Triathlon Triathlonträning 32 inlägg 17170 visningar

Träningsupplägg 1år framöver till IM i Kalmar?

Pär Claesson
1981 • Varberg
#1
18 augusti 2015 - 22:01
Gilla
Hej!
Ska 20/8-16 göra min första IM. Jag har tränat en del senaste tiden men är absolut sämst på simningen.

Min fråga är hur man ska lägga upp träningen om man siktar på mellan 12-13h? Är det rimligt öht? Hur många pass per vecka i varje gren? Vilka sorters pass? Periodisera träningen på ngt vis osv?

Finns det någon app eller liknande där man kan fylla i träningsupplägg över året? Många är frågorna men...

Vill ha all input jag kan få för att lägga upp min träning så bra som möjligt?
Tack!
< < < 1 2 > > >
Pär Claesson
1981 • Varberg
#21
23 augusti 2015 kl 09:05
Gilla
Jo bra sagt! Detta att inte jaga tid på första IM säger jag till folk men sedan har jag dolda agendor med tider iaf :)
Men tror som ni att man ska vara glad av att bara genomföra sin första IM och därefter jaga tider.
Nu blir det Tjörn på lördag. Första tri-tävlingen så får se hur det går....
1987 • Stockholm
#22
23 augusti 2015 kl 18:11
Gilla
Personligen behöver jag tidsmål som motivation i träningen, men som sagt ovan är det viktigt att lägga dem vid sidan när det är dags för race.
Annie F
1981 • Tullinge
#23
24 augusti 2015 kl 08:28
1 Gilla
Tvärtom mot vad som rekommenderas hade jag en massa mål inför min premiär i år ;)

Huvudmålet var helt klart att ta mig runt!!

Mål 2 var att känna mig stark under löpningen och att plocka många placeringar där.

Mål 3 var att ta det lugnt under simningen, att inte dras med i hets och att förhindra att hornen i pannan växte ut allt för långt redan där

Mål 4 var att cykla om så många som möjligt med riktigt dyra cyklar och konhjälm ;)

Och mitt hemliga (bonus)mål som jag inte yppade till någon var att komma under 12h

Lyckades infria samtliga.
Tog mig i mål på 11:25 och avslutade med en för mig stark tid på maran (3:33) där jag klättrade riktigt ordentligt i resultatlistan.

Men jag håller egentligen med, lägg tidsmål åt sidan men ha gärna lite delmål så har du olika saker att fokusera på under olika skeden :)
1976 • Sollentuna
#24
24 augusti 2015 kl 08:32
Gilla
Starkt och klokt kört Annie! :)
Pär Claesson
1981 • Varberg
#25
26 augusti 2016 kl 08:40
1 Gilla
Vill bara skriva att jag i helgen genomförande IM i Kalmar. Klarade den på 11:46 vilket jag innan loppet skulle varit otroligt nöjd med men såsom det känns nu i efterhand hade jag kunnat kapa väldigt mycket tid.

Ser det dock som att första IM är väldigt speciell och det är så mycket förberedelse och så mycket nervositet som tar bort en hel del iaf av min prestation. Växlingarna tog jag onödigt lång tid på mig också om jag jämför mig med mina klubbkompisar.

Mitt största problem på IM var dock magen och då framför allt på löpningen. Fick springa på otaliga toaletter vilket gjorde att maratiden försämrades avsevärt mot vad jag trodde. Jag tycker ändå att jag hade ätit allt det jag åt på IM men inte i de mängderna av mat och dryck.

Det jag stör mig på allra mest nu så här i efterhand är dock att jag tog det alldeles för lugnt på cyklingen. Var inte det minsta trött när jag började springa och jag är egentligen rätt stark i cykel. Saken var den att jag helt enkelt var rädd och inte visste hur jag skulle klara av marathon så därför tog jag det så lugnt.

Konstigt nog och helt otippat var det simningen som gick bäst efter mina mått mätt. Där simmade jag in på en tid över mina förväntningar vilket var riktigt roligt.

Efter loppet nu så här knappt en vecka efter så känner jag en stor tomhet efter att ha detta stora att träna inför. Kommer inte att köra IM nästa år men 2018 hoppas jag få chansen igen. Var mäktigt med publiken speciellt på löpningen.

Hur gick det för er andra i helgen?
1956 • PARTILLE
#26
27 augusti 2016 kl 17:15
Gilla
Woow! 11:46 i debuten! Hatten av! Jag brukar säga att den första IM så skall man ta sig igenom och dra lärdomar vilket Du har gjort. Imponerande! Betänk bara att det kan vara lurigt i Kalmarsund med ganska bra sjögång, många brukar tyvärr glömma det. Men med lite träning och korrigering av de brister Du hittade i disciplinerna har Du nog potential för att göra sub 11 2018... :-)
Lars Jönsson
1968 • Degeberga
#27
27 augusti 2016 kl 19:02
Gilla
Grattis till en bra debut! Känner igen mig från mycket av det du skriver.
Det är så himla mycket runt omkring första gången men även att man saknar en känsla för längden/tiden man ska hålla igång och rätt intensitet.
Jag gjorde min andra i år och allt var så mycket enklare. Tror du kommer uppleva samma sak nästa gång. Lycka till i fortsättningen!
Jerry Nordgren
1966 • Björkhagen, Johanneshov
#28
27 augusti 2016 kl 19:35
Gilla
Inspirerande läsning där Pär, stark debut.

Min tredje IM och den första i Kalmar startade med en lugn simning i kallt vatten. Bara flöt med i draget av andra simmare och rumlade upp på torra land efter 75 minuter. Pigga ben cyklade sen lite för fort på vackra Öland men ville klara gå under 6 timmar, stumnade efter 140 km och tvingades snurra runt på lätta växlar för att nå Kalmar igen på 5,49.
Eftersom man är löpare så skulle det springas inte lufsas runt tre varv.. :) Men hade bränt för mycket krut på cyklingen så tidsmålet på 3,30-3,35 flög sin kos nästan direkt och hamnade på 3,49 och missade elva timmar. Nåja, det gjorde inget. Det bestående intrycket av Kalmar IM är överväldigande, i synnerhet löpdelen. Vilken publik!
Pär Claesson
1981 • Varberg
#29
15 september 2016 kl 19:36
Gilla
Tackar alla!

Jerry grattis själv till kanontider! Grymt bra jobbat! Ska bli jäkligt kul med nästa gång hoppas jag när man kan tandet lugnare inför då man vet hur allting går till. Känns som att mkt ork gick åt i förberedelserna.

1968 • Bro
#30
30 november 2016 kl 06:38
Gilla
Hello...
Så här 261 dagar kvar...
Hur har ni kommit igång?
Min egen utmaning att öka antal pass och tid till träning i vardagen pågår för fullt.
Ligger bra till tycker jag själv, med en ganska lika fördelning mellan de tre grenarna.
Vilet fokus har ni andra nu?
- simning (teknik)?
- cykel?
- rehab och styrka?
- löpning i snömodd...?
Eller har ni ett helt annat fokus och upplägg.
Lollo
1988 • Gustavsberg
#31
11 december 2016 kl 19:21
Gilla
Mitt fokus blir gnetpass på trängscykel nu vintertid, blandat med löpning och föhoppningsvis 1timme simning/vecka. Nu har jag tyvärr fått rehaba/ta det lugnt pga löparknän... Men snart så!
1967 • Strängnäs
#32
18 december 2016 kl 19:49
Gilla
Körde mitt första IM i somras. Körde i Maastricht. Tänkte att det var enklare att simma i en kanal i stället för Östersjön. Genomförde det bättre än jag vågat drömma om. 11:53.
Håller med alla, fokusera på att komma runt, strunta i tidsmålen. Sedan sätter väl alla upp egna mål. Vad gällande träningen handlar det egentligen bara om att bygga upp högre och högre träningsmängd varje vecka. Dock med en viktig tanke, inte bli skadad! Därför får du inte öka för snabbt. Långsam uppbyggnad med mer och mer mängd. Så här års räcker det med men långpass och både för löpning och simning. Spinningen kan du köra tuffar om du vill.
Min strategi inför själva loppet kan du läsa om här; http://www.kaptenfroste.se/triathlon/2-dagar-kvar-till-ironman-maastricht/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.