Löpning Kost & Näring 52 inlägg 5680 visningar

Sportdryck kontra juice

1959 • Rönnäng
#1
9 juni 2013 - 19:56
Gilla
Är inte vanlig äpplejuice bättre än sportdryck?
Det känns i alla fall nyttigare att dricka juice än en dryck med olika konstiga substanser tycker jag!
Vid långa lopp behöver man ju gärna ett tillskott av kolhydrater och det ger ju juicer lika väl.
Eller är det så att de sockerarter som finns i sportdryck snabbare absorberas av kroppen än det fruktsocker juice innehåller?
Kan det bero på att många magar inte mår bra av syrligheten i juice?
Jag förstår att sportdryck även innehåller salt, vilket inte juice gör.
Eller är det så krasst att juice helt enkelt är dyrare för löpararrangörerna?
Jag märker att läpparna kan bli rätt klibbiga av juice, men det borde väl sportdryckerna också resultera i?


< < < 1 2 3 > > >
1980 • Åby
#2
10 juni 2013 kl 00:16
Gilla
Vid träning dricker jag aldrig annat än vatten, ofast på tävling också, energi får jag i mig via gels eller typ Enervits GT-tabletter.

Har testat med vanlig juice men tycker magen reagerar lite lustigt då, sen brukar det finnas en viss mängd salt i sportdryck också som håller balansen i kroppen lite bättre inbillar jag mig.
Rickard S
1981 • Örebro
#3
10 juni 2013 kl 09:10
Gilla
Tror att du är rätt ute med teorin om syrligheten och avsaknaden av salter. Sen dricker jag helst vatten också.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#4
10 juni 2013 kl 12:51
Gilla
Vill minnas att kroppen kan ta upp olika sockerarter parallellt. Så teoretiskt är det bättre med drycker med flera olika än med bara fruktos som juice.

Man visst, lobbying/sponsring, myter, kostnad och "det har alltid varit så" är nog den egentliga förklaringen.
1965 • Kungsholmen
#5
10 juni 2013 kl 12:58
Gilla
Nu innehåller nog de flesta juicer inte alls bara fruktos utan ganska mycket sackaros och glukos också men annars är just fruktos inte speciellt bra som energitillskott då det inte kan användas direkt utan måste processas av levern innan det kan användas som bränsle.
1981 • Örebro
#6
10 juni 2013 kl 14:45
Gilla
En kombination av glukos och fruktos ger bättre upptag i kroppen under aktivitet då de använder olika transportvägar.

Glukos är annars att föredra om man ska använda en av dom då fruktos i sig blir för långsamt och upptaget ganska begränsat.

Plus att mängden energi i juice per mängd vätska ofta är väldigt låg så man måste dricka massor för att få i sig samma mängd energi som vid sportdryck.
1959 • Rönnäng
#7
10 juni 2013 kl 17:49
Gilla
Nu gillar jag tråden.
Frågorna ger sig nu in på de detaljer jag var ute efter. Tack ni som skrivit, och välkomna att skriva mer, ni som har fler tankar.
Personligen gillar jag inte när livsmedel blir för artificiellt som gel eller pulver som skall spädas med vatten etc.
1981 • Katrineholm
#8
10 juni 2013 kl 19:29
Gilla
#6: "Plus att mängden energi i juice per mängd vätska ofta är väldigt låg så man måste dricka massor för att få i sig samma mängd energi som vid sportdryck."

Jag upplever att det är precis tvärtom - juice/saft/läsk innehåller ofta runt 45-50 kcal /dl medan sportdryck (i alla fall till exempel Powerade som har serverats på LL) kan innehålla så lite som 17 kcal/dl. Det gör att jag väljer bort sportdryck om det är energin jag vill åt, däremot är det nog bra om man svettas mycket och vill åt salterna.

Jag har väldigt svårt att dricka sportdryck så jag väljer helst saft eller nyponsoppa (varm nyponsoppa i termobältet när jag tränar skidor). Jag har en träningskompis som är dietist och han har tipsat om att blanda i lite glukos (glykos/ druvsocker/dextros) för att kroppen lättare ska kunna ta upp energin. Han föreslog tacochips för saltet och det gillar jag!
1981 • Katrineholm
#9
10 juni 2013 kl 19:32
Gilla
Och angående fett och protein så brukar jag stanna till hos mina föräldrar och dricka lite mjölk, alternativt stanna vid en affär och köpa drickyoghurt när jag är ute på långpass cykel.

Är nog rent allmänt inne på att man klarar sig rätt bra med "vanliga" livsmedel.
1981 • Örebro
#10
10 juni 2013 kl 20:46
Gilla
Marie: Det beror såklart helt och hållet på hur starkt man blandar drycken i fråga. 17kcal/dl är ju alldeles för lite och säger mest hur dålig Powerade är.

Kolla istället på Vitargo, eller mer prisvärt Carbosyn som jag använder mig av, så har du liknande kaloriinnehåll som juicen. Men sen ska man komma ihåg hur snabbt det tas upp som sagt och där kommer juicen ganska långt efter.

Men, det här är teoretiska hårklyverier och i praktiken är det såklart möjligt att ifrågasätta hur stor skillnad det gör för oss på den här nivån.

Som vanligt gäller det att testa sig fram till något som fungerar för just dig.
HR
1972 • Stockholm
#11
10 juni 2013 kl 21:14 Redigerad 10 juni 2013 kl 21:21
Gilla
Mikael K: du får svar här med. :)

Det viktigaste är sällan kaloriinnehållet utan den synergi man kan få av "rätt dryck vid rätt tillfälle".

Är det en kaloririk dryck som magen inte klarar av så är kanske loppet kört pga drycken när man häller i sig redan mindre mängder och samtidigt så är en välsmakande lågkaloridryck inget annat än en "symptomatisk" "törstsläckare som inte ger nytta annat än att den lindrar törsten men inte ger kroppen det den behöver.

Själv skulle jag välja den energitätaste av de som jag tål om jag behövde en sportdryck - och testa dem även på slutet av långpass efter att ha druckit enbart vatten innan. (Upp till en och en halv, två timmar på enbart vatten) Då brukar man veta för sig egen kropp vad man tål och inte tål.

Att prova sig fram är A och O.

Koncentrerade juicer och "starka" koncentrat på tom, törstande mage kan ta skruv på fel sätt.

Nu kanske det kan låta som en skröna men jag har varit så jävla korkad att jag drack 2-3dl plommonjuice och vatten en kvart innan ett snabbmilpass på ca 37min. Jag kom 33min. Sedan kom jag knappt hem. Fullt med folk i Tanto och ingenstans att dra ner brallorna.

Då jag kommer ganska långt utan sportdryck så kör jag på Vitamin Well Reload Citron/Lime då den känns fräsch och ger mig lagom boost. I Kanada fick jag under en längre vandring i mig en snorgrön Gatorade på extremt tom mage. Jag hade vandrat två timmar, sedan hade jag solosprungit uppför en bergstopp för att fotografera och sedan sprungit ikapp ett par km med packning på igen, sedan vandrat fyra timmar till på en powerbar och vatten tills leverglykogenmätaren stod på noll... ...uppför ett brant bergspass och en glaciär.

...då satt den som en smäck och jag kunde vagga fem-sex kilometer nedför till campingen där jag fick lägga mig en stund. 23km den dagen - plus toppturen - på enbart frukost och en powerbar, vatten och snorgrön Gatorade, ca 5dl. Då satt middagen finfint. ;)

För "kortare" löpturer upp till en dryg timme och en timme och en halv så tycker jag att jag klarar mig bäst på vanligt vatten - förutsatt att det inte är riktigt varmt.
HR
1972 • Stockholm
#12
10 juni 2013 kl 21:23
Gilla
Apropå Mjölk och Chokladdryck som återställningsdryck så har jag inga som helst invändningar mot det personligen. :)

Jag har sällan druckit just mjölk efter pass, men det har hänt. Jag dricker ibland Havredryck, Chokladsmak, en bra törstsläckare, men kan inte rekommendera det till alla. Man kan behöva vädra ur lägenheten ett par timmar senare...
Micke Larsson
1971 • Norge
#13
10 juni 2013 kl 21:25
Gilla
Innan vi spårar ur alldeles (jag väntar mig arga hundägare runt Tanto efter Henriks inlägg) spinner jag vidare på Jans inlägg #8. Här är en gammal tråd med hemmagjorda sportdrycksrecept: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=4507

Själv brukar jag ta ett par matskedar druvsocker, en nypa salt och lite pressad citron till 65 cl vatten. Ibland blir det riktigt gott, riktigt billigt blir det också.
HR
1972 • Stockholm
#14
10 juni 2013 kl 21:26
Gilla
Är man i varmare länder så kan man "råka ut för" att Juicen är saltad. Det finns ett par sådana som jag provat i samband med klippklättring i Krabi - och de funkar finfint. Ser dem som en sportdryck för klättring. Varvar man dem med vatten så klarar man sig prima. :)

Under kajaktiden på Nya Zeeland så dracks det mest vatten men man åt mycket salt. Då var det ett par timmar om dagen på havet i Kajak. Ville inte kladda med juice i kajaken, allt smakade saltvatten till slut iallafall. Och luktade våtdräkt.
HR
1972 • Stockholm
#15
10 juni 2013 kl 21:29 Redigerad 10 juni 2013 kl 21:30
Gilla
Haha, Micke: hur plockar man upp något som inte är fast? Det är mitt försvar.

Micke Larssons egenblandning är PRIMA.

Jag fick en liknande efter min första höghöjdssjuka i USA. Sprängande huvudvärk och uttorkad. Drack organisk äppeljuice, en halv liter - spydde upp den som en KORV!

Ilfart hem, fick tre matskedar druvsocker, lime/citron, en matsked salt och ljummet vatten i ett stort glas. Somnade ifrån ett par timmar och vaknade fräsch igen. ;)

Ahh, saknar friluftslivet... ...galna långa, utdragna aktiviteter - lite på en höft och ALLTID för lite mat med. ALLTID.

Som sista tips om ni har frusna fingrar och mår illa: bit INTE upp en apelsin, beskan i skalet framkallar kräkning. ;)
Micke Larsson
1971 • Norge
#16
10 juni 2013 kl 21:31
Gilla
Henrik: "spydde upp den som en KORV!"
"Ahh, saknar friluftslivet..."

Varför det?!
HR
1972 • Stockholm
#17
10 juni 2013 kl 21:58 Redigerad 10 juni 2013 kl 22:00
1 Gilla
Höghöjd, frisk luft och nyspydd på 4346 meter efter att ha snabbklättrat upp.

Fantastisk utsikt ifrån en bergstopp och på plats med en mycket god vän och inte en käft i närheten i övrigt. Inga ljud och inga buller. Inget klotter, ingen media, ingen trängsel i tunnelbana, ingen rövdomning i bilen i bilkön från jobbet.

Klar man saknar det! Nu har jag inte som vana att kräkas under mina aktiviteter, det har nog bara hänt en gång. Skitit på mig har jag nästan gjort tre gånger. En gång fick jag akta mig för en Moose på vägen till utedasset i Kanada och hade inte skitit på fyra-fem dagar. Ville inte komma till akuten med punkterade lungor, nerskiten och med 600kg Älg som sticker ut från bröstet. Men jag hade tagit fajten där och då.

Hade jag kommit till akuten i det skicket hade jag twittrat: Canada is the Sh*t! Följt av "the Moose is Loose" och sedan hade jag svenskat till det med: nu är det lungt.
HR
1972 • Stockholm
#18
10 juni 2013 kl 22:24
Gilla
På pulverfronten finns en del vätskeersättningar som jag har fått och provat. En del av dem av den typen som delas ut vid "katastrofhjälp" och det kan ju passa fint på en del av de pass man sprungit. När jag var i Indien och min väninna svimmade av på gatan av värmen så fick vi lite bonafide krispulver. Kan inte beskriva smaken, men det gjorde nytta.

De flesta smakar ganska lika (halv-illa) men funkar bra.

Specialblandningar med "tillsatser" som smakar kemiskt går helt bort. Dock så smakar en del "bra" blandningar lite halvkemiskt - eller iallafall inte "naturligt" men man kanske får ta det om det funkar bra. Så länge ingredienserna är naturliga.

Samma med vitamin/brustabletter som i och för sig kan vara goda men dricker jag det så rinner det snabbt igenom. Ännu värre om man dricker det med lite extra vatten till.
HR
1972 • Stockholm
#19
10 juni 2013 kl 22:41 Redigerad 10 juni 2013 kl 22:43
2 Gilla
Den sämsta sportdrycken är: Whisky, kvällen innan. Alla visste att jag inte dricker alkohol men en kompis sa att en svensk kan dricka "hur mycket som helst" och då frågade någon om det var sant och då svepte jag det mesta av en mindre flaska fulwhisky på rot tills de fick panik. Sedan var jag glad i hatten. Alla var övertygade om att jag INTE skulle cykla kl 09 morgonen efter.

Efter ett bergslopp på MTB med det i bagaget (six peaks Nelson, NZ) så fick jag känna på kramp så att jag varken kunde stå eller sitta på cykeln på slutet. Varför ljuga förresten, krampen kom efter en kvart.

Antagligen var jag fortfarande full i början av loppet. Vid samlingen kom en större grupp men ledaren tog en titt på mig och sade att jag skulle vänta på "tävlingsgruppen" eftersom jag såg så vältränad ut.

Hakade på klubbens sex cross country tävlingscyklister och fick jobba rätt hårt. Men jag låg i mitten av tävlingsgruppen hela vägen runt (efter att ha blåst om fyra killar efter halva loppet och "parkerade" på tredje plats) och när jag kom tillbaka ca kl 13 efter fyra timmar i sadeln och bar in cykeln över folk som låg och sov på golvet så var det allmän förvåning, skräck och förtjusning. Den allmänna åsikten var att jag var jäkligt salt OCH dum i hela huvudet.

När alla gått hem så gick jag och lade mig och sov resten av dagen och mådde lite tjyvtjockt. Det enda som var bra med att vara full var att jag inte kände av mitt trasiga knä.

Det enda som inte var bra med att nyktra till var att jag kände av mitt trasiga knä.

Det var min andra fylla i livet. Iallafall vad jag minns. ;)
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#20
10 juni 2013 kl 23:05
1 Gilla
Ja du Henrik. En gång när jag var i Säffle blev jag jättetörstig. Då köpte jag lite färskpressad juice. Det piggade opp, vill jag lova! ;-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.