Löpning Träning 10 inlägg 4039 visningar

Förhindra kramp

Morgan Arvander
Västerhaninge
#1
31 mars 2015 - 22:35
Gilla
Under Göteborgsvarvet förra året ville jag öka det sista (efter kanske 17-18 km), jag hade orken och energin, men vaderna sa stopp. Så fort jag la på lite extra tryck så började dom krampa.
Jag är en framfotalöpare så vaderna får ju jobba ganska mycket men dom är vana. Under loppet tog jag energidryck var gång jag kom åt och dessutom en gel efter lite mer än halva loppet.
Jag undrar vad krampen beror på och om någon har några tips på vad jag kan göra för att det inte ska uppstå även i år. Kan man träna bort detta eller är det en kostfråga?
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
31 mars 2015 kl 22:50
Gilla
Jag kan också bli väldigt trött i vaderna men då mest efter träningspassen och med lite kosttillskott blir jag bättre. Jag tar då MittVal Sport som innehåller lite magnesium men det finns nog bättre kosttillskott.

Annars tror jag på att träna :-).
Hampus Arvidsson
1969 • Alingsås
#3
31 mars 2015 kl 23:12
Gilla
Jag är ingen löpare utan cyklar och simmar mer än löptränar och har haft mycket problem med kramp i vaderna och speciellt när jag simmar. Har också ätit magnesiumtillskott, druckit mycket, minskat kaffeintaget och försökt massera vaderna själv, inget har hjälpt speciellt bra tyvärr. Sen köpte jag en massagerulle en med stora grova "taggar" på och har suttit på golvet och rullat vaderna över över den, det gör otroligt ont i början men det har gjort att jag blivit av med den mesta krampen. Har gjort både inför men mest efter träning. Den grova ytan dvs taggarna kommer verkligen åt på djupet i musklerna och desto mer tyngd, ditt andra ben ovanpå, man lägger på desto djupare masseras musklerna. Vet inte om det kan hjälpa dig men det har gjort underverk för mig. Köpte min rulle på på Stadium Outlet för 300 kr, lätt värt varenda krona.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
31 mars 2015 kl 23:43
1 Gilla
Det är inte fullständigt känt vad som orsakar kramp men uttröttade muskler är det man hittat starkast samband med. Obalans i salterna (brist på nåt) kan nog bidra, tycker jag märkt det själv när det gäller vanligt salt, natrium troligen då.
Är musklerna inte avslappnade mellan passen förvärras säkert problemet, känner du dig inte behagligt mjuk i vadmusklerna när du stretchat efter löppaset eller morgonen efter kan säkert en foam roller eller liknande vara till god hjälp som det varit för Hampus.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
1 april 2015 kl 06:23
2 Gilla
Sedan jag regelbundet börjat med långa, lugna löppass på 2,5 tim eller mer så har mina besvär försvunnit. Lokalt bättre anpassning och mer uthållighet muskulärt är nog det enda som hjälper.
1985 • Pussen
#6
1 april 2015 kl 19:37
Gilla
Jag håller i dagsläget på att skriver en artikel för en tidning om just kramp, men har sedan tidigare även skrivit några rader om det på bloggen. http://umarasports.com/varfor-far-vi-kramp/

Något förhållande mellan magnesiumnivåer och kramp är inte funnit. Mer än att de som krampar oftast har förhöjda nivåer av magnesium i kroppen. Men höga nivåer är knappast orsaken till krampen, det är snarare så att de som oftast får kramp tar mer magnesium i hopp om att det ska hjälpa.

Sen som OldBoy skriver så är ingen enskild anledning funnen. Den troliga orsaken är att kramp är en multifaktoriellt symptom på en eller flera obalanser och att krampen mer än kroppens nödbroms för att bryta ett väldigt monotont rörelsemönster.

Men läs gärna artikeln, delen med Golgi sen-organ och muskelspolar/muskelspindel är en spännande teori som ger en del svar på frågor som förbryllat forskarna länge.
Morgan Arvander
Västerhaninge
#7
1 april 2015 kl 22:24
1 Gilla
Stort tack för er input! Speciellt tack till Tommy för din artikel!
Jag ska satsa på några riktigt långa sträckor i benen innan loppet samt tänka extra på vätska innan och under loppet så får vi se hur det går.

Oldboy
1952 • Danderyd
#8
2 april 2015 kl 14:09
Gilla
Tack för länken, Tommy.
Drar mig till minnes att jag på min första mara var rejält orolig för att trampa snett för att musklerna i underbenen var helt slut.

På den tiden hände det att jag fick kramp men oftast på natten. En gång i matkön efter en mara fick jag svår kramp flera gånger och just efter ett långt och krävande pass har det hänt nån gång om jag inte hunnit stretcha än.

Annars händer det aldrig numera, peppar peppar, förmodligen för att jag är betydligt bättre tränad.
1966 • Tyresö
#9
3 april 2015 kl 09:55
Gilla
Håller med ovan - mer långpass & styrka . min sista Mara i Barcelona noll kramp - dock stel blev det - men det ingår
Åsa
1978 • Tyresö
#10
3 april 2015 kl 10:41
Gilla
Med den här typen av problem, som det ofta råder delade meningar om vad det beror på och hur det ska åtgärdas, brukar jag försöka köra "allt" så länge det inte går emot varandra. Även om något av det skulle råka vara placebo så är väl det skitsamma så länge placebon hjälper och inte innebär massa dyra pengar eller liknande.

Själv tränar jag vaderna (tåhävningar) och dricker vätskeersättning sport (alltså med tillskott av vissa saker, som mangesuim) kanske en-två gånger i veckan lite beroende på vad/hur jag tränat. Ovanpå det strechar jag och rullar vaderna ifall de känns stela mellan passen.
Sammantaget tycker jag det har hjälpt. Jag vet inte exakt vad i det som gör skillnad, men det struntar jag i då inget av det innebär några större problem, och dessutom hjälper det var för sig även mot andra saker än just kramp så de är bra hur som haver.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.