Löpning Träning 86 inlägg 14351 visningar

Träning och viktuppgång

1988 • Karlstad
#1
4 oktober 2013 - 00:13
Gilla
Hej!
Jag började springa i början av maj, och har sedan dess ökat tempot rejält. De senaste två månaderna har jag i princip sprungit 2,5-3,5km varannan dag i skogen och lagt in kortare cykelpass efter löprundorna. Jag är väldigt otränad och mitt mål har varit att få bättre kondition men även att gå ner ca. 5 kg. Jag har verkligen tagit i under mina pass och alltid blivit genomsvettig. Nu är det dock så att jag inte fått några som helsta resultat. Byxorna sitter precis lika trångt och vågen visar istället viktuppgång på 5 kg. Min kost har aldrig bidragit till någon viktökning innan, och jag har ätit precis som vanligt sedan jag började träna. Försökt minska på bröd bara. Vad kan mina uteblivna resultat bero på? Konditionen har blivit lite bättre men jag börjar tröttna på att inte märka några kroppsliga/synliga resultat. Vad kan jag göra för fel? Tips mottages väldigt gärna! :)

< < < 1 2 3 4 5 > > >
Petersson
1980 • Linköping
#41
7 oktober 2013 kl 07:28
Gilla
Påståendet att styrketräning inte bränner kalorier stämmer aldrig.
1968 • Kållered
#42
7 oktober 2013 kl 08:27
Gilla
Peterson: Håller med! :)
1974 • Örebro
#43
7 oktober 2013 kl 10:07
Gilla
Enligt senaste rekommendationerna från Livsmedelsverket så framgår det att motion ger positiva effekter på syreupptagningsförmåga och valmående, men man ser inte att motion leder till viktnedgång. Jag är ett levande exempel, springer 5-6 mil i veckan och går inte ner i vikt. Så otroligt lätt att kompensera för de där kalorierna som man gör av med vid träning.
1988 • Karlstad
#44
7 oktober 2013 kl 18:51
1 Gilla
Tack för era svar och tips! Ska försöka öka på träningsmängden och börja föra "matdagbok" Hoppas innerligt att det ska leda till bättre resultat av träningen.
1978 • Örebro
#45
7 oktober 2013 kl 21:35
Gilla
Enkel lösning. Viktnedgång först, träning sedan. Det är ganska välomvittnat att det kan vara svårt att gå ner i vikt genom träning av de orsaker som det skrivits spaltmeter om i tråden. Gör en plan, följ den, gå ner i vikt. Börja sedan träna försiktigt och balansera kosten samtidigt som du håller ett vakande öga på vågen. Ingen annan träning än promenader under viktnedgång.

Testa att strypa ut kolhydraterna.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#46
8 oktober 2013 kl 15:52
Gilla
Själv tyckte jag det var tråkigt att behöva vänta med träning tills jag hade gått ner i vikt. Men jag stålsatte mig och körde endast promenader och simning tills dess vågen gick ner till 100 kg (från 116 kg).

Anledningen för mig var inte att det skulle bli svårare att gå ner i vikt när jag tränade utan att det är svårare att träna löpning utan att kroppen går sönder när man väger för mycket. Men jag längtade jättemycket till den dagen jag kunde börja springa. Att kunna träna löpning var bland de största motiven för att jag ville gå ner i vikt. Hälsan var ännu större motiv. Hur man ser ut struntar jag totalt i.

Har sedan gått ner 11 kg till även då jag tränat ganska mycket löpning och för egen del har jag inte känt att träningen försvårar viktnedgången. Snarare tvärtom så har jag gått ner fortare i vikt de perioder jag kunnat träna stor mängd. Dessutom ger det mig motivation att gå ner ytterligare i vikt när man vet att det blir lättare att springa ju mindre man väger. Men det är väl olika hur olika personers kroppar fungerar. Många kanske inte kan stå emot den extra hunger som motionen skapar? Men är huvudsyftet att gå ner i vikt eller att kunna springa fortare? Man blir ju bättre löpare av att träna löpning också så det kanske inte är optimalt att helt undvika löpning när man försöker gå ner i vikt?

Promenader funkar nästan lika bra som löpning att bränna kalorier men det tar mycket längre tid att gå de sträckor som krävs eftersom man är långsammare. Promenader är jättebra komplement till övrig motion för att bränna kalorier. Även om man skulle råka äta upp dessa kalorier igen på grund av extra hunger så mår man i alla fall bättre av att röra på sig. Om jag inte får motionera känns det som jag går runt som en halvsovande zombie...
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#47
1 november 2013 kl 15:12
Gilla
Petersson: Ingen skulle bli gladare än jag om en timmes hård styrketräning skulle ge en förbrukning av i storleksordningen 500 kcal eller mer.

Problemet är bara att en energiuträkning inte ger ett sådant förhållande någon bäring, alls. Räkna själv antalet teoretiska kilojoule + justering för verkningsgrad och eventuell "efterförbränning". En kcal = 4,2 kilojoule. En joule = en newtonmeter. 1 Newton är ungefär 0.1 kg. Bara att räkna fram hur många kilo du lyfter hur många meter och sedan hur mycket energi det motsvarar. Samt dividera med trolig verkningsgrad och lägga till trolig efterförbränning (som garanterat blir betydligt lägre desto mer vältränad man blir).

Nu har jag visserligen enbart utbildning från teknisk fysik från KTH så jag har ingen formell utbildning avseende den biomekaniska/fysiologiska delen annat än mängder av lästa forskningsmaterial.

Givetvis räknade jag i mitt exempel inte med den basala metaboliska förbrukningen, den är enligt min mening ovidkommande i sammanhanget. Räknar man med den kan man hävda att det är bra träning att ligga och läsa en bok i soffan :)

Poängen är att, om man enbart är ute efter att gå ned i vikt/fettmassa, är det betydligt mer tidseffektivt att promenera jämfört med att styrketräna. Dessutom kan du promenera minst ett par timmar om dagen utan att det sliter men du kan knappast styrketräna hårt mer än några få timmar i veckan utan att det blir för tufft för kroppen sett till effekt och krav på återhämtning.

Observera att själv är jag oerhört positiv till styrketräning. Varför? Därför att det ger en starkare kropp med mindre smärtor och problem och en högre upplevd livskvalité i vardagen. Dessutom kan jag träna mer av annat efter jag tål annan träning bättre med en starkare kropp. Men styrketräningen i sig är ett mycket ineffektivt sätt att minska på fettmängden - alldeles oavsett vad styrketräningstidningarna försöker få oss att tro (de har dock såklart ett stort egenintresse av att vi skall tro detta).
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#48
1 november 2013 kl 15:28
1 Gilla
Relaterat till detta läser jag förbluffande ofta om folk/skribenter som på allvar hävdar att korta intensiva träningspass är det bästa för att förbränna fett. De rekommenderar på allvar till folk som vill gå ned i vikt att springa korta intervaller i riktigt högt tempo, typ 10x100 meter. Det är så dumt påstående att det är rätt lätt att bli upprörd för mindre. Problemet är att det finns många som litar på det de läser och därmed de facto sticker ut och riskerar skada genom hård intensiv ansträngning som inte förbrukar någon energi alls att tala om.

Maximal energiförbrukning och därmed viktnedgång, givet konstant födointag, är givetvis den belastning man orkar hålla så att tid gånger belastning på lång sikt resulterar i maximalt antal förbrukad energi. Dvs om man kan springa så lönar sig alltid ett så lugnt tempo som möjligt under så lång tid som möjligt, beaktat att man håller slitaget på en sådan nivå att man kan maximera den totala energiförbrukningen från dag till dag, vecka till vecka. Så enkelt är det.

Jag läste senast igår i en tidning som skrev en massa larv om att man skulle träna i någon intensitet som motsvarade den momentana maximala fettförbränningen, typ fatmax eller något i den stilen. Det är i min mening fullständigt ovidkommande information om målet är att gå ned i fettmassa. Detta eftersom den intensiteten antagligen dels inte ger den maximala energiförbrukningen på sikt, därutöver är det i stort oväsentligt om energin vid utövandet tas från fett- eller kolhydratdepåer. Om man förbränner mycket fett under aktiviteten lagras mer fett efter aktiviteten så fatmax är oväsentligt ur viktminskningshänseende.
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#49
1 november 2013 kl 15:33
Gilla
@ Lars #40

Jag håller med dig helt och hållet. För det fall man kör cirkelträning med mindre tunga vikter (och därmed fler repetitioner och högre total energiåtgång) och kan hålla uppe intensiteten under hela passet förbrukar det givetvis en betydande mängd energi.
1968 • Kållered
#50
2 november 2013 kl 10:10
Gilla
Kristoffer, du behandlar efterförbränningen lite väl summariskt där tycker jag.
Som jag har fattat det så är just denna central både vid intensiv styrketräning och vid annan intensiv träning.
Detta är ickså något som jag (och andra) anekdotiskt kan vittna om.
Statistiskt vet jag att styrketräning med energiförbrukning i storleksordningen 3-500 kcal per timme har fungerat då jag själv har minskat i vikt.

Jag kan inte, i min omfattande statistik sedan jag 2011 började kontrollera min vikt med energibudgetberäkning, se att promenader skulle vara särskilt mycket tidseffektivare än ngt annat.

Jag tror att dina beräkningar är för primitiva. Men vad vet jag, jag är ju bara en humanist. :)
Dana
1965 • Helsingborg
#51
3 november 2013 kl 08:20
Gilla
vill man gå ned i vikt och har ingen diabetes resp. annan sjukdom så gäller två saker:

nummer ett: (enligt mig!:) kostomställning/vanor !!!
nummer två: träning! det spelar ingen roll vad, man ska välja det man har mest roligt med, det man tycker om. att trivas med det man gör är en viktig punkt.

hade det varit jag skulle jag välja en kombination av styrka och kondination.
sen, att göra det hela mer specificerad, skulle jag styrke träna dom områdena som är mest "angripna". exempelvis har jag mycket fett runt mage, skulle jag forcera mage /rygg övningar . 2 ggr i veckan styrka och 2 eller en gång kondition.

alltså 3-4 pass varav styrka passen skall inte vara längre än 45 min.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#52
3 november 2013 kl 09:55
Gilla
Att punktträna för att få bort fett är ingen idé, förbränningen funkar inte så. Har man mest fett runt midjan så försvinner inte det snabbare för att man tränar mage. Däremot är det bra att ha en stark mage ändå. Välj den träningsform som passar in i din vardag så att det blir av. Kombinera kondition och styrka för bästa effekt.
1973 • Göteborg
#53
3 november 2013 kl 10:50
Gilla
Du har ju redan fått många goda och mer eller mindre "vetenskapliga" råd och matematiska förklaringar ;-)

Min egen erfarenhet (som blev till -18 kg) är följande:

Det är TIDEN du tränar som är avgörande, inte lika mycket intensiteten. Fortsätt gärna med dina löprundor, men var inte "nöjd" med det, även om du är jättetrött. Fortsätt med att gå en rejäl runda efteråt, tillräckligt raskt för att det ska kännas lite småjobbigt. Sänk hellre tempot lite i löpningen. När du inte orkar springa längre så går du. Du kanske rent av får ny energi efter en stunds gåvila och du kanske orkar springa/jogga någon km till. Sikta på att vara ute och i rörelse minst 1 timme, gärna närmare 1,5 för att du ska se resultat.

Du skriver att du ibland cyklar en kortare runda efter löpningen. Vet inte vad du definierar som en kortare runda, men i min värld är 2-3 mil en kortare runda vilket borde ta ca 1 timme att cykla för den som är i hygglig kondition. Det är ju bra. Cykling är en utmärkt motionsform där även en otränad person kan orka hålla på länge. Om en kortare runda är typ "10-15 minuter" så är jag rädd att det inte ger så mycket resultat, tyvärr...

Många har skrivit om styrketräning och dess effekter, det väljer jag att inte kommentera då jag själv endast har styrketränat ytterst sporadiskt och därför inte anser att det har varit avgörande för min egen viktnedgång. Men det finns säkert de som har bättre erfarenheter än jag i den frågan!

Sist, men inte minst, se över kosten på riktigt!
Tänk på att det är mycket lättare att tugga i sig 300 kalorier än att förbränna 300 kalorier! Då är det lättare att avstå från de där 300 kalorierna ;-)

Många tänker inte på vad de egentligen stoppar i sig, men det finns många dolda kalorier att spara in på.
Dricker du juice till frukost? Bort!
Kaffe latte? Bort! (ta en vanlig kaffe med en skvätt lättmjölk)
Smågodis, snacks, en liten kaka till fikat på jobbet (även om det bara är några enstaka godisbitar eller en liten chokladbit, plussa ihop allt så blir det en del!).

Varför du istället har gått upp i vikt när du tränar kan jag inte svara på, men som någon här var inne på så är det lätt att kompensera eller belöna sig själv med nåt "gott" som man inte tänker på.

Mitt tips är alltså: jogga/gå längre TID när du är ute, komplettera med cykling om du gillar det och försök att vara ute MINST en timme varje gång, gärna mer! Ev styrketräna (själv med enkla hemmaövningar eller på gym). Och se över kosten, noga! Var ärlig mot dig själv!

Lycka till, allt går, man ska bara ha rätt verktyg!!
Dana
1965 • Helsingborg
#54
3 november 2013 kl 21:04
Gilla
@lars jag fick bort fettet från min mage precis på det sättet(och det var inte mycket kanske 2-3 kg men jag kunde det inte få bort bara med att springa mellan 3-5 mil i veckan. så... det är min erfarenhet, så kanske funkar det får några till också. det kan inte vara "värre" än att få bort fettet så undrar jag varför inte prova??
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#55
4 november 2013 kl 08:50
Gilla
@Dana

Det finns forskning som visar att punktförbränning inte existerar. Däremot om du lägger till övningar för magen utöver din vanliga träning så ökar du förbränningen. Att träna magen ger också lite extra muskler som ger en fastare mage som dessutom bidrar till att du orkar hålla in magen på ett annat sätt än tidigare.

M a o - det finns inga genvägar
Dana
1965 • Helsingborg
#56
4 november 2013 kl 20:59
Gilla
"Däremot om du lägger till övningar för magen utöver din vanliga träning så ökar du förbränningen. " är inte det väldigt motsägelsefullt lars?? det tycker jag i alla fall att det är. alltså det finns dock "punktförbränning". som sagt jag brände just på det sättet fett från min mage. skulle gärna vilja läsa dina påstående om att det inte finns/går.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#57
4 november 2013 kl 21:09
Gilla
Det låter kanske logiskt att fettet som bränns under träningen skulle komma från samma område som dem muskler du främst tränar. Dock har man i flera studier kunnat se att detta inte stämmer Det beror på att fettet inte kan tas upp direkt som energi från musklerna , fettet måste först göras om till glycerol och fettsyror som via blodet ger näring till muskeln och därmed kan energin komma varifråm som helst på kroppen. Människan har svårare att få bort fett kring magen och kvinnor från rumpa och lår.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#58
5 november 2013 kl 12:45
Gilla
Kvinnor är också människor Lars? Skojar med dig, vet att du menade männen.

Men man kanske kan få "fastare mage" eller "fastare rumpa" genom att träna dessa musklerna? Alltså att musklerna ger någon sorts stödjande effekt så det inte "hänger ut" lika mycket även om fettet ändå finns där? Men fettet sitter väl oftast innanför huden och musklerna längre in? Kanske magmusklerna kan fungera som någon sorts gördel.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#59
5 november 2013 kl 13:12
Gilla
Är inte kvinnor en helt annan sort ??? Jag har två kvinnor hemma och är helt övertygad om detta - liksom jag är överygad om att jag inte ska skriva inlägg på min Iphone som gärna kompletterar med lämpliga förslag på ord.
Dana
1965 • Helsingborg
#60
5 november 2013 kl 18:00
Gilla
man kan bränna fettet på dom ställen man vill. och just med övningar för JUST dom muskler som är gömda under fettet. lars fram med "forskningar" jag har benegenhet att inte tro på allt och alla jag hör, så jag bara vill se varifrån dina påståenden kommer. jag behåller iaf mitt påstående dvs. det går , enligt mig och mina erfarenheter, att bränna fett från dom partier där fettet finns .
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.