Löpning Träning 18 inlägg 18084 visningar

Håll varje gång jag springer!

Alexandra Friberg
1980 • Vällingby
#1
21 maj 2012 - 15:26
Gilla
Hej!!

Börjar bli väldigt frustrerad!!
Jag får håll varje gång jag springer och jag har testat alla möjliga grejer men inget verkar funka!!
Någon som har något bra tips!!
Jag kan inte ta ut mig alls nästan och det är inte alls kul så är tacksam för alla tips och råd jag kan få!!!

//Alexandra
Isak L
1988 • Hornsberg
#2
21 maj 2012 kl 15:34
Gilla
Frustration är rätta ordet. Jag har tränat ordentligt och mycket en längre tid men ibland hugger det bara till och det är fruktansvärt jobbigt. Många säger ju att det beror på att man är otränad eller att man äter för mkt strax innan lopp/träning, men så är det i vilket fall inte för min del. Ibland hugger det till fastän jag bara har en lugn jogg så det verkar inte bero på ansträngningsgraden heller. Två saker som hjälper lite grann är att ta så djupa andetag som möjligt. På så sätt behöver man inte stanna upp/sakta ned ordentligt om det är en tävling. Det andra jag har prövat är att så fort man känner av hållet stoppar jag in fingrarna under revbenen vilket gör lite ont men jag tycker att det lindrar i vissa fall. Jag vill också gärna ha fler tips!
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#3
21 maj 2012 kl 16:00
Gilla
Det kan nog vara ganska individuellt vad det beror på. Jag verkar inte ha några problem alls längre med håll men fick det väldigt lätt när jag var yngre.

För mig berodde det inte på att jag var otränad utan det som spelade roll för mig var när jag ätit innan träning. För mig var det nästan ett måste att inte äta något 3 timmar innan träning, åt jag något så fick jag nästan alltid håll dock var risken större vid hårdare träningspass. Hur långt innan äter ni?
Isak L
1988 • Hornsberg
#4
21 maj 2012 kl 16:05
Gilla
Minst fyra timmar innan jag kör ett lopp. Jag äter aldrig gröt innan ett lopp numer, försöker hålla mig till några rostade mackor och det har blivit bättre sen dess.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
21 maj 2012 kl 16:24 Redigerad 21 maj 2012 kl 16:25
Gilla
Det var pga håll efter för stor frukost för nära inpå löpning som jag efter några år av ökad träning påslutet av 1970-talet helt skippade frukost inför all träning och tävling. Då slapp jag håll
Dock när jag tränade 2 pass, ett på dagen och ett på kvällen åt jag "frukost" redan kl 13 ungefär :-)

Senaste 10 åren har jag återupptagit frukost och kan t o m träna och tävla 3 timmar senare. Det beror nog på att frukosten är lite mindre men även att magmusklerna blir starkare efter ett antal års löpning, så jag hade troligen kunnat återuppta frukost för mycket längre sedan. Men löpresultaten blev uppenbart inte hämmade av att inte äta frukost.

Så med många års löpträning blir håll-problemet troligen mindre för de flesta tack vare bättre löpanpassade magmuskler. Lite situps då och då och löpning minst ca 4-5 h efter måltid borde elininera de flesta "nybörjares" hållproblem. Magmuskelstretch kanske oxå hjälper.
1980 • Kristinehamn
#6
21 maj 2012 kl 16:42
Gilla
Jag har också problem med håll från och till, framförallt när jag var yngre. Ibland fick jag så ont att det inte gick att springa, eller ens gå, vidare. Då fanns inget annat att göra än att stänna och vänta på att smärtan skulle nå uthärdliga nivåer. Men för lättare känningar tycker jag att det lindrar om man har något hårt i handen, tex en sten. Vet inte om det är ren placeboeffekt, men om jag börjar känna av hållet knyter jag näven runt tummen och stoppar det på så vis.

Annars är det ju precis som många säger, att undvika för mycket mat (och dryck) för nära passet. Minst 3 timmars "fasta" före ett pass minskar i alla fall risken för håll för min del.
1976 • Segeltorp
#7
21 maj 2012 kl 16:59
Gilla
Jag får sällan håll men jag märkte en lustig sak när jag ändå fick håll för ett tag sen, jag höll en högre stegfrekvens och allt kändes bra, sen slog jag av på frekvensen och då började jag få håll. Efter ett tag så höjde jag frekvensen igen då försvann hållen, igen efter ett tag så sänkte jag takten och då kom hållen tillbaka. Lite skummt men i för just det passet så fick jag håll när jag sprang lugnare...
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#8
21 maj 2012 kl 18:22
Gilla
Det är, som några, säger säkert lite individuellt.
Jag får sällan håll, men de gånger jag har fått det har jag sett två samband. Mycket nedförsbackar/ nedförlut och att jag inte andas långt ner i magen utan ytligt högt upp i bröstet (ansträngd).

Kanske samma för dig TS, eller i alla fall kanske kan hjälpa någon annan. :-)
Markus Nilsson
1994 • Åstorp
#9
21 maj 2012 kl 19:02
Gilla
Jag hade också stora problem med just detta när jag började, testa att äta långt innan du springer ca 2 h, drick mycket vatten timmen innan, för min del så försvann det helt enkelt med tiden.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#10
21 maj 2012 kl 19:57 Redigerad 21 maj 2012 kl 20:07
Gilla
Helena: Jag kan också äta tätt inpå all typ av träning, så du är inte ensam.

Alexandra: Du har fått några tips men här är två till. Det första är att få loss hållet med hjälp av andningen. Testa där du sitter i soffan att med hjälp av magen göra explosiva utandningar och låt inandningarna kommer bara av att du låter magen expandera. Låter skittöntigt och det kan flyga både det ena och det andra ur näsan, men det är en rätt effektiv teknik för att få hållet att släppa (för vissa personer, det är satans individuellt det här). Kan ta några försök innan man får till det när man springer, det känns lite bakvänt att andas med magen men poängen är att få eventuella kramper att släppa och då är det något som gör att det ibland funkar väldigt bra att fokusera på explosiva utandningar.

Det andra tipset är mer långsiktigt och handlar, tråkigt nog, om coreträning, både för de raka och sneda magmusklerna. Se också till att arbeta med rörligheten och styrkan i bröstrygg och axlar så att du orkar hålla upp hela paketet.
1983 • Bromma
#11
21 maj 2012 kl 20:37
Gilla
Jag fick sj alltid håll när jag sprang förut. Sen prövade jag att äta en brakmiddag precis innan jag gav mig iväg. Då fick jag inte håll. Sedan dess så har jag alltid försökt äta nått precis innan jag ska springa. Nu får jag aldrig håll.

Ett annat tips som verkar fungera för mig är att vid första tecken på håll så tar jag ett gäng andetag som är så djupa som det bara går. Då brukar det släppa också.
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#12
21 maj 2012 kl 23:16
Gilla
Får håll väldigt ofta men har lärt mig andas på ett sätt att det försvinner. Djupa inandningar som någon här skrev och noga med att magen åker ut när jag andas in. När jag andas avslappnat åker min mage innåt märkligt nog...
I början var det ganska jobbigt att behöva tänka på hur man andades,
När jag råkat rapa ofrivilligt och haft håll så har det försvunnit på sekunden. Så känns mer som det är gaser som bildar dessa håll, varjefall för min del.

Att det beror på dåligt tränade magmuskler som Bo skrev stämmer inte på mig. Jag har varit "vältränad" i hela mitt liv och jag kan få håll bara jag rör mig från kök till vardagsrum gående :-)
Zara
1989 • Uppsala
#13
21 maj 2012 kl 23:27
Gilla
När jag började träna löpning fick jag håll oftare men efter att jag blev mer tränad försvann det eftersom.

Men ibland kommer det även här. Jag brukar aldrig äta något 1-2 timmar innan ett pass, inte dricka heller eftersom det också kan ge håll. Men efter att ha läst här så antar jag att det är väldigt inviduelt hur lång tid innan du kan äta. Sen beror det också på vad du äter.

Om du får håll under ett träningspass har jag två tips som fungerar för mig. Ta något och krama hårt - typ kottar eller någon sten, medan du springer då brukar det faktiskt försvinna efter ett tag. Eller så stannar du upp och går en liten stund tills det försvinner och sen börjar springa.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
22 maj 2012 kl 00:03
Gilla
Det finns fler tips i nån äldre tråd, tror det var något om att krama tummen (i stället för kottar) eller nåt sånt. De få gånger jag får håll numera brukar jag fixa med djupa andetag. Tror det beror på att kroppen har vant sig (eller blivit bättre tränad) för jag kan springa direkt på frukost, även snabbdistans. Efter en halvtimme går det sämre men efter dryga timmen är det OK igen....
Tor Schönmeyr
1976 • USA
#15
22 maj 2012 kl 04:08
Gilla
@Malin "Jag får sällan håll, men de gånger jag har fått det har jag sett två samband. Mycket nedförsbackar/ nedförlut ...Kanske samma för dig TS"

För mig är det just så att jag mycket sällan får håll, men när det slagit till har det varit i slutet på långa nerförsbackar... Malin syftade du på mig när du skrev TS??
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#16
22 maj 2012 kl 11:18
Gilla
@Tor
TS = Trådstartaren. Dvs jag skrev till Alexandra.

Men även ett "tips" till er andra. :)
Alexandra Friberg
1980 • Vällingby
#17
29 maj 2012 kl 20:21
Gilla
Hej alla!!tack för alla fina tips!!
1955 • Bålsta
#18
29 maj 2012 kl 20:29
Gilla
Sprang orientering på 60-talet, då tuggade vi enrisbarr(?), inte fan hjälpte det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.