Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 8071 visningar

Springa med ömmande häl

Lisa Nordin
1996 • stockholm
#1
30 december 2014 - 19:33
Gilla
Hej! Ska försöka hålla mig kortfattat.

Jag har sedan ca 3 månader tillbaka haft plantar faschiit. Gjort stretchövningar fotövningar rullat med isflaska osv. Vilket gett resultat! Har nu inte problemet med att det "drar i foten" längre. Orsaken var troligtvis överbelastning + stela vader.
Går med bra skor både inne och ute. Har pronationssulor och pelott.

MEN den som fortfarande inte är borta är mina ömmande hälar (häl). Riktigt drygt då jag blir så glad nu när plantar faschiit försvunnit! :-)
Det ömmar typ över hela hälen, inte ont. Endå har jag inte sprungit på 3 månader. Testat tejpat och det blir väl bättre men inte så värst.

Är det uttrampade hälkuddar tror ni? Hur läker man det och LÄKER det över huvudtaget?
Kan jag börja springa ingen nu när pf är borta även om jag har ömmande hälkuddar om jag nu tejpar när jag springer?

Mvh
1984 • Stockholm
#2
30 december 2014 kl 19:48 Redigerad 30 december 2014 kl 20:01
Gilla
Jag är på g att bli av med PF också. Det som gör mest ont med PF är ju inflammationen eller vad det nu är som sitter i hälarna så förstår inte riktgit vad du menar med att du blivit av med det? Visst gör det ont i själva fascian också när det är som värst men hälsmärtan är ju annars väldigt typisk för PF. Man har nästan ingen blodgenomströmmning där så det tar skitlång tid för det att läka helt. Men helvila är inte bättre än att röra sig lite lagom som jag förstått det, det började faktiskt bli klart bättre först när jag började springa igen. Jag började springa när det mest gjorde ont i hälarna på morgnarna och då kändes det alltid i hälarna i början av passen (2-3km tills vaderna var varma) och efter passen när jag tog av mig skorna. Jag försökte springa "lagom mycket" så att det hela tiden gick åt rätt håll. Nån vecka sprang jag lite för mkt och då blev det lite värre igen, men annars blev det sakta, sakta bättre. Ärligt talat har jag inte sett särskilt stora samband mellan att det skulle gå fortare att läka av vila, stretch eller massage utan upplevde snarare att det gick långsamt, långsamt åt rätt håll i stort sett oavsett vad jag gjorde (så länge jag inte sprang alldeles för mkt för då blev det snabbt värre). Hälsmärtan tar i snitt 6 månader att bli av med och det är precis på g att gå över nu för mig, 6-7 månader efter att jag fick det.

EDIT: Skillnaden jag gjorde när jag började springa igen var att jag gick upp ordentligt i dropp - från 4mm innan PF till 13mm efter. Upplever att högre dropp är lite snällare mot mina vader och jag tror det är mestadels därifrån det kommer. Märker också att det blir lite sämre igen när jag springer i mina lättare skor. Om det beror på att de har lågt dropp eller om det är för att de inte är lika stabila vet jag inte.

EDIT2: Sitter förresten smärtan framtill på insidan av hälen, där fascian fäster? Det är där PF gör mest ont. Gör det ont mer mitt under hälen så kan det ju vara något annat menar jag.

EDIT3: SÅg nu att du skrev att det ömmade över hela hälen. Inte riktigt koll på vad det kan vara då - för mig har det mest smärtat framtill och ibland i nedre delen av hälsenan. Men det är säkert troligt att det är PF:en som är boven även i ditt fall...vad, hälsena,häl och fascia verkar ju samverka och påverka varandra väldigt mycket överlag. Tycker jag haft ont lite överallt i dom delarna under den här perioden.
1984 • Stockholm
#3
30 december 2014 kl 20:06
Gilla
Jag tycker själv inte att du ska vara rädd för att prova springa och se vad som händer. Gör det ont så att du börjar halta så ska du givetvis inte springa men känningar i början av passet tycker jag är ok. Blir det bättre och bättre under passets gång så är det nog OK men blir det sämre och sämre efter några kilometer så lägg ner.
1976 • Västerås
#4
30 december 2014 kl 20:44
Gilla
Känner igen det där med ömma hälar efter botandet av PF.
Gick med tejpade fötter ca 5 dagar i sträck sen en dag vila och sen tejp. PF läkte snabbt tillsammans med rehab. Detta började jag med i aug/sep. Gick med foppatofflor inne för det var mjukt och gott. Sen för en vecka sen eller två började jag vänja fötterna vid barfota inomhus och det var ömt ett tag. Men nu är den ömheten nästan helt borta.

Ibörjan sprang jag med tejpade hälar för att sen använda gjutna sulor som håller ihop hälen. Nu är det bara sulorna jag kör vid löpning och ingen tejp.

Vet inte om det är samma anledning som ditt hälömma men ville bara dela med mig :-)

Kom ihåg att börja springa lugnt. Jag körde på löpband:
5 min vecka 1 och 2.
2 x 5 min vecka 3.
3 x 6 min vecka 4.
3 x 8 min vecka 5,
10 + 12,5 min vecka 6,
15 + 20 min vecka 7,
vecka 8 i 2 x 5 km ute och hela tiden lyssna på kroppen.
Nu efter 16 veckor efter löpförbud upphävdes av sjukgymnasten har jag kört 10 km och totalt 27 km på en vecka. Inte att glömma absurt mycket tåhäv...
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
30 december 2014 kl 21:56
Gilla
Om det är hälkudden läker den nog efterhand om du inte belastar den för mycket - såvida den inte är totalförstörd men det låter inte så.

Du skriver om stretch mm men inget om styrketräning. Småningom bör du träna upp styrkan i fötterna så att du kan vara utan pelott och gjutna sulor.

Det är nog bra om ett proffs hjälper dig att avgöra hur du ska gå vidare, är det hälkudden, fortfarande PF-fästet eller hälsenefästet eller nåt annat? Om högre drop är bra kan jag inte avgöra men tjockare dämpning i hälen låter inte fel i sig.

Ska du springa? Fråga fysipterapeuten om råd. Blir det värre efterhand eller från gång till gång är det i alla fall fel på något sätt.
1975 • Billdal
#6
31 december 2014 kl 00:02
Gilla
Köp Sketcher, det blev vändningen för mig efter mina problem på precis samma sätt som du beskriver. Hälen ömmade mycket men läker sakta ut nu. Men skorna i kombo med sulor som trycker ihop hjäper verkligen . Kör kruskavel också, det släpper i vaderna av det. Lycka till!!!
1984 • Stockholm
#7
31 december 2014 kl 06:51
Gilla
@Niklas. Har du kört Skechers löparskor eller vardagsskor? Kikat lite på deras löparskor men inte direkt av den anledningen, skulle isåfall vara extra intressant.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
31 december 2014 kl 08:41
Gilla
Jag körde enbart i Skechers löparskor efter min häloperation. De har inga hårda hälkappor och är byggda för löpning på mellan/framfot. Använder fortfarande dem på löpbandet och gym. Testa gärna någon av deras mer dämpade modeller.
1984 • Stockholm
#9
31 december 2014 kl 08:45
Gilla
Ok, tack Lars. Tittat mest på ride. Kör just nu mizuno rider förresten, upplever att den varit bra för mina vader och fötter också.
1975 • Billdal
#10
31 december 2014 kl 14:46
Gilla
Kört med Go run 3. Helt fantastiska. Fick tom ihop en mara med dessa trots skada hela året och total avsaknad av löppass . Med dessa känns det super. Ska köpa ett par till. Billiga också??
1984 • Stockholm
#11
31 december 2014 kl 15:15
Gilla
Sry för offtopic men du har inget tips på var man kan köpa dem online till amerikanska priser? Är ju många som inte levererar till Europa.
Lisa Nordin
1996 • stockholm
#12
1 januari 2015 kl 13:48
Gilla
Tack för alla svar. Tar verkligen till mig alla erfarenheter och tips.

Läget just nu är så att jag fortsatt med alla rehabgrejer jag redan gör. (Oldboy: Jag gör redan styrketräning för fötterna för att bygga upp fotvalvet och fotstyrka). Tack för tipset med kruskaveln! Har dock inte råd att köpa nya skor, men har redan väldigt bra för mina fötter samt att gå och löpnliniken byggde upp dom lite extra i hälen som jag ska ha nu under ett tag framöver. Samt att jag gått tejpad nu i några dagar. Ömheten börjar släppa så tror jag kommer fortsätta tejpa.

Tror jag kommer börja sätta igång löpningen lite sakta med säkert nu till/efter helgen. Tack för tipset av upplägg. Tur att det inte är så mycket snö endå där jag bor, så kan jag börja med att springa på mjukt underlag (är orienterare).
1976 • Göteborg
#13
1 januari 2015 kl 14:45
Gilla
Aj då:( Är nog av samma åsikt med att under inflammationen(då det tar ont) kan man använda sig av onaturliga skor med sula tejpning etc. Men helt av annan åsikt att de skall vara heldämpat och pronerat om man vill bemästra kvalitetslöpning och en långvarig hälsa. Barfotaskorna med rockplate tex vibram fivefingers spyridon, först terrängpromenader och sedan lugn löpning är nog det som öppnade mina ögon och gör samtidigt styrketräningen stretchen för fötterna och kroppen. Lycka till Jenny Mvh, en föredetta tejpare
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.