Löpning Träning 30 inlägg 8373 visningar

MTB-cyklister börjar vakna till liv

Hobbylöparn
Östermalms IP
#1
18 april 2020 - 15:16 (Redigerad 18 april 2020 - 15:16)
2 Gilla
Är det bara jag som börjar få problem med MTB-cyklister när man är ute på trailen och springer?

En sak att de gärna kommer störtandes utför en nedförsbacke i 50 knyck, gärna i bredd. Ringklocka är ju tabu på en sån fin cykel såklart.

Men det senaste verkar vara gruppträningar!

Idag kom det två större grupper om 10-20 cyklister per grupp ut ur skogen. Tydligen går det inte att hålla litet åt sidan heller, nej man ska stå som en fårskock mitt på trailen, troligen för att kunna visa upp maximalt mycket vilken fin och troligen svindyr MTB-hoj man har.

Kan det möjligen vara nästa kasta-pengar-på hobby för överbetalda tjänstemän i övre medelåldern (kanske i övre viktklassen också?) :-)
< < < 1 2 > > >
1981 • kaxås
#21
22 april 2020 kl 12:56
Gilla
Det jag har störst problem med rent generellt är överbetalda medelålders tjänstemän. Sen har jag till min förtvivlan förstått att dessa både brukar cykla och springa. Det är ju jättehemskt. Sen har jag fått veta att de även brukar fjällvandra. Usch!!!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#22
22 april 2020 kl 12:59 Redigerad 22 april 2020 kl 12:59
Gilla
Osäker om du syftar på mig, men jag gör ingen koppling alls. Bara konstaterar att det finns ett MTB-center där och på helgerna floodas skogarna med MTB-grupper.

Eventuella skador har jag ingen aning om. Men de är många MTB:are och de visar väldigt litet hänsyn. Men som sagt, de flesta här verkar tycka det är toppen.

Le och vinka (citat pinvinerna)
1981 • kaxås
#23
22 april 2020 kl 13:31
Gilla
#22 nej jag syftar naturligtvis inte på någon. Jag ville bara vara lite seri"ironisk"iös. Och har konstaterat att cykling "för motion" liksom löpning är något som ofta utförs av den sortens människor. Med det sagt så är merparten av de som tillhör den kategorin naturligtvis fina och snälla personer.
1974 • Stockholm
#24
22 april 2020 kl 13:54
Gilla
Värre än MTB-cyklister är de idioter (ursäkta) som kör fyrhjulingar eller crossmotorcyklar på motionsspår, stigar och leder. Sprang nyligen i Naturreservatet och noterade inga MTB-skador men däremot såg jag spår av motorfordon på några platser.
Har nära till en vandringsled på landet och där är de motorburna ett frekvent problem.
Springer ofta på Stora Skuggan och har under våren tyvärr konstaterat att nu har crossmotorcyklarna hittat dit också. Som tur är har jag inte sett några direkta skador, men jag har flera gånger sett på håll hur mc-förare kört upp på motionsspåren. Sen vet jag inte vart de tagit vägen. Hade jag vetat det hade jag sett till att hindra deras färd och läst lusen av dem.

Överväger att kontakta Djurgårdsförvaltningen och be dem att skylta om motortrafik förbjudet. Borde egentligen inte behövas, men alltid avskräcker det någon. Och min erfarenhet är dessutom att det är enklare att argumentera med med drullar ju tydligare förbudet är (en skylt att peka på tex).
1974 • Stockholm
#25
22 april 2020 kl 14:16
3 Gilla
Men för att återgå till huvudfrågan. Visst flockas MTB-cyklisterna i skogen nu.
Min hållning är att alltid väja för cyklister om jag springer på markerade MTB-spår.

Men jag är väldigt irriterad på att väja för cyklister på vandringsleder och motionsspår. Där är det cyklisterna som är gäster och många av dem borde absolut lära sig att visa hänsyn - särskilt på motionsspåren som befolkas av löpare, pensionärer på promenad, dagisgrupper mfl och där en cyklist kan få upp riktigt hög fart.

Vandringslederna är mindre problematiska eftersom det går långsammare där och är längre mellan människorna.
Samtidigt som jag faktiskt tycker det är positivt att cyklisterna hittar ut i skogen. Ju fler personer som nyttjar våra naturområden för motion och rekreation desto viktigare blir de för det allmänna och då ökar sannolikheten att de bevaras.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#26
16 maj 2020 kl 12:47 Redigerad 16 maj 2020 kl 12:49
Gilla
Idag stod bilen och larmade när jag kom tillbaks från milrundan i skogen. Utöver att parkeringen var knökfull och folk hade fulparkerat på infarten, så var där en väldans massa MTB-ungdomar när jag kom.

Osäker vad som kan trigga ett billarm, antagligen en av tre orsaker:

1. Någon blev trafik-galen för att de inte fick parkeringsplats och gick fram till första bästa bil och kickade till.
2. Någon försökte parkera, missade och bumpade till min bil.
3, Någon MTB-unge ramlade helt enkelt in i bilen med cykel och allt.

Jag hittade några gummistreck på bakre bumpern, så alternativ 3 känns mest troligt. Gick bort med biltvätt och skrubbis.

Känns litet jobbigt att man alltid måste vara på sin vakt. Kanske är det hög tid att flytta från Stockholm? Staden har växt över sina gränser känns det som. Plus att alla är på helspänn hela tiden. Särskilt i trafiken. Och ska man in och handla får man kliva över tiggarna och deras barn (japp nytt grepp, ta med hela familjen).

Hua!
#27
16 maj 2020 kl 13:02
Detta inlägg har raderats
Carl
1981 • Halmstad
#28
19 maj 2020 kl 23:24
Gilla
Jag brukar lösa problemet med bil och parkering genom att helt enkelt springa ut från hemmet. Har aldrig begripit tjusningen med att sätta sig i en bil för att köra till och från ett träningspass. Men så bor jag inte i Stockholm heller.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#29
20 maj 2020 kl 07:19 Redigerad 20 maj 2020 kl 07:19
Gilla
Re 28: Det är 1,5 mil körning i varje riktning för att komma till Nackareservatet för min del.

Annars kan jag ju springa runt i lokala bostadsområdet såklart. Men det känns som att jag avverkat varenda kvadrat-cm av gatorna där jag bor, så man vill ju få litet variation.

Plus att Erstavik är väldigt fint att springa i. Litet som "på landet" fast mitt i Stockholm.

Sen tror jag iofs oavsett var man bor, så blir det närmaste området litet segt att springa i till slut. Därför uppskattade jag extra mycket att ta med löpargrejorna, tidigare när man fick resa runt i världen. Innan Armageddon slog till.
1984 • Göteborg
#30
20 maj 2020 kl 08:44
1 Gilla
Tror tyvärr folk överlag har dålig koll på hur allemansrätten funkar. Oftast är det nog de som hållit på tillräckligt länge och är ute tillräckligt mycket i naturen själv (eller själv äger mark) som lär sig, av att man märker skadorna som i ditt fall, innan det är det nog många som inte ens skulle tänkt på att tänka på saken. MTB är väl en sån grej många gör för skojs skull snarare än att man tränar många timmar per vecka året runt.

Hästägare är det lite likadant med, de flesta tänker inte alls på allemansrätten till att börja med (lägger inga värderingar i det, klart det är svårt att veta vad man inte vet och att man borde ta reda på det om man helt enkelt aldrig tänkt på´t) sen kommer någon markägare och påpekar att man inte bör rida på deras åkrar när det är blött t ex, och då kan man inte använda okunskap som ursäkt längre.
Dessa kommer nog lära sig och ha kvar det i huvudet även i andra situationer, medans folk som inte är lika flitiga naturbesökare kanske aldrig lär sig?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.