Löpning Kläder, Skor & Prylar 18 inlägg 6083 visningar

Dumpa Garmin?

Oliver
1984 • Göteborg
#1
19 januari 2020 - 11:37
Gilla
I mina två senaste tävlingar har jag (utan bättre vetande) litat blint på min Garmin-klocka.

Mitt bräckliga resonemang gick ut på att man omöjligen kan följa exakt den linje som banmätaren gått. (Man vet ju inte heller exakt hur banmätaren gått - tycker att arrangören borde måla en blå linje i marken så att man vet - fast då kanske inte Farbror Blå blir så glad?)

Ibland springer man "åttor" runt övriga löpare, publik, sig själv och kurvor. Följaktligen borde det bli en hel del meter extra och sanningen borde ligga nånstans mellan vad min Garmin-klocka visar och vad den officiella bansträckningen säger. Ungefär så drog jag min slutsats men valde alltså att gå på min Garmin...

Efter min senaste tävling blev jag dock lite konfunderad (skilde en dryg minut) och beslöt mig för att undersöka saken närmare.

Visar sig att Garmin-klockor (läs: GPS-klockor) inte alls är så precisa som kan tro (vilket många jogg:are här säkert känner till).

Jag baserar ju ganska mycket på klockan och nu känner jag mig lite lurad och besviken.

När jag kört i en viss fart enligt klockan (typ 5.00 min/km) har jag ju fått en viss känsla för den farten. Men nu visar det sig att felmarginalen kan vara ganska stor (i negativ bemärkelse, alltså i detta fallet långsammare tempo), kanske har jag då legat i 5.10-fart(?).

Nu funderar jag på att dumpa min Garmin-klocka och bara använda den till att mäta distanspass (på ett ungefär) och sedan köra fartpass på bana där jag vet sträckan exakt.

Och köra mer på "run by effort" och kanske till och med köra utan klocka på tävling eller bara använda ett simpelt ur.

Har faktiskt gått så långt i mina tankar att jag funderar på att införskaffa ett mäthjul - men det är kanske att ta i för mycket??

Nån som vet hur "LAP-knappen" på Garmin fungerar? Är det bara att trycka på nån knapp vid varje km-markering så får man km-tider?

Ett problem som jag har under tävling är att det är inte alltid man noterar km-markeringarna (ofta ganska diskreta skyltar) och nåt annat som jag tycker man borda införa oftare på tävling är att även ha markeringar vid 8,5 km samt 9,5 km (på 10 km tävlingar).




Göteborg
#2
19 januari 2020 kl 12:34
1 Gilla
Har inget direkt att bidra med till tråden men skall bli intressant att följa.
Jag nojjar mycket över att klockan visar fel. Sprang idag 31km med ett snitt på 4:13. Tänker då att jag borde kunna gå för sub 3 om några månader.
Men så tänker jag att klockan kanske har en för stor felmarginal.
Har inga uppmätta sträckor eller någon egen fartkänsla
Oliver
1984 • Göteborg
#3
19 januari 2020 kl 12:53 Redigerad 19 januari 2020 kl 13:00
Gilla
En annan sak som jag kom på när jag nu var ute o sprang lite. Om GPS-klockorna visar så fel då måste ju det innebära att vi egentligen springer mycket mindre och borde alltså följaktligen dra av X antal km på den summerade veckomängden :(

Btw, klockan pep ändå vid varje km. Fast att jag trodde LAP-knappen var PÅ.

Blir lite väl mycket negativt i tråden (läs: i mina inlägg) känner jag. Jag fick ligga i helgen. Två ggr om t.o.m. :) Det var ju iallafall positivt. Utan Garmin-klockan på handleden bör tilläggas...
1982 • Lund
#4
19 januari 2020 kl 13:09
1 Gilla
Det normala beteendet på en garmin-klocka när man trycker på lap-knappen är att den helt enkelt ger dig tiden sen du tryckte senast på knappen. Är det 1,05 km så registrerar den det och tiden 1,05 km tog.

Det finns appar/skärmar man kan ladda ner, tex. en som heter race screen, som istället avrundar till närmaste kilometer och synkar distansen/pace med banmarkeringar när man trycker på lap-knappen.
2006 • Alingsås
#5
19 januari 2020 kl 13:15
1 Gilla
Kan tipsa om en app till Garmin - Peter's (Race) Pacer. Med den kan man bland annat justera uppmätt sträcka under lopp mot km-markeringar med lap-knappen.
https://apps.garmin.com/sv-SE/apps/23ea0301-30c6-4c33-b4ef-63e2b5394e76
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#6
19 januari 2020 kl 14:23
1 Gilla
GPS-klockor, som alla instrument, har en viss felmarginal, det kan slå både uppåt och nedåt. Om du kikar på den linje klockan plottar ser du att den ibland drar iväg utanför den bana du själv vet att du sprungit, beroende på missar när den plockar upp GPS-signalerna. Inga konstigheter, och felmarginalen är inte så stor att jag tycker det gör så mycket, men vi har ju alla olika krav.

Vad gäller km-tider så har ju Garmin en autolap-funktion, där den mäter mellantider som du ber den om, t ex varje km. Du kan dessutom välja att se uppnådd distans på klockan, så du själv ser när du sprungit t ex 8,5 km.
1970 • Sala
#7
19 januari 2020 kl 14:30
2 Gilla
Spring kontrollmätta sträckor ibland. Bana funkar också. Kör man lopp lite då och då får man också bra känsla för distans och fart, allt är relativt iofs. Jag har nyss köpt en garmin fenix 6x, den är kass i skogen har jag märkt. Trist.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
19 januari 2020 kl 14:43
1 Gilla
#3, det är ju som #6 säger, Garmin har en autolap-funktion, som du uppenbarligen har aktiv. Då piper den varje gång den uppmätt en viss sträcka som inställningarna säger, t ex 1 km vid löpning, kanske 5 km vid cykel, eller vad du har valt.
Lap-knappen gör vad du ber den om, säger hur långt och länge sen det var du startade (första gången du trycker, och inte haft ett autolap-pip), eller sen senast du tryckte på den. Du får alltså inte km-tider om du inte lyckas trycka exakt varje km, men det får du via autolap. Däremot kan du ju titta på tempo, både momentan- och medeltempo, så ser du minuter per km. På Garmin kan du ju ha t ex en hel egen skärm för bara den infon visad i 2 stora fält, att titta på medan du springer. (Du kan ha upp till 5 skärmar per aktivitet tror jag,, 4 fält per skärm, konfigurera så du får se det du vill. Leta "datasidor" i manualen.)

Men ha sånt precisionsbehov vid träning att du behöver skaffa ett mäthjul, hm, du hör det ju själv... bättre att springa på löparbana som är uppmätt så slipper du mäta själv, bättre att ha lite marginaler, särskilt på ett lopp kan väl mycket hända? Och hur långt man hinner på en viss tid, hur stor den ansträngningen är, beror ju även väldigt mycket på hur flackt eller kuperat det är. Det är väl en snitthastighet du vill komma åt, inte att ha ett exakt tempo exakt hela tiden?

Äsch, du vet bäst vad som peppar dig - ut och njut, på ditt sätt!
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#9
19 januari 2020 kl 15:12
1 Gilla
SKaffa en fotpod som t.ex stryd. Mäter väldigt exakt om man kalibrerar den. Annars bör man ändå springa på känsla och så fort man kan på den givna sträckan och inte kolla så mycket på klockan
1984 • Stockholm
#10
19 januari 2020 kl 15:12
1 Gilla
De flesta klockor visar ju någon form av momentanfart som default vilket jag tycker har för stor felmarginal för att använda (iofs inte provat på ett par år så möjligt det blivit bättre). Jag har alltid visat lap pace istället, oftast tillsammans med automatiska varv varje km. Om du inte redan gör det så tycker jag du ska prova lap pace istället för pace. På träning tycker jag det är fullt tillräckligt exakt och fungerar bra. Det svänger lite första 200 varje kilometer men sen har man en hyfsad siffra på nuvarande fart. Felmätningarna jämnar ut sig över en km så de är iaf jämförbara mot varandra trots att alla klockor säkert tenderar över- eller undermäta en aning, så på lopp stämmer det ju inte hundra ändå . Då föredrar jag nog manuella varv vid skyltarna och att visa fart sen senaste skylten. Ofta stämmer det bra, men det har hänt att skyltar stått helt fel också.
1984 • Stockholm
#11
19 januari 2020 kl 15:12
1 Gilla
De flesta klockor visar ju någon form av momentanfart som default vilket jag tycker har för stor felmarginal för att använda (iofs inte provat på ett par år så möjligt det blivit bättre). Jag har alltid visat lap pace istället, oftast tillsammans med automatiska varv varje km. Om du inte redan kör det så tycker jag du ska prova lap pace istället för pace. På träning tycker jag det är fullt tillräckligt exakt och fungerar bra. Det svänger lite första 200 varje kilometer men sen har man en hyfsad siffra på nuvarande fart. Felmätningarna jämnar ut sig över en km så de är iaf jämförbara mot varandra trots att alla klockor säkert tenderar över- eller undermäta en aning, så på lopp stämmer det ju inte hundra ändå . Då föredrar jag nog manuella varv vid skyltarna och att visa fart sen senaste skylten. Ofta stämmer det bra, men det har hänt att skyltar stått helt fel också.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#12
19 januari 2020 kl 16:06
2 Gilla
På träning tycker jag felmarginalen är helt acceptabel. Väljer dock att springa majoriteten av intervallerna på kontrollmätta sträckor.

På tävling däremot stänger jag alltid av autolap och klockar km-tiderna manuellt baserat på arrangörens km-markeringar. Risken är annars att man missbedömer sin fart, det märker man inte minst på det utdragna pipandet av klockor omkring sig som har en tendens att ske allt längre före markeringarna.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#13
19 januari 2020 kl 17:03
4 Gilla
Apropå kilometermarkeringar på lopp har inte jag fått intrycket att de placeras ut speciellt noga. Att hela loppet har kontrollmätits betyder inte att kilometermarkeringarna har det. Nån här vet säkert besked om den saken.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#14
19 januari 2020 kl 18:56
2 Gilla
Visst kan de stå fel, Kim. Men oftast inte med större felmarginal än Garmin. Skillnaden är att klockan ackumulerar en allt större felmarginal för varje km.

Km-markeringarna skulle jag gissa har markerats med sprayfärg i samband med kontrollmätningen i de flesta lopp. Sen kan det nog hända att själva skylten inte alltid hamnar exakt där.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#15
19 januari 2020 kl 19:12
1 Gilla
Testade att springa med både klocka och runkeeper på telefonen idag. Ingen kontrollmätt bana, men bara mellan två olika GPS-avläsare skilde det. Kanske inte bara avläsningar som skiljer iofs, utan även eventuella avrundningar i telefon respektive app.

Suunto Spartan Wrist HR: 19,75 km
Runkeeper: 19,63 km
#16
19 januari 2020 kl 21:48
Detta inlägg har raderats
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
20 januari 2020 kl 00:00
6 Gilla
Äh, GPS-klockorna visar oftast nästan rätt. Ut och spring i stället för att fundera på några meter hit eller dit.
Dock kan det vara bra att komma ihåg att GPS-klockor är dåliga på att mäta 400m-banor.
Men där räcker det ju bra att bara ta tiden. Och skaffa sig en känsla för hur fort det går. En känsla som man sen kan ta med sig ut på asfalten. I skogen stämmer känslan från idrottsplatsen säkert dåligt, dock.
Björn L
1982 • Lund
#18
20 januari 2020 kl 08:36
1 Gilla
Man kan också vända på saken: det går alltså att springa runt var som helst i världen med en liten klocka på armen som kommunicerar med ett 30-tal satelliter i omloppsbana kring jorden och mäter din position var tredje sekund med 5 meters exakthet!

Jag började använda GPS för att navigera till sjöss på 1990-talet. Då kunde varje enskild positionsmarkering visa uppemot hundra meter fel (eftersom systemet hade olika exakthet för civil respektive militär användning). Utvecklingen har varit häpnadsväckande.

Några huvudregler jag tycker mig ha identifierat genom åren:
* på bana visar klockan alltid för lång distans eftersom du "genar" i kurvorna jämfört med signalen (å andra sidan ska man ju komma ihåg att en bana inte heller ger "exakt" distans, så vida du inte springer så pass nära sargen att det för en ovan löpare känns obekvämt...)
* på skogsstigar med många svängar visar klockan ofta för kort distans av motsatt anledning som ovan
* på öppna ytor med få svängar har klockan ofta häpnadsväckande precision.

Om du vill springa intervaller med hjälp av klocka och vill ha exakta avstånd går det därför oftast utmärkt om du väljer en öppen slinga utan skarpa svängar eller höga träd eller byggnader i närheten. För korta intervaller som 200 eller 300 meter är det dock inte till mycket hjälp eftersom klockan inte visar exakta meterangivelser ändå. Då är bana eller tidsintervaller bättre.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.