Löpning Tävlingar & Motionslopp 271 inlägg 17737 visningar

Inga prispengar till östafrikaner i Sthlm Maraton.

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#1
22 april 2015 - 14:03
Gilla
Är det här bara ett försenat aprilskämt?

Jag tycker att det är jättekonstigt. Har man en tävling som är öppen för alla nationaliteter så ska väl den som kommer först i mål få prispengar.
http://www.expressen.se/sport/friidrott/kommer-ta-livet-av-stockholm-marathon/

< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
19 maj 2015 kl 11:16
1 Gilla
"Det låter på dig som ni känner er lurade på hur arrangemanget såldes in. Är det så?

– Ja, i ansökan om ett redovisningsbidrag brukar man ju redovisa vad tävlingen går ut på. De hade redovisat mycket kring hur trevligt det var att bjuda in motionärer från olika delar av världen, men de glömde att tala om att det var ett nordiskt mästerskap, säger Olle Zetterberg."

Mycket märkligt agerande av Stockholm Maraton. Insåg dom själva redan när dom ansökte om det här bidraget att detta inte var helt 100? Varför redovisade dom i så fall inte att dom tänkt dela ut prispengar till enbart nordiska löpare?
1985 • Tyresö
19 maj 2015 kl 15:27
Gilla
Extremt klumpigt skött av sthlm marathon.

Däremot har ju stockholm business... och politikerna gjort det lätt för sig som gått på mediadrevets linje.
Ger väldigt dålig PR, och som sthlm marathon nu uttalar sig så är det fler utländska löpare än någonsin och folk från 93 nationer eller vad det nu är.

Sen är ju frågan om sthlm stad ska behöva sponsra evenemang som väl går rätt mycket plus av sig själva?

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
19 maj 2015 kl 15:51 Redigerad 19 maj 2015 kl 15:56
Gilla
Jag tror inte att det så mycket handlar om att Stockhom Business gått på mediadrevets linje, snarare mer att dom blivit riktigt irriterade på de negativa rubrikerna som den här historien skapade på förstasidor runt om i hela världen. T ex som det stod i Sydafrikas största tidning: "Racist Stockholm Marathon policy designed to discourage african runners."

Stockholm Business är ett företag som arbetar med att göra Stockholm Stad till ett starkt varumärke. Det som nu skedde PR-mässigt var naturligtvis ett stort bakslag för dem och deras arbete.

Det är väl lite som att du sitter och bygger ett högt torn av klossar, bit för bit och sen när du kommit riktigt långt så kommer någon elak snorunge och sparkar ner alltihop. Klart du blir förbannad och vill ta ifrån ungen hans veckopeng.
1985 • Tyresö
19 maj 2015 kl 16:45
Gilla
De negativa rubrikerna kommer ju av ett i mina ögon mediadrev, som blir en följd av den extremt klumpigoa hanteringen av sthlm marathon. Men du har rätt i att det PR-mässigt skadat sthlm aningens..

SM borde kunnat förutspå detta, kört på sitt NM men prispengar om andra tar sig in top 6. Struntat i att bjuda in (betala pengar för östafrikaner att komma hit) och så hade de sluppit drevet.

Jag tror inte många reser till SM utan att få startpengar då prispengarna ju är väldigt futtiga relativt sett..

1965 • Eksjö
19 maj 2015 kl 17:35 Redigerad 19 maj 2015 kl 17:39
7 Gilla
Man önskar att folk (inklusive vissa här på forum) kunde slappna av lite och släppa den moraliska skivstången! Stockholm Marathon är ett lopp som håller så LÅG internationell klass att man har fått betala resan och bjuda på startavgiften för att ens få 2:20-löpare att komma hit! Det globala mediala intresset är därefter. "Negativa rubriker i stora utländska tidningar". Jaså? Några fotnötter på sidan 74 e.d i pappersupplagor och länkar i de elektroniska som försvann från förstasidorna fortare än man kunde säga bullshit kan väl knappt ens räknas som ett digitalt skavsår på varumärket.

Dessutom är det inte ens unikt. I t.ex årets Great Manchester Run 10K (som alldeles nyss lockade löpare som Haile Gebrselassie, Wilson Kipsang och Bernard Lagat) så betalade den brittiska arrangören ut större prissummor till de bästa britterna än vad de utländska löparna fick för seger). Följ den här länken och skrolla ned till "Where's The Prize Money":

http://www.letsrun.com/news/2015/05/2015-great-manchester-run-preview-lagats-10k-debut-vs-wilson-kipsang-ibrahim-jeilan-meseret-defar-returns-for-first-race-since-2013/

Inte ens det ledde till stora negativa rubriker världen runt! Inte ens den professionella svenska kränkhetsligan tycks ha noterat det hela!
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
19 maj 2015 kl 19:58
Gilla
Anledningen till varför BUPA Manchester betalar ut låga prispengar är för att de betalar ut STORA summor i appearance fee's till elitlöparna.

Detta står klart och tydligt om du bemödar dig att läsa informationen i länken som du postat.

Man ser alltså till att ALLA inbjudna elitlöpare från afrika får en trevlig summa pengar, oavsett om dom placerar sig bra eller inte. Detta gör man eftersom man vill ha snabba löpare i sitt lopp, eftersom det skänker prestige till arrangemanget.

Det är alltså totalt motsatt mot det som Stockholm marathon gör.


1965 • Eksjö
19 maj 2015 kl 20:11
1 Gilla
@ 250 - Det fattar jag väl att de får - men SthM är ingen "stor mara" och de löpare som fått betalt för att komma hit är inga "stora löpare". Om det inte vore för den här nya policyn så skulle SthM knappast ha omnämnts i någon utländsk löparmedia eller massmedia överhuvudtaget i år.

Dock finns det ju de som menar att all reklam är bra reklam så kanske köper du hellre liknelsen att globalt vs lokalt kan nivån på den här "skandalen" jämföras med ett punkband från förorten som slänger ut en teve genom fönstret backstage i Folkets Hus eller möjligen en Carola som slänger en blomkruka på publiken under Allsång på Skansen. ;-)

Sedan undrar jag om du ens överhuvudtaget har följt min länk? I post #250 skriver du själv "Jag förstår ju inte varför man inte skulle kunna ha två separata prispotter - en för nordiska och en för utländska" och jag serverar dig på en bricka om ett mycket mer kvalitativt lopp förrförra helgen som gjorde precis exakt just det - om man ersätter ordet "nordiska" med "brittiska".
1965 • Eksjö
19 maj 2015 kl 20:25
Gilla
@ 253 - Det som står om apparence fees i länken är deras spekulation och det påpekar de själva också. Givetvis har dessa löpare fått någonting - men kom ihåg att t.ex Usain Bolt bojkottat Diamond League i England p.g.a skattereglerna där för gästarbetare.

Antingen handlar det om gratis uppehälle/träningsläger i europeiskt klimat så här i början på sommarsäsongen, eller också vill deras agenter/sponsorer att de skall vara just där av marknadsföringsskäl (Hailes sista tävlingslopp någonsin lär ju inte ha lämnats till slumpen om man säger så), så här under senvåren när det säljs som mest skor till allmänheten, eller också handlar det om svarta pengar som betalas ut via andra kanaler utomlands (lycka till med politikernas och allmänheten stöd till SthM om de vill slå in på det spåret), eller alltihopa samtidigt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
19 maj 2015 kl 20:53
1 Gilla
Peter, du kan nog vara rätt säker på att Kenenisa Bekele och Wilson Kipsang får en rätt saftig slant för att springa 10km i Manchester.

Hela poängen här är att arrangören VILL ha snabba löpare med i loppet. Stockholm Marathon vill HA BORT dom snabba löparna (eftersom dom får svenska löpare att se sämre ut).

Så jag fattar verkligen inte hur du kan sätta likhetstecken mellan de två loppen.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
19 maj 2015 kl 21:41
4 Gilla
Re Gabriel

Jag tror snarare de vill stimulera fler nordiska löpare att långsiktigt satsa mer.
Om t ex svenska juniorlöpare alltid tvingades tävla mot svenska seniorlöpare i banlöpning skulle förmodligen många fler tröttna och lägga av för tidigt.
Det är inte SÅ stor skillnad i detta fall i motivationshänseende.


En del sämre svenska löpare, säg 3h+, kanske hellre ser att ett gäng hyggliga utländska marathonlöpare utklassar de tunna svensktoppen av marathonlöpare i Stockholm Maraton år efter år, och på så sätt kanske framstår som mer jämbördiga med den likaledes utklassade svenskeliten.
Då slipper dessa B-löpare träna ordentligt och kan hänga på löparforum på bästa träningstid i stället ;-)

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
19 maj 2015 kl 22:01
Gilla
"Om t ex svenska juniorlöpare alltid tvingades tävla mot svenska seniorlöpare i banlöpning skulle förmodligen många fler tröttna och lägga av för tidigt."

Det här är inte relevant. Det handlar inte om juniorer mot seniorer. Det handlar om Sveriges bästa löpare mot andra länders bästa löpare.

"En del sämre svenska löpare, säg 3h+, kanske hellre ser att ett gäng hyggliga utländska marathonlöpare utklassar de tunna svensktoppen av marathonlöpare i Stockholm Maraton år efter år, och på så sätt kanske framstår som mer jämbördiga med den likaledes utklassade svenskeliten.
Då slipper dessa B-löpare träna ordentligt och kan hänga på löparforum på bästa träningstid i stället ;-)"

Kul teori Bo! Höhö.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
19 maj 2015 kl 23:39
Gilla
Eller så skrämmer vi bort afrikanerna, så blir den tunna svensktoppen snabbare, och bredare för att det är mer stimulerande att springa när man inte förlorar?
Låter som en smart plan, vad kan gå fel?
1975 • Göteborg
31 maj 2015 kl 11:21
Gilla
Summa summarum - Loppet kommer att bli fulltecknat i god tid även nästa år, arrangören kommer att göra lika stor vinst som tidigare, banrekordet kommer att bestå i ytterligare 30 år, Sthlm maraton kommer att fortsätta vara en mara i B-klassen, och ingen bryr sig nämnvärt i största allmänhet. Same same med andra ord.

Slutet gott, allting gott.
1967 • www.sapiens.se
31 maj 2015 kl 11:26
Gilla
#260 Stephan - Förutom att loppet inte blev fulltecknat i god tid i år. Man kunde ju faktiskt efteranmäla sig!
Oldboy
1952 • Danderyd
31 maj 2015 kl 11:43
Gilla
Och DN rapporterade inte ens hur den nordiska landskampen gick trots att den nämndes på minst två ställen i reportaget. Inte finns det nån särskild knapp i resultatlistan heller.....
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
31 maj 2015 kl 12:14
Gilla
Som jag ser det är misstaget att man dumpar de internationella löparnas prispengar till förmån för de nordiska.
Istället borde man helt enkelt ha höjt prispengarna för den inomnordiska tävlingen utan att försöka få bort internationella löpare.
Att ha olika prispotter är ju vanligt, till exempel ett pris för vinst, ett för banrekord och eventuella spurtpriser. Man kunde väl helt enkelt ha löst den här frågan genom att safta på prispotten för främsta nordiska deltagare och främsta svenska deltagare. Isabella Andersson hade i så fall blivit välförtjänt stenrik.
Oldboy
1952 • Danderyd
31 maj 2015 kl 12:34
1 Gilla
Rasmus, det var ju nåt ditåt det slutade. Fast jag misstänker att de inte ger dubbla prispengar till någon, inte för att jag har kollat och i tidningarna nämns inget om hur de bestämt om detta.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
31 maj 2015 kl 14:56
3 Gilla
Jag tycker fortfarande loppet skulle bli intressantare om det bara vore en tävling för svenska löpare och med ett svenskt mästerskap som skulle kunna bli mer prestigefullt och locka lite fler toppbreddlöpare att långsiktigt satsa ordentligt på marathon. En svensk mästare i marathon förtjänar väl att gå i mål först i huvudstadens storlopp och få mer uppmärksamhet. På sikt skulle det kunna öka intresset hos en hel del äregiriga löpare och standarden på svensk elitmarathon. Det hindrar inte att man även springer flera lopp utomlands. K-E Ståhl t ex tävlade flitigt både i Sverige och utomlands.

Att ha med några utländska bättre löpare, men ändå B-C-klass internationellt sett, som nästan alltid slår svenskarna gör svenska mästerskapet mindre prestigefyllt, lite otydligt och skapar mindre fokus på de bästa svenska löparna vilka oftast vet att deras vinstchans i loppet i år och nästa år är nära noll vilket i sin tur kan tänkas bidraga till minskad elitsatsning på marathon. Men detta har jag iofs redan ältat nog om egentligen tidigare :-)
Stefan
1968 • Sundsvall
1 juni 2015 kl 07:36
Gilla
Att förbjuda utländskt deltagande är väl knappast till gagn för Stockholm Marathon. Om det nu är så att de svenska elitlöparna inte kan köra sitt SM inom det stora som lopp som Stockholm Marathon faktiskt är så får det väl ordnas ett separat SM någonstans.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
1 juni 2015 kl 07:45
Gilla
Re Stefan

Alla svenska mästerskap 100 m till 10 000 m är "förbjudna" för utländska löpare som inte tillhör en svensk klubb, såvitt jag känner till.

Det är ingen "löparmänsklig rättighet" att få springa i alla lopp :-) . Det finns fler storlopp i Stockholm.

Sedan beror det på förmodligen på hur totalekonomin skulle påverkas på längre sikt, och det kanske kan spela roll oxå om ett SM = Stockholm Marathon skulle påverka den alltför negativt på sikt.

Annars som diskuterat tidigare kanske ett SM-storlopp i Malmö t ex vore en tänkbar möjlighet, kanske är det mindre risk för arktisk kyla där kring månadsskiftet maj-juni ? :-)
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.