Löpning Skador & Rehab 69 inlägg 8289 visningar

Plantarfasciit

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
19 februari 2013 - 16:23
Gilla
Hej!
Jag har läst att flera med mig har fotproblem. Jag har en plantarfasciit vänster fot. Tyvärr med besvär upp i vad och baklår. Har nya inlägg under tillverkning. Blivit ombedd total vila. "Måste" promenera med vår hund 1 timme/dag. Gör gruvsamt ont. Har sandaler med gamla inläggen inomhus. Stötvågsbehandling vill naprapaten påbörja först då jag har åtgärdat problemet. Hmm. Vet ju inte. Fel vardagsskor eller överbelastning. Jag gör fot och benstretch, rullar foten med kruskavel. Min egentliga fråga är tips på träning som inte retar foten. Vi har roddmaskin och motionscykel hemma. Indoorwalking på Friskis?
Eller bör jag bara vila? Känner mig smått desperat. Vet ju att det kan ta lång tid. Någon som provat Voltarenkur?
< < < 1 2 3 4 > > >
1962 • Torslanda
#41
16 maj 2013 kl 17:50
Gilla
1962 • Torslanda
#42
16 maj 2013 kl 18:15
Gilla
Vet inte hur bra den sista var egentligen... Rubriken lät bra...
1962 • Torslanda
#43
16 maj 2013 kl 18:20
Gilla
Den här tror jag på ... §http://www.youtube.com/watch?v=2rVHCAVcSSg
1962 • Torslanda
#44
16 maj 2013 kl 19:11
Gilla
Undrar om du verkligen har Plantar fasciitis? http://www.youtube.com/watch?v=d9dfdou0hYo
Karin Svensson
1965 • norrköping
#45
16 maj 2013 kl 20:39
Gilla
Ja Robert, jag börjar själv undra över min diagnos. Väldigt spännande klipp om Ankel Rocker. Jag ska göra övningarna ikväll. Tungt är det! Tack alla för fin hjälp.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#46
16 maj 2013 kl 20:42
Gilla
Och Carl Adam, du har också en viktig synpunkt. Precis så säger min naprapat. Undvik stretchning, men göra fotstärkande övningar. Inkl massage av främst vaden.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#47
17 maj 2013 kl 01:01
Gilla
Den dar Ankel Rocker stammer sa himla bra in pa mig.
Skall genast kora ovningarna stenhart.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#48
17 maj 2013 kl 01:04
Gilla
Funderade faktiskt om en valdigt stark bakre vad staller till det om den framre inte ar lika stark.
Jag har kort valdigt mycket tahavningar och har valdigt starka vader, vilket forbryllat mig lite.
Svaga vader ar ju en klassisk orsak till fotproblem.
Jag kanske helt enkelt har kort for mycket tahavningar utan att trana Ankel Rockern???
1962 • Torslanda
#49
17 maj 2013 kl 06:09
Gilla
Roland. Aldrig fel med en stark vad men se till att träna främre delen med
1952 • Varberg
#50
17 maj 2013 kl 15:38
Gilla
Hej Roland.
Stark vad kan absolut ge problem i foten. När jag fick bristningen i plantarfascian för drygt två år sedan var vaderna maximalt starka liksom hälsenan tydligen så något i kedjan var tvunget att ge efter.
Rehab innehöll en hel del, men det jag fortfarande kör är ditt tips crabwalk (toecrawl) och det har ju gjort fötterna bättre än på länge. För mycket tåhävningar belastar tydligt plantarfascian negativt som jag ser det och att träna framsidan löser inte det problemet även om det är bra med balans i styrkan.
Har du problem från plantarfascian?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#51
19 maj 2013 kl 11:35
Gilla
Yepp, PF problem, kort tahavningar och crabwalk och andra taovningar, typ flytta kulor i flera ar utan PF problem.
Men den dar Ankel rocker stammer in pa pricken.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#52
21 maj 2013 kl 15:36
Gilla
Superdepp. Idag avböjde sig naprapaten att göra fler stötvågsbehandlingar. Har fått 8-9 stycken. Idag var hälen helt igensvullen även upp över hälsenan.Har även fått akupunktur varje gång. Han skrev en remiss till ortoped för vidare utredning. Jag har varit och lämnat den. Sitter här och gråter och undrar om livet kan bli aktivt någon mer gång.
1952 • Varberg
#53
21 maj 2013 kl 16:01
Gilla
@Roland: Min erfarenhet är att tåhävningar kan belasta plantarfascian negativt.

@Karin: Så trist. Jättesvullen häl låter ju väl häftigt. Har man överbehandlat? Infektion? Hursomhelst tror och hoppas jag att det ger sig även om det kommer ta tid. Träningscykel kan iaf konservera konditionen och ge känslan av att ha tagit ut sig.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#54
21 maj 2013 kl 17:22
Gilla
Tack Tage! Ja, eller om jag inte har vilat tillräckligt. Har gått en del på spinning. Tydl var inte det bra heller. Men måste ju promenera dagligen med hunden. Vet inte vad jag ska ha för sko hemma, bör inte gå barfota. Får bli träningscykel framöver.
HR
1972 • Stockholm
#55
21 maj 2013 kl 18:36 Redigerad 21 maj 2013 kl 18:37
Gilla
Karin S: hur länge har du haft besvären?

Det är inte alls ovanligt med lång rehab. Ibland så lång att man nästan kan kalla det "vardag med förbehåll". En löpare som jag umgås med som har liknande besvär är inne på ett drygt år nu. Då går det att träna ganska hårt men ibland sväller det på och blir riktigt stelt. Fortfarande efter ett helt år. Och det är en person som gör allting rätt i sin rehab.

Om hälen är svullen så ska du nog vara försiktig med tåhävningar. Det beror lite på vad man har för problem om tåhävningar hjälper något eller förvärrar problemen. Det är inte alltid man ska gå djupt i tåhävningarna heller.

Din häl verkar riktigt irriterad och det är nog bra om det får lägga sig lite och att du undviker "onödig" belastning - men du bör försöka röra på dig normalt under tiden. Med åldern degenererar senorna, man får sämre rörlighet och återhämtning och tappar elasticitet i hälarna/hälsenan så man får inte sluta röra på sig men man får vara lite mer varsam med monoton belastningsträning.

Hälbesvär (eller hälsenebesvär rättare sagt) är oftast bilaterala och även om man bara känner av ena sidan så har ofta den andra problem också men det har ofta inte debuterat samtidigt med känningar.

Kämpa på, påminner man kroppen om att den fortfarande behövs så brukar den försöka anpassa sig. Men, du har ett lurigt problem.
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#56
21 maj 2013 kl 21:09
Gilla
Hej! Snälla, sluta genast använda ortopediska inlägg. Foten blir van vid dessa uppbyggnader och muskler å senor blir förkortade. Tro mig, mina besvär har blivit mycket bättre sedan jag slängde mina inlägg. Du behöver vänja foten vid ett naturligt steg. Platta skor med zero drop och gärna i kombination med Correct Toes. Ta en stund å läs detta https://nwfootankle.com/correct-toes
Se över deras youtubeklipp, du kommer att se fötterna på ett annat sätt. Lycka till!
Leif Hansson
1962 • Arvika
#57
21 maj 2013 kl 21:23 Redigerad 21 maj 2013 kl 21:41
Gilla
Karin S!
Jag har haft många bekanta med löpningsrelaterade problem. Många av dem har anlitat naprapater och andra typer av "lycksökare" men så vitt jag vet har INGEN av dem blivit hjälpt av dessa. Det är vinstdrivande företag som vill ha dina pengar. Varför söker du inte hjälp på vårdcentral? Med dina starkt handikappande problem borde du ju direkt kunna få en remiss till specialist. Väntetiden kan dock säkert vara lång. Om det behövs för att ställa korrekt diagnos kan de nog använda magnetkamera som ju bl.a. kan visa vilka vävnader som är inflammerade.

Jag har själv under många år haft stora problem med värk så jag vet hur dåligt man kan må av det. Hoppas att det löser sig för dig.
HR
1972 • Stockholm
#58
21 maj 2013 kl 22:37 Redigerad 21 maj 2013 kl 23:20
Gilla
Leif H: det var en väldigt inskränkt inställning.

Min första kontakt med Naprapati var tolv-tretton år sedan, utomlands i samband med kraftigt nacktrauma efter en forsränningsolycka - då var jag MYCKET skeptisk eftersom det rimmade på Homeopat och lät "flummigt". Efter ett par veckor med dålig sömn och nackspärr så gick jag dit till slut och fick en grundlig undersökning och hjälp att lossa på muskulatur och efter andra besöket så kunde han släppa på en kota i halsryggraden som komprimerat och som retade en nerv.

Det imponerade på mig stort och sedan dess så har jag haft en mer öppen inställning till Naprapati även om det dröjde ytterligare några år innan jag fick en förnyad kontakt med Naprapati - efter vanvård inom allmänvården.

När jag sedan höll på att svimma av på gatan efter en nysning (!) då nacken låste sig så jag tappade synen ett tag så tog jag mig till Cityakuten efter att ha släpat mig hem och lagt mig på golvet i två timmar med en lång halsduk virad runt nacken innan jag kom vidare. Fick MR direkt (hurra för första gången inom vården för mig) men det konstaterades att man inte kunde se några "problem" annat än min gamla skada och en kotkompression som "inte borde påverka så mycket". Det var allt. 900kr och tack och hej.
"Om besvären återkommer så kontakta Vården för eventuell remiss till Specialist".
Väntetid? Okänd. Men lång.

Gick till Kiropraktor via jobbet som lossade på det på tio minuter. Bästa 400kr jag betalat i mitt liv. Mindre än hälften av vad akutbesöket kostade och resultat.

Jag undrar om du ens vet vad en Naprapat sysslar med och du vet uppenbarligen inte hur utbildningen ser ut och är utformad. Då skulle du ju döma ut Läkarkåren också.

Naprapater genomför ett års leg praktik och kan välja att gå sin praktik (oftast inte hela dock) på t ex akuten på valfritt sjukhus - där de dessutom är välkomna och har ett fint utbyte med läkarna. Där betvivlas inte de teoretiska eller praktiska kunskaperna - som är djupt förankrad i teori och empiristisk kunskap. Samma teori som bl a Läkare läser och inget hittepåflum som du verkar få det till. Läkare av idag som inte är helt insnöade har nog hyfsad kolla på vad Naprapater gör.

Tyvärr verkar det som att Sjukgymnaster känner sig hotade som yrkesgrupp och brukar uttala sig negativt om Naprapater, men de verkar inte riktigt veta hur utbildningen bedrivs. Den är ju både längre och mer omfattande än den som de själva går igenom. En av mina Naprapatkompisar jobbade som ambulansförare, började läsa till Sjukgymnast men tyckte inte att det var riktigt vad han hade hoppats på och hoppade av och läste till Naprapat istället.

Jag har träffat ett par dåliga Sjukgymnaster och en fantastisk. Tyvärr har jag träffat fler dåliga än bra genom åren men jag dömer inte ut yrkeskåren för det. I grunden handlar det om rätt person på rätt plats.

Vilka andra "Lycksökare" klumpar du ihop Naprapater med? Kristallhealing?

Inom ALLA människovårdande yrken finns det personer som borde syssla med något helt annat än det yrke de befinner sig inom. Det gäller förstås även Naprapater. Och Läkare, och Sjukgymnaster. Bara för att man har läshuvud så blir man inte en bra vårdgivare per automatik.

Jag har själv blivit hjälpt av Naprapat att komma tillbaka efter vanvård av "Vårdapparaten" i samband med knäskada som gjorde att jag blev tvungen (beordrad) att sluta med löpning. Sjukgymnastiken via vården var ett skämt. Efter elva år fick jag hjälp av Naprapat att komma tillbaka till löpningen - vilket jag klarade på tre månader trots alla följdbesvär som kommit genom åren.

I min lilla bekantskapskrets har jag ett flertal löpare som fått mycket god hjälp av Naprapater vid löpskador. Bara här på forumet fem-sex stycken. Då menar jag effektiv och konkret hjälp.

Utöver det har jag en vän som är Ortopedkirurg med inriktning på knä och han har stor respekt för Naprapati. Han vet vad de läser och har inga problem med att rekommendera Naprapater. Tekniken och förfarandet för undersökning av t ex knäskador är samma för Ortopeder och Naprapater.

Tyvärr är din rosiga inställning till Vårdcentralen ganska skev. Man får inte Magnetkamera "på rutin" då det är kötid på dessa och en ganska strikt prioritet. Jag tycker personligen det är ganska irriterande att folk belastar vårdapparaten för stukningar och "vill ha MR" för något som man ändå inte gör någonting åt. (Sätter dock inte trådskaparen i den kategorin.)

Jag trillade genom ett tak på jobbet och sopade i knät så det svullnade upp som en handboll. Jag fick slätröntgen som inte visade någonting på akuten.

Därefter fick jag Magnetkamera ungefär TVÅ VECKOR senare. Då kom jag alltså in akut och arbetar fysiskt och kan inte sätta mig med en latte på kontoret. Men prio? Nä, rasa genom ett tak på en tegelmur och vidare ner på sten räcker inte där jag bor som prio till MR.

Jag fick INGEN hjälp med hur jag skulle bete mig med knät - annat än att "avlasta". Kommer man in i snickarkläder och de frågar om jag har "behov" av att kunna använda benet i jobbet? Vad svarar man på det? Nä, jag brukar ligga ner och jobba.

Vid akut handskada där jag inte kunde arbeta - är beroende av händerna - så fick jag samma procedur och akutläkaren på ortopedin kunde inte svara på vad det var eller vad jag skulle göra. Fick tid till MR ca tre veckor senare. Fick skaffa handledsortos och jobba så gott det gick under tiden och det var inte trevligt.

I väntan på MR gick jag till Naprapat som gjorde tester och talade om vad som det troligen var och som konstaterade att det inte var så mycket att göra något åt och att det inte går att operera heller. Jag fick bra rehabråd av den typ som inte skulle förvärra den typen av skada. Men jag fick en diagnos och en prognos - baserat på en grundlig undersökning av rörelseförmågan och genomkänning av handleden.

Efter tre veckor så fick jag MR och besök hos Ortopedkirurg på handspecialisten som konstaterade att min Naprapat ställt korrekt diagnos och prognos. Han gjorde för övrigt EXAKT samma manuella undersökning och "backade upp det" med MR-bilderna. Han kunde dock inte ge mig några rehab/träningsråd utan hänvisade till Sjukgymnast. (Sjukhuset har en fantastisk Sjukgymnast för handskador dock.)

Är då Ortopedkirurgen en lycksökare han med? Har han bättre kunskap än Naprapaten som pejlade in exakt samma diagnos utan MR?

Hur tror du Vården tar en stukning eller misstanke om Plantar Fasciit i prioriteringslistan? Mycket lågt kan jag säga, iallafall där jag bor.

Jag är själv "nystukad" med kraftig svullnad och med misstanke om att ett par ligament strök med på kuppen. Jag valde att inte gå via vårdapparaten och sköta min rehab på egen kammare med hjälp av min personliga Ortopedkirurg (via telefon) och Naprapat.

Jag avböjde röntgen och även MR då det inte skulle påverka hur min rehab skulle läggas upp. Detta efter samråd med både Ortopedkirurg och Naprapat. Efter fem veckor är jag i träning igen och jobbar på det med framgång med de övningar och den manipulation av påverkad muskulatur som jag fått av Naprapat.

Knäortopeden gjorde exakt samma undersökning som Naprapaten men Ortopeden tittade inte ens på omgivande muskulatur i samband med knäskadan utan det fick min Naprapat hjälpa mig tillrätta med så jag kunde återuppta löpningen.

Som sista jämförelse kan jag nämna att en forummedlem här som råkade ut för samma typ av stukning fastnade i Vårdapparaten och har nu över ett år senare inte fått bukt med sin skada pga dålig uppföljning och ointresse för hennes skada - trots att hon bevisligen har men av det. Nu har hon börjat utöva påtryckningar och får tjata till sig mer besök, återbesök och utlåtanden - efter ETT ÅR. Hon kommer dock fortfarande med största sannolikhet inte få någon operation.
Med lite tur så får hon en bättre sjukgymnast.

Är detta effektiv Svensk vård år 2013? Ett år i karusellen med frikort för en stukning?
Nä, tacka fan för valfrihet och alternativ till vanvården.

Med detta sagt så misstror jag inte hela den Svenska vården och har ett par goda erfarenheter också ;) men jag har haft väsentligt större nytta och utbyte av en kombination av Vårdapparaten och specialister utanför och med koppling till Vården och deras totala nätverk.

Långt inlägg, men jag blir uppriktigt förbannad när folk sågar en seriös yrkeskår med gedigen utbildning och kallar dem "lycksökare". Visa mig en Vårdcentral idag som inte ses som ett "vinstdrivande företag" av de personer som köpt loss den från allmännyttan. Vårdcentralen där jag bor är inget att rekommendera om man är löpare och gjort sig illa. Naprapater och Kiropraktorer är ett mycket bra komplement till den tungrodda och ibland ruskig ineffektiva vårdapparaten.

Mvh Henrik

Syster är Sjuksköterska
Mamma f.d. Sjuksköterska
Mormor f.d. Sjuksköterska
Sambo är Naprapat
Sambos Kusin är Sjukgymnast
Kompis är Ortopedkirurg
Kompis är Kiropraktor
Kompis är Naprapat åt Orienteringslandslaget.
Bekant är (f.d.) Överläkare som ofta går till
Naprapat.

Alla ovanstående har respekt för varandras yrken. Ja utom Mormor då, hon är död.


Karin Svensson
1965 • norrköping
#59
22 maj 2013 kl 09:00
Gilla
Mattias tack för en bra länk! Har du tips på platta skor med zero drops? Jag har länge tänkt att mina formgjutna ilägg är en bov idramat. När jag hade dem på mig på Löplabbet kom "vi" fram till att jag skulle köpa en neutral sko, trots att jag pronerar kraftigt. Blev Asucs Gel Nimbus. Vet du Mattias om jag nu el framöver borde ha en pronationssko när jag inte använder iläggen längre? Tips på bra sko hemma? Var köper man Correct Toes? TACK!
Tack Tage, Roland, Henrik och alla ni andra.
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#60
22 maj 2013 kl 11:49
Gilla
@Karin. Jag beställde mina CT från England. 45 pund + 5 pund i frakt, via Paypal. En litet företag med bra bemötande. http://theemperorsnewshoes.bigcartel.com/product/correcttoes

Skor är ganska individuellt såklart, men det är viktigt att ta ut sulan och sedan sätta dit foten när du har Correct Toes på dig. Tårna ska ej gå utanför sulan. Du behöver således en anatomisk sko med stor tåbox. Jag har för tillfället Reebok Nano 2.0 Crossfit, både som vardagssko och träningssko. Har precis börjat löpträna lite i dem också, med fokus att landa på mellan/framfot. När jag stärkt upp foten och vadens muskler kommer jag att börja med Vibram FiveFingers lite smått.

Mitt tips är att du provar CT med platta skor, t.ex Reebok Nano och låter foten vänja sig. Värme, massage, töjning. Plocka kulor med tårna m.m. Sök på Youtube hur du kan tejpa hälsporre till en början, när det läker. Läkningen handlar om att få tillbaka blodcirkulationen i den döda vävnaden som bärandet av felaktiga skor åstadkommer. Tänk när du var barn, känslan, gräset, gruset. Alla nerver som bara sprudlade upp till hjärnan, och sa åt den att anpassa alla isättningar av foten. Det är dit jag själv är på väg. Inte ha en massa halvdöda sladdriga bihang till tår som undrar vart underlaget tog vägen.
Jag har precis som du fått höra att jag behöver pronationsstöd, men det har jag skippat. Kör endast med Correct Toes, platta skor och låter foten styra upp sig själv.
Tips på annan sko är: http://www.lemsshoes.com/
Kommer nog beställa ett par inom kort, verkar mycket bra!! Lycka till nu Karin, å glöm inte att googla/youtuba tejpning!
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.