Löpning Träning 19 inlägg 5245 visningar

Mjölksyra upp till ÖRONEN !

Bo Tendell
1936 • Angered
#1
8 december 2010 - 20:23
Gilla
Två frågor :
1. Kan man vänja sig vid hög halt av mjölksyra genom
exempelvis 800-meterslopp där man slocknar efter
cirka 700 meter? Om man kör 10 st med 5 minuters vila
och gär in i väggen varje gång.

2. Är det sant att om man tränar flertalet muskler som man har
så sprids mjölksyra-attacken ut på flera ställen så benen
kommer undan lite lindrigare därigenom?

Mvh Tedde
Löpar´n
1967 • göteborg
#2
8 december 2010 kl 23:03
Gilla
Nr 2 verkar bekant.
Jag tror att jag hörde det på radion.
Jag varierar träningen så jag sprider nog riskerna.
Bo Tendell
1936 • Angered
#3
9 december 2010 kl 09:20
Gilla
Tack för detta !
Rodd och cross och tomtebloss.
1962 • Göteborg
#4
9 december 2010 kl 09:39
Gilla
Grejen är väl inte att försöka vänja sig vid mjölksyra utan att försöka flytta gränsen för när mjölksyra uppstår. Har mjölksyra börjat bildas i musklerna så är du rökt.
Du kommer alltså inte att kunna springa 10 st 800-meterslopp på max - men prova gärna :) Det heter att gå in i väggen av en anledning.

Tröskelträning går istället ut på att springa precis så snabbt att mjölksyra INTE bildas, men nästan. Gör man detta regelbundet så flyttas tröskeln och man kan springa fortare eller längre utan att bli sur. Det finns massor om tröskelträning på nätet.
Lycka till.
1974 • Göteborg
#5
9 december 2010 kl 10:10
Gilla
Bo: Om du tränar för GöteborgsVarvet (enligt informationen i din träningsdagbok), hjälper det nog inte alls att vänja dig vid höga laktathalter. Då är det mer Dicks metodik som gäller.

Men du kanske funderar på att göra comeback på 800m i framtiden?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
9 december 2010 kl 10:40
Gilla
I en avhandling Uppsala Universitet så visades det att anaerobt tränade peroner har en högre laktattröskel än vad aerbot tränade personer har. Man ska alltså kunna vänja sig vid att jobba kontinuerligt vid högre laktathalter. Dock innebär ju detta inte nödvändigtvis att man springer fortare, bara att man kan springa med högre laktathalt.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#7
9 december 2010 kl 14:53
Gilla
Johan Pihl, det innebär väl eg inte att man lär sig springa med högre laktathalt, utan att man lär sig att att använda syret i högre grad, dvs att man inte behöver börja arbeta anaerobt vid samma intensitet utan vid högre. Det borde göra att man orkar springa fortare under en längre tid...

Ser nu att Dick Stenmark skrivit samma sak ovan...
Bo Tendell
1936 • Angered
#8
9 december 2010 kl 15:13
Gilla
Tack alla inläggare !
Hur skall man kunna veta att "nu är jag nära väggen" ?
På exempelvis 800 meter så dyker den upp så plötsligt.

Till Lars B. : Planerar ingen comeback på 800 meter.
Min dröm är att på Göteborgsvarvet hålla ett tempo
som gränsar till " gå in i väggen " och hålla det hela tiden.
Mvh Tedde
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#9
9 december 2010 kl 15:15
Gilla
Ursäkta mig, jag insåg att jag var lite slarvig här, jag ka försöka reda ut mitt dravel. Min kommentar handlade väl egentligen om att det går att vänja sig vid att springa med höga laktathalter (jag inbillar mig at detta är en signifikant del av en medeldistansares träning):
I studien mättes laktathalter och jämfördes med olika personers upplevda ansträngning enligt Borg-skalan samt på vilka nivåer dom kunde prestera under längre tid (alltså vad som populärt kallas tröskel). Vad som framkom var att vissa personer kunde ligga på högre laktathalter än andra, typiskt dom som tränar på det.
Dock säger den fysiska laktathalten ingenting om löphastigheten vid vilken denna infaller.
Frida
1986 • Sollentuna
#10
9 december 2010 kl 20:17
Gilla
Nu kommer vi in på varför de populära "4 mmol/L" blir så dålig som schablontröskel. Det går inte att bara dra ett streck när 4 mmol passeras och kalla det för "laktattröskeln" hos alla personer. En anaerobt tränad 800m-löpare kan ha sin "tröskel" vid 5,8 mmol/L och förmåga att pressa upp ett maxlaktat på 25 mmol/L. En uthållighets/mängdtränad marathonlöpare kan ha sin tröskel vid 2,8 mmol/L och ett maxlaktat på 11 mmol.
1959 • Saltsjö-Boo
#11
9 december 2010 kl 22:39
Gilla
Frida, är det så att just 800 m-löpare har högst Maximum Lactate Steady State ?
Farten vid MLSS, dvs tröskelfart, har jag nånstans sett beskrivas som max entimmes fart. Man kan ju då tycka att goda halvmaralöpare borde ha högst laktatnivå vid MLSS. De är ju specialiserade på att hålla mjölksyran i schack i ca 1 h.
800m-löpare å andra sidan borde ju inte vara det, de är ju tränade för att låta mjölksyra/laktat stiga från 2 till 25 mM på dryga 100 s

Fast det kanske inte är så enkelt att hög fart vid MLSS korrelerar med hög nivå på MLSS?
Frida
1986 • Sollentuna
#12
10 december 2010 kl 13:27
Gilla
Om du med "hög nivå på MLSS" menar förmågan att tolerera löpning under ca. 1 timme med laktat på ex. 4,5 mmol, så ja, då menar jag att en 800m-löpare som springer ett tröskelpass klarar att göra det på 4,5 mmol (pga. anledningarna jag nämnde ovan) medan en långdistanstränad/aerobt specifikt tränad mara/halvmaralöpare springer ett likadant tröskelpass med laktat på 2,3 mmol och ändå ligger på "samma relativa laktatansträngningsnivå" (lika nivå på upplevd trötthet, osv osv) trots en lägre mmol-siffra. Sen vilket tempo dessa tröskelpass utförs vid är irrelevant, vi kan ex. jämföra en medelmåttig långdistanslöpare och en medeldistanslöpare i världseliten och då kommer medeldistansaren ha en högre löphastighet, vice versa om vi jämför tvärtom.
Bo Tendell
1936 • Angered
#13
11 december 2010 kl 10:27
Gilla
Funny !
Det var dock inte så roligt för Allan, den gamle duktige kämpen.
Jag siktade på 2.18 på 800 meter ty jag hade tidigare gjort
tider inom spannet 2.13.5 - 2.20.0
Jag såg att Allan och några jämbördiga killar avlägsnade sig från mig
men så när cirka 60 meter återstod seglade jag förbi dessa
"mjölksyre-herrar" varvid Allan stönade : Dj- a Tendell .
Han ville inte bli omsprungen men kunde inte göra något åt detta.
Hans PB var bättre än mitt, har jag för mig. Det har gått minst 25 år nu.
Minnet är inte var det har varit men incidenten har fastnat i hjärnbarken.
Löpar´n
1967 • göteborg
#14
12 december 2010 kl 10:15
Gilla
Kan man drabbas av mjölksyra-problem i ett lopp på 200 meter?
Har aldrig drabbats på så kort sträcka. Tur, eller helt naturligt?

1974 • Göteborg
#15
12 december 2010 kl 11:18
Gilla
Jag har bara sprungit 200m två gånger, så jag har inte mängder med erfarenhet. Men jag fick en viss stelhet i benen under de sista 50 metrarna. Om det är "mjölksyra"/laktat/H+ eller vad kan ju diskuteras, men det borde väl vara samma restprodukter från anaerob glykolys som man känner av på 400/800 meter.

En bekant som specialiserar sig på 60 och 100 meter tycker sig få denna känslan på slutet av ett 100m-lopp, vilket jag inte får. Så det spelar väl in hurpass stark/snabb respektive uthållighetstränad man är.
1965 • Torsås
#16
12 december 2010 kl 14:43
Gilla
Haha, precis det du beskriver Tedde, har jag varit med om. Men jag var den där som drog på från början....... gick i högstadiet och vi var två tjejer som tampades. Hon visste vad hon gjorde som inte hakade på kan man ju säga, krafter kvar till slutet - vilket inte jag hade. Det där sitter etsat på näthinnan - den andres ryggtavla vid mållinjen. Tyvärr har det satt sina spår, jag vågar aldrig utmana mig själv ens idag, hittar en lagom lunk och håller den.......
Bo Tendell
1936 • Angered
#17
12 december 2010 kl 15:10
Gilla
Förståndigt, Ingela !
Ses vi på Göteborgs-Varvet ?

Bo Tendell
1936 • Angered
#18
13 december 2010 kl 21:44
Gilla
Det bästa att göra vid mjölksyra till 1000
är att jogga mycket lugnt. Står man stilla
försvinner den inte lika fort, eller hur?
Bo Tendell
1936 • Angered
#19
13 december 2010 kl 21:47
Gilla
LUSTIGT, ELLER HUR?
Just posten ovan från 13 dec. kl. 21.44
var post nr 144444 i Joggforum !
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.