Löpning Träning 21 inlägg 7605 visningar

Kan ej kämpa upp pulsen

Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#1
7 februari 2011 - 09:20
Gilla
Hej!

Nu på vintern kör jag spinning då det är för kallt för att springa ute. Då har vi pulsband och passen är upplagda efter pulsnivåer. Jag brukar klara av att komma upp i 93 % ungefär då jag anstränger min maximalt.

De två senaste gångerna har jag dock kämpat och kämpat men inte fått upp pulsen. Jag kämpar så jag nästan storknar innan jag ens når 89 %, Riktigt störande. Ligger och kämpar på i ca 83 % och har det riktigt jobbigt. Pulsen går ner relativt snabbt också, jag måste liksom kämpa mig till blodsmak för att hålla den uppe.

Igår när jag spinnade märkte jag också innan passet att min puls var ovanligt låg. Låg runt 37 % jag brukar ligga högre efter jag är peppad och går omkring och så.
I slutet av gårdagens pass, som var på 80 minuter, fick jag stickningar i hjärtat i sista låten. Kändes ju inge bra.

Någon som vet vad det kan vara? Försöker mitt kära hjärta säga mig något? /C
< < < 1 2 > > >
1976 • Göteborg
#2
7 februari 2011 kl 10:13
Gilla
Gå till läkaren och kolla.
Jag hade nog inte tränat innan läkarbesöket faktiskt.

Har en släkting som hade liknande symtom (låg puls och som gick ner fort när han pausade). I hans fall var det hjärtat som inte mådde helt bra.
1976 • Göteborg
#3
7 februari 2011 kl 10:16
Gilla
Får tillägga att min släkting är runt 60 år :)
Men jag hade gått till läkaren , bättre att veta vad det är :)
1963 • Bromma
#4
7 februari 2011 kl 10:23
Gilla
Oftast om man har nån förkylning på gång så går ju vilopulsen upp, men jag har varit med om att den gått ner oxå: I fjol så var jag rejält sjuk i lunginflammation o jag förvånade min husläkare med att ha väldigt låg vilopuls, lägra än när jag är frisk.

Rent allmänt vill jag råda dej att inte "stirra dej blind" på pulsklockan för då kan det gå galet. Jag tycker du ska använda den för att ta det lugnare, inte tvärtom!
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#5
7 februari 2011 kl 10:53
Gilla
Jag brukar ha svårare att få upp pulsen hela vägen på intervaller och tröskelpass i slutet av tunga 3-veckors block, och jag tror inte att detta är ovanligt. Man ska ju dock tänka på att det är ett trötthetssymptom, och att det kan vara bra att backa av lite.
Ava
1958 • Lindome
#6
7 februari 2011 kl 13:13
Gilla
Jag brukar ha svårare att få upp pulsen om jag är i bra form och/eller har tränat något riktigt långt och jobbigt pass dagarna innan.

Är jag vältränad så går också pulsen betydligt snabbare, precis som den ska (att pulsen går ner snabbare är ju just ett av tecknen på att konditionen förbättrats).

Stickningar i hjärtat låter ju däremot inte som någon höjdare, skulle jag kolla upp om jag vore du.
1964 • Ekhagen
#7
7 februari 2011 kl 13:54
Gilla
Hur har du bestämt maxpulsen? Om du har gått efter nån formel så verkar den ju inte funka för dig, och din riktiga maxpuls är kanske betydligt lägre en den uträknade.
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#8
7 februari 2011 kl 14:24
Gilla
Tack alla för svaren :)

Jag har kört spinning puls länge och pulsen stämmer bra. Har något högre maxpuls än "formeln". Detta med att pulsen betett sig konstigt är mest på sista veckorna.

Ja, stickningarna är inte kul alls.
1971 • Nykvarn
#9
7 februari 2011 kl 14:29 Redigerad 7 februari 2011 kl 14:29
Gilla
Som Tomas är inne på så är den stora frågan hur du kommit fram till din maxpuls? De vanligaste formlerna för maxpuls brukar inte fungera så bra på individnivå? Skillnaden mellan 93 och 89% är så liten och puls varierar från dag till dag beroende på form, födointag, vila, stress, ev infektion... o s v.

Att pulsen snabbt sjunker efter aktivitet brukar väl vara ett tecken på att man är vältränad? Stickningar i hjärtat däremot låter varken bra eller normalt om man är född 1984. Känner du dig dålig?

Stå över ett par pass och se om det känns bättre igen

Edit, du svarade precis ang pulsen.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#10
7 februari 2011 kl 14:36
Gilla
Du kanske har fått bättre kondition? Min puls sjunker ganska drastiskt när konditionen förbättras (hjärtat blir starkare helt enkelt)
Stickningar till vä i bröstkorgen är INTE ett tecken på hjärtsjukdom.
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#11
7 februari 2011 kl 15:30
1 Gilla
Tack Staffan och Maria!

Jag får testa vila (igen) och se om det blir bättre!

Maria, vet du vad stickningarna kan bero på? Precis som du skriver var det till vänster i bröstkorgen.
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#12
7 februari 2011 kl 15:37
Gilla
Staffan, för att svara på frågan: ja, jag mår väldigt bra faktiskt. Pigg och glad :-) Därför är det extra frustrerande då man inte kan leverera på träningen..
Valter Johansson
1962 • Umeå
#13
7 februari 2011 kl 16:24
Gilla
Jag tycker inte att du ska behöva stå över något pass. Däremot kan du ju undvika att kämpa för att nå upp till högsta tänkbara puls varje pass. Försök ligga på en mer jämn nivå utan de stora pulstopparna. Du kanske också ska försöka ligga ca 10 slag lägre i snittpuls de närmaste passen. Det ger bra träning även om du inte kör max varje gång.

Jag gissar att du mätt din maxpuls vid löpning men att den vid cykling/spinning ligger lägre. Själv har jag kommit upp till 197 i maxpuls vid löpning men bara 187 vid spinning och jag tror att det är ganska vanligt (åtminstone om man inte är tävlingscyklist)
I annat fall tycker jag att det är konstigt att du inte brukar komma över 93% när du tar i maximalt.



Mikael Magnusson
1982 • Boden
#14
7 februari 2011 kl 16:50
Gilla
Känner igen mig lite här.

När jag är "tränad" brukar jag ha stora problem att ta mig upp till 170 i puls. Däremot kunde jag ligga och springa på 175 i puls under 45 min efter två månaders ofrivilligt uppehåll.

Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#15
7 februari 2011 kl 18:12
Gilla
Cecilia, stickande smärtor kommer inte från inälvorna, där finns inte smärtsensorer som registrerar den typen av smärta. Inälvor (dit hjärtat hör) känns mycket mer diffust. Inte förrän man får en retning av bukhinnan blir det mer distinkt. Alltså - jag tror det muskler/skelett du känner av.
csaba
1973 • Malmö
#16
7 februari 2011 kl 18:19
Gilla
Jag har inte orkat läsa hela tråden. Men jag tänkte nästan starta en likadan tråd.

Jag kör mycket spinning, när jag inte kan springa mycket.
Och jag har märkt att jag också har mycket svårare att få upp pulsen jämfört med dom andra i gruppen. (kör spinnpuls intervall där allas puls syns på en projektorduk).
Även fast jag fortsätter att trampa som en galning fast det är intervallvila, så tar det minst halva passet innan min puls är uppe.
Och dessutom så sjunker det mycket snabbare.

Jag brukar intala mig att det formodligen är så att jag har lite bättre kondition än dom andra i gruppen.

Jag brukar vara helt genomsvettig på passen, men känner mig inte lika trött som av löpning.
Cecilia Holmlund
1984 • Ursviken
#17
7 februari 2011 kl 21:24
Gilla
Eftersom man använder fler muskler under löpning är det inte konstigt om man kan utmatta sig mer då.

Jag kör också puls på projektorduk. Det är frustrerande om man ligger på lägst puls i skaran men märker att cykelgrannen knappt svettas.. haha men man ska inte jämföra sig med andra då biter man sig själv i svansen :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
7 februari 2011 kl 23:40
Gilla
När man tränar med hög puls svarar kroppen med att hjärtat får större slagvolym, i första hand genom att det helt enkelt töjs ut. Det sätter in snabbt och tar några veckor innan effekten börjar plana ut.

När hjärtat blir större sjunker vilopulsen och även den puls man når vid ett visst muskelarbete.
Den puls man har i ett visst ögonblick (nåja, med lite fördröjning) beror på hur mycket syre kroppen gör av med - om man inte använder maximalt mycket muskler kan man inte, hur man än tar i, få hjärtat att slå så fort det kan vid exv löpning som använder nästan så mycket muskler man normalt klarar att anstränga. Skidåkning i uppförsbacke är jämförbart, annars vet jag inte (fast det finns säkert - annars kan man nog hit' på nå't). Spinning hamnar lägre, i alla fall för de flesta.

Snabb återhämtning är också normalt när man är vältränad.

Stickningar - jag vet inte men jag litar på att Maria har koll på det. Det händer förstås saker med kroppen när man tar i det värsta man kan.
1976 • stockholm
#19
8 februari 2011 kl 00:42
Gilla
tror att du helt enkelt får välja en annan träningsform än spinning just för maxpuls intervaller....prova 6*4min intervaller på löpband med 4-5graders lutning...maxtempo...så ska du nog se att pulsklockan slår i taket:)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#20
8 februari 2011 kl 11:06
Gilla
Jag tycker som det låter som ett fall där den centrala kapaciteten skiljer sig från den lokala. Jag började cykla racer förra våren när jag fick problem med ett löparknä. Jag hade enorma problem att få upp pulsen ens i närheten av vad jag låg på ett lugnt joggpass när jag cyklade (det skiljde kanske 15 slag). Om jag cyklade med 130 i snittpuls så kändes det som ett intervallpass när jag löpte i ansträngningsgrad, trots betydligt lägre puls. Mina cykelmuskler fick jobba hårt! Allt eftersom sommaren gick ökade "cykelpulsen" gradvis i takt med att min lokala kapacitet förbättrades. Jag cyklade inte så mycket (ca 200 mil) men under dessa gjorde jag ändå rejäla framsteg på min lokala kapacitet. Mina cykelben blev lite bättre helt enkelt. Erfarna cyklister brukar inte ha några problem att damma av rejäla intervaller med hög puls på cykel.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.