Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 12800 visningar

Stukad Fot - Rehabilitering?

Johan H
1976 • Göteborg
#1
13 augusti 2009 - 12:27
Gilla
Stukade foten i söndags, under 30 sekunder kunde jag inte stödja på den, gick sen lite försiktigt och efter en minut funkade det att springa igen (var tävling så jag var tvungen att springa de sista 2,5 km)

Jag hade räknat med att kunna börja springa efter några dagar, nu har det gått 4 dagar och jag kan inte ens gå utan besvär så detta blir nog mer långdraget än jag hoppats.....

Vad har ni för tips på hur man skall rehabilitera sig på bästa sätt?
När kan man börja träna med balansplatta? Hur länge bör man vänta innan man springer igen? Alternativ träning som cykling är det någott som funkar utan att man förstår något?

Alla tips är tacksamma, börjar redan bli extremt rastlös!




Maja Brytting
1987 • Stockholm
#2
13 augusti 2009 kl 14:09
Gilla
Har samma problem sedan i tisdags. Funderar på simning/ vattenlöpning som rehabilitering. Kan gå på foten men vet inte hur länge man borde hålla upp med löpning. Har också hört att cykling ska vara bra men det känns för tungt för foten, speciellt i uppförsbackar.

Tror att balansplatta och promenader är bra ganska tidigt, men det får inte göra ont.
Johan H
1976 • Göteborg
#3
13 augusti 2009 kl 14:16
Gilla
Testade simning igår och det gick ok med bröstsim, dock inte crawl där man är beroende av benspark.
Kanske kan cykling funka på lätta växlar, Frågan är om det förbättrar eller försämrar för foten?
Balansplatta har jag hört några säga men det känns samtidigt lite farligt då man KAN belasta foten en del och riskera att skada den igen?
1972 • Falsterbo
#4
13 augusti 2009 kl 14:30
Gilla
Har själv stukat fötterna vid ett antal tillfällen, iofs spelat fotboll, men det borde inte vara någon större skillnad.

Vad jag alltid fått höra är att en stukning tar längre tid att läka än vad man tror. Vissa säger att en kraftig stukning är att jämföra med ett benbrott. Fyra dagar är med andra ord inte särskilt lång tid. Dock skulle jag nog gå till en läkare om du fortfarande har så stora problem, som du beskriver, efter helgen.

Det jag gör i förebyggande syfte är:

1. tåhävningar
2. står på ett ben medan jag borstar tänderna
3. "omvänd" tåhävning, sitta ner på golvet, gummiband runt foten och dra foten uppåt.
4. balansbräda

Hoppas det löser sig
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#5
13 augusti 2009 kl 14:42
Gilla
Man bör även kolla upp det ordenligt som fredrik säger. det kan vara en spricka, eller brott. min syster gick med en "stukning" som inte blev bra i ett år innan de röntgade för tredje gången och då upptäckte ett brott i brosket som sedan fick opereras förra hösten. Det är ännu inte helt bra m a o hon kan inte springa/jogga.

Min kompis trodde hon hade stukat foten och red och jobbade i ett stall i en vecka innan vi åkte in och röntgade och då hade hon tre sprickor i foten, och fick gips och order om att inte röra sig på en månad. Det kan vara allvarligare än vad man först tror!
1969 • Upplands Väsby
#6
13 augusti 2009 kl 14:42 Redigerad 13 augusti 2009 kl 14:44
Gilla
Håller med - säkert att det bara är stukning och inte benbrott (som råkar likna en stukning)? Kanske kan vara bra att få det kollat av läkare som sagt.

Om det "bara" är en stukning så är det bästa att träna upp foten aktivt (total avlastning efter stukningen max några dar). Koordinationsträning tidigt och sedan upptrappning av träningen när foten klarar det. Dvs aktivera foten så mycket som möjligt men, som Maja nämnde, gå aldrig över smärtgränsen. Balansplatta, cykling, crosstrainer, rask gång osv är toppen om det känns ok.

Lite övningar som jag haft nytta av när jag åkt på stukning...
http://www.kidronvbc.com/id43.html

Kan också rekommendera dagliga fotbad i omväxlande hett/iskallt vatten när foten läker (stimulerar cirkulationen).
Johan H
1976 • Göteborg
#7
13 augusti 2009 kl 14:51
Gilla
Maria, Fredrik: Ni har inte fått mig mindre orolig.... :-)

Ringde till en sjukvårdsupplysningen och fick prata med en sjuksköterska som sa att det inte är en spricka/brott om man kan stödja på foten? Tror ni det stämmer? Av historierna ni berättar så låter det som att man kan ha spricka även om det går att gå?
Magnus
Stockholm
#8
13 augusti 2009 kl 15:04
Gilla
Som de andra sagt, först uteslut ev fraktur. Kan du inte stödja på foten efter några dagar kan de vara bra att röntga. Bröt själv foten i början av maj, och det gjorde rejält ont. Om det inte är nåt brutet ska du försöka belasta och rehabba så snart som möjligt. Saxat från en text (gäller fotbollsspelare, men funkar nog för löpare också):

"Se behandling av mjukdelsskador initialt. Tidig rörelseträning samt belastning. Inom 1-2 dygn belastning upp till smärtgräns, gärna utan kryckor. Rörlighets-träning inom 1-2 dygn. Balansträning tidigt på balansbräda, gärna inom en vecka. För att undvika att skadan återkommer rekommenderas rehab under minst 12 veckor med fortsatt styrke- och koordinationsträning. Fotbollsspel kan dock återupptas mycket tidigare. oftast inom 7-10 dagar, med tejp."
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#9
13 augusti 2009 kl 15:06
Gilla
hehe, Inte meningen att göra dig orolig, men.....

Nej det tror jag inte stämmer eftersom min kompis jobbade i ett stall en vecka, och det är ganska hårt jobb, plus att man stödjer ju på foten i stigbygeln när man rider, och min syster gick ett år som sagt, och vad jag vet så gjorde hon allt möjligt då, förutom att springa t ex för det gjorde ont.. Så vill inte vara pessimistisk, men riktigt så enkelt som sjuksköterskan får det att låta är det nog inte...

Ja enligt vad jag har sett och hört så går det att ha spricka utan att eg veta om det. dvs, kunna stödja på det.
1972 • Falsterbo
#10
13 augusti 2009 kl 15:11
Gilla
Ledsen att jag gjorde dig orolig. Men man kan stödja på en fot med en spricka i, du kan spela fotboll i 45 minuter också (problemen kommer när du stelnar/blir kall). Jag tror dock inte att du har brutit den, om du bara sprang rakt fram och trampade snett så lär det inte vara en spricka, men jag är självlärd avseende stukade fötter, med andra ord bör du be en läkare kolla på det.

Vid en vanlig stukning, när man trampar foten inåt och får ont på utsidan av foten, är det ett ligament som tar smällen och ligamentet kan bli mer eller mindre uttänjt och ibland går det av eller går sönder.

Man brukar säga att stukningar är en kronisk sjukdom, har du fått en så kommer man att få många fler. (pratar fotboll där man utsätter foten för mer än vanlig löpning). men anledningen till att man får återkommande stukningar är att man inte tar rehaben tillräckligt seriöst.

Boka tid till på måndag. Better safe than sorry, eller vad de säger.
1963 • Hestra
#11
13 augusti 2009 kl 15:35
Gilla
Jag rekommenderar också att söka vård för att kolla foten.
Dottern stukade foten när hon hoppade studsmatta för några år sedan.
Vi åkte inte in till akuten och foten tejpades av fotbollstränare vid match och träning. Hon kunde fortsätta spela säsongen ut men på hösten fick hon inflammation i hälsenan på den foten.
Vi kontaktade läkare, fick remiss till sjukgymnast som efter att ha tittat på foten ställde frågan: Har du gjort illa dig i foten tidigare i år?
Det blev en höst med balansplatta istället för idrottande. Foten blev återställd, men jag ångrar att vi inte sökte direkt utan lät henne spela tejpad.

Jag vill inte heller skrämma dig, men det är tråkigt att få veta efteråt vad man borde gjort.....
Johan H
1976 • Göteborg
#12
13 augusti 2009 kl 16:04
Gilla
Tack för alla tips, jag väntar till efter helgen, har det inte blivit mycket bättre då så går jag till läkare.
Storre
1980 • falkenberg
#13
14 augusti 2009 kl 00:31
Gilla
hmm... jag stukade min vänster fot för 4 veckor sedan och den är fortfarande lite svullen... har dock försökt att springa lite funkar väl sådär.... och nu idag så var det dags för högerfoten...jippi.... hur mycket otur kan man ha... som tur är så är högerfoten endast lätt stukad tillskillnad från vänster foten som kanske om man läst ovan till och med har haft sprickor eller dylikt... kanske dags för ett läkarbesök snart....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.