. Sökte hjälp hos läkare, sjukgymnaster och kiropraktor, alla gav olika råd.

Har gått igenom hela registret så som tejpning, massage, stretching, 5 pkt voltaren, vila, gjutna sulor till både löparskorna och mina vanliga skor..Har nu gått på regelbunden stötvågsbehandling sedan början av Juni hos en kiropraktor.

Nu, 8 månader efter första symtomen sprang jag min första riktiga löptur i helgen på 5km helt utan smärta.

Morgon stelhet har jag fortfarande och kommer att få leva med ett tag till, blev ordinerad att öka löpningen gradvis under ett antal veckor men absolut inte asfalt utan bara terräng.

Mitt råd, ha tålamod och ta det på allvar!
Lycka till!
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#17
16 augusti 2012 kl 08:18
Gilla
F.n Peter vi börjar bli gamla...
Lars (också gammal Säffle-pöjk)
1965 • Eksjö
#18
16 augusti 2012 kl 08:19
Gilla
Vad andra har sagt + smörj med olivolja:

http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=13817
Dan Fallquist
1971 • Karlstad
#19
16 augusti 2012 kl 08:38
Gilla
Man är kanske lite dum och tror "det händer inte mig", fortsätter som vanligt och kör på, och sen står man där med dumstruten. Visst.
Samtidigt så kan jag tycka att om man aldrig testar var den egna gränsen går, lyssnar på alla "goda" råd om att ta det lugnt, så kommer man aldrig att få reda på sin kapacitet. Ibland måste man köra på för att få feedback, positiv eller negativ.
För mig var det negativt att inte foten höll men jag upplever det ändå positivt att jag då började med sån träning jag inte gjort innan. Nu är det mycket mera styrka för ben och bål, balansträning, rodd och spinning. Självklart saknar jag löpningen men jag är övertygad om att jag är en stabilare, starkare och gladare löpare när det väl är dags. Och framförallt kanske bättre på att lyssna på kroppen. Så, häng i! Det blir bättre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.