Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4451 visningar

Ont i foten av Asics Gel Excel 33?

1965 • Eksjö
#1
4 maj 2012 - 08:34
Gilla
Någon annan här som upplever smärta undersida framfot efter löpning med nya Asics 33? Jag köpte ett par att ha som nya långpasskor, de kändes bra cirka 6-8 gånger men nu får jag ont under höger framfot i slutet av passen och ännu mer dagen efter, dock bara på en specifik punkt mitt under tredje tån.

Någon som känner igen sig?

Jag tror inte att det är stressfraktur, för det har jag haft två gånger förut och det kändes inte så här (det kändes värre), misstänker istället att det på något sätt kan vara den nya plastbryggan i skon som lyfter framfoten runt mittentån och således rent logiskt låter mittenområdet där jag har ont sjunka ned, relativt sett.

Jag roterar med flera andra skor som jag inte får ont av, så lösningen är ju iofs enkel, bara att pensionera detta par och springa i andra skor istället, anledningen att jag frågar är istället att det bara drabbat den ena foten (vilken iofs är cirka en halv centimeter kortare än den andra så just denna smärtpunkt ligger kanske lite annorlunda i sin sko än motsvarande i den andra).

Anyway, någon mer som fått/får ont av nya 33:an, i en fot eller bägge?
1964 • Stockholm
#2
4 maj 2012 kl 20:33
Gilla
Att Asics fortfarande verkar envisas med ett liknande plaststöd i mitten av sulan, som för knappt 20 år sedan orsakade den allvarligaste skada jag råkat ut för under knappt 36 års löpträning, gör mig minst sagt ledsen i ögat. Byt skomärke! Skadan ifråga var en seninflammation i en sena under foten som till slut gick av helt. Operation 2 gick bra. Tack doktor Turan.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#3
5 maj 2012 kl 01:29
Gilla
Jag får ont av alla asics jag försökt med på senare tid. Vanligast under framfot samt på häl.
Glömmer det ibland, men för mig fungerar andra skor bättre.
Har slösat en del rehabtid på oförståndet...
Spring med andra skor är även mitt råd.
Fredrik Sjögren
1974 • Mölndal
#4
5 maj 2012 kl 09:48
Gilla
Mortons neurom? Kan vara värt att söka på det.
1959 • Saltsjö-Boo
#5
5 maj 2012 kl 11:12 Redigerad 5 maj 2012 kl 11:12
Gilla
Från Asics svenska sida. Klar "Bullshitvarning" och nästan lite komiskt:
"Viktig information
Nya GEL-EXCEL33 är en avskalad, bekväm och flexibel modell som skyddar och ger stöd på ett naturligt sätt. Modellen passar perfekt för seriösa löpare och har utformats för att fungera tillsammans med foten och stödja de naturliga rörelserna genom hela steget. I skons kärna finns Propulsion Trusstic™, som efterliknar plantar fascia i hälen och använder fotens energi för att driva löparen framåt. Full Guidance Line™ hjälper också till att göra löpningen mer effektiv och främjar optimal fotplacering från hälisättning till frånskjut. Den lägre, mer flexibla mellansulan ger en naturligare känsla, och hälplanceringen 10 mm lägre än framfoten ger foten optimalt biomekaniskt läge. Den låga vikten påverkar varken stödet eller flexibiliteten. GEL™ Cushioning System, Personal Heel Fit och slitstark sula ser till att foten är skyddad, utan att skon blir onödigt tung."

Håller med Sven W att plastbitar i mellanfoten är ett elände. Har tagit bort sånt på alla mina skor vilket bara gjort dem bättre....
En sko behöver bara dämpande mellansula, slitsula och en ovandel som med god passform håller fast foten vid sulan. Allt annat med flashiga namn och påstådda positiva effekter är tyvärr bara bullshit och bondfångeri. Inget att betala dyra pengar för och riskerar bara att orsaka skador och problem...
1969 • Motala
#6
5 maj 2012 kl 12:38
Gilla
Fick liknande symtom efter långpass med nya Asics Nimbus 13 men fick hjälp av Bosse på Team Sportia i Motala med att installera en pelott under innersulan vilket avlastar trycket på nerven.
Detta gav omedelbart resultat & smärtan försvann.
Stort Tack till Bosse!
1965 • Eksjö
#7
10 juli 2012 kl 14:54
Gilla
Jag får nog ta tillbaka det mesta av klagomålet ovan. Efter att ha låtit dessa skor vila en månad har jag gradvis tagit in dem i rotation igen, utan att få ont (kanske är det lite grann som att börja med VFF, man måste göra det gradvis) och jag trivs bättre i dem när jag trycker på lite än när jag springer långsamt (vare sig det är medvetet eller p.g.a trötthet).

Efter en sällsynt trevlig sträcka på en skogsstig häromdagen som fick mig att känna att de nog inte heller är så dumma i skogen när det är någorlunda hårt där tog jag nu ut dem för jämförande 800-intervaller i skogen i dag med ett par Icebug OLX och ett par (ganska tunga) Inov-8 Roclite 319, med pulsbälte för att kunna säkerställa att ansträngningsgraden var densamma. Trodde nog att Icebugen skulle "vinna" men det blev i princip dött lopp mellan alla tre och där det bara skilde sex sekunder mellan den snabbaste och den långsammaste av sex intervaller.

Icebug "vann" uppförsdelen och Roclite "vann" nedför (inga stora backar på något sätt dock, men å andra sidan regnade det hela tiden så underlaget överallt var blötare än tänkt) men 33:orna tog igen de sekunderna på flacken. Lite överraskande faktiskt. Jag hade varit nöjd om de kommit nära, typ tio sekunder efter de rena terrängskorna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.