Löpning Träning 8 inlägg 4257 visningar

nybörjare-hur lägga upp träning?

Elin Karlsson
1984 • Uppsala
#1
8 maj 2011 - 21:16
Gilla
Hej!
För drygt en månad sedan så började jag springa. Har aldrig varit någon springtjej o har alltid avskytt det så jag började med att varva gå/jogga 2 km, eller mer orkade jag inte springa om jag ska vara ärlig. Nu knappt en månad senare så orkar jag springa 6.3 km utan stopp som längst o kände att jag skulle kunna springa mer. Har sprungit 3-4 ggr/v.

Nu till mitt problem; tror att jag gått lite för fort fram för min kropp att hänga med, har fått ont i vaderna (insidan/framsidan, vilket verkar vara vanligt) o ena höften. Eller borde det inte kunna vara det?

I alla fall så har jag nu en liten paus till det går över så tänkte jag börja om lite från början o hoppas att det går bättre. Hur är bästa sättet att göra då? Hur länge ska man köra på samma distans innan jag ökar? Kan det vara att jag springer ganska sakta o enligt mig har en rätt tung springstil så det sliter mer på benen? Bör jag då istället försöka öka farten i början istället för längd för att få ett mer flyt i rörelsen?

Hoppas verkligen att jag ska få till det här för jag har börjat njuta av att springa, vilket jag aldrig trodde!

Har köpt bra skor på löplabbet nyligen ska jag tillägga. =)

//Elin
1974 • Ljungby
#2
9 maj 2011 kl 06:10
Gilla
Goggla på Löpträning. Det finns en mängd olika program på nätet.
Vad gäller vaderna så testa att köra tåhävningar.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#3
9 maj 2011 kl 07:44
Gilla
Vad kul Elin! Glöm inte att varva med grundläggande styrketräning, det förebygger mycket skador och smärtor: Utfallssteg, knäböj, mage och rygg, tåhävningar för att nämna några.
1969 • Kristianstad
#4
9 maj 2011 kl 07:57
Gilla
Vad kul att du kommit igång!
Vad gäller din "tunga" springstil; försök korta steglängden och fokusera på att "lyfta" foten istället för att "landa" den. Och tänk på hållningen. Sträck på dig och ut med bröstet så får du in mycket syre i lungorna och blir samtidigt ännu snyggare och stiligare i löpspåret! :-)
Lycka till!
Anna Söderquist
1968 • Lund
#5
9 maj 2011 kl 08:45
Gilla
Vad duktig du är!
Själv betraktar jag mig definitivt också som nybörjare och just nu är jag mer eller mindre icke-löpande. Men när jag var i gång och var ute kanske tre gånger i veckan så märkte jag en skillnad mellan vissa gånger. Och den stora skillnaden - för mig - var uppvärmningen. Inte stretching och så, utan om jag började med att gå ganska raskt ett par kilometer så fick jag både upp flåset och satte igång "springet" i benen och då flöt det på mycket bättre. Efteråt har jag däremot aldrig fuskat med stretchingen, av såväl benen på alla håll och kanter så att säga, samt rygg, höfter, nacke och armar. Visst har jag haft träningsvärk, men jag har aldrig fått ont. Och är det nån som har en tung och långsam löpstil, så är det nog jag! (lägg därtill några kilos övervikt...). Lycka till!
Elin Karlsson
1984 • Uppsala
#6
9 maj 2011 kl 18:40
Gilla
Tack för alla guldtips!
Nu är jag om möjligt ännu mera peppad att komma igång igen!:D

Tänkte vänta nu tills benen är som nya igen o sen börja lite lugnt med varva gå/springa o då satsa mer på tekniken i början. Kilometrarna kommer väl allteftersom igen hoppas jag...

Min "bekvämlighetstakt" just nu har varit ca 7min/km, ska jag hålla mig där eller kan jag öka det lite nu när jag ska börja med kortare bitar igen?

Och stretching ska jag bättra mig på lite, tack Anna ;)
Sista gångerna sprang jag drygt 1km o sen stretcha fram-baksida lår o vad, kändes mycket mjukare o lättare i benen efter det. Men jag har läst någonstans att det är dåligt att göra så??

Kommer ni på nå mer bra saker så hojta till! Tar emot alla tips jag kan =)
Tobias Hjalmarsson
1976 • Karlstad
#7
9 maj 2011 kl 19:09 Redigerad 9 maj 2011 kl 19:21
Gilla
Ett bra tips för att bättra på konditionen kan vara att varva löpträningen med lite cykel, då kan du köra något extra pass/vecka eftersom det är mindre slitage på leder, knän osv. Annars är det nog bara att lyssna på kroppen och öka lite i taget, att springa på mjuka underlag kan oxå underlätta.
http://tobbe-motironman.blogspot.com
Elin Karlsson
1984 • Uppsala
#8
9 maj 2011 kl 20:14
Gilla
Tack Tobias!
Kör två spinningpass i veckan o känner att det gör stor skillnad på min kondition. Och som du säger så märker jag att det är mycket skonsammare mot mina ben, så det ska jag försöka fortsätta med. Synd bara att det är så tråkigt att gå ner i en källare nu på våren/sommaren när man kan vara ute....

Har en liten runda som är lite mer packad jord/grus, har inte sprungit där så mycket då jag gillat att springa på asfalt. Kanske beror på att jag tycker det är tyngre att springa på mjukt underlag;) men ska absolut ta mig ut mera där nu!

Tack tack! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.