Löpning Kom igång 29 inlägg 17446 visningar

Jogga för nöjes skull utan att bli skadad

1974 • Malmö
#1
16 maj 2016 - 19:57
Gilla
Hej, det här är mitt första inlägg,

Jag har nyss kommit igång med att jogga igen efter ett långt uppehåll (över ett år) och är lite orolig för att jag kommer att skada mig. Jag har tidigare haft problem med löparknä som jag blev av med då jag slutade använda skor med pronationsstöd.

Jag har läst en massa inlägg angående lågpulsträning och tycker att det verkar klokt, men har som många andra svårt att hålla nere farten. Mina första pass efter uppehållet var ganska ansträngande, men nu joggar jag relativt lätt mellan 1-1,5 mil med kilometerfart under 5 min/km. Jag antar att det är för fort och att det föreligger en skaderisk, men jag njuter av joggningen i det tempot. Det passar mitt löpsteg och när jag försöker dra ner på farten, så känns det onaturligt.

Jag försöker vara noga med att ha en bra hållning och landa med fötterna ganska långt under kroppen för att jag tror att det gör risken för skador mindre . Jag har däremot ingen verklig kunskap om detta.

Måste man hålla på med olika typer av löpträning som intervaller och olika farter och distanser? Jag joggar bara för nöjes skull och har inga ambitioner att bli snabb eller springa lopp. Jag tycker om det monotona och suggestiva, men kan tänka mig att springa lite längre när andan faller på.

Den senaste månaden har jag gått från ingen träning alls till att jogga varannan eller var tredje dag och det känns riktigt bra. Jag skulle vara tacksam för alla tips och input som ni kan ge här på forumet. Kommer jag med största sannolikhet att skada mig?

Avslutningsvis vill jag tillägga att jag är 42 år, 188 cm och väger ca 70 kg. Jag ser mig själv som nybörjare.
< < < 1 2 > > >
1976 • Stockholm
#21
3 november 2016 kl 13:35
Gilla
Mitt tips är att komplettera löpningen med styrkeövningar och stretching för att stärka upp kroppen och förebygga skador. Jag har väldigt positiva erfarenheter av det. Sen handlar det mycket om att lära känna sin kropp. Öka distansen långsamt. Och som sagts tidigare, de flesta går sönder nån gång om så än bara lite grann.
1974 • Malmö
#22
15 november 2016 kl 11:32
Gilla
Rubriken kunde lika gärna ha varit "Jogga för nöjes skull utan att bli sjuk". Har inom loppet av en och en halv månad åkt på två grymma infektioner med hög feber. Jag kommer inte ihåg när jag hade feber innan jag började träna. Har bestämt mig för att under en längre period jogga kortare och långsammare pass för att se om det håller mig frisk. Typ 45-60 minuter i 5.00-5.30 min/km-fart.
1973 • Åkersberga
#23
15 november 2016 kl 15:25
Gilla
Senhösten typ nu tar musten ur mig varje år. Har också haft en seg förkylning/ infektion sen två veckor tillbaka. Men jag skall rehaba ljumske och axelskador så det lär inte bli någon löpning hela november. Sen när jag kan jogga igen utan någon molande värk i ljumskarna blir det också framförallt för att löpning är uppfriskande dvs mera prestationslöst.

"Typ 45-60 minuter i 5.00-5.30 min/km-fart. "

Nu vet jag inte vad du gör för tid på milen men för att inte ta ut sig för mycket på vanliga distanspass kan man lägga typ 60sek/km på sitt miltempo.
1974 • Malmö
#24
15 november 2016 kl 15:46
Gilla
#23
Vad menar man egentligen med miltempo? Vilken ansträngningsgrad?
1961 • Göteborg
Administratör
#25
15 november 2016 kl 17:18
Gilla
Miltempo = ditt tempo på en 10 km-tävling. Eller, annorlunda uttryckt, det högsta tempo du klarar att hålla en hel mil.
1974 • Malmö
#26
15 november 2016 kl 18:01
Gilla
#25
Tack för förklaring!

Jag har aldrig sprungit lopp eller tagit ut mig som om det vore tävling. 4.30-tempo har jag inga problem att hålla på milen på asfalt i någorlunda kuperad terräng utomhus. Just nu springer jag mest på löpband och tycker att det är något jobbigare än att springa utomhus, men 4.30-tempo ser jag fortfarande som någorlunda lugnt. Har ingen aning om vad jag skulle klara under ett lopp och tänker inte ladda ur på ett tag pga all sjukdom.
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#27
16 november 2016 kl 10:25 Redigerad 16 november 2016 kl 10:25
Gilla
Jag håller med #21. Styrketräning för hela kroppen är toppen. Men framför allt stretch och/eller yoga och rörlighetsträning. Mitt bästa träningsredskap är en foamrulle från Rusta för några hundralappar. Jag rullar utsida lår när jag har känningar i knäet och vaderna mot spända hälsenor och hälsporretendens. Rulla där det gör som mest ont!
1974 • Malmö
#28
19 november 2016 kl 14:21
Gilla
Satte på mig pulsbandet och testade en mil i 6.00 min/km-fart och fick medelpuls 133 bpm. Det kändes inte som att jag tränade, men det var skönt att röra på sig efter sjukdomsuppehållet.

Jag vet inte vad min maxpuls är och om det ger någon större effekt för konditionen att ligga så lågt i tempo.
1974 • Malmö
#29
29 april 2018 kl 08:09
Gilla
Här är en uppdatering efter ett långt uppehåll.
Under hösten 2016 och våren 2017 skedde nästan alla mina pass på löpband och jag misstänker starkt att det var orsaken till de problem jag fick med min hälsena som började knarra och blev svullen. Jag tror att påfrestningen och stegen helt enkelt blev för ensidig. Dessutom var jag alldeles för dålig på att kombinera löpningen med andra övningar.
Jag läste och fick rådet att vila och ta en paus från löpningen var viktigt för att komma tillrätta med hälseneproblemen. Jag slutade jogga helt och hållet, med ett par undantag, i april för ett år sedan. Tanken var att vilan skulle bli en eller ett par månader för att bli helt bra, men i samma veva bytte jag jobb och löpningen tappades bort. Emellanåt har jag saknat den mycket utan att förmå mig återuppta den.
För en månad sedan fick jag erbjudande om en plats i Göteborgsvarvet och bestämde mig för att tacka ja, vilket innebar att jag fick ett tvingande skäl att börja med löpningen igen. Livrädd och helt ur form, men riktigt glad över att hitta tillbaka till den aktivitet som ger mig så mycket tillbaka.
Jag kunde inte hitta något träningsprogram för att komma i form på de sju veckor som jag hade på mig och började därför att springa och hoppas på det bästa. Jag lägger in lite styrkeövningar emellanåt och stretchar noga. Hoppas klara varvet under 1.45 minuter (egentligen 1.40).
Nu är det tre veckor kvar och jag hoppas kunna använda dem så att jag klarar mig runt så bra som möjligt. Jag har aldrig sprungit något lopp tidigare och tar därför väldigt tacksamt emot tips på sista-veckornaförberedelser och om sådant man ska tänka på när man deltar i lopp. Jag känner mig riktigt osäker och skulle bli superglad för hjälp.
Information om min löpning finns i min träningsdagbok.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.