Löpning Kost & Näring 88 inlägg 10027 visningar

Ingen ork med LCHF

Caroline Elensky
1981 • Stockholm
#1
28 februari 2009 - 04:38
Gilla
Jag har sedan c:a tre veckor ätit strikt enligt LCHF, dels för att bli av med några extra kilon men framför allt efter en inspirerande läsning av Colting, där han menar att man får en längre uthållighet av LCHF. Jag springer 3 ggr i veckan samt ett simpass. Nu orkar jag knappt ta mig igenom milen, minsta lilla sluttning får jag mjölksyra - och ja ingen ork helt enkelt.
Någon som vet hur lång tid det ska ta innan kroppen vänjer sig och känslan vid löpningen återgår till hur det kändes innan?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
anna dahlström
1969 • mantorp
#21
2 mars 2009 kl 22:54
Gilla
Jag menar inte att det är lätt att gå ner i vikt och visst krävs det vilja, men det är olika lätt eller svårt med olika metoder. För att det ska fungera vill jag och säkert många andr hitta en metod som är enkel och gör att man inte är hungrig och som man kan leva med under lång tid. För mig är det LCHF för någon annan en annan metod. Jag tror dock (som Colting) att det finns en stark lobby i Sverige som gärna vill att det ska ätas mycket kolisar och som fått mycket genomslag.
Visst vitsen med ett forum är ju debatt och det är kul! Men varför förspråka något och inte förklara varför. Det var mycket det jag vände mig emot och en typsik svensk husmanskost innehåller vad jag vet både mycket fett och kolhydrater och då blir det definitvt inte lite kalorier (om man inte äter väldigt lite förstås) och alltså svårt att gå ner. Kanske funkar bra för någon som redan är smal och tränar mycket.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#22
2 mars 2009 kl 23:48
Gilla
Kan väl hålla med dig Anna svensk husmankost kanske främst skall ätas av de som kanske har ett tyngre jobb då det inte snålas med smör och potatis...men det är en bra kost dock allt, oavsett vad man väger kanske lite mindre portioner mer frukt och till sist vatten istället för någon annan måltidsdricka.

Jag vet med mig att jag äter STORA mängder mat/dag och vecka. Tungt fysiskt jobb+springer lite 2 hundar som promeneras 5 mil/vecka osv.

Har även provat lite olika dieter bara för skojs skull och den som funkade bäst var faktiskt VV menyer men med ett ganska stort ökat intag av ris/potatis/pasta / vecka annars skulle jag inte få i mig det jag behövde.
Bra varierande kost och man fick tider att hålla något sånär...Då jag slarvar när och vad jag äter rätt ofta!

Men som du säger så passar nog olika saker för olika personer vi är ju rätt olika.
Eller?

Halkade lite off topic nu kanske då frågan ifrån början var: "Någon som vet hur lång tid det ska ta innan kroppen vänjer sig och känslan vid löpningen återgår till hur det kändes innan?"

sånt som händer men det kanske är så att vi inte har något svar på frågan då vi som individer är olika och kräver olika saker. Bara att försöka att hitta det som passar än själv.

Natti natti alla!

//putte
//putte

1961 • Sävedalen
#23
3 mars 2009 kl 11:09
Gilla
Jag har kört med LCHF mer eller mindre i ett år nu. Inte för att gå ner i vikt bara för att jag var nyfiken. Blivit mycket piggare och ett par kilo minus. Magen mår fantastiskt bra. Har ingen direkt träningsbakgrund men tycker att mitt springande går ok.Har inte åkt på någon influensa ännu men lite ont i halsen sista veckan så jag tar det lite lugnt nu. Jag kan bara rekommendera LCHF. Det är inte en bantningsdiet det är en livsstil. http://www.kostdoktorn.se/
Anders Bengtsson
1956 • Linköping
#24
3 mars 2009 kl 13:31
Gilla
Det kan kanske ta 2-3 månader innan man är på banan igen, men som sagts tidigare - det är väldigt individuellt. (Och har inte bara med viljan att göra, insidan på vara kroppar är lika olika som utsidan.)

Har själv kört ett år på LCHF nu, men min löpar-nivå har aldrig varit speciellt hög, varken innan eller efter...
Största förändringen är en väldigt mycket förbättrad IBS.
Anders Bengtsson
1956 • Linköping
#25
3 mars 2009 kl 13:56
Gilla
Men påståendet "Det enda som betyder något är kalorier in minus kalorier ut" är inte sant.

Människan tar aldrig upp 100% av den energi vi stoppar i oss. Så effektiva maskiner är vi inte. Om vi tex äter en rå potatis så tar vi nästan inte upp någon stärkelse alls. Om vi kokar den utnyttjar vi mycket mer stärkelse. Och om vi låter en kokt potatis kallna så får stärkelsen en annan form igen vilket medför att vi inte tar upp så mycket av den. Och om vi gör potatismos kommer kroppen att ta upp en väldigt stor del av energin... Osv
Dessutom tillkommer hela funktionen omkring insulin och olika hormon i kroppen.
Tyvärr är verkligheten väldigt komplicerad....

Men VÄLDIGT förenklat så är ändå sanningen att en minskning av födointaget medför en minskad kroppsvikt. (Om födan före och efter är SAMMA föda men mindre mängd.)
Trallala
1964 • fd
#26
3 mars 2009 kl 14:08
Gilla
Ander -> För friska personer så är det bara kalorier man behöver fokusera på om man vill gå ner i vikt. Det finns fördelar med att ha ett högt proteinintag och att inte dra ner på fettet för mycket men utöver det så kan man köra på precis hur man vill, särskilt när man har några kilo att ta av. Att läga fokus på något att är att lura sig själv, om det fungerar så kan man givetvis köra på det men man ska inte tro att det är något annat än kaloribrist som gör att man går ner i vikt.
http://traningslara.se/blogg/finns-det-en-metabol-fordel-del-i/ det finns tre inlägg till i samma serie.
M F R
1975 • Uppsala
#27
9 oktober 2009 kl 22:23
Gilla

intressant när man läser alla inlägg om LCHF, och folk som provat den, är alla som förväntar sig att man omgående kan gå ut och maxprestera på löparbanan och prestera optimalt.

-dels måste man tillåta en omställelsetid, dvs vänja kroppen. Där måste man nog lägga timmar och åter timmar på lågpulsträningen. Ju fler timmmar, ju fortare vänjer man kroppen att köra på fett som energi. Detta kan säkert ta månader.

-Många kör nog inte med pulsklocka, utan försöker köra i samma tempo som annars. Därmed finns det ingen chans för kroppen att ställa om sig, utan man upplever tröghet och seghet i kroppen istället (och risk för skador/sjukdom).

Pulsklocka och tålamod är nog ett måste vid LCHF kombinerad vid träning.

//MFR
M F R
1975 • Uppsala
#28
31 oktober 2009 kl 19:04
Gilla
Caroline,

Det är först nu, efter ca 4 veckor som tröttheten börjar försvinna, och jag känner en fin harmoni i kroppen igen.

Kan då även tillägga att jag under dessa 4 veckor med LCHF enbart kört lågintensiv träning.

Läs gärna mer i min andra LCHF-tråg här på forumet "LCHF - första dagarna"

//MFR
1952 • SÖDERKÖPING
#29
1 november 2009 kl 14:06
Gilla
Jag är 63 år och har ätit LCHF i 7 år och mår alldeles utmärkt. Jag behövde INTE gå ner i vikt, när jag började äta så här. Gick ned 10 kg under 3 månader ändå och just då orkade jag inte springa för fullt. Nu springer jag 5 km
4 ggr/veckan. Tänker inte sätta rekord utan springer bara för att må bra. Eftersom jag äter mycket smör och tjock grädde blir kalori-intaget stort och jag tror inte på kalori in - ut.
mvh Ronnys fru
Trallala
1964 • fd
#30
2 november 2009 kl 13:25
Gilla
Om du inte tror på kalori in - ut så vet du inte mycket om fysiologi och har en felaktig bild om vad begreppet innebär. http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/the-energy-balance-equation.html
1964 • Ekhagen
#31
2 november 2009 kl 15:01
Gilla
Självklart gäller energibevarande, och jag är skeptisk till alla möjliga patentdieter. En intressant fråga att utreda är emellertid om det finns en term i den utgående termen i energiekvationen som innehåller icke-upptagen energi från födoämnet. Kan denna vara olika för olika typer av mat? Dvs är kroppen t ex sämre på att ta upp energi från viss typ av mat som innehåller vissa typer av kolhydrater eller fetter? Nån som vet?
Trallala
1964 • fd
#32
2 november 2009 kl 15:33 Redigerad 2 november 2009 kl 15:32
Gilla
Det finns gott om livsmedel som inte kroppen kan bryta ner helt. Nötter bryts inte ner helt. Protein producerar mer värme än energi från kolhydrater och fett. Kalcium binder upp en del fett mm mm.
1983 • Halmstad
#33
2 november 2009 kl 16:06
Gilla
Glöm inte att viktnedgång inte alltid är samma sak som bättre hälsa, vilket ibland verkar vara en självklarhet, inte minst bland media.

Sen talar naglar, hy, hår etc. väl om hur kroppen mår och vad som är bra att stoppa i sig och inte. Allsidig kost och kalori in-ut är min melodi!
1960 • Skåne
#34
3 november 2009 kl 09:11
Gilla
@M F R, eftersom du inte skriver ner din träningsdagbok dag för dag, så har vi inget att jämföra med förutom vad du själv säger. På det viset känns det som att du är en av de där fantasterna från lchfrörelsen vars enda syfte är att skapa intresse för dieten. Alldeles för många i den rörelsen sysslar med så mycket hittepåpåståenden att det är svårt att tro på dom.

Det hade varit intressant om du följt upp allt med siffror i din träningsdagbok, när du inte gör det, då är det ointressant. Tyvärr.

Det är kanske dags att starta en tråd här som heter något i stil med "jag är inte rädd för mat, och därför orkar jag träna".
1974 • Göteborg
#35
3 november 2009 kl 09:26
Gilla
Jag blir nästan lite orolig för Ronnys fru som inte behövde gå ner i vikt och ändå gick ner 10 kg.
1978 • Gävle
#36
3 november 2009 kl 12:08
Gilla
När Ronnys fru skriver "jag tror inte på kalori in - ut" så skulle jag tro att hon menar att hon inte tror på att räkna kalorier för att gå ner i vikt. Antingen för att det är tråkigt och inte nödvändigt. Eller för att det är för svårt. "Kalori in-ut" är en väldigt komplicerad formel (se Jacombs länk ovan) som är olika för olika människor, ändras beroende på en stor mängd faktorer och normala människor kan nog inte göra det jobb som krävs för att få med alla faktorer i sin uträkning. Klart man kan göra uppskattningar, men då kan man väl lika gärna använda vanligt sunt förnuft...
Mattias
1974 • jönköping
#37
3 november 2009 kl 22:06
Gilla
BadGEAR,
Vad är det M F R säger som gör att du vill jämföra hans träningsresultat?

Vad är det för hittepåpåståenden du menar?
M F R
1975 • Uppsala
#38
3 november 2009 kl 23:13 Redigerad 4 november 2009 kl 09:36
Gilla
Mattias,

Funderade också över det, när jag först läste BadGEAR´s kritk. När jag därefter läste några av hans inlägg, förstår jag att han själv kämpat med LCHF och förmodligen bara är nyfiken på lite mer konkret statistik.

Jag kör alla mina pass med pulsklocka, så vi behöver inte vara oroliga att några "vetenskapliga erfarenheter" går till spillo här :)

Dock har jag bara kört LCHF lite drygt en månad hitills, med relativt stora omställningsproblem. Detta tolkar jag som att jag varit riktigt "kolhydratdriven" tidigare.

Första veckorna räckte det med rask promenad för att komma upp i min maffepuls (150). Vecka 3-4 kunde jag börja "trycka på ordentligt" (typ powerwalk), utan att kommer för högt över 150.
Först Nu, när jag är inne på 5:e veckan börjar det kännas aktuellt att börja småjogga lite igen.

Mitt under denna period har jag även bytt joggingskor, till en plattare modell utan dämpning, vilken ger i snitt ca 10 cm kortare steglängd (än mina tidigare Nike Air). Något ökad kadens istället.

Sedan i mars i år har det blivit ca 100 registrerade pulspass, men då jag inte uppnådde så snabb förbättring började jag fundera över kosten, och tyckte det vore skoj att testa LCHF en period.

Det jag vill säga är att jag behöver fler pass innan jag kan se någon tydlig trend.
(pga tidsbrist har det under LCHF-perioden nästan enbart blivit kortare pass, 30-45min, varannan dag).

Men jag återkommer med mer statistik efter hand.....

//MFR
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#39
4 november 2009 kl 01:33
Gilla
Med sådan konstig mat är det ju inte konstigt att det blir tomt i träningsdagboken.
M F R
1975 • Uppsala
#40
4 november 2009 kl 08:25
Gilla
Conny, vad menar du med konstig mat, och vad äter du själv som är så rätt?

Lite tomt med information i dina inlägg tycker jag ;) ...

//MFR
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.