Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 7261 visningar

kontakt med musklerna/kan inte "koppla in" dem?

Malin H
1970 • Stockholm
#1
22 mars 2014 - 17:03
Gilla
Jag har varit skadad i tre år så jag har hunnit med rätt många besök hos naprapater/kiropraktorer - och när jag är där säger de (nästan lite anklagande, eller är det jag som tolkar det så) att jag inte har någon kontakt med vissa muskler och att jag inte kopplar in vissa muskler under vissa övningar.

Jag förstår inte vad de menar och jag vet absolut inte vad jag ska göra åt saken.
Är det nån annan som har fått liknande "besked"? Är det någon som förstår vad som menas och framförallt - vad man kan göra åt saken.

Jag är ganska stark i musklerna och jag har tränat i hela mitt liv, hur sjutton kommer det sig att jag då inte använder vissa små muskler och om de nu är så "döda" - hur väcker jag dem?
Jag tycker att jag har frågat de jag gått hos men får inga raka svar.
sabine
1978 • stockholm
#2
22 mars 2014 kl 17:12
Gilla
Hej Malin! Jag är långt ifrån någon expert på detta men även jag har fått veta att jag inte kopplar in muskler vid vissa övningar. I mitt fall sätesmuskeln. Jag har jobbat med detta nu ett tag bland annat med övningar som "musslan" och liknande och jag tycker faktiskt själv att jag märker att jag nu kopplar på dessa när jag springer. Har även ständigt lite träningsvärk i rumpan men det tolkar jag bara som bra!:)
Dina naprapater borde ju verkligen kunna ge dig de övningar som behövs för att du ska koppla på dina opåkopplade muskler...Skumt att de inte har gjort det tycker jag!
De övningar som jag gör är inte precis ansträngande på något sätt men de verkar fungera för det som de ska...
Bättre svar kan inte jag ge dig, finns säkerligen bättre svar att få av andra här!:)
Lycka till iaf!
Ingrid B
1970 • Hägersten
#3
22 mars 2014 kl 17:26
Gilla
Malin, vilken tur du har som bor i Huddinge! Om du inte redan provat network care på Kiropraktik och Hälsa på Mariedalsvägen tycker jag att du ska göra det! Det är en form av kiropraktik som utgår från ryggraden, och med 'lätta beröringar' så väcker man upp kroppens nervbanor på något sätt. Jag har gått dit hyfsat regelbundet sedan 2009 och har en helt annan känsla i kontakten med kroppen. Jag kan inte lova att det hjälper dig, men kanske värt ett försök?
1960 • Södermalm
#4
22 mars 2014 kl 17:42
Gilla
Det är nog så att de flesta av oss är dåliga på att koppla in stabiliserande muskler runt höften. Det beror dels på att vi sitter så mycket på stolar, vilket vi ju inte alls är byggda för, och då är dessa muskler urkopplade, dels på att vi är fysiskt aktiva för lite och för ensidigt. Det är ju inte så att de är helt bortkopplade. Mer så att de i många situationer inte aktiveras som de borde. Det man brukar göra för att förbättra aktiveringen är övningar som är designade så att man måste aktivera dessa muskler, att inte jobbet kan göras av en annan muskel. Det bästa är om du kan få ett individuellt träningsprogram av en sjukgymnast eller naprapat som är duktig på detta (tyvärr är de flesta inte det). Det finns en massa att läsa på nätet, men det mesta är tyvärr skräp. En bra bok är Total Stabilitetsträning, men den kräver en hel del engagemang och tålamod.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#5
22 mars 2014 kl 17:55
Gilla
Malin: Jag är ingen expert, men korrekta rehabövningar borde ju aktivera den muskulatur man är ute efter, det är ju hela tanken? Om detta inte funkar, så kanske det är dags att byta naprapat/kiropraktor, eller pröva något helt annat? För mig har klassisk styrketräning med grundövningar (knäböj, marklyft, utfall och liknande) funkat extremt bra som rehab vid skadekänning och senare för att hålla mig skadefri.
Ingrid: Det är kul att du tycker att Network care har funkat för dig, men jag känner mig tvingad att påpeka att det inte finns någon vetenskap bakom detta (trots vad dom säger). Noterbart är att Hanna Brus (som fö är kiropraktor) på Dagens Medicin sågar denna och liknande "tekniker" vid fotknölarna.
Ingrid B
1970 • Hägersten
#6
23 mars 2014 kl 09:06
Gilla
Johan: jag känner till det, och det har varit en resa för mig att tro på något som inte är bevisat enligt vetenskapen, då det strider mot det jag vet från min yrkesbana. Men - effekterna av behandlingen just när den pågår går inta att bortse från, och att jag dels fått bort mina ständigt återkommande nackspärrar samt att kroppen "knakar" och justerar sig själv kan jag inte heller bortse ifrån. Men det kan absolut finnas en vetenskaplig förklaring till det spm råkat sammanfalla med behandlingarna
HR
1972 • Stockholm
#7
23 mars 2014 kl 16:31 Redigerad 23 mars 2014 kl 16:31
Gilla
Malin: läs Klas inlägg nummer #4 två gånger. Det tycker jag är bra och relevant information. Det ligger iallafall i linje med hur jag själv tänker samt egna och en hel del närståendes erfarenheter.

Det som lätt händer vid och efter skada är att man förlorar synergi eller kontakt med muskelgrupper. De kan bli inaktiverade efter skada och även efter en längre tids "passiv" livsstil med mycket sittande.

Eftersom du HAR varit på besök och de har talat om för dig att du behöver jobba på det så tycker jag du kan ta till dig det och be att få _relevanta_övningar för just ditt/dina problem. Att gå till Kiropraktor/Naprapat och få lite knak är skönt men löser inte alltid problemet. Om de ber dig att göra övningar - så gör dem så slipper du ju komma tillbaka till slut. :)

Tyvärr så är tidsfaktorn ingen räddande faktor utan en "inaktiv" muskulatur kan förbli så i många år. För egen del så gick det närmare ett decennium för vissa muskler efter skada och jag tycker att ju fortare du tar tag i det desto snabbare kommer du bli besvärsfri. Bli inte avskräckt av att det kan ta tid. Du har ju resten av livet framför dig.

Man lurar lätt sig själv med att börja köra "när man inte har besvär" men om de hela tiden kommer tillbaka så betyder det ju att man inte kommit över följdproblemen.

Lycka till!

Ingrid B: jag är själv mest intresserad av behandlingar där orsak/verkan är empiriskt säkerställda. Ibland vet man dock inte riktigt varför vissa typer av behandingar ger så god effekt som de gör annat än att man kan spekulera i de positiva processer som de drar igång. I en del andra fall så har man ju kunnat påvisa att man startar läkande process i kroppen genom manuell terapi även om man inte alltid vet riktigt hur det går till.

Jag har fått det mesta i behandingsväg på senare år: kirurgiska ingrepp, kiropraktorknak, naprapatmangling, stötvåg och nålar, både dry needling och akupunktur. På mig så har det mesta gett hyfsad effekt med undantag av att jag inte får så bra respons för egen del vid t ex akupunktur. Men jag är obekväm med nålar.

På det stora hela har Naprapaterna gjort underverk för mig - men det är även baserat på att det gav mig en chans till att starta om och bygga en bra grund på egen hand. Det hade jag inte klarat utan starthjälpen och samtliga Naprapater som behandlat mig har betonat vikten av att göra sin hemläxa och att att inte tänka kortsiktigt utan försöka se till så att man slipper komma tillbaka genom att göra sina övningar och att hålla sig fysiskt aktiv. :)


Malin H
1970 • Stockholm
#8
23 mars 2014 kl 18:58
Gilla
Tack för alla svar, de gjorde mig faktiskt en hel del klokare. Jag tror till och med att jag lyckades koppla in vissa glömda muskler under passet idag.
Och tack för boktipset Klas, såna böcker kan vara rätt tunga men jag brukar läsa rätt mycket om kost och träning så förhoppningsvis orkar jag ta mig igenom den.
1960 • Södermalm
#9
23 mars 2014 kl 19:43
Gilla
Jag skulle inte säga att boken är tung. I förhållande till hur komplext ämnet är så skulle jag nästan kunna säga att den är lättläst. Men den är grundlig, vilket blir tålamodskrävande. Den förklarar mycket, vilket är intressant och motiverande. Den börjar med tester, som gör att man kan identifiera sina svagheter. En intressant sak är att inga övningar är särskilt ansträngande. Det handlar bara om aktivering och koordination. Man får förtränga macho-sidan och släppa fram sin inre clown.

Det finns vägledning om vilka tester och övningar som är mest relevanta för löpning. Jag är tror att nästan alla löpare skulle vinna på att öva sånt här, särskilt de som vill förbättra sin hållning.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
24 mars 2014 kl 11:09 Redigerad 24 mars 2014 kl 11:10
Gilla
Jag kan rekommendera träning på Bosu-boll, att stå på ett ben och göra balansövningar gör att kroppen använder de små musklerna för att stabilisera kroppen. När man hittat balansen kan man testa att flyta tyngdpunkten genom att pendla ben och armar ( ev kan lättare vikter användas ). Jag brukar utmana mig genom att stå på ett ben på tå. Annat som är bra är att sitta på en balansboll och luta sig lite bakåt och lyfta benen från golvet.
Övningar med TRX-band är även det bra för balans och styrka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.