Löpning Kom igång 11 inlägg 2272 visningar

Springa 1 mil- hur realistiskt är det?

Evelina
1977 • Umeå
#1
14 augusti 2009 - 15:57
Gilla
Jag har aldrig tidigare hållit på med löpträning förrän fram tills för ca 7 veckor sedan. Idag springer jag 40-45 min 4-5 dagar i veckan. Detta sker i ett ganska lågt/medeltempo. Efter att ha kört enligt detta schema (dvs 40-45 min 4-5 dagar/vecka) under ca 4 veckor fick jag problem med ont i benhinnorna i början av veckan. Misstänker att det beror på att jag gått ut för hårt med min träning. Är detta en vanlig nybörjarmiss? Dvs att man går ut för hårt med sin träning i ett tidigt skede?

Har vilat i 3 dagar och värken har släppt helt nu. Min fråga till er med mer erfarenhet är hur ni tycker att jag bör lägga upp min träning för att undvika problem med benhinnor i framtiden?

Jag har som mål att komma upp i att springa en runda på 1 mil. Vill springa lågintensivt men ta mig runt en sträcka på 1 mil. Tycker ni att detta är realistiskt att uppnå inom de närmaste veckorna eller bör jag se mer långsiktigt på det? Bör jag träna färre gånger i veckan men längre sträckor?

Nu blev det många frågor här på en och samma gång. Vore väldigt tacksam för att höra era synpunkter och tips kring detta!
1974 • Halmstad
#2
14 augusti 2009 kl 16:13
Gilla
Jag sprang min första mil för ett år sedan även om jag inte trodde det skulle gå. Dra ner på farten bara så går det.

Du kan stretcha benhinnorna enligt följande.

Sitt ner med benen raka framför dig. Böj ena benet över det andra så att du kan trycka på in sida knä/lår med ena handen och ta tag i foten med den andra. Tryck insida knä/lår lite neråt samtidigt som du rullar runt med foten.

Gör detta både före och efter din runda så tror jag du får tillbaka glädjen i löpningen igen. Mig hjälpte det i alla fall.

Lycka till!
1984 • Göteborg
#3
14 augusti 2009 kl 17:05
Gilla
Det är definitivt ett realistiskt mål. Förmodligen klarar du det redan nu med tanken på att du redan springer i 40-45 minuter 4-5 gånger i veckan.

Att du fått problem med benhinnorna kan absolut bero på att du gått ut för hårt. Att träna 4-5 gånger i veckan efter bara 7 veckor är ganska mycket och visst, det är en vanlig nybörjarmiss. Nu beror det dock på hur du lagt upp träningen. Om du till exempel körde 3 dagar i veckan väldigt lugnt i början för att successivt öka på till 4-5 gånger varav 2 av passen är riktigt lugna (återhämtning) borde du generellt klara dig.
Men, kör du 4-5 hårda träningsdagar i veckan (då du blir riktigt trött) är det för mycket så här tidigt. För att du ska klara det utan skadeproblem måste du bygga upp kroppen under en lång tid. Risken är nu att du åker på en rejäl skada och tappar sugen helt och hållet.

Skynda långsamt!
Evelina
1977 • Umeå
#4
14 augusti 2009 kl 18:24
Gilla
Tack så mycket för era snabba svar och peppning!

Rikard: Vad glad jag blev av att höra om dina erfarenheter ang att klara den första milen. Jag tror också att det är låg fart som gäller för att hålla ut.
Tack för tipsen ang streching-ska prova dem redan imorgon!

Linus: Jag blev väldigt taggad att testa milen snart. Jag började, som du mycket riktigt gissade, med att öka passen från 3 dagar vidare till 4 och 5. Intensiteten i passen varierar men jag skulle säga att ca 2 av 4-5 pass är lågintensiva och resten lite mer medel. Så nej, samtliga av passen är inte för intensiva som jag upplever. Men skynda långsamt ska bli mitt ledord!

Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#5
15 augusti 2009 kl 13:40
Gilla
Testa att springa 7 km på morgonen och sen 3 km på eftermiddagen. Eller 5/5 Eller så. Gör det några helger sen fixar du nog en mil. Det är OK att gå ibland under träning om du känner att det behövs. Men gå i rask takt så att pulsen inte går ner för mkt.

Man ska se upp för shin splints, vet ej svenska termen men jag har hört att man kan få det om man börjar träna intensivt. Typ sprickor i smalbenen. Värt att efterforska lite om det tycker jag. Tror dom brukar rekommendera att avbryta löp passet så fort man får mekaniska problem. Just löp kan slita på kroppen och om man är ny i sporten är det bättre att avbryta ett pass i tid.
Underskatta inte teknikträning, typ lite höga knän osv, kolla på youtube hur långdistans teknik och teknik träning ska se ut osv

Jag vet inte hur din fysik är men så länge du känner att du inte skadar dej tycker jag att du ska ge dej ut på ditt mil pass!(Men proffs avbryter nog om dom känner att det är skaderisk)
Karin M
1984 • Stockholm
#6
15 augusti 2009 kl 16:54
Gilla
Jag sprang nog min första mil efter ca 9 veckors träning för ungefär ett år sedan. Jag var jättenoga med att inte gå ut för hårt efter att ha läst en massa om det här på jogg.se! Jag sprang 3-4 ggr i veckan och arbetade mej upp från 4 km till 8 km. Sedan kände jag mej redo för milen en dag och den gick lätt, kanske för att jag hade tänkt på den så länge och långsamt tagit mej dit istället för att pressat mej igenom den tidigare.
Evelina
1977 • Umeå
#7
15 augusti 2009 kl 17:58
Gilla
Tack så mycket Ingemar och Karin Linnea!

Ingemar: Jag ska kolla upp det där med shin splints och se till att träna teknikträning. Ska kika in på you tube ikväll.

Karin Linnea: Det låter som att du hade ett jättebra upplägg då du sprang din första mil! Väldigt vettigt och inspirerande!


Krister nilsson
1968 • göteborg
#8
15 augusti 2009 kl 19:00
Gilla
förr fick jag problem med benhinnorna om jag sparang fler än 3ggr i veckan, specielt på asfalt.
Nu har jag bra inlägg som ger gott stöd för fotvalvet och jag kan springa mer, dock viktigt med mjuka skor för miig.

var försiktig och vila ordentligt, kanske tom inflamationsdämpande piller. Min erfarenhet är att problem med benhinnor lätt kommer tillbaka. men med lite försiktighet fixar det sig säkert!
//krister
Charlotta Johansson
1975 • Bagarmossen
#9
15 augusti 2009 kl 21:44
Gilla
Jag har aldrig sprungit förut men har nu följt träningsprogrammet inför tjejmilen på marathon.se och rekommenderar det starkt. För att reducera skaderisk rekommenderar jag att du kollar upp chirunning. Finns också bra videos på youtube.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
15 augusti 2009 kl 22:38
Gilla
Jag får lätt ont i benhinnorna om jag springer för många pass i veckan, antalet km i veckan verkar inte ha lika stor betydelse, en extra vilodag brukar göra underverk på mej när benhinnorna ömmar. Prova att springa färre träningspass i veckan, och öka längden på ett träningspass i stället, och spring långpasset sakta och lugnt.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#11
16 augusti 2009 kl 09:50
Gilla
Håller med Conny. Hellre ca 3 pass i veckan och något av dem långpass. jag gick ut för hårt i början och drabades av problem med benhinnorna i september 2008 och har fortfarande problem med dem. Vid början fick jag ont även när jag gick. Har haft långa viloperioder på 4 veckor och börjat igen men det har kommit tillbaka. Provat låg intensivt och det gick bra i några veckor sedan fick jag för mig att springa 2 dagar vila en då kom det tillbaka. Nu springer jag ca 3 gånger i veckan! typ 5-7 km, ca 10 km och så ca 14 km. minsta lilla känning vilar jag i 3-4 dagar . Har nu äntligen kunnat hålla på kontinuerligt sedan i juni. Så ta det lugnt! det är inte roligt att få långvariga skadeproblem!!!! Konditionen bygger du upp snabbt, men kroppen (senor, muskler mm) behöver längre tid. Långsiktighet är bäst!

Och självklart kommer du klarar milen snart!!!n Lycka till!!!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.