Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 10505 visningar

Ömmande häl

Erik E
1978 • Piteå
#1
7 maj 2012 - 20:11
Gilla
Det gör ont i min högra häl när jag belastar den. Punkten för smärtan/ömmandet är på främre delen av hälen och detta i kombination med att jag springer rätt ofta får praktiskt taget alla att dra slutsatsen att det är hälsporre/plantarfasciit utan att de ens lyssnat på mina symptom. Det kan det förstås vara, jag har aldrig haft det förut så jag vet inte hur det känns, men när jag läser om det tycker jag inte att symptomen stämmer in riktigt.

Först och främst gör det inte ont alls så länge jag inte går/står/springer. Sitter jag ner och vilar känner jag ingenting alls. Det känns bara bra. Vilar jag ett tag och sedan börjar gå känns det till en början bra men efter ett tiotal meter börjar det ömma och kännas överbelastat, precis som om jag stått med hela kroppsvikten på hälen tills den blivit alldeles platt. Som om jag traskat barfota på betonggolv en hel dag och aldrig suttit ner.

Vidare ser jag inga som helst tecken på någon inflammation. Det är inte rött, jag känner ingen smärta eller obehag när jag trycker med fingrar på hälen, drar stortån uppåt eller gör tåhävningar från ett trappsteg. Ingenting. Det är bara när jag går.

Det är inte heller värst på morgonen. Tvärtom kan jag luras att tro att det är borta men på väg till omklädningsrummet på jobbet inse att det börjar smyga sig på igen.

Och det här har jag haft sedan i onsdags. Idag är det måndag och det har inte blivit bättre trots att jag avhållit mig från att springa och försökt gå så lite och så försiktigt som möjligt. Det har inte blivit sämre heller utan är oförändrat. Det kom inte i samband med löpningen. Jag sprang mitt senaste pass förra söndagen, gick en lugn promenad med familjen på måndagen, vilade tisdagen och började känna av detta på jobbet på onsdag eftermiddag.

Stressfraktur och punkterad hälkudde känns inte heller som något jag drabbats av. Känns mest bara som någon slags överansträngning men frågan är då hur länge det kan ta innnan det går över. Stockholm Maraton är inte så långt borta och jag skulle gråta blod om det inte gått över då.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
7 maj 2012 kl 20:26 Redigerad 7 maj 2012 kl 20:27
Gilla
Troligast ändå plantar fasciitis. Jag har haft det med snarlika symtom. Det kändes även vid promenader men aldrig i vila.
Förutom Voltarentabletter och isning efter löpning som kan hjälpa skulle jag stretcha genom att "dra" tårna mot mig i sittande position.

Vidare finns det mjuka silikonhälkuddar att köpa som ska avlasta för hälen vilka kan hjälpa. Jag använde sådana i några månader med viss framgång.

Men det kan bli långvarigt ändå,.
Magnus
Stockholm
#3
7 maj 2012 kl 20:41 Redigerad 7 maj 2012 kl 20:40
Gilla
Håller med Bo. Man kan faktiskt få det av att gå också, om man har nya skor som är hårda/odämpade, tex tunna sneakers. Själv får jag lättare PF-känningar i mer odämpade/minimala skor och försöker då springer med lite mer dämpade skor ett tag tills smärtan avtagit. Hälkuddar kan vara en bra idé.
Erik E
1978 • Piteå
#4
7 maj 2012 kl 21:10
Gilla
Jag tog kontakt med sjukgymnasten på företagshälsovården idag men han hade tyvärr inte tid att träffa mig förrän på torsdag. Han skrev dock ut ett par hälkuddar och ett par iläggssulor åt mig. Det var bara att att åka ner på stan och hämta. Kostnadsfritt.

Silikonkuddarna åkte åt pipsvängen efter en halvtimme. De reste ju upp foten så att all avlastning försvann och all vikt hamnade på hälarna. Kändes som att jag gick omkring med hela kroppsvikten på punkten som gjorde ont och lättnaden när jag återgick till vanliga sulor var enorm.
Håkan Thoors
1958 • Stavsnäs
#5
7 maj 2012 kl 21:20
Gilla
Om det är viktigt för dig att komma igång med löpningen så ska du gå och prata med en specialist som kan undersöka vad som passar just dig. Jag hade samma problem som du men under tre månader. Ont som tusan framför allt i höger häl och det var omöjligt att springa. Undersökte mig hos Niklas Norlén på djurgården mitt emot Nordiska muséet. Han använde bl a ultraljud för att diagnosticera mig och gav mig adress till kliniker som gör specialsulor men sa att jag först skulle börja med stretching och massera hälen med en liten hård plastboll med taggar (35:-). Den jäkla bollen gjorde hela skillnaden! Jag blir fortfarande lite öm under foten när jag springer men sitter och rullar foten över bollen på kvällen efter träningen och masserar det ömmande stället ganska hårt. På morgonen är jag OK igen. Hälkuddar har jag skaffat och dom lindrar när man är lite öm. Jag vet flera som har fått vila i över ett år med plantar fasciit. Så skaffa en sån här massageboll och se om det hjälper. Annars gå och prata med Niklas. Om din PF är mer framskriden än min kan han behandla med ultraljud. länk: www.niklasnorlen.se
Håkan Thoors
1958 • Stavsnäs
#6
7 maj 2012 kl 21:24
Gilla
Hoppsan, det verkar lite långt till Djurgården för dig. Men det finns säkert någon i Piteå med samma inriktning som Niklas. En arbetskamrat till mig fick stötvågsterapi med ultraljud och blev besvärsfri på några få behandlingar.
Håkan Thoors
1958 • Stavsnäs
#7
7 maj 2012 kl 21:32
Gilla
Erik E
1978 • Piteå
#8
7 maj 2012 kl 21:35
Gilla
Är det liksom helt uteslutet att det kan vara någonting annat? Jag är tämligen okunnig om det här med löparskador men det känns ju som att de flesta av symptomen inte stämmer. Att det skall vara värst på morgonen, lindras av hälkuddar, göra ont när man trycker på senfästet, kännas när man drar i stortån eller gör tåhävningar, m.m.

Det känns som att alla former av hälont automatiskt diagnosticeras som hälsporre. Är det hälsporre så är det förstås hälsporre, det kan jag inte komma ifrån, men är alla andra alternativ verkligen uteslutna?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
7 maj 2012 kl 21:43
Gilla
Jag tycker dina symtom som du beskrev först verkar stämma mycket bra på plantar fasciitis, men det finns säkert lite individuella variationer beroende på hur skadan exakt ser ut i olika fall.

Punkten i ditt fall låter ju som fästet för den aktuella senstrukturen i hälen är drabbat.

Naturligtvis kan dock ingen här utesluta något annat. Kanske finns en slemsäck där som kan bli inflammerad t ex ?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#10
7 maj 2012 kl 21:47
Gilla
Här en officiell sajt i USA om plantar fasciitis :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0004438/

Den tar i alla fall upp isning som jag prövade.
Magnus
Stockholm
#11
7 maj 2012 kl 22:13
Gilla
Det där med mest ont på morgonen stämmer inte överens för mig..gör det ont så gör det oavsett vilken tid på dagen. Sen om det är hälsporre eller ej, du har nån slags överansträngning av senorna/musklerna under foten och behandlingen är i princip samma för alla dessa.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#12
7 maj 2012 kl 22:16
Gilla
Jag kände inte heller morgonstelhet. Absolut tror jag stretching av undersidan av foten kan hjälpa och förebygga återfall. Jag springer en del i backar uppför och tyvärr därför utför ibland i Spanien och får lite känningar då och då men stretchingen håller det i schack.
1952 • Varberg
#13
8 maj 2012 kl 08:50
Gilla
Hade en bristning i plantarfascian för drygt ett år sedan. Crabwalk (stå rakt upp barfota och dra dig framåt med tår och hålfot) har gjort underverk för fötterna. Numera en daglig rutin. Se till att inte hoppa fram och då är en meter tufft i början. Kombinera detta med massage manuellt eller hjälpmedel.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#14
8 maj 2012 kl 11:52
Gilla
Jag har med svårdefinierade problem med häl, fotled fot senor osv, kolla denna tråd http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=25422

Jag skall in till läkare u, och hoppas få ett svar.
Men, som i slutet på tråden här ovan, massage har hjälpt!
Erik E
1978 • Piteå
#15
8 maj 2012 kl 19:40
Gilla
>Här en officiell sajt i USA om plantar fasciitis : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0004438/

Tack

Läste igenom den och kan än en gång konstatera att inte en enda punkt under vare sig "Causes, incidence, and risk factors", "Symptoms" eller "Signs and Tests" stämmer in på det jag har.

Idag kom jag ihåg att jag faktiskt är i besittning av ett par inlägg som är gjutna efter mina fötter. Jag fick dem för många år sedan när jag led av trötthet i benen, men blev bara tröttare av dem och fick ont i fötterna så de hamnade i en låda och glömdes bort. Jag fann dessutom idén att gjuta igen hålfoten lika kontraproduktiv som att steloperera knäna. Den finns ju trots allt där av en anledning.

Men de åkte i alla fall fram igen och jag kunde gå utan att känna av hälen alls. Och det är inte så konstigt för de är så högt gjutna att jag praktiskt taget har hela vikten mitt på hålfoten. Några längre sträckor blir det dock inte tal om för efter en kort tur ner till livsmedelsaffären och hem igen var hålfoten så knådad och varm att jag var tvungen att ta av mig dem och vila en stund. Det kändes dock bara bra. Som om jag fått en rejäl fotmassage. Blodet strömmade som en vårflod genom fötterna och nu känns det ganska behagligt när jag går omkring barfota i huset.
Erik E
1978 • Piteå
#16
8 maj 2012 kl 19:46
Gilla
>Till sist:
Länk till massageboll: http://www.sport-tiedje.se/se/Kettler-Massageboll-Set-7350-021

Hade faktiskt något liknande hemma. En leksak förvisso men den ser exakt likadan ut. Aningen mjuk kanske men det gick bra att massera med den.
Erik E
1978 • Piteå
#17
10 maj 2012 kl 18:27 Redigerad 10 maj 2012 kl 18:27
Gilla
Besök idag hos sjukgymnasten. Diagnosen blev en överansträngd och lätt inflammerad hälkudde. Vila, avlastning och gärna en kur med ibuprofen eller voltaren rekommenderades.

Mina inlägg var helt perfekta för ändamålet. De var lite väl högt gjutna och avlastade hälen väldigt mycket. Häldelen var dessutom kupad och gick upp på sidorna om hälen och kapslade in hälkudden vilket gjorde att den inte kunde flyta ut alltför mycket.

Det hade dock redan hunnit bli mycket bättre. Jag kunde gå långa sträckor utan inlägg idag utan att känna annat än en lätt obehag i hälen. Räknar med att kunna springa igen till veckan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.