Löpning Kläder, Skor & Prylar 44 inlägg 13319 visningar

Den perfekta maratonskon

1992 • Stockholm
#1
15 april 2017 - 11:05
Gilla
Hej alla grymma löpare!

Jag ska springa min första Stockholms mara nu i Juni och börjar fundera på att införskaffa mig nya skor inför loppet - och vill helt enkelt höra med er vilka skor ni sprungit maraton i och kan rekommendera.

Lite bakgrund om mig: Springer 4 gånger i veckan 4-6 mil i Mizuno Wave Rider 20. De har 12 mm dropp och väger 290 gram. Jag tycker de är den perfekta mängdskon, då den ger bra dämpning, respons samt stabilitet. Gillar även att det finns bra med utrymme för tårna.

Det jag är ute efter nu är en lite lättare sko, möjligtvis med mindre dropp (Hur är det att springa en mara med t.ex 4 mm drop p?) och generellt lite snabbare sko.

Jag har funderat på Hooka One One Clifton 3 samt Adidas Adizero Adios 3, men de senare har suttit för tight runt tårna.

Har någon av er sprungit en mara i dessa skor? Om inte vilka skor springer ni en sån distans med?


< < < 1 2 3 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#41
20 april 2017 kl 10:49
1 Gilla
Det är inget fel med 4 mm drop, somliga kan springa maraton barfota. Det som händer är att vaderna får jobba lite mer eller rättare, från ett mer uttänjt läge. Det är mest en fråga om vana, kroppen anpassar sig och de flesta av oss går ju med varierande höga klackar till vardags, sällan längre sträckor barfota eller med noll drop (att gå mycket i högklackat är bevisat dåligt för fötterna).

Om dina 4 mm drop känns helt utan obehag eller besvär från hälsenan eller vadmusklerna på en halvmara skulle jag inte tveka att prova dem på en helmara. Om du dessutom kör dem på en del långpass så hinner vaderna stärkas på vägen. Och/eller hälsenan förlängas lite.

Det viktigaste är att skon känns bra även efter några mils löpning.

Sen tycker jag att du ska försöka hitta en sko till som du kan springa i för att inte få precis samma belastning på fötterna varje gång du springer, ensidig belastning ökar risken för överbelastningsskador. Ett annat märke gärna men framförallt en annan läst. Men den ska också vara skön!
1986 • Hyltebruk
#42
20 april 2017 kl 11:14
Gilla
Tack! Jag varierar med Brooks Ravenna på pass runt milen eller under, samt Brooks Puregrit i skogen. Får se efter Göteborgsvarvet hur det känns!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#43
20 april 2017 kl 15:18
1 Gilla
Instämmer, Brooks Ravenna är en otroligt skön sko.

Betydligt mer uppbyggd än t.ex. överhaussade Kayano.

Även stabilare än Saucony Guide.

Tyvärr är Ravennan litet i tyngsta laget för min smak. Jag kör på med mina Clifton 3. Världens bästa mängdsko i alla kategorier. (ja det är sant och bevisat)

1992 • Stockholm
#44
9 maj 2017 kl 16:21
Gilla
Update!

Blev ett par New Balance Fresh Foam 1080 v7. Myk pga dämpningen, har gått och blivit lite skadad så prio ett är dämpning nu. Av de tyngre skor jag äger men väldigt stabila och sköna. Blir nog perfekta skor för min första mara!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.