Löpning Kom igång 17 inlägg 3990 visningar

Nu är milen målet!

1970 • Torup
#1
23 december 2014 - 00:04
7 Gilla
I oktober fick jag den lysande idéen att nu ska jag börja springa då jag inte kan gå på den vanliga tantgympan på grund av att jag under 7 veckor skulle jobba kväll. Hade inte sprungit en kilometer sen jag slutade grundskolan för 30 års sedan. Röker 5-7 cigaretter om dagen. Vägde något kilo mer än jag kanske borde men inget att gnälla över.
Sagt och gjort så gav jag mig ut på första rundan som var på strax under 3 km. Med blodsmak i munnen ont överallt tog jag mig dock runt på hyggliga 25 minuter. Ja backarna gick jag i ärlighetens namn. Skam den som ger sig! Först målet jag satte var att försöka komma ut varannan dag och ta mig runt utan att gå.
Två veckor tog det att komma ned till ca 19 minuter och till att lyckas springa hela rundan utan att uppleva "nära döden upplevelse"
Med dunka dunka på Spotify och runkeeper på telefonen började jag nu tävla mot mig själv med ett nytt mål- ta mig runt på 17 minuter.
Efter 4 veckor med samma runda så var det dags att ta sig ann nästa utmaning- sjön runt på 3,9 km.
Nu börjat även vädret bli sämre men på med skorna och ut i regn och rusk och efter tre veckor lubbade jag runt på 21 minuter!
Nu skulle 5 km minsann tas! I två veckor har kag nu alternerat 5 km och 3,9 och nu har jag bestämt mig för att fortsätta utmana mig själv.
Det har gått så långt så jag önskat mig ett par utprovade löparskor i julklapp och coola löparkläder för att klara den svenska vintern.
Trodde aldrig att jag skulle få så blodad tand på detta!
Har inte varit förkyld på hela hösten. Är två cm från mitt midjemått jag hade som 18-åring (3 barn där efter). Känner mig som en miljon dollar efter ett löppass både i kroppen och huvudet efter en runda.
Så nu ska kag till 1 mars ta milen!
1984 • Stockholm
#2
23 december 2014 kl 00:21 Redigerad 23 december 2014 kl 00:25
Gilla
Grymt jobbat! Kul att du hittat löpningen - jag minns fortfarande själv känslan när jag insåg att det ju faktiskt funkar :)

Vill du ha lite tips så är den här tråden i gång på ungefär samma ämne: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=41869

Får jag ge något tips ytterligare så tror jag att du fokuserar lite mkt på tempot - risken att du skadar dig med det fokuset är väldigt stor och du behöver inte springa fortare hela tiden för att bli bättre. Det räcker gott att springa i en fart där du kan föra ett samtal för att du ska utvecklas och orka längre. Lugnt och fint som grundinställning - sen kan du variera det med längre pass ibland, snabbare ibland, hårdare ibland. Gillar du att mäta tid och tävla mot dig själv så är det fine men tävla inte varje runda - du skadar dig garanterat då.

Jag tror du skulle vara förvånad över hur långt du kan springa redan nu om du testar att springa "så långsamt du kan" istället för att springa så fort du kan. Inga överdrivna ökningar såklart men tempot är lika viktigt som distansen. Testa spring i 7min/km en gång och du ska se att du tassar en bra bit förbi 5km utan problem.
Annie F
1981 • Tullinge
#3
23 december 2014 kl 10:04
Gilla
Wohoo grattis :) :)
Grymt jobbat!!

I övrigt håller jag med Johan. Skynda långsamt och försök att inte pressa tiden varje gång :)

Byt rundor, spring lite långsammare men i gengäld något längre ibland.

Ibland kan du testa att öppna superlångsamt i 2km och sen successivt öka med 5-7sekunder/kilometer i 3-4 km.

Kör sen din testrunda på 3km var 5 vecka och checka tiden (men värm upp någon km innan)
1970 • Torup
#4
23 december 2014 kl 12:03
Gilla
Tack för tipsen! Har läst flera trådar på forumet om just dra ner på tempot och det är väll det jag känner är svårast. Funderar på att införskaffa mig en pulsklocka som hjälp då jag lätt går igång på runkeepers tempo tider var 5e minut.
Har en runda på 6,5 km som nästa delmål och den kanske kan va lämplig när jag lärt mig lugna ned tempot?
Har provat med att springa intervaller med snabbare och långsammare tempo men har svårt att hitta rytmen hur gör ni?
1962 • Fellingsbro
#5
23 december 2014 kl 12:10
Gilla
När det gäller skor så rekommenderar jag dubbade icebug. Sprang förra vintern i såna och det är helt underbart att kunna springa HELT obehindrat på is och packad snö. Tog vinterns första rundan med dem i går och som sagt, det går som på räls :)
1984 • Stockholm
#6
23 december 2014 kl 12:49
Gilla
Att springa långsamt handlar om att bestämma sig och att ha rätt målsättning med passet. Målet ska vara att ta det lugnt, inte att kolla hur bra du är. Stäng av ljudet på runkeeper, lyssna på kroppen, njut av en behaglig tur och du kommer vara jättenöjd efteråt även om det inte gick fort. En klocka är kul och det kan hjälpa lite i början men du lär dig hur olika intensiteter känns snabbt även utan klocka. Testa olika längder och farter och fokusera på målet med passet under hela passet. Ska det gå långsamt så är det det som är utmaningen - så kan du se på det om du triggas av utmaningar.

Att känna av tempot är en träningssak, du kommer snart vara jättebra på det, särskilt om du kollar lite mellantider efter passen.
1970 • Torup
#7
23 december 2014 kl 13:16
Gilla
Tack Johan för tipset om att se det som en utmaning att sprina långsammare! Ska testa det nästa gång jag ska ut. Blir kanske inte i morgon men på juldagen kan det va skönt att skita sig från soffan och julgodiset.
Rapport om hur det gått kommer!
God Jul!
1970 • Torup
#8
23 december 2014 kl 13:17
2 Gilla
Oj! Det skulle ju va slita sig från soffan och inget annat??
1984 • Stockholm
#9
23 december 2014 kl 13:48
Gilla
Kan vara skönt att skita sig från soffan också :). Lycka till med långsamt-springet och hoppas du får bra löparpaket av tomten.
1970 • Torup
#10
25 december 2014 kl 12:25
1 Gilla
Tomten kom med en fitbit och ett par Asics Gel-Noosa Tri 10! Var "tvungen" att testa dessa mellan julfukosten och Kalle! Gav mig tusan på att inte springa för fort denna gången och tog rundan runt sjön och sen en avstickare med lite backar. Skippade runkeeper för att slippa höra tempotiderna och hade bara gps tracker för att se hur långt det var. Det plockade i hop till en 4,7 km med två rejäla backar som jag sakta men utan att gå tog mig uppför på 26;42. Skorna var underbara att springa i och så smakade resten av julmaten så mycket bättre efter att fått svettas lite! God fortsättning!
1970 • Sundsvall
#11
7 januari 2015 kl 14:14
Gilla
Har nästan gjort samma resa som du. Började från 0 i sommras. Tävlade också mycket med mig själv i början med tider och km. Nu på slutet har jag mer börjat titta mer på tiden jag är ute och springer. Målet just nu är att klara att springa 60min utan att stanna. Är uppe i 51min nu så det närmar sig. Kommer då lite över 8km. Mitt mål för 2015 är 10km på 55min. Får se om jag kommer dit. Hoppas och tror det.
1954 • Högsjö
#12
7 januari 2015 kl 16:40
Gilla
Jag ser inga hinder för dej att klara milen. Det enda som talar emot är som redan sagts ditt förhållandevis höga tempo. Jag kommer väl ihåg hur jag själv drev upp allt högre tempo då jag startade från 0 för ca 7-8 år sedan. Då jag i början av 2008 upptäckte jag jogg.se och genom att intresserat följa trådarna här fick jag lära mig efterhand. Ett sätt att få ner tempot är att korta av löpsteget och "tassa" fram som Johan uttryckte det. Ett annat sätt är att springa i terräng vilket tvingar ner tempot. Ett tredje är att jogga med en kompis och föra en konversation samtidigt. Jag tror också att 6:30-7:30 /km skulle ta dig närmare milen ganska snart.
1970 • Torup
#13
8 januari 2015 kl 22:22
1 Gilla
Har jobbat stenhårt med att få ned tempot vartannan runda och lägga på ca 500 meter i stället och det funkar fint! Har sen julafton hållit mig till varannan dag ca 5 km och tillåtit mig att tävla mot mig själv och ligger då på 5:13-5:40 beroende på dagsform, runda, backar, väder och vind. Har lagt in mer backträning då jag märkte att jag tappade flåset mest där. "Långrunderna" stänger jag ljudet på runkeepern och är uppe i 8 km! Tempot är visserligen under 7 men det känns som att jag inte har idiotsprungit. Märker dock att jag är mycket tröttare i benen dagen efter en 5km runda. Till saken hör att jag går 10-12000 steg om dagen på jobbet i skyddskor på betonggolv så det är där jag märker det mest. Men skam den som ger sig! Till helgen blir det 8,5 om det inte blir storm. Fast motvinden kanske kan hjälpa mig att hålla tempot.
bo b
1963 • lund
#14
8 januari 2015 kl 22:53
Gilla
För mig var det också en aha-upplevelse att man faktiskt kunde springa rätt många av passen lite långsammare, inte ta ut sig fullständigt varje gång, och ändå utvecklas. När det gäller de långsammare passen kan man, om man trots allt vill ha kontinuerlig uppmuntran och tävla med sig själv, följa förbättringen genom att kolla hur medelpulsen i passen utvecklas över tiden (förutsatt att Du har en pulsmätare..) Du kommer märka hur det över tiden krävs lägre och lägre puls för att hålla samma långsamma hastighet.
1970 • Torup
#15
9 januari 2015 kl 15:42
Gilla
Kul att få feedback på forumet! Har bara en fråga? Hur gillar man andras inlägg? Eftersom jag inte vet hur man gör så får jag på detta vis tacka er alla. Jag lovar att hålla er uppdaterad hur det går. Ok det blir två frågor. Hur ställer man in träningsdagboken så att det man skriver inte hamnar på startsidan? Förmodar att inte alla vill läsa om mina rundor i tid och otid men det hade varit kul att lägga ut resultatens alla fall. Ha en go kväll!
1972 • Tyresö
#16
9 januari 2015 kl 15:58
Gilla
Malena
Finns en liten "tummen upp" till höger om rubriken. Kör du via telefon eller platta så ser man den inte (tror jag).
Dina pass hamnar bara på din egen startsida och på dina vänners startsida så du behöver inte oroa dig.
/J
1970 • Torup
#17
17 januari 2015 kl 14:21
7 Gilla
10 km på 58,38! Jag gjorde det! Fasen va bra jag är??. Hittade en runda som visade sig vara 9,5 km så det var bara att ta sikte på busskuren 300 meter bort när jag passerade hemmet och vända där. Det va det värt! Vilken känsla att veta att man fixar det! Nu blir det att fortsätta och mixa korta och långa rundor och kanske ett lopp?! Ha en jätte bra lördag!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.