Löpning Avancerad träning 6 inlägg 7413 visningar

Mjölksyra bra eller dåligt?

Marco L
1973 • Lysekil
#1
26 augusti 2015 - 20:31
Gilla
Är det vettigt att springa benen stumma av mjölksyra på träning?
Eller är det rent av kontraproduktivt? Jag tänker t ex på muskelbyggare som verkligen stasar sina muskler och bygger stor muskelvolym.
Eller är det bättre att pressa max i backar men att sedan avbryta när syran gör sig (påtagligt) gällande?
Hur tränar ni som är grymma i backar?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
26 augusti 2015 kl 20:56
Gilla
Bättre att träna runt sin tröskel och komplettera med styrka och spänst. Det gäller att "flytta" tröskeln inte lära sig tåla mjölksyra, det är mer för löpare på korta distanser.
1981 • Örebro
#3
26 augusti 2015 kl 21:04
Gilla
Allt beror på vilka målsättningar man har.

Men mjölksyran i sig är inte negativ, det är ett sista försök för kroppen att skapa lite extra energi för att hålla farten uppe.
Åsa
1978 • Tyresö
#4
26 augusti 2015 kl 21:39
Gilla
Jag är bra i backar relaterat till min nivå. Med andra ord är jag så klart sämre i backar än någon allmänt bra löpare, men jämfört med andra som springer på cirka min nivå är jag stark i backar.
Det beror i stort på att jag bor i en väldigt kuperad miljö och alla mina rundor är väldigt backiga. När jag springer lopp är det i backarna jag plockar flest placeringar, och det är sällan någon omtalad mördarbacke i något lopp gjort särskilt stort intryck på mig.

Kort och gott är min erfarenhet att man blir bra på backar genom att springa backar. Det övriga ser jag som finlir för eliten. Det finns säkert någon smärre skillnad mellan att springa så du får mjölksyra eller springa precis under, men jag är skeptisk till att betrakta det som magiskt trick för att bli bra i backar. Det allra viktgaste för att bli bra i backe är att du kort och gott springer mycket backe.

Hört intervju med Emelie Forsberg, vår svenska världsstjärna i Skyrunning. Hon uppger att hon inte haft någon speciell teknik för att ha blivit så bra på att springa backe förutom att springa massa backe. Alltså inga hemliga intervaller si och så, utan bara kuta massa backe.
Så om jag vore dig skulle jag fokusera mindre på tekniska detaljer, och mer på att ..springa mycket backe. :)

Men någon annan som kan detta bättre än jag får gärna komma med klokare input.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#5
26 augusti 2015 kl 22:03
Gilla
Fast att springa långt över tröskel mycket och ofta är ju väldigt nerbrytande, och något man inte bör ägna sig åt stup i kvarten. Att köra hårda fartpass på bana under en för lång period är ju ett patentrecept på hur man tränar ner sig. För hög intensitet unde för lång tid resulterar lätt i kroniskt förhöjda kortisolnivåer och för låg volym på passen.
När jag kör backe regelbundet, vilket jag gör nu, blir jag riktigt stark både uppför och nerför. Då brukar jag ligga på en ansträngning motsvarande 3000-5000 m på långbacke (cirka 2 minuter per backe) och något högre på kortbacke. Med rapp vilojogg kan jag då köra på i en halvtimme i backen utan att krokna, vilket blir ett riktigt bra pass. Närmare tävling kan jag toppa genom att köra färre och något snabbare backar, men det är fortfarande inga syrafester.
Marco L
1973 • Lysekil
#6
27 augusti 2015 kl 21:15
Gilla
Tack för alla svar! Jag ska definitivt lägga in mer backe i veckoschemat och träning kring tröskeln låter som ett bra upplägg . Och tack för en inblick i hur ett riktigt backpass kan se ut, Johan. (i hela 30min!)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.