Löpning Träning 7 inlägg 272 visningar

maf jämfört med intervall

1970 • Kramfors
#1
18 juli 2008 - 14:49
Gilla
Jag har läst så många inlägg om både maf och intervall träning. min fråga är vilket är bäst för konditionen? Kan det vara värt att kombinera?
Patrik
1954 • Falun
#2
18 juli 2008 kl 16:04
Gilla
Jag vet vad som är bäst för mig. Men alla är vi olika. Sedan är det ju en fråga vad du avser med "konditionen". Kondition för att springa 5km eller för att springa 12h?
1970 • Kramfors
#3
18 juli 2008 kl 17:09
Gilla
Det jag tänkte det är längre lopp, typ lidingö loppet eller maran.
Sophia I.
1983 • Malmö
#4
18 juli 2008 kl 17:49
Gilla
Jag tror att maf-träning kan vara bra som en grund. Att köra på hösten tilleexempel, och sen till våren när du vill träna upp snabbheten kan nog maf kombinerat med intervall-träning (typ marathon.se löpprogram) ge den optimala träningen. Men det är vad jag tror:) Ska själv testa maf nu, efter benhinneinflammation, tror det blir mest skonsamt för kroppen på så sätt.
1969 • Upplands Väsby
#5
18 juli 2008 kl 17:51
Gilla
Patrik: för de loppen - kombinera! Och glöm inte backpass och styrketräning.

Det är vad jag skulle göra. Men det är som Leif sa, vi är ju alla olika. Jag har ju MAF-tränat i 1,5 år och är väl något "insnöad" på just den varianten...

Fast jag ser inte någon konflikt i MAF-träning och klassisk löpträning. De går hand i hand. Man gör det ena först, sedan det andra. Och så blandar man lite. Fast det här är bara min variant på det hela och som har funkat bra på mig. Hursomhelst, om jag spinner vidare på upplägget så är det enkelt: dela upp träningen i försäsong och säsong. "Ren" MAF-träning är (enligt mig) något man gör under försäsongen, för att bygga upp uthålligheten inför kommande hårdare träning. Det boostar även immunförsvaret ganska duktigt, något som kan behövas senare när det är dags att stressa kroppen rejält med stenhårda intervaller.

Efter försäsongsträningen kommer så själva säsongsträningen. MAF-träningen reduceras förslagsvis då till endast 1/3 av träningstiden, bara för att "hålla igång" den förmågan. Till exempel kan veckans långpass med fördel springas som MAF-pass. Övriga 2/3 av träningstiden tillbringas i högre pulszoner. Mycket klassisk löpträning och styrka helt enkelt. Ett bra tillfälle att hoppa på t ex ett marathonprogram eller liknande.

Så mitt upplägg är helt enkelt som vilket 20-veckors marathonprogram som helst, förutom att före "vecka 1" så står det "Försäsong: 3-5 månader MAF-träning" och nästan alla långpassen (samt flera av lättdistanspassen) görs som MAF-pass.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#6
18 juli 2008 kl 19:31
Gilla
Det är ju ett klassiskt upplägg och enligt många väldigt viktigt.
Aerob bas är det som ska byggas och görs lämpligen mellan typ nov-mars innan den specifika träningen för vilken distans man nu ska tävla på, börjar.
För en vårmara kanske man får bygga något kortare, alternativt börja tidigare, men för kortare distanser har man en perfekt möjlighet att bygga en kanonbra bas att stå på under resten av säsongen.
Hawk
1967 • Täby
#7
18 juli 2008 kl 22:27 Redigerad 18 juli 2008 kl 22:32
Gilla
Detta är mina åsikter i ämnet, grundat på vad jag läst av fysiologerna i Trondheim:
För att en muskel ska bli starkare måste den belastas. Hjärtat är en muskel. Den belastas med hög puls. Intervallträning ger hög puls.
Vila behövs för att bygga upp muskler. Om man hoppar över vilodagarna blir man skadad.
3 pass per vecka med kvalitetsträning räcker för att bli starkare, snabbare och få bättre kondition.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.