Löpning Övrigt 27 inlägg 4828 visningar

Kan man vara gjord för löpning?

Jenny
1979 • mölndal
#1
26 augusti 2009 - 16:27
Gilla
Hej!
Har en teori som jag undrar vad ni tycker om. Jag anser mej själv absolut INTE vara gjord för löpträning. Jag är inte alls den " smärta " typen som jag oftast tycker mej se i löparspåret och jag får verkligen kämpa med min löpträning. Den har aldrig kännts enkel och det tog mej 6 månader att klara 5 km, men jag har fortsatt ändå för jag gillar känslan efteråt och jag mår bra av det.
Men det måste väl vara som så att man kan ha mer eller mindre lätt för att springa? Att man har mer eller mindre talang för det eller mer eller mindre passande kroppsbyggnad??
Vad tror ni andra?
< < < 1 2 > > >
Per Arneng
1978 • Mölndal
#2
26 augusti 2009 kl 16:42
Gilla
Självklart är det så.. :-) Det är ju bara o kolla på kenyanerna på långdistans eller Bolt. Men det är ju bara en del sen är det ju otroligt hård träning även för dom. Det skulle säkert kunna vara så att du har världens förutsättningar för att bli hur bra som helst men att du kanske började träna sent i livet och sen inte tränar optimalt för att bli så bra som möjligt. Det blir lättare att träna mer och bättre ju mer tränad man blir men man kanske måste komma upp över en viss tröskel för att det skall börja flyta på. Jag märkte själv väldigt stor skillnad när jag gick ner 5kg för helt plötsligt blev det så mycket lättare att träna.

Så kämpa på så kommer det tillslut att kännas enkelt tror jag :-)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#3
26 augusti 2009 kl 17:00
Gilla
Jag har en annan teori (som jag snott delvis):

Alla människor är gjorda för löpning. Vi är ett av de absolut uthålligaste djuren i världen, vi har förmågan att svettas, och vi går på två ben (till skillnad från andra primater)

DÄREMOT är vi anpassade till att ganska långsamt förflytta oss långa sträckor under lång tid. OCH att börja med detta tidigt i livet, inte sitta stilla till 30 o sen börja träna. Sen finns det alltid variationer och vissa grupper skiljer sig i sina gener.

Tycker det är så slående på t ex sthlm marathon när man liksom flyter med i nåt slags 6-tempo, att de flesta ligger i ungefär samma tempo.

Det långsamma tempot för förflyttning (vi tål det länge) och ibland snabbare för att komma undan nån fara (bara då det verkligen behövs eftersom det tar mer av kroppens resurser i form av det lilla glykogen vi kan lagra).

Kom igen o protestera nu, ni som förordar tempo alltid ; )
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#4
26 augusti 2009 kl 17:08
Gilla
Jag tycker att det är en överdrift vad gäller Kenyanernas påstått "enorma fördel" av att bara vara kenyaner.
Det är ju så att vi i Sverige inte har överfyllda knattegrupper med löpare som börjar tidigt. I Kenya har man mängder av ungdomar att välja på. På samma sätt som vi har många duktiga hockeyspelare i Sverige har man många duktiga löpare i Kenya. Dock är det ju väldigt få hockeyspelare som verkligen slår igenom som proffs, av alla mängder hockeyknattar som spelar runt om i landet. Oddsen är liksom talande för sig själv. Av stora grupper borde i alla fall någon bli bra.

Vidare är vi lata och envisas med att "vila oss i form" istället för att göra som tex Gärderud och ploga mängder av mil vecka efter vecka efter vecka, men KONTROLLERADE mil.
Någonstans läste jag att vi lever i intervallernas tidevarv. Vi vill springa FORT FORT direkt, och har inte tålamod att streta på under många år för att bli bra. Därmed följer skador och uteblivna förbättringar.

Det finns säkert kroppssammansättningar som är bättre än andra, redan från början, men till stor del tror jag det handlar om tålamod och att öka sin löpmängd successivt från år till år.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#5
26 augusti 2009 kl 20:10
Gilla
Det är väl uppenbart att det finns en genetisk kompontent i löpares prestationsförmåga. Det handlar dels om kroppsbyggnad men också om förutsättningar för de interna kroppsliga processer som medverkar till löparförmåga. Denna genetiska fallenhet har väl troligen en rad komponenter som sannolikt inte alla är närvarande samtidigt. Vore intressant om det fanns handfast forskning på om dessa genetiska anlag är mer koncentrerade bland vissa folkgrupper än andra och i vilken grad genetisk fallenhet har betydelse i jämförelse med rätt träning. Det är ju uppenbart som någon komenterade att mer träning skapar en bättre löparkropp. Det är ju svårt att säga innan man tränat riktigt ordentligt ifall man inte har fallenhet... däremot kan det ju vara så att man medfödda egenskaper som försvårar själva träningen. Det kan handla om dålig fotisättning eller något annat. Hmm... arv och miljö... i vetenskapsmagasinet på SVT diskuterades möjligheten att föräldrarnas livsstil kan sätta (ep)genetiska avtryck på deras barn... att man liksom kan ärva sina föräldrarnas genom åren förvärvade mil! Då ligger jag inte så bra till... hehe...
1977 • Varberg
#6
26 augusti 2009 kl 21:10
Gilla
Utöver det som sagts så är vissa födda med vinnarskallar och vissa inte. Alla kan bli bra bara man ger sig f-n på det och inte känner efter för mycket (därmed inte sagt att man inte skall träna smart). Däremot behövs nog både fysisk talang och en vinnarskalle på gränsen till sjuklig för att nå toppen.
Emil Westin
1991 • Linköping
#7
26 augusti 2009 kl 21:25
Gilla
Alla är gjorda för löpning. Det är därför vi har ben! Men precis som allt annan måste man träna sjukt mycket om man vill bli bra.
1984 • Göteborg
#8
26 augusti 2009 kl 21:38
Gilla
Eller börja riktigt tidigt. Förmodar att våra förfäder blev tvungna att lära sig springa så snart de lärt sig gå.
Johan H
1976 • Göteborg
#9
26 augusti 2009 kl 21:43
Gilla
Gurra: Det finns en ganska omfattande Dansk studie som kom fram till varför kenyaner var snabbare, som jag minns de beror det på att de har lättare underben än vi har... Tyvärr hittar jag ingen länk med mer info men det är säkert någon annan som kan hjälpa till med det?

Sen spelar ju självklart träning den största rollen men det där allra sista som gör kenyanerna världsbäst är genetiskt.
Henning Looström
1973 • Lund
#10
26 augusti 2009 kl 22:24
Gilla
Tror mycket på det där Fredrik F skrev om vinnarskallen. Det är lätt att lyssna för mycket på kroppen när den säger att man skall sakta ner. För en tid sedan hade vi en tråd med citat, min favorit därifrån är: "Anyone can be fit. It´s being hard that`s hard."

Sedan är ju också frågan om man springer för att man är smärt eller om man är smärt för att man springer?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#11
26 augusti 2009 kl 23:22
Gilla
Jag tror generna har stor betydelse, det gäller att välja sina föräldrar med omsorg, vi ser löpare från Kenya, Etiopien och Marocko springa otroligt bra på längre distanser, men vi ser aldrig någon från dessa länder på 400 m eller kortare. Och tittar man på dom färgade i USA, Jamaica, Bahamas, deras förfäder var slavar från en helt annan del utav Afrika med helt andra gener, dom blir muskulösa, och snabba betydligt lättare, och väljer kortdistans, man ser aldrig någon färgad långdistansare från dessa länder.
Walker67
1947 • Växjö
#12
27 augusti 2009 kl 00:21
Gilla
Om jag fattade Jennys frågeställning rätt, så gällde den om förutsättningarna var olika för olika människor att springa överhuvudtaget, inte att bli bra eller elitlöpare.

Jag tror det är så att förutsättningarna varierar från individ till individ också vad gäller olika idrotter. Det räcker med att titta på en skolklass med pojkar och flickor, som skall springa en runda på gympatimmen. Direkt kan man se vilka som har det lätta och obesvärade löpsteget, vilket dock inte är en garant för att bli en bra löpare, dock att det känns bra att springa för dem, så länge de orkar. Sen kan ju hända mycket på vägen, men grundförutsättningarna tror jag man har med sig upp i åren.
.
1922 • Stockholm
#13
27 augusti 2009 kl 00:22
Gilla
Jenny, du är gjord för löpning! Kanske inte enbart, för visst hoppas jag att du framförallt gjordes för att din mamma och pappa tyckte om varandra och kramades länge en natt.

Men, faktum är (faktum är ett starkt ord, kanske borde jag skriva "jag är övertygad om") att vi människor är skapade för att kunna springa som Maria säger. Vi skiljer oss från våra närmsta släktingar på ett antal punkter som gör att vi kan springa betydligt bättre än dem. T ex saknar schimpanser och gorillor tydligen hälsenor vilket är bra att ha om man vill springa. Päls är inte heller fördelaktigt om man skall springa i varmt klimat(vilket vi skapades för). Jag tror även nackbandet är ganska ovanligt(om jag förstår det rätt så håller det huvudet på plats). Det finns säkert fler exempel.

Andra exempel (icke fysiska) på att vi är gjorda för att springa är att så många springer, vi älskar att springa(det är ju det vi är gjorda för). Inga andra fritidsaktiviteter lockar så stora skaror. Över 50000 anmälda till Göteborgsvarvet i år!

Så för att sammanfatta: Vi är alla gjorda för att springa, vi har bara gjort det i olika utsträckning och kommer därför från olika startpunkter. Jag är övertygad om att du kan springa mycket långt om du skulle träna för det Jenny! Självklart finns det skillnader mellan oss alla, men vi har alla alldeles utmärkta förutsättningar och jag tycker att vi alla skall utnyttja den gåvan!
Keep on jogging!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#14
27 augusti 2009 kl 01:32
Gilla
Visst är vi födda till att kunna springa, men födda till att göra det olika bra, även om vi tränar lika hårt, men tävlar man bara mot sig själv är det ju roligt ändå, jag tar mig själv som exempel, när jag började träna löpning hösten 1982, och tränat en månad med bra resultatutveckling, då startade min far från 0 och var snabbare än mej otränad, dom kommande 20 åren med träning och tävlingar, var min far snabbare än mej hur mycket jag än tränade. Så vi har olika förutsättningar att bli bra löpare helt klart.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#15
27 augusti 2009 kl 08:40
Gilla
Johan H: jag vet det, och jag har läst den (ska se om jag hittar studien under dagen), och jag förnekar heller inte genetikens betydelse. Jag vill bara betona, eller kanske bara belysa, att vi överdriver betydelsen av ursprung.
Med tanke på hur fina förutsättningar vi har här i västvärlden borde vi kunna kompensera för vårat genetiska handikapp.

Och så en liten bitter kommentar som avslutning:
Om bara vår regering kunde begripa att man inte kan vila sig i form från första klass och genom hela grundskolan+gymnasiet så skulle vi nog få fram en hel hög maralöpare goda för tider under 2:10.
ulf johnson
1977 • uppsala
#16
27 augusti 2009 kl 09:41
Gilla
Johan H: Jag har inte läst studien (ska göra det) men om kenyaner är snabbare OCH har mindre underben än andra är det inget säkert orsakssamband mellan underben och snabbhet. (det visar bara att Kenyaners ben ser annorlunda ut än andras, snabbheten kan bero på bättre träning, gröt, magi eller vadsomhelst...)

Jag tror löpträning passar för alla, både (som trådstartaren) för att hålla sig i hyfsad form och må bra såväl som för att göra bra resultat på tävlingar. Att bli snabb och uthållig är dock ett långsamt jobbigt projekt som de flesta helt enkelt inte har lust med. Av de över 50000 anmälda till GBG-varvet (fullföljde 80%?) är det en liten minoritet som tränar regelbundet, resten gillar helt enkelt ett bra jippo, och har nog ganska många träningsfria månader om året. ur hälsosynpunkt gör en halvmarathonpromenad varken från eller till för dem. Min folkhälsovision är att fler gör som Jenny, dvs springer regelbundet och mår bra av det. Att motion blir en naturlig del av ALLAS vardag är egentligen det viktiga, men en bieffekt blir säkert att fler vill/orkar träna hårt och springa maran på 2.10. (I nuläget är tyvärr fler intresserade av att sitta framför TV´n och äta chips.)
Så fortsätt spring, Jenny, du och löpningen är gjorda för varann!
ulf johnson
1977 • uppsala
#17
27 augusti 2009 kl 09:52
Gilla
Lite OT: Finns verkligen den där omtalade studien? Efter en slarvig sökning hittar jag bara en spansk studie om eritreanska löpares underben, och en dansk review ( sammanfattning av andra studier) som mest handlar om VO2 max, laktat, och sånt där. Har ngn en PDF eller annat?
Johan H
1976 • Göteborg
#18
27 augusti 2009 kl 11:26
Gilla
Ulf: Nu kom ju studien fram till att det var just det som var sambandet, Om forskningen var seriös eller inte kan man ju fråga sig när det var danskar som gjorde det:-)
Men normalt sett så publiceras inte sådana resultat om man inte uteslutit andra faktorer vilket också redovisades (som. tex. träningsmängd,kost m.m). Studien har jag sett som dokumentär på TV, Möjligt att det inte stämmer men det är väl ganska känt av det flesta att kenyaner är snabbare på uthållighetslöpning?

Som sagt tidigare så har det inget ting att göra med att man inte är gjord för att springa eller inte. Alla är gjorda för att springa men alla har inte exakt samma förutsättningar och alla blir inte världsbäst oavsett hur mycket de tränar.
1943 • Täby
#19
27 augusti 2009 kl 11:41
Gilla
I artikeln nedan analyseras effekter av olika former av träning för män och kvinnor från Kenya.

I artikeln finns också referenser till andra studier vilka belyser en del av de frågor som ställts ovan.

http://labo.cmp.free.fr/pdf/Bllat%20Leptretre%20Heugas%20MSSE%202003.pdf
ulf johnson
1977 • uppsala
#20
27 augusti 2009 kl 11:43
Gilla
Johan: Det begås flest mord på sommaren, det äts också mest glass på sommaren. Blir man mordisk av att äta glass? ;-) Samband betyder alltid inte orsak. Jag har skummat lite artiklar nu, och en del gör gissningar om att en smal kroppsform (= smala ben) är bra (för då går det åt mindre energi när man rör armar och ben), men konstaterar också att även indier, thailändare osv har samma kroppsform, länder som man aldrig hör talas om i löpsammanhang. Fysiologiska skillnader (syreupptag, laktat, osv) kunde man inte hitta mellan kenyaner och andra. Européer och kenyaner hade lika bra testvärden i snitt, de som hade högst värden var dock kenyaner. Observera dock att de som var allra bäst i labbet var sydafrikanska löpare.

Summa: härkomst är en mycket tveksam ursäkt att springa långsamt ;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.