Löpning Kost & Näring 36 inlägg 14259 visningar

Mår dåligt efter lång löpning (Göteborgsvarvet)

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
19 maj 2018 - 23:40
Gilla
Hej!
Idag var det ju Göteborgsvarvet. 21 km i varm, stekande sol.
Det gick trögt och tungt idag men mitt stora problem kom efter målgång. Direkt jag fick min kexchoklad och vatten drack och åt jag dessa. Ändå började jag ca 20-30 min efter målgång må riktigt uselt. Illamående, ont i magen, yrsel. Jag fick sakta, extremt sakta i mig lite cola, dextrosol och vindruvor, och sakta sakta började jag må bättre men det tog en lång stund innan det vände, och jag känner mig fortfarande lite skakis.
Det är inte första gången detta händer utan jag har varit med om det flera gånger förut.

Jag har verkligen tänkt på vätska, salt och sånt. Jag har druckit Resorb osv. Vet inte vad jag mer skulle kunna göra, men det känns som detta är någon form av utmattning eller uttorkning eller något?!

Har någon något tips vad jag kan göra för att undkomma dessa problem hädanefter?

Tack på förhand!
< < < 1 2 > > >
1983 • Stockholm
#21
21 maj 2018 kl 23:08
Gilla
Efter ett antal långpass har jag insett att något med mycket fett (typ chokladboll) funkar för mig båda innan, under och efter loppen. Sen gärna lite salt (saltgurka) på det och vatten såklart (men undvik kluckig mage), och keps (mot solen, annars spänner jag mig i ansiktet). Brukar också ta en burkcola direkt efteråt som belöning och kanske en snickers. Men min fru hävdar att jag har en plåtmage, så mina råd är kanske inte speciellt allmängiltiga.
Walker67
1947 • Växjö
#22
21 maj 2018 kl 23:57
2 Gilla
Det där med att det är försent att börja dricka när man är törstig är en myt. För mig har det varit tvärtom att börjar jag dricka för tidigt, innan magen "tar" vätskan är loppet i stort sett kört, då magen trilskas resten av vägen. Jag brukar börja efter 40-45 min .
Läs gärna Jonas Coltings krönika om matfixering.
1965 • Eksjö
#23
22 maj 2018 kl 06:17
Gilla
Öl. Alkohol. Såvida du inte skall köra bil förstås. Njurarna har gått på högvarv, kroppen har producerat ADH (antidiuretiskt hormon) för att behålla vätska i kroppen. Sedan vill njurarna helst vila och göra ingenting alls. Gäller förstås även övriga delar av kropp/matsmältning/vätskehantering. Men just njurarna kan du själv bestämma över genom att ge dem lite alkohol, vilket som bekant har motsatt effekt på kisseriet och sätter fart på dem igen så att den övriga vätskan du får i dig med eller bredvid ölen kan bli omhändertagen och inte bara skvalpa runt.

Bosse kan säkert ge en bättre vetenskaplig förklaring om det skulle behövas.
1973 • Åkersberga
#24
22 maj 2018 kl 08:38
Gilla
Åsa, förutom att vara riktigt återhämtad och friskt före loppet och ha intagit tillräckligt med energi, vätska mm är en rejäl temposänkning det enda som hjälper mig supervarma dagar i stekande sol.
Tänk dig vad som skulle hända om du plötsligt höjde tempot med 20sek/km på nästa intervallpass för det är precis så värmen påverkar prestationsförmågan. Skillnaden blir såklart mindre på sensommaren när man hunnit träna tuffa pass på sommaren och vant sig lite vid värmen.
1988 • Göteborg
#25
22 maj 2018 kl 10:39
Gilla
Vatten och chips/salta kex. Inget sött! Funkar för mig när jag blir skakis :) (höll på att svimma på bussen efter varvet för ett par år sedan) Söta saker kan trigga illamående, men salt dämpar illamående.
Leif Sundberg
1980 • Umeå
#26
22 maj 2018 kl 14:40
Gilla
"kexchoklad, cola, dextrosol, vindruvor, resorb"

Efter den "cocktailen" skulle nog många bli illamående, halvmara eller inte. Låt kroppen vila en stund efter målgång och drick lite vatten om du är törstig.
Walker67
1947 • Växjö
#27
22 maj 2018 kl 14:54
Gilla
# 26 Där slog du huvudet på spiken - bättre kan det inte förklaras. :)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#28
22 maj 2018 kl 15:07
Gilla
Måste få förtydliga gällande de sista kommentarerna här.

När illamåendet kom hade jag endast vatten och kexchoklad i magen. Colan och druvsocker var på "order" från sjukvårdspersonalen :)

Tack alla för era tips, råd och idéer!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#29
22 maj 2018 kl 15:35
Gilla
Får man rubbad syrabalans i magen blir man lätt illamående. Socker, snabba kolhydrater sänker magens ph-värde.
1981 • Malmö
#30
22 maj 2018 kl 19:02
Gilla
Hällde i mig en lagom kall alkoholfri (Dorada) öl med citronsmak efter en långkörare i värme. Bland det godaste jag druckit efter ett pass.
Daniel
1974 • Göteborg
#31
22 maj 2018 kl 19:56
1 Gilla
Hej Åsa! Du skrev att du tyckte att det var för varmt vilket nog många tyckte. Jag tyckte det var ganska OK temperaturmässigt. Hällde ungefär hälften av vattenkoppen över mig och drack andra hälften. Hela mitt linne var genomvått efter en/ett par vattenstationer. Provade du att hälla vatten på huvud och linne eller ville du undvika att bli våt? Kylning under ett varmt lopp hjälper kroppen att prestera bättre (då blodet inte behöver användas för att kyla ned kroppen).

Om man häller mycket vatten på sig kan det vara skönt att ha åtminstone en torr t-shirt som man kan dra på sig efter loppet.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#32
23 maj 2018 kl 05:20
1 Gilla
Känner precis ingen samma problem. Fick det också nu i lördags och 4-5 gånger tidigare. Endast efter lopp aldrig efter träning. Har rådfrågat läkare och det är när man stannar efter tuff löpning som allt blod är i benen och när man sedan börjar att äta finns det inte mycket blod i magen för att ta hand om födan. Äta rent salt från en påse, fortsätta att jogga/gå efter målgång 2-3 km. Vänta med att äta sött och avvakta med vatten som endast lakar ur. Alvedon mot huvudvärken. Efter 2 timmar i lördags försvann min symtom.
Lycka till.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#33
23 maj 2018 kl 09:03
Gilla
Fast smärtstillande kan ju leda till mer magproblem?
Kan det skapa löparmage så känns det ju rimligt att det även kan skapa problem efteråt:
https://www.presteramera.com/loparmage/

Vill man att kroppen ska ta upp vätska snabbare så drick sportdryck (hjälper alltså inte att klunka 2L vanligt vatten efteråt):

"Vattnet absorberas sedan i tunntarmen som har en kapacitet att ta upp strax över 2 liter i timmen (36ml/min) om vattnet är blandat med 6% kolhydrater och tillförs kontinuerligt. Annars ligger gränsen på runt 600-800ml/timme" http://www.presteramera.com/vatskeintag/
1984 • Stockholm
#34
23 maj 2018 kl 09:42
1 Gilla
Vad är konsensus efter den här tråden då?

Drick mer vatten, drick mindre vatten
Fyll på med kolhydrater men låt magen vila
Allt intag gör dig illamående och alla brister gör dig snurrig

Lite raljerande förstås, men känns som att det är ganska individuellt det här och att det är mkt som potentiellt kan bli lite snett efter en kraftig ansträngning.

Det enda som inte tagits upp är väl att salt är illamåendeframkallande. Så jag kan fixa den sista motsägelsen: om man behöver spy på ett ultra så är ett effektivt sätt att dricka för mkt saltlösning - så att salt nödvändigtvis skulle vara mindre illamåendeframkallande än sött tror inte jag på.
Walker67
1947 • Växjö
#35
24 maj 2018 kl 23:54
1 Gilla
# 35 Du var en ovanligt klok nybörjare. Du följde en gyllene regel inför ett lopp, nämligen att köra gamla beprövade rutiner och inte låta sig påverkas av allt som bjuds eller att göra loppet viktigare än det är.
Samma sak efteråt så göra man som man brukar efter träningen och på så vis minimerar man risken att råka ut för obehag . Sen kan man givetvis inte garantera att allt blir problemfritt, någon gång händer det att strular trots att man gjort allt rätt, men det hör till undantagen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#36
26 maj 2018 kl 11:33
1 Gilla
Johan Kling frågade efter konsensus. Jag skulle vilja säga: lagom!

Samt vatten utvändigt och keps (om det inte är fuktigt i luften, då sägs kepsen värma mer än den hjälper. Gå på känsla där säger jag som ofta har kepsen i handen, särskilt i skuggpartier.) Överhettning mår man pyton av, doppa huvudet i vatten om det går.

Lagom är att dricka sportdryck med saltinnehåll (eller eventuellt Resorb) från första vätskekontrollen men inte tvinga i sig mer än någon mun om det tar emot (alternativt gel+vatten om man behöver ha annat märke än det som bjuds). Och fortsätta gå efter målgång, rörelsen pumpar tillbaka blodet så man slipper få blodtrycksfall, viktigt!
Efter loppet stoppar man i sig lite av något med både fett och protein. En skvätt lättöl är säkert bra för de flesta. Man brukar känna saltsug och törst - nå men ät något salt då och drick, men inte cola eller vatten i större mängd, mera sportdryck, lättöl eller noll-öl.

Förberedelser: Ät och drick sånt magen är van vid förstås. Men två tips vid stark värme 1. drick upptill 7 dl saltat vatten (fysiologisk koksaltlösning är ungefär rätt salthalt) en timme före start, eller från två timmar till en timme före - då hinner man kissa ut överskottet men har fått upp salthalten så att man lättare blir törstig och dricker mera under loppet. 2. håll koll på salthalten, kolla om det är salt i sportdrycken , annars ta med eget på något vis. Är det varmt så späs ofta sportdrycken ut för mycket, då behövs eventuellt också extra salt. Men lagom alltså. Alltför mycket salt kan man man som sagt spy av men jag tror det går åt en del.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.