Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 6192 visningar

Hälseneproblem - artikel Läkartidningen

1955 • Uppsala
#1
4 september 2014 - 20:51
Gilla
Hej.
Jag vill delge en artikel i Läkartidningen till er som, likt mig, drabbats av detta eländes elände som hindrar löpträningen.
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2014/09/Rehabiliteringstraning-ger-bast-effekt-vid-akillestendinopati/

Slutsatser för min del:
- Vederhäftig artikel
- Keep on tåhävning!
- Ha tålamod så kanske man kan träna ordentligt till vintern eller våren

Kom gärna med synpunkter på artikeln utifrån kunskap och/eller erfarenhet.
1981 • Örebro
#2
4 september 2014 kl 22:19
Gilla
En bra sammanfattning av det vi vet idag tycker jag.
1965 • Täby
#3
4 september 2014 kl 22:20
Gilla
Den var lite intressant att läsa! Här är synpunkter utifrån egna erfarenheter.

Jag har haft ont i hälsenorna i några år nu. bitvis ganska jobbigt (under kanske ett år så gick jag aldrig nerför trappan framlänges på morgonen). Dock har jag tränat mig igenom det. Jag har varit väldigt duktig (om jag för säga det själv) med mina 160 excentriska tåhävningar per dag, kanske 9 dagar av 10, i snitt över ett år (semestrar och resor inräknade).

För några månader sen körde jag en laser-repa. Vet inte om eller hur mycket den tillförde. På vänster fot har jag även ont i fästet, och den sitter mycket riktigt "hårdare åt".

Jag är nära nog helt oöm på höger hälsena (provade just). Liiite mer öm på vänster, samt öm i fästet (men även det har blivit mycket bättre).

Men det har tagit tid. Vet fakttist inte när det började "på riktigt" eller när jag började med tåhävningar. Men det har varit några år. Jag har accepterat att tåhävningar är en del av mitt liv, iaf så länge jag vill springa (med lättare skor).

Så ifrån mina erfarenheter så är det mycket igenkänning i artikeln, och ingenting som jag direkt tycker verkar skumt. Jag har ej läst om andra behandlingsmetoder än dom jag har provat själv (tåhävningar och laser). Tack för tipset!
1977 • Järna
#4
15 januari 2015 kl 22:03
Gilla
Tack för den artikeln! Har haft problem med höger hälsena i några månader nu och tänkte jag skulle ta tag i det där ordentligt nu. Ni som haft liknande problem: har ni alla avstått löpningen helt under en tid för att kunna bli bättre och hur länge i såna fall? Jag hoppas ju förstås att jag ska få svaret att jag inte alls behöver lägga ner löpningen helt, ens för någon vecka eller så ;)
1975 • Varberg
#5
16 januari 2015 kl 10:18
Gilla
Välskrivet men sammanfattar lite svepande all annan behandling än excentrisk träning. Arbetar själv med sklerosering och har mycket goda resultat med denna behandling även på långvariga (och ibland mycket långvariga) besvär.
Oscar Www.strandortskliniken.se
Jesper Frisk
1970 • Malmö
#6
16 januari 2015 kl 12:34
Gilla
Skippa asfalten och spring i skogen! Jag har haft problem under många år, men när jag började med trail så försvann problemen. Idag kan jag få känningar i hälsenorna när jag kör t ex intevaller på asfalt. Så min egen slutsats är att det är fart i kombination med hårt underlag som ger problem. I skogen är det dels mjukt underlag, dels så blir farten aldrig extrem.
1977 • Järna
#7
16 januari 2015 kl 16:39
Gilla
Ja jag springer ofta i skogen och framförallt nu sen jag fått hälseneproblem och jag tycker att det blir bättre och bättre även fast jag springer en del iallafall. Men ett stort skäl till att jag fick problemen var nog att jag inte tänkte mig för ett tag och sprang för fort och mycket i nya, lätta nolldropsskor på asfalt efter att jag nyligen sprungit en asfaltshalvmara. Så då fortsätter jag med att springa i skogen då :)
1965 • Eksjö
#8
16 januari 2015 kl 19:28 Redigerad 16 januari 2015 kl 19:37
Gilla
För mig var det tvärtom - det var upptrappad skogslöpning och backträning (särskilt utförslöpning, men även upptrappad uppförslöpning) som satte mig i skiten. Efter 12 veckors dagligen smärtsam förnekelse och sedan 4-6 veckors totalvila kunde jag börja försiktigt igen, men bara på plant underlag - så fort jag testade ens lätt jogg uppför eller nedför så fick jag gå baklänges nedför trappan nästa dag. Som tur är så är ju inte skogen så frestande så här års så nu hinner jag bygga en ny bas (plus göra massor av tåhävningar) innan våren kommer.

Förmodligen är det alltför snabb förändring/upptrappning i sig som är den värsta boven - inte underlaget i sig - IMHO.
1965 • Täby
#9
16 januari 2015 kl 20:31
Gilla
David (#5) Jag har sprungit mig igenom hälsenorna. Sen vet jag inte om det var "rätt" gjort...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.