Löpning Övrigt 86 inlägg 16353 visningar

Varning kvinna hittad död i motionsspår

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#1
6 augusti 2015 - 07:28
2 Gilla
Bild uppladdad av Charlotta Sahlström
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21218560.ab

Råkade surfa in på nyheterna nu och fick världens chock. Hela dagen känns förstörd! Kunde lika gärna ha varit jag. 99% av passen springer jag jättetidigt eller jättesent. Ensam.

Är detta en galning? Någon som är psykiskt störd? Någon som anfaller enbart kvinnor? Någon "löpare" som efter 100 m vänt om och överfallit?!!
Hur skall man förebygga?

Vet inte hur jag skall komma på andra tankar idag. Så förskräckligt så ohyggligt för de anhöriga och de närmaste! Inte minst för löparen som aldrig kunnat ana...precis som jag. Jag har aldrig varit rädd på riktigt förrän nu...mina tankar kommer bara fokusera kring detta idag. Var rädda om er alla därute i motionsspåren! USCH!!!!!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#21
8 augusti 2015 kl 11:54
4 Gilla
Nu har väl diskussionen hamnat helt fel.
Det som hänt är fruktansvärt och tragiskt, men det sämsta vi kan göra, särskilt vi kvinnor, är att låta oss skrämmas, att låta någon inskränka och begränsa våra liv. Stadens gator är våra gator, skogarnas löpspår är våra löpspår. Ut på dem och ta plats, ju fler desto bättre, det är det bästa vi kan göra. Vi har inte gjort något fel.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#22
8 augusti 2015 kl 13:14
Gilla
Känslig tråd, män som svarar riskerar antingen att framstå som mans-chauvinister eller rasister. ;-)

För min del hoppas jag att de hittar hen som gjorde det snarast möjligt och ställer inför rätta.

Och hoppas vid gud inte vi har en ny Hagaman på halsen. BTW vart flyttade han till slut nu när han frigavs? Verkar ju vara litet samma händelsemönster.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#23
8 augusti 2015 kl 13:17
1 Gilla
Hur riskerar män som kommenterar att stämplas som rasister?
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#24
8 augusti 2015 kl 14:13
1 Gilla
Intressant med hur folk beter sig när de kommer ikapp någon på spåret en mörk kväll.
När jag har sprungit i skogen och har någon/några framför mig, så brukar jag uppmärksamma personen/erna ex genom att säga:"jag springer om till vänster".
Om möjligt, innan jag passerar, göra mer ljud (raspa skon i backen dylikt).
Hänt att jag skrämt motionärer och hästnissar, oftast pga att de inte är uppmärksamma. Springer någon före med lurar i öronen (eller glor på smartfånen) och jag har gjort ljud av mig, ja det är inte mitt fel att hen blev skrämd.

1965 • Täby
#25
8 augusti 2015 kl 14:28
Gilla
Håller med Arpo. Ljudgörande är i min erfarenhet också det som bäddar för det lugnaste samspelet.

(Jag brukar släga in ett leende och "tack" om personen har har flyttat sig och/eller hållit undan hunden (i de fall det inte är en löpare, förstås).)
Ingrid Aaro
1964 • Linköping
#26
8 augusti 2015 kl 15:27 Redigerad 8 augusti 2015 kl 15:27
Gilla
Jag brukar hojta "hund kommer" så att inte en nos i knävecket skrämmer vettet ur någon, särskilt om de håller vänster så jag inte kommer förbi till höger. Folk brukar kunna hoppa till rätt bra när en svart skugga passerar oväntat i knähöjd. Och så att vi kanske får lite mer plats eftersom människa+hund är ett lite bredare ekipage än en ensam löpare.
anna
1980 • Malmö
#27
8 augusti 2015 kl 17:05
8 Gilla
Om man som man (eller kvinna!) blir anklagad för rasism eller chauvinism så är det i de allra flesta fall för att man ger uttryck för rasistiska eller chauvinistiska åsikter. Det har för övrigt inget med tråden att göra.

Vad gäller det "välmenta" rådet att inte springa med hörlurar är det tämligen onyanserat och i mitt fall ovälkommet. Det är inget riskbeteende att springa med hörlurar. Att hävda att det är det är att överföra ansvaret på offret. Istället för att ge välmenta råd om hur kvinnor ska inskränka sina liv är det bättre att tydligt fördöma och motverka våld, våldtäkter, våldtäktsmän och våldsbrukare och synsätt som skuldbelägger offer och därmed får det att låta som våld/våldtäkter är något offrena drar på sig på egen hand.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#28
8 augusti 2015 kl 17:14
Gilla
#33: Exakt Anna.
1966 • Karlstad
#29
8 augusti 2015 kl 17:18
Gilla
Hur har pratet om rasism överhuvudtaget hamnat i tråden?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#30
8 augusti 2015 kl 17:58 Redigerad 8 augusti 2015 kl 18:01
Gilla
Re 33 och 35:

ViBa diskuterade ganska yvigt på första sidan med ett antal skribenter om hur det är i Sverige, svenska polisen, jämförelse med Iran osv.

Men glöm det, för min del hoppas jag att de får fatt på förövaren så snart som möjligt oavsett hörlurar, klädsel eller annat.

1966 • Karlstad
#31
8 augusti 2015 kl 19:17
Gilla
Tror du överreagerar ViBa. Jag raljerade just för att det spelar ingen roll var vi kommer ifrån. Ingen tror att du menade så och vill du ha musik har ingen med det att göra och jag tror knappast någon tycker illa om vad du väljer. På samma vis som andra också väljer.
Men jag respekterar dina erfarenheter.
Annika
1979 • Mölndal
#32
9 augusti 2015 kl 09:46 Redigerad 9 augusti 2015 kl 09:51
4 Gilla
ViBa, jag är svensk och jag är väldigt beroende av att ha musik eller ljudbok i öronen när jag tränar. Det är ingen som har påstått att det är hemskt, det är ingen som har påstått att man inte FÅR ha det, utan det var en rekommendation från polisen i all välmening - inte för att musik är dåligt, utan för att det kan vara bra för ens säkerhet att höra vad som händer omkring en. Det spelar ingen roll varifrån man kommer!

I likhet med Tibor har jag hittat hörlurar och en ljudvolym som gör att jag kan få båda delarna, både musik och steg bakom mig i spåret. Det måste inte vara antingen eller. Sen tror jag faktiskt inte att musik har ett skvatt att göra med om man blir överfallen i spåret eller inte, och vägrar lämna lurarna hemma för att springa omkring och lyssna efter prassel och vara rädd istället.
1976 • Bergsviken
#33
9 augusti 2015 kl 10:14 Redigerad 9 augusti 2015 kl 10:14
2 Gilla
Tusentals springer för att hedra 21-åringen http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21229642.ab
Christopher Lundberg
1972 • Fresta
#34
9 augusti 2015 kl 12:30
6 Gilla
Musik i öronen eller inte , det skall vara upp till var och en ...
Ingen skall behöva bli överfallen när man är ute och motionerar ...
Hoppas att Polisen får tag på förövaren (läs mördaren) snarast.
Det är både tragiskt och hemskt det som har hänt här i Upplands Väsby , själv så har jag ingen större lust att springa i de fina Rundby spåren längre.

Mina tankar går till Familjen och vännerna runt denna 21 åriga kvinna som hade hela livet framför sig...

Jag stöder er i nätverket "Springande tjejer" även fast jag är en man och inte har Facebook....
Per Arneng
1978 • Mölndal
#35
9 augusti 2015 kl 22:42
1 Gilla
Jag tog upp det här med Polisens förmaning att springa utan hörlurar. Det är ju en säkerhetsgrej just i skogen för alla inblandade. Folk kan ramla illa, få hjärtinfarkter, huggormsbitna och sällan men även överfallna och då kanske första reaktionen är att ropa men om folk har musik så kanske dom inte hör. Tänker tex att jag springer förbi en äldre man som ramlar ihop bakom mig och sen ropar men jag bara springer vidare utan att höra. Eller om en kvinna nu skulle bli överfallen så skulle hon nog skrika väldigt högt o man hör ganska bra utan lurar då skulle jag springa dit. Så det är inte riktat till kvinnor direkt ur mitt perspektiv utan till kvinnor och män och framförallt på tider där det är få människor i spåren. Det är ju ingen som tvingar på någon utan mer en sak som hade ökat den generella säkerheten om ingen hade hörlurar. Sen kanske det är så sällan det händer nått att det inte spelar så stor roll. Men jag kör utan och hjälper till så fort jag hör eller ser något. Men i själva fallet så hoppas jag att dom hittar hen och förhoppningsvis och troligtvis så finns det någon koppling till offret.
1966 • Karlstad
#36
9 augusti 2015 kl 23:25
Gilla
Det här med lurar får man nog göra som man tycker.
Förstår att det är välment Per, men..
Då borde ingen vara hemma heller för då hör man inte om något händer i skogen, och väl där bör man springa baklänges annars ser man inte mannen som kollapsar ljudlöst bakom en.
Jag överdriver men vi kan inte bli hysteriska.
Annika Linlökken
1976 • Göteborg
#37
10 augusti 2015 kl 08:53
Gilla
Jag brukar ha musik i löpspåret, men inte på högsta volym. Jag hör om någon kommer springande bakom mig, om någon ropar eller om en älg klampar omkring i skogen.
När kör trail/skogstig lyssnar jag på skogsljud och fågelkvitter.

Det handlar ju inte om musik eller inte musik, utan om att kunna välja vad man vill utan att råka illa ut.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#38
11 augusti 2015 kl 09:22
Gilla
Annika: Ja det är självklart att man skall ha det valet själv men man kan inte välja att inte råka illa ut eftersom det är ett problem i samhället att det finns störda individer och vad jag vet så finns det inget man gör annorlunda idag än för 10 år sedan för att minska antalet störda individer i samhället. Men statistiskt sett så är det extremt liten chans att du blir överfallen i löpspåret om man tittar på antalet överfall jämfört med antalet träningstillfällen över hela landet. Så det är lungt :-)

Peter: Självklart måste alla få välja. Jag är nog lite försiktig eftersom jag ramlade riktigt illa mitt ute i skogen än gång så jag ha även med mig körkort för identifiering ifall nån skulle hitta mig medvetskös :-)
Annika Linlökken
1976 • Göteborg
#39
11 augusti 2015 kl 11:01
Gilla
Per: Det där med körkort har jag också funderat på :-)
Men jag tänker att jag har alltid telefonen på mig med kontaktuppgifter till närmast anhörig.

Som du säger, sannolikheten att bli överfallen i löpspåret är bra mycket mindre än att bli det ute på stan till exempel eller i det egna hemmet.
Det kanske är dumt att tänka att "det händer aldrig mig", men annars blir man ju bra sittandes hemma och vågar aldrig gå ut.
Heimo
1960 • Swe
#40
11 augusti 2015 kl 13:38
Gilla
Det kan handla om ett dåd från ngn traumatiserad person, eller ngn störd galning.
Tyvärr vistas många hjälpbehövande personer i vår omgivning.

Tråkigt åxo att se Peter Hs påhopp på WiBa, som nu verkar lämnat forumet?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.