Löpning Träning 50 inlägg 10317 visningar

Fotbollsspelare saknar kondition?

1965 • Eksjö
#1
5 juli 2010 - 05:37 (Redigerad 5 juli 2010 - 05:44)
Gilla
För något nummer sedan sågade Claes Runheim konditionsträningen hos elitseriespelare i ishockey, nu får han nog rycka ut och lära ut lite basics för fotbollsspelarna också, se bara på följande uttalande från Djurgårdens förre tränare när han kommenterar att laget numera värmer upp inför fyspass med tre kilometer löpning:

"Jag hörde att de startat med tre kilometer löpning före träningar och kört styrketräning efter. Det är fysiologiskt helt bakvänt. Dumt. Du kan inte tillgodogöra dig styrketräning efter att ha sprungit tre kilometer."
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article7411778.ab

Skall man skratta eller gråta?

Med sådana tränare/riktlinjer är det nog inte så konstigt att allsvenskan kvalitativt rankas som cirka den trettioåttonde serien i Europa...
< < < 1 2 3 > > >
Bruce B.
1962 • Söråker
#2
5 juli 2010 kl 05:52
Gilla
Man behöver inte vara väl tränad för att spela fotball nu för tiden. Det verkar som om det är viktigare att vara en bra skädespelare - för att filma till sig en straff.
1972 • Partille
#3
5 juli 2010 kl 06:25
Gilla
Synd om alla som värmer upp på löpbandet innan gympass.
1978 • Handen
#4
5 juli 2010 kl 08:20
Gilla
Tror generellt att fotbollsspelare på elitnivå har bra kondition. De ser ju ganska vältränade ut rent fysiskt och en gissning från mig är att de flesta springer milen ner mot 40 min. Några springer säkert en bra bit under 40 min, några springer säkert ett par minuter över 40.
Som sagt gissningar och spekulationer från mig.
Någon här kanske har siffror på eller tillgången till fyskraven för elitklubbarna?
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#5
5 juli 2010 kl 09:57
Gilla
Fotbollsspelares kapacitet som löpare är ofta ganska överskattade, iallafall på längre sträckor, självklart med undantag.
Minns t ex Håkan Mild, på sin tid ansedd som en av de konditionsstarkaste spelarna i Sverige. Han sprang Göteborgsvarvet året efter han slutade med elitfotboll, på 1:36. Helt okej tid förstås för en motionslöpare, men snarare motsvarande 45 än 40 minuter på milen.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#6
5 juli 2010 kl 10:04
Gilla
Erik Sjöqvist var fotbollsspelare i sörmlandsklubben Gåsinge-Dillnäs IF i division VII när han blev upptäckt 1998. Han gör sig väl hyfsat som löpare också...
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#7
5 juli 2010 kl 10:13
Gilla
Inte för att verka negativ eller så men fotbollsspelares kapacitet som "löpare" är extremt överskattad...Dem allra flesta som spelar på elitnivå (Inte i allsvenskan för den är rena rama korpen) ser ju helt förstörda ut efter 45 minuter....
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#8
5 juli 2010 kl 10:20
Gilla
Man börjar ju undra hur "smart" och effektivt fotbolls- och hockeyspelare tränar. Att de behöver lägga ner tid för teknikträning och samspel etc är ju givet. Men frågan är hur de egentligen gör när de tränar upp sin styrka och kondition. Man kan ju tänka sig att det inte hänt så mycket på den fronten de sista 40 åren. Jämfört med flera andra idrotter - som t ex friidrott - tror jag att fotbollspelare tränar betydligt mindre. Både vad gäller tid och hur effektivt man tränar.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#9
5 juli 2010 kl 10:29
Gilla
Peter: Håller med dig. Den fysiska träningen i foboll är inte så hård som den borde vara. Jag spelade visserligen aldrig i eliten, men för att kunna spela en match i drygt 90 minuter där det är ständiga ryck och många ruscher i maxhastighet så måste spelarna vara tränade för det. Det är de flesta inte.

Om man jämför med hur löpare på lång- och medeldistans tränar så är fotbollsträning inte så jobbig. Inte heller om man jämför med brottning, boxning eller andra kampsporter. Eller cykel.

Tyvärr finns det ingen kultur och tradition att träna riktigt hårt i fotboll. Synd, för kvaliten skulle höjas om så vore fallet. 400-1000 metersintervaller vore idealiskt.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#10
5 juli 2010 kl 13:48
Gilla
Västerbottens gamla storlöpare Lars.Gunnar Skoog är sedan flera år fystränare för Umeå IKs damlag, och i intervjun nedan ger han sin syn på löpträning för fotbollsspelare http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=964208

Noterbart: Han har tagit löpträningen från att vara mer som löparnas träning till att vara mer fotbollsspecifik (aldrig mer än 4 minuter per intervall, snabbhet, explosivitet) eftersom löparanpassad löpträning gör att spelarna blir segare och mindre explosiva.

Givetvis gör det att de blir dåliga på milen, men en fotbollsmatch och ett millopp har inga som helst likheter. På en fotbollsplan är det hastigheten efter 5 steg som avgör om du ligger bakom eller före din motståndare. Umeå IKs tjejer ställer därför aldrig upp i millopp, men körde för något år sen med ett lag i en distriktstävling i kort stafett, där de vann (trots att de aldrig övat växlingar och köpte spikskor samma dag som tävlingen var, så det var en ren spontangrej under uppbyggnadssäsongen).

Jag märker själv när jag spelar fotboll med fotbollsspelande vänner (som är alltdeles för dåliga distanslöpare för att det ska vara värt att löpträna med dem) att jag inte lyckas springa ifrån dem i löpduellerna. De är explosivare och ligger efter nån sekund med axeln först, så jag måste hinna runda dem på de 2-3 sekunderna jag har på mig innan de skjuter/passar. Då hjälper det inte att vara uthållig och snabb på 5km... :-(

Så visst kan man klaga på att fotbollsspelare är dåliga millöpare, men det är Wissman och Bolt också, och det är dem man ska jämföra fotbollsspelarna med. Klart man inte är bra på något man inte tränar.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#11
5 juli 2010 kl 18:54
Gilla
Martin: Problemet är att det inte tränas ordentligt med konditionsträning i fotboll. En fotbollsspelare måste ha ordentlig ork för att kunna springa ganska långa ruscher i maxhastighet, sen avsluta/bryta och sen springa snabbt åt andra hållet.

Tyvärr finns en myt om att det räcker att vara snabb i några få steg. Men så är det inte. Det gäller att ha rörelse hela tiden och för det krävs hård träning. Men att träna riktigt hårt finns bara inte i fotbollsvärlden.

Sen undrar jag vad du menar med "löparanpassad löpträning gör att spelarna blir segare och mindre explosiva"? Det skulle alltså betyda att någon som tränar 200- eller 400metersintervaller i maxhastighet skulle bli seg och mindre explosiv?

Jämförelsen med Wissman och Bolt är tveksam eftersom de springer 400 respektive 100/200 meter. En fotbollsspelare rör sig mellan 10 000 och 15 000 meter på en match.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#12
5 juli 2010 kl 20:11
Gilla
Angående löparanpassad träning så var det en hänvisning till Lars-Gunnar Skoogs artikel. Vad han menar är att löpträning anpassad för en typisk löpare (som läser Marathon, tidningen han intervjuvas av, dvs långdistanslöpare) gör att de blir mindre explosiva. Ett typiskt långdistansupplägg ser ju inte ut så som hans upplägg för fotbollsspelarna. Nu finns det nog olika filosofier, men upplägget han har gav ju resultat på fotbollsplanen och mycket snabba och (fotbolls)uthålliga spelare.

Tyvärr vet jag ju bara hur det ser ut i Umeå IK, min poäng är att det är en duktig löpare som gjort deras upplägg (som gett resultat) och han har valt ett helt annat upplägg än han själv hade som löpare (eller hans dotter troligtvis har, hon har slagit igenom som klubblös i vår och vunnit en rad distriktstävlingar i västerbotten). Dvs, han vet hur man lägger upp en bra uthålligsträning, men väljer ändå att göra ett helt annat upplägg än det klassiska Långpass-Tusingar-Snabbdistans-Återhämtningspass-upplägget för sina fotbollsspelare. För mig tyder det på att man inte kan överföra långdistanslöparträning på fotbollsspelare, utan man måste ha den mer fotbollsspecifik, precis som han säger i intervjun.

Givetvis behövs uthållighet, men även en explosivitet som inte en långlöpare behöver. En fotbollsmatch är ju inte som en löptävling (då borde de hunnit minst 2 mil på de 90 minutrarna, inte 1 mil som de ofta springer på en match) utan snarare som ett intervallpass med korta maxintervaller med joggvila. Man måste vara uthållig så man orkar alla intervallerna, men också ha en hög fart för att vara först de första metrarna. Ett normalt lopp har ju bara en en start, en fotbollsspelare gör mängder av starter.

Visst är min jämförelse med Bolt och Wissman tveksam, lika tveksamt som det är att jämföra fotbollsspelare med en millöpare. Rörelsemönstret på en fotbollsplan är ju helt annorlunda än för en löpare som springer en tävling med ett startskott och ett målsnöre.

Jag har inte så många bra referenser på att långdistansträning gör dig mindre explosiv, mer än L-G skog i intervjun ovan samt när jag snackade med en löpare under VM i Göteborg (Ljudmilla X... glömt hennes efternamn, vi kallade henne bara Ludmilla när vi pratade med/om henne, hon och hennes man (Kolja) var bekanta med min pappa, han har sprungit tävlingar med dem i ryssland och de blivit inbjudna till sverige tidigare). Hon sa att hon ställt om sin träning för de kortare distanserna och minskat mängden långpass för att vara bättre på den distansen hon tävlade i. Pratade inte så länge, det var något nervöst att som 15-åring prata engelska med en tjej som tävlade i VM (tror jag frågade henne om hur hon tränade för 1500, hon satsade tidigare på längre lopp).
Martin Lind
1980 • Uppsala
#13
5 juli 2010 kl 20:28
Gilla
PS för att vara lite on-topic: jag tycker också att tränaren som uttalar sig i Peters originalpost verkar ha lite fel (om han inte tror att de kör 3km maxfart snarare än 3km uppvärmningsjogg, då kan jag hålla med om att benstyrkan kan bli lite lidande). Men även det verkar ju finnas blandade åsikter om, jag höll på att bli idiotförklarad av ett stort antal jogg.se-are när jag i en tråd för ett bra tag sen sa att jag kör löpning/cykling innan styrkan.

Min post med artikeln om L-G´s träningsupplägg var mer en motreaktion på att "beviset" på att fotbollsspelare har dålig kondition är deras tider på milen.
1974 • Karlstad
#14
5 juli 2010 kl 21:38
Gilla
Här kommer lite intressant läsning i ämnet konditionsträning för fotbollsspelare.
http://traningslara.se/blogg/konditionstraning-for-fotbollspelare-del-i-introduktion/

För övrigt tycker jag att Martin Lind prickar helt rätt i sina inlägg.
Henrik Grönvall
1976 • Göteborg
#15
5 juli 2010 kl 21:42
Gilla
Det finns väldigt många jämförelser, inte bara i tidningar utan på diverse forum och communities, som "ska göras" för att möjligheten finns. I det här fallet ska fotbollspelarnas kondition jämföras med en löpare. Självfallet kommer de flesta fotbollsspelare på en nivå som är långt från elitlöparens.

Det som gör hela jämförelsen ointressant för mig är att det är så oerhört många andra faktorer som spelar in under en fotbollsmatch, än bara kondition. Några av dessa är:
Bollkänsla (a och o, eftersom en bollotalang (nytt ord?) aldrig blir elit.
Explosivitet, och till viss mån spänst
Koordination med boll, (glöm ej att kunna dribbla, passa utan att se på bollen)
Inte minst fysisk styrka och uthållighet i överkropp

Den sistnämnda tycker jag är väldigt intressant. Toppspelare är vältränade långt utöver en långdistansare av anledningen att de får och ska kunna dela ut smällar, tacklingar, kalla det vad som helst. En fantastisk löpare som t ex Musse skulle inte fixa en fotbollskarriär - han är inte byggd eller tränad för det!

Så fram för fotbollsspelare (ser inte snittlöparen Sverige över på fotbolls-VM?) och fram för löpare. Men jämförelsen blir något löjlig, i min betraktelse iallafall.
Sven Andersson
1966 • Kista
#16
5 juli 2010 kl 21:45
Gilla
Fotbollsspelare är överdrivet vältränade på överkroppen av samma anledning som simhoppare är det...
1978 • Handen
#17
5 juli 2010 kl 22:01
Gilla
"Min post med artikeln om L-G´s träningsupplägg var mer en motreaktion på att "beviset" på att fotbollsspelare har dålig kondition är deras tider på milen."

Martin: Begreppet kondition är inte så enkelt att definiera och att likställa det med tider på milen är delvis mitt fel då jag först nämnde det. Du kan ju vara väldigt långsam på milen, men orka springa länge och långt. Eller tvärtom, snabb på milen, men ha svårigheter på längre distanser.
Men, tid på milen är, enligt mig, ändå en hyfsad värdemätare om hur det står till med konditionen.
Din referens, marathon.se:s intervjuv med LG Skoog, nämner ingenting om att Umeå-tjejerna har taskiga (eller för den delen bra) tider på milen. Det LG Skoog tar upp om miltider är ytterst begränsat och jag hittade endast följande:

"Man kan inte hålla på och springa tio kilometer två gånger i veckan eller vanliga standard intervaller utan det måste fylla fotbollens fysiska kravprofil"

Han menar, och det har ju du också redan förklarat, att konditionsträningen för fotbollsspelare måste anpassas för de verkliga förhållandena på en fotbollsplan i matchsituationer.

Men, jag tror att fotbollsspelare på hög nivå har bra tider på milen (här kanske våra åsikter skiljer sig?) och detta är tack vare fystränare som LG Skoog. Även om upplägget är anpassat efter fotbollsspelare i matchsituation så förbättrar denna typ av träning säkerligen tiderna på milen....


1978 • Malmö
#18
5 juli 2010 kl 23:45
Gilla
Måste säga att det här var en tämligen konstig tråd?

"Långdistanslöpare är dåliga på att tacklas"
Långdistanslöpare kan inte spurta med boll"
osv hade varit andra konstiga trådar vi kanske ska ta upp?

"Fotbollsspelare är överdrivet vältränade på överkroppen av samma anledning som simhoppare är det..."
Du menar för att kunna springa korta explosiva intervaller, vinna bollen samtidigt som någon försöker tackla dig eller för att kunna ha full kontroll över kroppen samtidigt som du slänger dig ut från 10m höjd?

När jag kampsportade och spelade fotboll skulle nog ingen få för sig att säga att jag hade dålig kondition. Men milen gjorde jag på runt 45min då trots att jag vägde 10kg mindre då än jag gjorde när jag sprang den på 42min. Jag gjorde dock 100m på lite över 12s när jag var fotbollsspelare. Nu när jag mest löptränar klarar jag knappt 400m i någon form av högre tempo.

Äpplen och päron.
Sven Andersson
1966 • Kista
#19
5 juli 2010 kl 23:55
Gilla
Jag har fortfarande goda förhoppningar att det finns någon som uppfattar mitt lilla (försök till) skämt.
LN
1965 • x
#20
6 juli 2010 kl 12:16
Gilla
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.