Löpning Kom igång 10 inlägg 3916 visningar

Hur tränar man som bäst?

Petra Mereväli
1982 • Örebro
#1
7 augusti 2010 - 13:25
Gilla
Hej! Är helt nybörjare med att springa men vill testa att springa Göeborgsvarvet nästa år, så har nu börjat jogga lite lätt. försöker oxå dra ner på ciggaretter eftersom jag är stor rökare o det går ganska bra har dock börjat snusa men det känns lättare att springa..
Mitt problem är väl egentligen hur man ska lägga upp träningen springer bara 2,3 km varannan dag just nu och det är nätt och jämt jag klarar det, jag promenerar 5km/ dag och kör med hantlar varje kväll.
Om det är nån som vill ge mig lite tips och råd så är det välkommet.
Är som sagt var helt nybörjare så jag har inga stora krav vad det gäller Göteborgs varvet nästa år..Hoppas att få lite tips Tack!
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
7 augusti 2010 kl 14:06
Gilla
Hej Petra. Först vill jag gratulera till dina nya vanor! Jag tycker din träning låter riktigt bra. De gamla långlöparna från 1900-talets början tränade mest genom promenader i rask fart. Vad du kan göra är att lägga i gångpauser i dina löprundor. Då klarar du springa längre totalt. Sedan är det bara att successivt öka längden på löprundorna. Låt ett av passen blir lite längre än de andra (långpass). Ta det dock försiktigt. Eftersom du tränar så ofta är den största risken att du ökar träningsmängden för fort och blir skadad. Istället tycker jag du skall öka mycket långsamt. Det kan kännas som att du tränar under din förmåga. Men i längden kommer du tjäna på det.

Om minst sex veckors träning kan det vara idé att börja med lite omväxlande träning som t.ex. backträning. Men återkom gärna till formet då om du vill ha tips!

Lycka till!

Fredrik
Alexander
1984 • Uppsala
#3
7 augusti 2010 kl 14:52
Gilla
Anser att man ska springa som man själv tycker känns bäst. Känner du för att springa 5km, gör det. Känner du för 2km, gör det. Alla har olika förutsättningar. Sen kommer du själv känna att du kan springa längre med tiden.

Lycka till!
http://alexanderabrahamsson.blogspot.com/
Anders E
1968 • Sollentuna
#4
7 augusti 2010 kl 17:02
Gilla
Jag instämmer med Fredrik - starta försiktigt och öka gradvis. Muskler och ork tränas ofta upp snabbare än ledband och ligament. Det viktiga om du är nybörjare är inte intensiteten i passen utan att du klarar av att hålla igång utan avbrott under allt längre perioder.

För att inte slita alltför mycket på fötter och knän kan det vara en god idé att byta ut några av löppassen mot cykelpass. Även om cykel tränar andra muskler än löpning är det samma utmaning i botten - att orka hålla igång utan avbrott under lite längre tid.

Instämmer i ett lycka till!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#5
7 augusti 2010 kl 18:45
Gilla
Råd 1: Lägg ner cigaretterna helt. Finns inget sämre än rökning.

Råd 2: Gör som Alexander säger. Testa dig fram.

Tips: Gå långa promenader, xmplvis 1 timme. Gå åtta minuter och spring 2, gå 8, spring 2 osv. Kan vara ett bra sätt att vänja sig vid löpning och få hela kroppen att så att säga hänga med. Dessutom blir dessa "omvända intervaller" ett sätt för dig att kunna hålla ganska hög hastighet, vilket stärker konditionen. När du känner dig starkare och orkar mer kan du gå 7-springa 3 och så vidare. Förr än du anar springr du hela tiden.

Varning: Se upp för enformig träning. Att lufsa i samma hastighet träningspass efter träningspass sliter brutalt på samma muskler, ligament, fästen och senor. Variation är bra. Enformighet är dåligt.

STOR VARNING: Se upp för alla tips, råd och varningar. Du vet bäst hur ditt liv ser ut och vad som passar dig.

Skynda dig och anmäl dig till Göteborgsvarvet, det var fullt i Oktober förra året tror jag.

Hoppas träningen och loppet går bra.

Ali Habibi
1980 • Göteborg
#6
7 augusti 2010 kl 19:27
Gilla
Johan, hur menar du?

Ska man medvetet springa långsammare än vad man tycker känns naturligt för att inte slita ut kroppen? Eller menar du att man sak varva distans med säg intervallträning?
Petra Mereväli
1982 • Örebro
#7
8 augusti 2010 kl 09:24
Gilla
Tack för alla era tips....=)
Therese
1977 • Stockholm
#8
8 augusti 2010 kl 11:47
Gilla
När jag började springa för några år sedan så gjorde jag precis som du. Jag sprang 3-4 ggr vecka och gick raska långa promenader (uppåt 1 mil) två gånger i veckan.

När jag klarade 3 km utan att vara helt slut efter, ökade jag till 3.5, sedan till 5 osv. För mig tog det ca 5 veckor att nå 10 km men då hade jag sprungit av och till i perioder innan men aldrig riktigt seriöst.

Det viktigaste tycker jag är att lyssna på kroppen. Ha inte målet att springa varje måndag, onsdag, fredag exempelvis utan om du är trött ta en promenad i stället och spring när du är pigg. Om du har tänkt springa 3 km och inte är trött när du är färdig, spring lite till, en annan dag kanske du måste sluta tidigare än du tänkt dig.

Lycka till!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#9
8 augusti 2010 kl 12:11
Gilla
Ali: Jag menar att det gäller att variera träningen. Vissa pass ska man springa långt och sakta, vissa kort och snabbt, vissa i kuperad terräng (där man lär sig utnyttja terrängen, springa snabbt i nerförsbackar och rätt steg i uppförsditon, typ), ibland intervaller, ibland återhämtningspass.

Det många motionslöpare fastnar i är att mala i samma tempo hela tiden, vilket inte är särkilt effektivt och ganska slitsamt för kroppen efterom samma muskler,ligament,senor belastas.

För en ren nybörjare rekommenderar jag gång nån vecka sen varvat med löpning. En bra start, det gör att man inte tröttnar eller får träningsvärk, dessutom är gång ett bra sätt att göra sig av med överflödskilon eftersom de flesta orkar gå länge.

Du får följa med på några rundor, finns en del bra i Kärra och på helgerna blir det förhoppningsvis gemensamma långpass i Skatås.
1961 • Höllviken
#10
8 augusti 2010 kl 19:11
Gilla
Jag är mitt uppe i en Svensk Klassiker och har nu börjat träna inför Lidingö loppet. 3 mil teräng. Även om jag är en ovan löpare har jag hygglig grund kondition och klarade att springa Broloppet, halvmara i juni. Nu vill jag lyckas så bra som möjligt och undrar hur jag bäst tränar fram till Lidingö loppet 25 september.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.