Löpning Träning 8 inlägg 224 visningar

Återupptagning av träning

1985 • Göteborg
#1
18 september 2008 - 23:24
Gilla
Hej

Började löpträna i juni 2008 efter ett uppehåll från all idrott från och med 2006, är med andra ord rätt så otränad. Försöker springa minst två dagar i veckan och brukar springa 3-5 kilometer per tillfälle. Har även införskaffat en pulsklocka och tänkte höra om det är några som har goda tips på hur man ska lägga upp sin träning på bästa sätt när kondisen inte är på topp? Hur många dagar i veckan, hur långt, vilken intensitet osv, ska man lägga in styrketräning (armhävningar, situps och dylikt)?

Hur kan pulsklockan hjälpa mig på bästa sätt?
Tacksam för svar
Richard
1960 • Uppsala
#2
18 september 2008 kl 23:55
Gilla
Hej!

Använd klockan för att ha koll på din puls under träningen. Försök hålla den lägre än dina 182 som du redovisar. Bygg upp dig till längre pass med ett lugnare tempo - farten kommer sen (har dock inte upplevt det själv). Kolla in andra diskussionsämnen, där finns hur många olika tips. Hitta det som passar dig och kör.

Lycka till

Chris
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#3
19 september 2008 kl 07:52
Gilla
Ett vanligt distanspass, ett mer intensivt pass (välj precis vilken typ du vill, snabbdistans, tempolöpning, intervaller, backe, vad som helst bara det går lite fortare) och sedan ett pass som är aningen längre. Bygg upp och sikta till att börja med på 1 timmes sammanhängande löpning. Styrketräning kör du efter det kortaste passet.

Pulsklockan hjälper inte, den stjälper...men det är en annan diskussion. Lyssna på kroppen och vila när du behöver. Kontinuitet är A och O så försök få in dina tre pass varje vecka, men vila om du får skadekänningar förstås.
1973 • Klagshamn
#4
19 september 2008 kl 08:14
Gilla
Hej Richard,
Anmäl dig till ett motionslopp, så har du något att träna inför.
Övertala någon annan att hänga på, när det går trögt är det bra att peppa varandra.
Jag tycker om att träna efter Anders Szalkais träningsprogram på Marathon.se. De är varierande, fungerar bra för mig och finns i olika ambitionsnivåer.
1985 • Göteborg
#5
19 september 2008 kl 09:59
Gilla
Tergat!
Om jag förstår dig rätt så är det alltså tre pass per vecka du föreslår? Hur långt ska ett vanligt distanspass vara, samma fråga på de andra två? Vilken intensitet ska man ligga på?

Med 1 timmes sammanhängande löpning, menar du under ett och samma pass? Om ja så känns det, just nu, som en evighet att ta sig dit.
1969 • Upplands Väsby
#6
19 september 2008 kl 10:12 Redigerad 19 september 2008 kl 10:25
Gilla
Pulsklockan är toppen som hjälpmedel - särskilt på de längre passen där målet är att hålla lägre tempo. Att bara gå på känsla då kan vara svårt, särskilt om man är nybörjare. Många tror sig fixa det, men om de bara visste... Med lite "intensitetsguidning" av en pulsklocka skulle de få ut så mycket mer av passet.

Ett tips är att kolla upp vad du har i maxpuls (finns förslag i forumet på hur man gör), sedan blir resten enkelt; håll dig under 75% av maxpulsen på långpassen. På de snabbare passen spelar pulsklockan inte lika stor roll, även om det kan ge en del intressant info då med.

Det här är förstås min åsikt om det hela - du kommer snart märka att det finns lika många förslag på hur man kan/bör göra som det finns löpare. Det bästa du kan göra är att prova dig fram och se vad som passar dig. Vilken slags löpning trivs du bäst med? Vad har du för mål?

Ta gärna en titt på The 25 golden rules of running. Många bra råd där.
1985 • Göteborg
#7
19 september 2008 kl 10:28
Gilla
Janne W!
Ja, det verkar helt klart vara en djungel vad gäller sätt att genomföra sin träning på.. Har tyvärr inte hittat några bra ställen i närheten av hemmet så det blir mycket asfalt just nu, skulle helst vilja springa på elljusspår, grusvägar eller dylikt. Det ska iaf vara omgivet av skog!

Mitt mål är att bygga upp mig så att "milen" inte är några problem att ta sig igenom på under timmen.
1969 • Upplands Väsby
#8
19 september 2008 kl 10:37
Gilla
Richard, när det gäller att komma upp i en timmes löpning... stalltipset är att ta det lugnt, dra ned på tempot, öka tiden lite i taget.

Det är också helt ok variant att varva löpning med gång. Tänk dig en långpromenad, fast där du med jämna mellanrum joggar några minuter. Rätt vad det är så har du avverkat en timme. På nästa pass kan du göra om samma sak, fast mindre gång och mer jogg. Till slut skippar du gånginslagen helt - och du har en timmes sammanhängande löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.