Löpning Träning 31 inlägg 8630 visningar

Northug- En övermänniska eller bara bäst?

1976 • Linköping
#1
2 mars 2015 - 17:12
Gilla
Northug är en fantastisk idrottsman/ skidåkare inget snack om den saken. Men en sak som slagit mig som egentligen inte diskuterats, i varje fall inte på tv debatterna är hur han kan vara bäst på både sprint och femmil.

Jag har gått en hel del utbildningar inom idrott och löpning och där lärt mig att du kan vara bra, både på sprint och medeldistans men aldrig i närheten av bäst. Nu är ju visserligen inte sprint 10 sek på skidor men det är ju ändå en skillnad på 2-3 min på sprint och som igår 2,5 h på femmilen.

Är han tillsammans med Björgen så överlägsna i fysik att det är möjligt, eller är det sån stor skillnad på löpning och skidor.
Sen går det ju visserligen inte mäta konkurrensen i skidor med löpning som ju är en av världens största sporter men ändå.
< < < 1 2 > > >
1976 • Linköping
#21
3 mars 2015 kl 17:39
Gilla
Även om han är taktiskt duktig så krävs det ju ändå en jäkla uthållighet för att vinna en femmil, han har ju inte gjort det bara en gång. Han drar inte i loppen men det finns det ju fler som inte gjorde i söndags som ändå inte var i närheten av att vinna.
Sen är det ju skillnad som många skrev på en sprint i löpning och på skidor med ändå, det är inte många 1500 löpare om vi nu jämför med dom som vunnit ett marathon, dessutom samma vecka. Jag tror inte att ex mustaffa Mohammed alls är lika bra på 3000hinder nu som han var innan han sadlade om till marathon, alla distanser har ju sin träning.
Våra Sprintess ställer inte ens upp på längre distanser ( Stina och emil)
Hur som helst en fantastisk skidåkare, personligheten ger jag inte dugg för.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#22
3 mars 2015 kl 20:04
1 Gilla
Re Peter

När det andra loppet av två i följd startar som i jaktstartlopp är det som att det utdelas medaljer även för "mellantiderna" som det första loppets sluttider eller rättare sagt placeringsordning gav upphov till. Det känns märkligt.

Det kan innebära att om första delen var en teknik så får man lättare medalj i det påföljande loppets kanske andra teknik tack vare ens eventuella framgång i den första tekniken :-)
1970 • Broby
#23
3 mars 2015 kl 21:10
Gilla
Cykelsporten har också masstart och där finns det gott om spurtspecialister. Problemet med Northug är att han just är ensam än så länge med att kunna göra sina patenterade avslutningar. Inom cykelsporten finns det kanske 8-10 stycken i varje lopp som har specialiserat sig på att avsluta 20 mil med en spurt.

Finns det något som jag förvånas över att man inte har tagit till sig på allvar från cykelsporten så är det att man kör för en specifik åkare i laget. Man bestämmer vem det är som man ska hjälpa fram och sedan kör laget för det. Inom cykelsporten tvekar man inte att offra några i laget för att få fram en vinnare.

Inom längdskidåkningen resonerar man istället som om alla har chans att vinna och därför offrar man ingen. Nu var ju inte vädret eller banorna optimala i Falun men tänk om man hade bestämt sig för att fyra svenskar gick upp i täten och växeldrog tills krafterna var slut för att göra alla andra lite möra. Då hade man kanske kunnat skapa något som den femte svensken kunnat utnyttja.

1977 • Eskilstuna
#24
3 mars 2015 kl 22:11
Gilla
#23, Långloppsåkare gör väl det i större utsträckning. De kör (är anställda) av team och kan då specifikt ha som uppgift att hjälpa någon annan, det är liksom det dom får betalt för.

Personligen har jag aldrig förstått varför man ska hjälpa någon annan om det straffar en själv i en individuell idrott.
Det är ju det det finns lagidrott till.
1970 • Broby
#25
3 mars 2015 kl 23:43
Gilla
#24, Visst är det en individuell idrott men med införandet av masstarter har man ändrat lite på förutsättningarna för loppen. Med enskilda starter var det ganska uppenbart att var och en körde för sig själv. Dessutom var det lite svårt att ta hjälp av varandra.

Tittar man på VM och OS så gör cyklisterna likadant i sina landslag som i sina proffsklubbar. Man har en kapten i laget och den offrar man resten av laget för. Bra eller dåligt? Det går alltid att diskutera. Men om man vet att en i laget är i grym form och uppenbart den bäste på 5 mil, varför inte lägga upp taktiken för just den personen?

Jag säger inte att det skulle göra längdskidåkningen bättre eller roligare att titta på men man kanske bättre skulle kunna eliminera Northug (och framtida northugar) med ett cykeltänk.
1963 • Bromma
#26
4 mars 2015 kl 09:03
Gilla
Nej, det där med att köra för en stjärna tycker jag vi kan lämna hos cykelsporten. Tycker tvärtom att charmen med skidor är (har varit?) att det är många som kan vinna om de har en bra dag. Det gör det ovisst och spännande.
Cykeln har ju faktiskt också individuell start, både i mästerskap och i etapplopp: tempo. Det är ofta(st) där som inte minst etapploppen avgörs.
Sportens regler, även inom skidåkning, har kontinuerligt förändrats. Det kan de göra igen om förutsättningarna ändras, för att man över tid ska kunna premiera de bästa skidlöparna. Jag ser gärna att individuell start återkommer på femmilen varannan gång.
1972 • Tyresö
#27
4 mars 2015 kl 09:13
Gilla
Cykel är i första hand en lagidrott och därför är det lättare att få alla att acceptera att man kör för en uttalad kapten. Skidåkning är i första hand en individuell idrott och i dagsläget är det rätt långt borta att någon skulle tokköra i 2-3 mil för att sen bryta eller stapla sig i mål en kvart efter. Man har ju inte alls samma tänk kring en lagkapten som man kör för. Många skulle nog t om anse att det var osportsligt.

Personligen tycker jag f.ö. att det är kul med en individ som Northug som med sin personlighet sticker ut lite. Att han sen förmodligen är en skitstövel tycker jag inte gör så mycket. Vad man lätt glömmer är att han inte bara är snabbast på de sista 300 metrarna. Han kör ju dessutom klart snabbast från 48 till 49,7.
1981 • Linköping
#28
4 mars 2015 kl 09:36 Redigerad 4 mars 2015 kl 09:36
Gilla
Intressant diskussion! Vill dock även lyfta fram att detta hur man kan vara bäst både på sprint och femmil visst diskuteras och forskas en hel delom tex här kan ni läsa/höra mer http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/507625?programid=412
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6102945
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#29
4 mars 2015 kl 13:30
1 Gilla
Det finns kortare sprintlopp de körs på Bislett i Oslo en 400 meters runda fylld med snö.
Från 2012 då Stina Nilsson vann på 100m. https://www.youtube.com/watch?v=8XXbgUEDVIQ
1970 • Broby
#30
4 mars 2015 kl 17:55
Gilla
Helt rätt att det även inom cykelsporten finns ett individuellt moment i och med tempoetapperna. I de tre klassikerna är det väl dock snarast bergsetapperna än tempoetapperna som avgör vem som vinner. Utan ett bra lag som hjälper dig upp över bergen och dessutom kör de andra möra är det svårt att vinna en bergsetapp.

Jag är absolut för en återgång till individuell start på femmilen men det lär väl aldrig ske. Vi får väl se hur längdskidsporten kommer att utvecklas men en sak har man anammat som man sysslar med även inom cykelsporten; nämligen att gå upp i täten och sakta ner tempot när en lagkamrat har fått en lucka. Lite lagtänk finns det ändå.

Så, sakta men säkert blir kanske även längdskidsporten en "lagidrott". Och för att försöka komma tillbaka till huvudämnet: Nej, Northug är ingen övermänniska, han är helt enkelt bara bäst på att spurta ner alla andra.
1965 • Eksjö
#31
4 mars 2015 kl 18:31
2 Gilla
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.