Löpning Träning 16 inlägg 7774 visningar

Varför springer män snabbare än kvinnor?

Lovisa Åkesson
1976 • Sthlm
#1
3 mars 2008 - 08:54
Gilla
Kanske världens mest korkade fråga, men fattar inte vad det är för egenskaper som gör att män generellt sett springer snabbare än kvinnor? Det finns ju kvinnor som tränar extremt mycket, hon norskan exempelvis, som var snabbaste kvinnan på Stockholm marathon förra året. Hon springer viss mer än 4 mil per dag, men springer ändå 20 minuter långsammare än snabbaste mannen?

Är det ngt genetiskt? Och isåfall; om en man och en kvinna springer samma sträcka på samma tid; är kvinnan bättre tränad än mannen då?

Som sagt frågan kanske är både korkad och ointressant, men undrar ändå...
Roland Söderström
1962 • Onsala
#2
3 mars 2008 kl 09:02
Gilla
Är det inte så enkelt att mannen har större muskler och därmed har lättare att träna dom att bli uthålligare?
Kvinnor har väl inga problem att hänga med männen, men dom kroknar efter ett tag.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#3
3 mars 2008 kl 09:23
Gilla
Nä, så vitt jag vet så är vi av samma genpool för vi är ju från samma mamma och pappa så att säga ;). I grund och botten är det hormoner. Hon är med största säkerhet bättre tränad eller har mer talang för löpning än en man på samma tid. För ser man över alla sträckor ligger rekorden lägre hos männen. Därimot verkar inte uthålligheten skilja så mycket om ens något.
Joakim Thulin
1966 • Knutby
#4
3 mars 2008 kl 09:25
Gilla
Hej! Ny medlem och första inlägget... inget svar på frågan direkt, men det är väl inte muskelmassan som styr prestationen i uthållighetssporter? Är det inte mer parametrar som syresättning av muskulatur och sånt som styr prestationen?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
3 mars 2008 kl 09:47
Gilla
Därför att män har betydligt högre halter av testosteron i kroppen än kvinnor. Testosteron=anabol steroid (naturlig)
Annika Nordin
1970 • Stockholm
#6
3 mars 2008 kl 09:47
Gilla
Utan att ha något minne av var jag läst det kan jag bara hoppas att någon annan kan styrka denna teori, men teorin går ut på att skillnaden i prestation mellan könen minskar ju mer distansen ökar. Så vid riktigt långa distanser är skillnaderna inte längre speciellt iögonfallande. Någonstan har jag även läst att under extrema distanser och förhållanden har kvinnor bättre prestationsförmåga än män och om jag minns rätt hängde det samman med förmågan att lagra fett.

Ava
1958 • Lindome
#7
3 mars 2008 kl 09:48
Gilla
Som jag förstått det har män generellt mer muskelmassa (hormonellt betingat) och springer därmed fortare. Däremot verkar kvinnor ev. vara generellt mer uthålliga och därför bör/förväntas skillnaden minska på längre distanser. Problemet är väl bara att det inte är så särskilt länge som kvinnor "fått lov" att tävla på längre distanser och vi har väl därför inte nått vår fulla potential ännu. Ungefär så har jag hört.
1974 • Göteborg
#8
3 mars 2008 kl 10:46
Gilla
Har inte kvinnor i genomsnitt lägre Hb-värde än men, och borde inte det påverka syreupptagningsförmågan?
1966 • Karlstad
#9
3 mars 2008 kl 14:38
Gilla
Nu gällde ju huvudfrågan snabbhet, och då är det muskelmassa och explosivitet som avgör. Biologi.
1974 • Göteborg
#10
3 mars 2008 kl 14:46
Gilla
I den ursprungliga frågan nämdes maraton som exempel på en distans, och där borde syreupptagningsförmåga vara intressant.
EvaMarie
1957 • Linköping
#11
3 mars 2008 kl 14:46
Gilla
Just det. Biologi. Män har generellt sett större och starkare muskler. Det är ju inte bara i löpning som män får bättre resultat än kvinnor, utan det gäller väldigt många andra sporter. Så här på rak arm kommer jag bara på ridning och bågskytte där män och kvinnor tävlar på lika villkor, men det finns säkert fler...
Klas Ling
1967 • Alingsås
#12
3 mars 2008 kl 16:33
Gilla
Den här diskussionen är väldigt intressant! Jag har läst (tror det var i illustrerad vetenskap) att kvinnor har 8-14% mindre muskelmassa och lungkapasitet etc. Om man leker lite med tanken, så kan det kanske vara så, att ska vi få en rättvis bedömning ,då vi jämför könen, så ska kvinnors sträcka, då det gäller löpning, vara ca 10% kortare. (Så som dom faktiskt gör på kort häcklöpning). Kanske borde kvinnor ha en fotboll som är 10% mindre/lättare och spela på en plan som är 10% kortare/smalare, om vi övergår till fotboll? Men jag har också läst om ultratävlingar som genomförs i mixade lag och där tävlingen varar i flera dygn, att det är kvinnorna som håller upp farten sista dygnet/dygnen!!
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#13
3 mars 2008 kl 17:01
Gilla
Det kan kännas lite surt ibland. Trots att jag springer mer än min man har jag inte en changs att komma ifatt honom. Faktiskt ett av mina världsproblem :-)
Anders S
1973 • Göteborg
#14
3 mars 2008 kl 18:40
Gilla
Men Paula Radcliffe har sprungit på 2.15...och man kan ju undra vad som händer om kvinnor världen över i samma utsträckning som män får möjlighet/tillåtelse att träna och fokusera lika mkt som män.

Hur många svenska herrar har gått under hennes tid i år?
När Paula kom ner till 2.15 följde dessutom flera andra kvinnor efter och kom under 2.20, så kanske är det också delvis fråga om en mental spärr.

Jag vill inte påstå att det INTE har biologiska orsaker, men sådana tankegångar kan ju ha just en sån begränsande inverkan man vill undvika.

I sin bok skriver Paula mkt om att hon alltid tränat och jämfört sig med män och vägrat att acceptera att hon skulle ha sämre förutsättningar.
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#15
3 mars 2008 kl 20:51
Gilla
Ni har väl sett The Matrix? Samma sak gäller här, man måste frigöra sitt sinne och kliva ur sina mentala bojjor. Just nu kan inte den snabbaste kvinnan springa lika snabbt som den snabbaste mannen, bara för att hon "vet" att hon inte kan det.

Free. Your. Mind.

Jag hoppas det är så i alla fall :]
1963 • Bromma
#16
3 mars 2008 kl 22:51
Gilla
Generellt sett springer män fortare, hoppar högre och längre och kastar längre. Men å andra sidan hur intressant är det egentligen för de allra flesta av oss vad den genomsnittliga kvinnan respektive mannen klarar? De "finns" ju inte. Vi kommer aldrig att träffa dem eller tävla emot dem. De duger bara till att sätta begränsningar för vad du och jag kan åstadkomma som individer, med oss själva. Den finns också en massa andra föreställningar om vad män respektive kvinnor ska vara bra på och har ungefär samma effekt - de begränsar vår uppfattning om vilka val vi och andra medmänniskor "får lov " att göra. Var den du vill vara! Sätt dina egna mål! Free. Your. Mind. ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.