Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 10285 visningar

Ont i foten i tårnas förlängning

1965 • Linköping
#1
5 november 2009 - 08:11
Gilla
Hej.
jag undrar om någon har erfarenhet av den skada jag ådragit mig.
Jag har fått ont i ena foten i mellantårnas förlängning ine i foten liksom. Det gör jätteont när jag går som vanligtvarje gång tårna viker sig, men om jag springer så jag blir lite varm så känns det inte alls. Däremot så blir det ännu värre efteråt. Det är mycket irriterande och jag vädjar om tips från er alla. Självklart så är ju ortopeden ett alternativ men jag tänkte höra efter här först.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#2
5 november 2009 kl 08:52
Gilla
Långskott av lekman:

Jag hade liknande problem som försvann, eller kraftigt minskade, efter jag blivit varm under löpningen. För min del var det stortån som krånglade och det var sannolikt hinnan som omger stortå-senan som var inflammerad.
Det verkar ju troligt att det kan vara en sena, eller en hinnan runt denna, som är lite inflammerad eller överansträngd. Vid stressfraktur skulle det nog inte kännas bättre efter uppvärmning.
1965 • Linköping
#3
5 november 2009 kl 17:50
Gilla
Jag kan tillägga att jag tror problemet uppstod efter att ha sprungit med skavsår på ovansidan av en tå i ca 7 km. Troligtvis så spände jag tårna för att undvika smärtan/skavet vilket kanske resulterade i en överansträngning. Vad tror ni?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#4
6 november 2009 kl 10:56
Gilla
Nja, det kan vara stressfraktur ändå. Jag sprang med en lätt stressfraktur just på mellanbenet eftersom den liksom ligger inbäddad och efter en stund avtar obehaget märkbart. Det var därför jag trodde att det snarare rörde sig om problem med nerven under foten som jag haft problem med tidigare. Faktum är att jag sprang ett millopp med denna åkomma utan smärta - men dagen därpå kunde jag knappt stödja på foten. För mig var det en liten svullnad på ovansidan av mellanfotsbenet som gjorde att jag drog slutsatsen - stressfraktur. Dina symptom, Per, är alltså inte helt olika mina symptom. Jag tog ledigt från löpning och undvek hopp och sådant som belastade foten mer än gång och körde bara alternativ träning i fyra veckor (var beredd på sex men var återställd på fyra). Nu har jag inga som helst problem! Ett test för stressfraktur är att trycka på mellanfotsbenen - ömmar det på ett av dem men inte de andra så kan det vara stressfraktur om du har svullnad dessutom (jämför med den friska foten) så kan du vara ganska säker. Hoppas det är något annat i ditt fall!
1965 • Linköping
#5
7 november 2009 kl 13:03
Gilla
Tack för svaret Fredrik. Jag provade att trycka på benen för att testa men har faktiskt inte ont då. Däremot om jag trycker underifrån på den lilla förhårdnaden (som i alla fall jag har) mellan främre trampdynorna, då gör det ont. Kan säkert också springa en mil utan problem, men skulle nog ha svårt att gå efteråt. Har kört alternativ träning nu i 2 veckor men man VILL JU UT OCH SPRINGA! Crosstrainer i ett svettigt gym i en timme är ju ingen hit precis. Får hoppas att det går över om ett par veckor....
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
7 november 2009 kl 14:30 Redigerad 7 november 2009 kl 14:33
Gilla
Per, sök på stressfraktur och kolla, gärna på engelska siter också, där finns det mera. Stressfrakturer läker ju av sig själv, men jag har för mig att man kan behöva hjälpa till på något sätt i vissa fall för att det inte ska bli problem senare.
www.sportsinjuryclinic.net är den jag hittar nu men det finns andra som kanske är bättre. www.exrx.net handlar om övningar men där kan finnas diagnoshjälp och länkar också, kanske.

Man kan ju också få andra skador, även senor ömmar när de överbelastats och den sortens skador brukar återkomma om man inte styrketränar för att klara av träningsbelastningen.

Det är naturligtvis bäst om man kan få hjälp med framförallt diagnosen av en idrottsläkare, naprapat, idrottsinriktad sjukgymnast osv. Det går inte att se en stressfraktur på röntgen förrän den börjat läka, då kan man se tillväxtområdet men en ortoped kan kanske göra en klinisk diagnos ändå, även en som inte är idrottsinriktad som är det bästa.
1943 • Täby
#7
7 november 2009 kl 14:47
Gilla
Kan det vara Mortons syndrom /neurom du råkat ut för?
Sök på dessa ord.

I så fall kan ett inlägg i skon hjälpa till att avlasta framfoten.
1965 • Linköping
#8
7 november 2009 kl 16:00 Redigerad 7 november 2009 kl 16:13
Gilla
Henry, jag har redan en främre fotpelott i skon som funkat bra tills nu och faktiskt hjälpt mig att bli av med knäsmärta. Har även testat enligt en video för att diagnostisera detta, men det är inte den skadan kan jag konstatera. Tack för tipset ändå.

Oldboy, tack för dina tips oxå. Ska Googla lite så får vi se.

Updaterat: Läste just att det påskyndar läkningen att ha stela sulor i skorna så att inte tårna böjs så mycket, det ska jag prova. Verkar vara stressfraktur så det är väl bara att vila antar jag.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#9
7 november 2009 kl 18:49
Gilla
Synd att det pekar mot stressfraktur, min amatördiagnos hade läkt lite snabbare ;)

Om man ser till ditt andra inlägg så tyder väl ändå mycket på överansträngning? Men det spelar nog mindre roll. Antar att alternativ träning, och även stela sulor, är en bra lösning oavsett stressfraktur eller överansträngning/inflammation.
Malin Renström
1987 • Täby
#10
7 november 2009 kl 20:21
Gilla
Hej Per,
Det du beskriver låter nästan precis samma skada/smärta som jag har/har haft, dvs ont nedanför tårna när man viker foten. Fick ont efter att ha sprungit en längre pass med åtsittande skor som troligen också var lite nerslitna. I mitt fall har det också knakat då man böjer tåleden, gör det det för dig? Eftersom jag varit skadad ganska länge nu så har jag sökt en del efter vad det kan vara och om någon varit med om något liknande så när jag såg ditt inlägg kände jag bara att jag måste svara. Om det knakar så kan det enligt vad jag läst vara inflammation i en sena eller slemsäck. Stressfraktur vet jag dock inte riktigt hur symptomen ser ut på. Jag skulle nog dock råda dig att inte springa, själv råkade jag springa/hoppa till och fick därefter (detta hände för ca 4v sedan) så ont i foten att jag knappt kunde gå. Nu kan jag gå men springa är fortfarande inte att tala om.
Var hos läkare för drygt 3 veckor sedan och han trodde att det var någon sorts seninflammation eftersom jag då var väldigt varm,svullen och det smärtade vid tryck på ovandelen av foten. Fick antiinflammatorisk gel, svullnaden är nu helt borta och det känns knappt något alls när jag går. Har även varit på röntgen och får svar nästa vecka om det kan vara något mer. Kan ju fortfarande inte hoppa/springa med foten men gläds åt de framsteg som ändå skett.
Vet inte om jag egentligen kan ge dig något råd, men du (och jag) är inte ensamma i alla fall. Men om det inte går över snart bör du nog gå till någon läkare eller liknande för att få det kollat. Det är svårt att veta vilken profession som är bäst att vända sig till.

Hur som helst, jag tror att det är viktigt att försöka tänka positivt. Visst, du (och jag) kan inte springa just nu och det gör livet mycket tråkigare men det hade ju faktiskt varit mycket värre om det hänt i april/maj. Nu har man hela den mörka, hala vintern på sig att bli återställd och träna alternativt så länge, behåll dina träningsrutiner men byt ut löpningen mot andra träningsformer, t e x styrka/spinning/simning eller vad som funkar för dig.
1965 • Linköping
#11
7 november 2009 kl 23:13
Gilla
Tack för ditt inlägg Malin. Jag är inte ett dugg svullen och det knakar inte. Dessutom gör det i princip inte ont om jag klämmer eller trycker (bara lite om jag trycker hårt underifrån). Men så fort jag går gör det ont men när jag blir varm försvinner det för att sedan återkomma när jag kallnar.
Jag ska nog avvakta några veckor och som du säger så är det ju rätt årstid. Alternativ träning kör jag redan men man saknar ju löpningen.
1983 • Tumba
#12
13 november 2009 kl 08:35
Gilla
"Per Skogsberg - Man - 1965 - Linköping
5:e November 2009 - 17:50

Jag kan tillägga att jag tror problemet uppstod efter att ha sprungit med skavsår på ovansidan av en tå i ca 7 km. Troligtvis så spände jag tårna för att undvika smärtan/skavet vilket kanske resulterade i en överansträngning. Vad tror ni?"

För mig låter det som om att du vet vad du har gjort för fel. Du har säkerligen överansträngt lite muskler, pröva med att värma upp tåmusklerna och stretcha ut dem, de sitter djupt i underbenen och under fötterna.

Lycka till! // Jimmy
www.tumbafriskvard.se
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#13
13 november 2009 kl 10:09
Gilla
Svårt att hitta muskler som sitter "under fötterna" ;)
1965 • Linköping
#14
15 november 2009 kl 20:36
Gilla
@Jimmy
Tack för tipset, ska se vad jag kan göra för att prova det. Det känns dock inte som "muskel-ont" utan mera som "ben/sen-ont". Har smort med Voltaren GEL dagligen ett tag men fortfarande är det inte ett dugg bättre. Skulle säkert bli det om man vilade helt med kryckor eller nåt. Men det funkar ju inte när man faktiskt kan gå.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.