Löpning Träning 18 inlägg 3639 visningar

Hamnat i en svacka....

Marina Andersson
1982 • Göteborg
#1
1 september 2013 - 23:54
Gilla
Jag har under en tid varit grymt motiverad när det gäller min löpträning. Har tränat regelbundet, tyckt att det har varit jättekul och hela tiden satt upp mål för mig att sikta på. Men nu den senaste tiden har jag verkligen hamnat i en svacka. Det börjat bli jobbigt att ta sig ut på rundan, konditionen känns sämre, motivationen är puts väck och det känns som att min utveckling går bakåt istället för framåt.
Hur tar man sig upp igen och hittar tillbaka till den roliga och peppade känslan samt den energin som jag tidigare haft?
1969 • Bara
#2
2 september 2013 kl 00:10
Gilla
Kanske har för stor önskan att prestera. Om det är för jobbigt på varje pass och man känner att det är mer tvång än lekfullhet så tröttnar man snabbt. Ut på kul upptåg. Glöm tidtagning och spring som du känner för. Hitta nya vägar. Kan ta bussen någonstans och springa hem. Träning får man ändå även om den inte blir lika kontrollerad. Bättre än att sluta springa helt. Vilket är risken om det känns tråkigt. I alla fall tänkt prova denna strategin själv någon gång.
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#3
2 september 2013 kl 00:11
Gilla
Köp nåt! Det hjälper varje gång. Lite nya löparkläder, eller nya skor... Nån ny träningspryl.
1966 • Helsingborg
#4
2 september 2013 kl 06:53
Gilla
Känner samma efter 6 veckor uppehål men tänker börja idag tröts det dåliga vädret och trötthet jag kommer att känna senare idag
Magnus Reimer
1965 • Kristianstad
#5
2 september 2013 kl 10:48
Gilla
Som löpare kommer såna här perioder till och från ... det har ju bla legenden Rune Larsson berättat om att detta är en del av löpträningen... men som någon nämner ovan kan det hjälpa med att shoppa något nytt men framförallt att kanske byta löprundor, olika typer av pass mm och man behöver ju inte springa och leta efter glädjen i träningen utan rätt var det är så är den tbx o då är det bara att njuta av löppassen igen :-)
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#6
2 september 2013 kl 10:50
1 Gilla
Eller prova en annan träningsform, kanske ett pass på gymmet?! Det är peppande att se andra svettas, kämpa och skratta till lite bra musik. Prova tex cirkelträning eller ett boxpass.
Hoppas lusten snart är tibax/ Mikaela
1971 • Nykvarn
#7
2 september 2013 kl 11:03
Gilla
Hur ser livet utanför träningsrutinerna ut? Kanske ställs det extra krav på dig just nu och träningen blir då bara en börda?

Du har redan fått bra råd i tråden men jag kompletterar lite, hur mycket varierar du din träning vad gäller underlag, farter, omgivningar?

Träna på nya ställen, testa att springa på bana eller i skogen om du mest springer på asfalt. Testa något lekfullt varierat fartpass, spring i backe, lämna klockan hemma och bara ge dig ut och njut av fina rundor i härlig höstluft. Locka med någon kompis ut, anmäl dig till ett lopp för att få ett mål och en morot att träna för. Till sist, känns det ändå motigt, fortsätt träna men byt ut löpningen mot något annat under en period för att se om suget efter löpning återkommer.

Blev visst en del upprepning av tidigare råd men där är mina tips.
Marina Andersson
1982 • Göteborg
#8
2 september 2013 kl 17:26
Gilla
Tack för alla peppande ord och bra tips!
Gjorde veckans första runda idag och försökte ta till mig era råd om att bara ge mig ut och springa och ha kul. Hittade på det sättet ett helt nytt ställe att springa på. Så idag hade jag roligt och jag kunde njuta av löpningen. Fick lite ont i knät, men, men....
Jag tror att jag på sista tiden så gärna ha velat prestera så jag har glömt bort att jag började springa just för att det är kul.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#9
3 september 2013 kl 07:54
Gilla
Du har fått många bra tips och verkar ju redan vara på rätt väg tillbaka, men jag adderar ännu ett: Läs en bra bok om löpning eller se en inspirerande film om löpning. Inget får mig att längta ut så mycket som att ta del av andras njutningar och våndor i löpningens namn.
Lycka till!
Lars O
1978 • Sandviken
#10
3 september 2013 kl 13:34
Gilla
Nu har väl andra påpekat samma sak men att köra en period utan krav och mål kan nog lyfta. Lämna GPS:en hemma, sluta räkna km och bara låt kroppen och knoppen styra. (Och köp ett par nya dyra skor)
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#11
3 september 2013 kl 15:17
1 Gilla
Jättebra tips det där med att köpa något nytt, gärna dyrt. Jag arbetar på min fritid med människor som ibland inte alls kan unna sig något, så det kanske inte passar alla.
Lars O
1978 • Sandviken
#12
3 september 2013 kl 15:24
Gilla
Det är nog bra om man läser alla tips och sållar ut de som passar en själv.
1969 • Bara
#13
3 september 2013 kl 16:24
Gilla
Läste om en som sprang mellan Ystad och Trollhättan. Övernattade i kohagar och allt möjligt. För de flesta är detta säkert extremt och inget man vill eller vågar sig på men visst låter det kul. Sådant kan vara inspirerande att läsa om och ge motivation att träna vidare. Även om man inte kan för tillfället så är tanken lockande att bli den där som orkar springa hur långt som helst.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#14
3 september 2013 kl 20:04
Gilla
Har du haft besvär i knäna tidigare? Kanske bör du passa på att minska ner på löpträningen och rehabträna ett tag istället. Inte så roligt det heller kanske men brukar ge bästa resultat om man tar besvären på allvar tidigt innan det förvärras.
Kondition kan ju hållas igång på andra sätt under tiden.
Vet ju inte hur mycket du tränat gentemot hur tränad du var tidigare men du kanske tränat för mycket/hårt utan att kroppen fått återhämta sig fysiskt och/eller psykiskt
Marina Andersson
1982 • Göteborg
#15
4 september 2013 kl 00:14
Gilla
Jag har bara löptränat i drygt ett år och drog på mig knäont mer eller mindre direkt eftersom jag ville mer än vad min otränade kropp ville. Detta samtidigt som jag verkligen inte visste något om löpning och hur jag borde lägga upp min träning. Det har på sistone känts bra i knät men fick tyvärr ont igen på Midnattsloppet.
Har nu köpt kettlebells för att träna upp en bra grundstyrka i kroppen men särskilt i benen samt en foamroller att rulla runt på. Försöker f o m nu att riktigt satsa på att träna upp ben, knä, fötter och höfter för att undvika skador igen och bli bättre i knät.
Funderar på att lyssna på er alla som skriver att jag ska lämna allt vad klocka, gps och km-tänk hemma och bara springa ett tag. Men fan vad svårt det känns, vet inte om jag klarar det. Är sån så jag behöver ett hyfsat strikt schema. Ja, jag får se....
Det här med att köpa något nytt, som ett par schyssta dyra skor, är ju tyvärr alldeles för lockande =) Man är ju lite av en prylgalning ändå....
T Springsson
1970 • Skotrampa
#16
4 september 2013 kl 21:02
Gilla
Fast det där med att köpa en ny pryl hjälper bara för stunden, så jag håller med Gabriella. Det kommer inte lösa ditt problem att få en tillfällig kick. Lite som att gå och ta sig en öl varje gång man känner sig deppig.

Försök att kartlägga om du kanske inte har kört lite för hårt den sista tiden? Har du ändå samma träningsintervall som tidigare så kan det var att du har det stressigt på jobbet och fått en sämre nattsömn. Detta påverkar återhämtningen och kan få en ganska låg med försämrad motivation.

Håller med dem som rekommenderar att blanda in nya träningsformer. Hjärnan får då koncentrera sig på att arbeta in något nytt eller helt enkelt bara att få variation. Det gillar den! :)

1979 • Härnösand
#17
4 september 2013 kl 21:48
Gilla
Många fina tips!
Har förstås inte sett något träningsschema, det låter som när du går in för något så är det "all in", (Gillar jag skarpt! :-)) jag har bara hållit på i ca 1,5-2 år och känner igen mig lite grann, efter lite upp och ner, försökte jag hålla mig till 2-3 dagar i veckan oavsett hur mycket jag än ville springa så att jag i princip längtade till varje pass. Så numer är jag nöjd om jag hinner med 2 pass och blir det fler är det bara en FET lycklig bonus! :)
Har en del vänner som körde "all in" när de började och sprang 4-6ggr i veckan de höll på i ca 1,5-2 mån sen rann det ut i sanden. Vet dock inte orsaken, men jag tror de kände sig "misslyckade" då de bara hann med 1-2 pass. De la troligtvis ribban alldeles för högt.

Ett sätt att kanske undvika skador:
Jag undvek skadorna genom många korta pass och varannan vecka lite längre i sjukt lugnt tempo (präntade in i hjärnan att detta pass är endast för att stärka leder/muskler etc) en del gånger gick jag bara i ca 1,5-2h bara för att vänja kroppen att vara aktiv i lång tid samt för att stärka mig sakta men säkert.

Lycka till och jag hoppas du hittar tillbaka!!
1972 • Partille
#18
4 september 2013 kl 21:58
Gilla
Besök biblioteket och låna Löpartidningar.

När jag kört 5 pass så köper jag något Glass, Biobesök, Tröja (som jag ändå skall köpa) mm.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.