Löpning Avancerad träning 21 inlägg 2113 visningar

Fråga gällande kapacitet och upplägg

1991 • Dalarna
#1
9 november 2023 - 10:59
2 Gilla
Hej!

Jag gjorde nyligen tester hos Aktivitus där jag fick fram följande data: Maxpuls 190, anaerob tröskel 178 (3:20min/km) och aerob tröskel 143 (4:15min/km). VO2max: 57,5.

Vad jag fick ut av detta är att min motor är relativt liten jämfört med vad jag presterar i övrigt. Med rådet att träna mer VO2max för att öka motorns kapacitet och att den anaeroba tröskel är hög och mer eller mindre inte går att förbättra mer.

Tränar främst för 10/21k och satte nytt milpers som ett roligt avslut på säsongen på 33:58.
När jag grävt lite djupare så tycker jag att min miltid inte speglar den data som jag fått fram, utan den borde vara bättre.

Jag springer cirka 10 mil i veckan och kör cirka 2-3 kvalitetspass i veckan. Dock sällan snabbare än milfart, vilket också kan vara en förklaring till perset inte är bättre.

Är det så enkelt att jag kan förbättra min miltid genom att köra mer VO2max (tänker typ 5k-fart)? Att kroppen blir mer mjölksyratålig och rörelseekonomin troligen bättre den också.

Anledningen till att jag ställer frågan är egentligen att VO2max träning sliter mycket mer och jag vill inte lägga upp ett sånt upplägg om risken för skador ökar på bekostnad av att nuvarande tröskelupplägg funkar lika bra.

Tack för hjälp av mer kunniga.
< < < 1 2 > > >
1988 • Stockholm
#21
16 november 2023 kl 16:43
Gilla
I allmänhet kör jag ganska mycket tröskel i runt halvmarafart eller lite långsammare och pass i snabbare farter några gånger i månaden. All min träning är loggad i träningsdagboken här på jogg och om du vill kika mer detaljer så är perioden från augusti till oktober förra året är ganska representativ av hur jag vill träna när jag inte har några problem med sjukdom/skador.

Ja, låter som en bra idé och som du säger, om det inte funkar eller du inte gillar den typen av träning så vet du ju det iaf :) Jag tycker personligen att det är ganska nice att slänga in en del snabbare löpning på vintern för att höja motivationen och utmana sig själv lite.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.