Löpning Skador & Rehab 109 inlägg 15757 visningar

Brusten plantarfascia

1952 • Varberg
#1
7 mars 2011 - 10:08
Gilla
För 7 veckor sedan ådrog jag mig en bristning i plantarfascian. Skriver för att delge mina erfarenheter hittills samt för att ta del av andras.
Skadetillfället kändes som att få en kniv in i foten underifrån så det var uppenbart att något brast. Undersökte så gott jag kunde, men kunde inte finna tecken på stressfraktur och har fått diagnosen verifierad av specialist i idrottsmedicin.
Köpte akut en träningscykel. Kan ju inte ersätta löpningen, men det bästa man kan göra och det känns som att konditionen håller sig någorlunda. Tränar foten med crabwalk, tåövningar och massage. Medveten om att det blir långvarig rehab, men hittills har det väl snarast blivit sämre så det är tidvis svårt att gå. Provat att tejpa foten och ska imorgon ta avtryck för inlägg vilket lär kunna ha bra effekt. Just nu känns försök att komma igång med löpning avlägset, men planen är att göra det och det kommer förstås att göra ont.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1965 • Kungsholmen
#2
7 mars 2011 kl 10:40
Gilla
Låter jobbigt!
Vad tror du skadan beror på? För stor löpmängd som du inte var van vid? Felaktiga skor? Dålig styrka i fötter?
Mycket löpning på dåligt underlag? Annat?
1952 • Varberg
#3
7 mars 2011 kl 12:46
Gilla
Ja grymt jobbigt när man älskar löpning. Sprang många dagar i rad över jul och nyår med dubbar vilket gick bra och gav mycket styrka i vader och hamstrings. Passerade en passage där jag hoppade på tå lite hit och dit och då brast undersidan - vadstyrkan var ingen fördel där. I backspegeln var det dumt att springa så mycket, men det kändes så bra.
Hade för drygt 10 år sedan skor med pronationsuppbyggnad. Fick mer och mer ont i knät och bytte som chansning till neutral maxdämpad sko (Nike Vomero) samtidigt som jag försökte sätta i mer på framfoten. Inga knäproblem sedan dess och skorna har varit perfekta för mig.
Min analys: Framfotsisättning skonsammare för knäna, men belastar undersidan av foten mer. Många dagar i rad på tufft underlag byggde styrka i vaderna, men försvagade plantarfascian och när belastningen vid landning på tå blev för stor brast det.

1952 • Varberg
#4
12 mars 2011 kl 09:29
Gilla
Nu har det gått 8 veckor och det var tänkt att jag skulle börja springa i lugnt tempo med hälisättning, men det har smärtat så pass mycket vid vanlig gång att jag vågar inte försöka än. Har skaffat formgjutna inlägg som man kan flytta mellan olika skor. Haft dem ett par dagar och det verkar lovande. Om det känns bra kommande vecka kan man kanske försöka. Får fortsätta med cykling och styrketräning.
Är det någon som haft denna typ av skada som kan berätta om förloppet?
Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#5
12 mars 2011 kl 23:49 Redigerad 12 mars 2011 kl 23:54
Gilla
Jag hade känningar av plantar fasciit under hela juni och på Varbergsloppet i början av juli 2010 fick jag fruktansvärt ont. Vet inte om senan brast helt, men efter loppet hade jag stora problem att gå och dagen efter fick jag krypa runt i lägenheten.

Efter några dagar kunde jag börja jag linka omkring och försökte då gå på utsidan av foten för att inte belasta det ömma området för mycket.

Efter någon månad började jag springa försiktigt, även då genom att stödja på utsidan av foten. Det var inget höjdarsätt att springa på men jag fick lite motion i alla fall. Framåt hösten började jag trappa upp löpningen eftersom jag inte längre stördes så mycket av skadan när jag sprang. När jag gick eller stod stilla kunde det dock fortfarande göra väldigt ont, särskilt på morgonen och på kvällarna efter löppassen.

Jag var under hösten, och är fortfarande, ganska flitig med tåhävningar, fotgymnastik och streching och nu äntligen börjar problemet ge med sig. Jag hoppas att smärtan ska vara helt borta till sommaren, ett år efter att den uppstod.

Stå på dig, bit ihop och ge inte upp!
1952 • Varberg
#6
13 mars 2011 kl 10:12
Gilla
Tack för info Anders. Liknar mina problem mycket. Dina var nog ännu värre i akutskedet förstås beroende på att det var tävling och då vill man ju inte bryta i första taget.
När det gäller foten har jag rehabtränat med crabwalk, gymnastik, massage och försiktig stretching. Kan vara dags att utöka med tåhävningar och den lite udda övningen att stå på ett ben på tå i hissen. Träningscykel dagligen - skulle vara intressant om man kunde testa hur det har bibehållit löpformen. Har börjat ställa in mig på ett tidsperspektiv på flera månader och Varbergsloppet har jag räknat bort i år. Första målet nu är att kunna börja springa i 3/4-fart. Tänkte starta på riktig löparbana kanske nästa helg.
1952 • Varberg
#7
14 mars 2011 kl 08:16
Gilla
Med stor nervositet begav jag mig ut på löparbanan igår. Tänkte se om jag klarade ett varv, men visste inte om det skulle gå 10 m. Blev 1 km med ett lite knepigt löpsteg, men det gick bra. Så mycket roligare när man kan börja inkludera löpningen i rehabträningen.
1974 • Göteborg
#8
14 mars 2011 kl 08:30
Gilla
Du skulle kunna prova att använda sporttejp. Det går att avlasta fascian ganska mycket.

Sök på "plantar fasciitis tape" så hittar du många exempel, t ex: http://www.heel-that-pain.com/plantar_fascia/plantar_fascia_taping.php
Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#9
14 mars 2011 kl 08:35
Gilla
Skönt att du kunde springa lite i alla fall Tage. Jag hoppas att får en bra återhämtning. Lycka till.

Uppdatera gärna tråden med hur det går. Jag kommer att följa den med spänning.
1952 • Varberg
#10
14 mars 2011 kl 10:02
Gilla
Tack för tipset Lars. Har provat att tejpa, men dels är det lite bökigt, huden tar stryk och jag är inte övertygad att det hjälper mig så mycket. Ska prova att bara tejpa hälkudden vilket är enklare. Framförallt ska jag använda de formgjutna inläggen så mycket som möjligt. De är ganska lätta att flytta mellan skor.
Tack Anders. Ja, jag tänkte fortsätta att skriva för att ge info om förlopp samt ge och ta emot träningstips. Planen nu är att öka styrketräningen för foten och långsamt inkudera löpningen. Man får räkna med att det kommer att göra ont ett bra tag vilket du ju fått känna på.
1974 • Göteborg
#11
14 mars 2011 kl 10:32
Gilla
Det har du rätt i. Ett tag fick jag skavsår av att tejpa foten, men det gick över så småningom.

Jag upplever att den största hjälpen för plantar fascian är att tejpa längs med fotvalvet. Jag har utvecklat en variant med bara ett fåtal remsor.
1943 • Täby
#12
14 mars 2011 kl 11:33
Gilla
Pröva att ha en tunn strumpa under tejpen.
Jag har svaga vrister och har behövt tejpa fötterna vid orinentering.
Med en tunn strumpa är det mycket lättare att ta av tejpen.
Men det river inte lika "skönt".
1952 • Varberg
#13
15 mars 2011 kl 08:52
Gilla
Henry: Antar att du tejpar runt så att den fäster på andra sidan. När man tejpar hälkudden eller för plantarfascian måste nog tejpen sitta på huden för att det ska bli något drag. Har sett någon gång att man sprayar huden. Någon som vet vad det är och om det är för hudskydd?
Kunde inte hålla mig - sprang igår 1 km igen på löparbana, men får passa mig för att inte trycka på för mycket (33 sek snabbare än första gången). Har inte blivit sämre :-)
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#14
15 mars 2011 kl 10:57
Gilla
Skulle någon kunna beskriva hur det känns? Vet att det är idrottshistoriens mest värdelösa fråga men ändå. Jag har själv från tomma intet dragit på mig en helt sanslös smärta under foten, började under hälen och drar sig framåt tårna längs med utsidan på foten...

Nu känns det helt okej men i förrgår när det dök upp kunde jag inte ta mer än 2-3 steg sen fick jag lyfta på foten och avlasta i några sekunder innan smärtan släppte, Kan inte hitta smärtan genom att trycka på foten heller. Nu ligger det i bakgrunden litegrann och jag kan gå mer eller mindre obehindrat, men det känns att något är fel, har inte vågat mig ut i spåret sen det dök upp.
1952 • Varberg
#15
15 mars 2011 kl 11:15
Gilla
Hej Björn. Det kan absolut vara en bristning i plantarfascian. För min del kom det tämligen plötsligt i samband med att jag landade på tå med stor kraft. Första veckan var det inte så farligt, men sedan blev det bara sämre.
Man behöver förstås undersöka foten. Stressfraktur är en annan diagnos. Där får du titta på en anatomibild över benen. Metatarsalbenen kan man känna på och naviculare kan man trycka mot framför inre fotknölen. Vidare kan en undersökare pronera och supinera hela foten mot ytterlägena. Kan ge dig ledtrådar, men du bör förstås låta en läkare gärna med intresse för idrottsmedicin titta på det.
Du kan finna mer info i den sträng jag startade vid skadan.
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#16
15 mars 2011 kl 13:11
Gilla
Nya skor och ny gps-klocka väntar på posten, strålande solsken ute, så blir man skadad. Får verkligen hoppas att det bara är nåt som krånglar och går över av sig självt, snart!

Lycka till med din skada hoppas det löser sig och tack för tipsen!
1952 • Varberg
#17
17 mars 2011 kl 12:58
Gilla
LYCKA! Sprang första gången på 8 veckor i söndags 1 km på löparbana. Visste inte om jag skulle klara 50 m en gång. Därefter 1 km/dag och idag 2 km och det går fortfarande bra. Gör ondare före än efter!
Löpsteget blir som Anders beskriver på utsidan av foten och man vågar inte skjuta från med tårna. Från att ha satt i framfoten får jag nu rulla från hälen och dra iväg med baksidan. Tempo strax under 5 min/km får vara lagom ett bra tag framåt för att inte äventyra ny skada. Fortsatt rehabträning i övrigt.
Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#18
17 mars 2011 kl 12:59
Gilla
Grattis! Bra att du är på rätt väg.
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#19
18 mars 2011 kl 13:42
Gilla
Härligt att höra Tage!

Själv var jag hos farbror doktorn idag och fick det lysande beskedet att där jag har ont finns ingenting att ha ont i...tack för kaffet och inte helt oväntat ett paket voltaren utskrivet...
1952 • Varberg
#20
19 mars 2011 kl 11:43 Redigerad 19 mars 2011 kl 11:47
Gilla
Ja, det var ju också ett besked Björn. Finns väl gott om strukturer under foten som kan ge smärta - plantarfascia, hälkudde, ligament, ben mm.
Passa dig bara för att dölja problemet med Voltaren så att det förvärras pga att det känns bättre på konstlad väg. Jag använder NSAID endast när det är riktigt besvärligt och då får man också bättre effekt vid dessa tillfällen. Krya på dig och berätta hur det går.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.