Löpning Träning 122 inlägg 14155 visningar

Märkliga möten på löprundan (djur m.m.)

HannaH
1972 • Älta
#1
14 april 2013 - 09:42
Gilla
Vill du dela med dig av ditt märkligaste minne från löpträningen? Något djur du mött eller något annar oväntat du störr på?

Började fundera över detta efter att ha läst tråden "Bannad från gymmet", om vad som kan hända om man tar tillflykten till gymmet efter att ha blivit jagad av lösspringande hundar.

Som joggare får man se nya sidor av de platser man besöker, men det gäller också hemma.

Mest oväntade mötet jag själv haft var med en räv, någon km hemifrån. Inte så mycket att säga om det, mer än att jag löjligt nog blev lite skrämd (räven med).

Men det mesr komiska möter jag haft var på Stensö i Kalmar, där jag närpå krockade med ett rådjur som skuttade fram ur ett buskage med enar.

Tänk vad många roliga, knäppa, läskiga grejer ni måste varit med om, ni som har lite fler mil i benen :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Johanna Linde
1987 • Essunga
#2
14 april 2013 kl 10:14
Gilla
Tjaa.. Fem vildsvin som sprang över vägen 10m framför mig var helt klart en pulshöjare!
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#3
14 april 2013 kl 10:32
Gilla
En tidig morgon förra våren joggade jag med min hund på stranden. Hunden sprang fram mot en stor sten i strandkanten. Då började stenen röra på sig. Jag kallade in hunden och vi stod båda och tittade fascinerade på en stor säl som låg och värmde sig i morgonsolen. Sälen tittade tillbaka. Sedan guppade den fram och gled i det spegelblanka vattnet. Otroligt vackert. Tala om en bra start på dagen!
HR
1972 • Stockholm
#4
14 april 2013 kl 11:01 Redigerad 14 april 2013 kl 11:03
Gilla
Det finns en sådan tråd sedan tidigare, vet inte när det skrevs i den senast.

En som jag inte skrivit tidigare kan jag lägga till:
fjällöpning upp till "Kekkonentoppen" i fjällen på 1481m höjd, längs en bergsrygg med liten nivåskillnad efter en tuff approach via Tarfaladalen. Springer solo och tänker samtidigt som jag mantlar mig uppför ett stenblock till toppen "ja, här står man ensam och ingen att dela det med" och precis i samma sekund ploppar det upp ett huvud ifrån andra sidan... ...lika förvånad som jag.

Bägge hade Nikon-kameror och vi bytlånade objektiv på toppen och tog bilder åt varandra. :)

Visade sig vara två killar på vandring ifrån samma område som jag sprungit ifrån och efteråt visade det sig att de tältade knappt hundra meter ifrån mig. Slog följe med dem och gjorde toppturer varje dag ihop i ett par dagar innan mitt eget sällskap dök upp. :)
HR
1972 • Stockholm
#5
14 april 2013 kl 11:01
Gilla
Johanna J: fem vildsvin toppar tre älgar, vilka korsade min väg på ett kortpass i Västerbotten förra året. :)
1967 • Torslanda
#6
14 april 2013 kl 11:13
Gilla
Mycket konstigt har det blivit genom åren men tre saker har fastnat rejält i minnet.

Första löpningen upp och ner för mount Fuji. Mitt i natten var jag på väg ner helt ensam på en serpentinväg avstäng för trafik. Ingen belysning så bara månen som lyste genom då och då. Helt plötsligt hörs ett ljud som en människa i nöd, på vägen står en apa och skriker, giller tydligen inte alls min närvaro. Mer eller mindre hjärtstopp på mig.

Milrundan runt west lake i Hangzhou Kina. Den har 7 broar i traditionell stil som korsar den. Sprang på morgonen med dis och dimma så man såg inte mycket men på en av dessa broar tornar helt plötsligt ett ernorm drakhuvud upp sig genom dimman. Det är en av drakbåtarna som tar turister runt sjön. Såg väldigt trolskt ut. Så himla skön syn.

Libanon under FN jänst. Varje helg var vi ute och sprang i bergen, med vapen och allt. Nytta och nöje så att säga. Efter en kurva så ser vi en Volvo kombi och ett par män med ett rör som de satte upp på marken. Just som vi springer fram så avfyrar de en raket mot israel. Nog för att de gör det hela tiden men det var första gången vi faktiskt såg dem och kunde ingripa, även om det var för sent för just den raketen.
HR
1972 • Stockholm
#7
14 april 2013 kl 11:23
Gilla
Mathias: kungen av löparhistorier hör jag! Skulle gärna suttit framför en brasa med dig och bara lyssnat. :)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#8
14 april 2013 kl 13:19
Gilla
Jag har utvecklat en enorm fobi mot rådjur. Enligt min far som jagar så har varje rådjur i snitt 2000 fästingar på sig (lär ju vara aningens överdrivet men men). I fredags så höll jag på springa in i ett rådjur vid Ulriksdals Slott. Gick från 5.20 tempo till 4.15 på 1 sekund :)

(Fästingar är det läskigaste jag vet)
1967 • Torslanda
#9
14 april 2013 kl 14:07
Gilla
Martin: Håller med om att fästingar är jobbiga, min Mor får borelia varje år från hennes bärplockningsrundor. Dock, Fästingen kan ju inte flyga/hoppa så är man inte i direkt kontakt med rådjuret så bör det väl inte vara någon fara. I mitt fall tror jag att jag får de flesta fästingarna från att springa i skogen i kortbyxor, dumt så det förslår.

Henrik: Du är så välkommen:-) Nu i sommar flyttar vi hela familjen till Shanghai för de närmaste åren så jag hoppas på många fler roliga minnen. Har över 8 års FN tjänst bakom mig så mycket rolig löpning på konstiga ställen har det blivit. Man blir förbluffad hur många fina löpställen det trots allt finns även i oroshärder. Löpning är bästa sightseeingen oavsett vart man kommer.
1979 • VESSIGEBRO
#10
14 april 2013 kl 14:15
Gilla
Ett litet Lodjur en tidig morgon runda :-)
1965 • Eksjö
#11
14 april 2013 kl 14:32 Redigerad 14 april 2013 kl 14:38
Gilla
Jag var bara tjugo meter från tre tranor på ett gärde så sent som i går. Stod stilla en minut och tittade. Sedan hördes lockrop från andra tranor längre bort, då flög de iväg.

Det som kommer till minnes annars är den gången jag förmodligen sprang rakt igenom en flock med älgar på en överväxt singeltrack - det var alltså tjock ungskog och mitt i sommaren, smal stig, plötsligt hör jag hur det rasslar bland träden på båda sidor, ökar givetvis farten, tjugo meter längre fram öppnar skogen upp sig och då ser jag två älgar på höger sida som springer parallellt med mig men viker av ytterligare åt höger och försvinner. Vet ej säkert om det var älg/älgar på vänster sida också - stannade inte för att titta efter...
Robert Holmgren
1972 • Farsta
#12
14 april 2013 kl 14:42
Gilla
Konstigast/roligast/mest överraskande; En vad jag tycker relativt stor sköldpadda (30 cm kanske) ute i skogen i Side, Turkiet, när jag var där för 10 dagar sedan.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
14 april 2013 kl 14:45
Gilla
Getflockar som korsar de mer lantliga vägarna här nere på Solkusten träffar jag på rätt ofta och tvingas vända eller vänta, men när jag var nyare här för drygt tiotalet år sedan och sprang uppför jordvägar lite utanför Fuengirola var det en stor tjur som "poserade" på en kulle alldeledes bredvid vägen - och det var inte en av de "tjursilutter" som spanska städer ofta har (och så även Fuengirola i Torreblanca) utan en riktig stor till synes lös tjur.
En flock vildhundar var rätt kul att se oxå. Lösa hästar utan ägare inom synhåll ser jag nästan dagligen i ett visst grönområde för backintervall.
1987 • Råcksta
#14
14 april 2013 kl 17:46
Gilla
Inte mer än det gamla vanliga; harar och rådjur. Framförallt stora rådjursfamiljer. Det är bland annat det som gör att man saknar sin gamla terrängrunda.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
rolle
1961 • österskär
#15
14 april 2013 kl 18:26
Gilla
Älgar har jag kommit väldigt nära ett par gånger och det är klart man hoppar till. Det jobbigaste älgmötet var i Runbyspåret upplandsväsby, jag sprang milen och körde 2km banan och ger allt på sista varvet och det kommer en nerförsbacke med kurva, när jag kommer ner så står älgen kanske 20m framför och jag slog på tvärnit och började springa upp igen och det var tungt, när pulsen redan var på max.
hittepå
1974 • stockholm
#16
14 april 2013 kl 18:52
Gilla
Sprang en sommarkväll förra året nere vid nacka naturreservat och sprang inte på spåret utan sprang mitt i skogen. Jag skall springa över ett krön och precis när jag sticker huvudet ovanför krönet ser jag en liten träkoja som någon byggt. En lägereld är utanför kojan och där sitter en stoor lurvig hund och stirrar på mig.
Ut ur kojan kommer det en man i ett knutet bockskägg med kläder som fick mig att undra om jag sprungit 1000 år tillbaka i tiden. I sin hand hade han en flöjt.

Jag har även sett en hjort som försökte stånga en tjur som sprang för sitt liv vid alby gård i sörmlandsleden. När jag sedan var på väg tillbaka låg dom och sov ihopkurade.



1967 • Åhus
#17
14 april 2013 kl 19:15
Gilla
Snok fångar groda.
Det var för två tre år sedan, jag sprang på ryssberget ! Blekinge. Strålande försommar sol som värmde gott.
Hade kommit halv vägs upp där det är lövskog då jag sprang i en böj/sväng. Hörde hur det prasslade, trodde först det var en fågel eller mus. Men det bara fortsatte prassla i löven på marken, tittade men såg inget men när det bara forsatte så stannade jag för att kunna fokusera in var det kom ifrån. Då såg jag, bara en meter bort en liten löv groda ca 5 cm stor, men tänkte nästan direkt när den hoppade iväg att den inte kunde föra sånt liv. Och efter den ringlade en snok. Efter att tittat på dem ringla & hoppa 2-3 meter så kom snoken ikapp grodan & högg grodan. Har aldrig sett nått liknande, blev så fascinerad så jag stod och tittade tills ormen ätit upp grodan.
Fantastiska Sverige !
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#18
14 april 2013 kl 20:46
Gilla
Ett rådjur som sprang framför mig i ca 1 km. Stannade och kollade på mig, hoppade framåt, stannade osv. Mycket mysigt :)
Fredrik Backlund
1980 • Stockholm
#19
14 april 2013 kl 21:06
Gilla
På vinterrunda med pannlampa, plötsligt lyste 8 stora ögon till på kalhygge vilket visade sig vara fyra älgar. På andra sidan var det 2 ögon till, joggade närmare och fick se att det var en varg. Troligtvis spanade den på älgarna, men det var en häftig upplevelse :) Utan pannlampa hade jag nog inte sett några av de djuren!
Johanna Lindell
1984 • Göteborg
#20
14 april 2013 kl 21:20
Gilla
Tidigare i år så fick jag syn på en vettskrämd katt med en skitglad, förrymd hund en bit efter sig som rusade över vägen jag sprang längs med, rakt framför en bil. Jag hade ju redan farten uppe så kutade efter och lyckades få tag på hunden som tyckte att det var hur trevligt som helst att en okänd människa brydde sig så mycket om den. Ägaren till hunden delade dock inte lyckan i att jaga katt.

Annars tycker jag att jag ibland känner mig som Disney's Snövit när jag är ute och springer i skogen med alla djur som flockas runt omkring. Nu är det ju iofs inte kvittrande fåglar, gulliga rådjur och mysiga ekorrar utan snarare grodor, fladdermöss och skällande hjortar. Men man får väl inte vara så kräsen.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.