Löpning Träning 11 inlägg 3535 visningar

Tröskeltempo?

Sanna
1990 • Lund
#1
4 februari 2013 - 19:05
Gilla
Ska påbörja ett träningsprogram där jag ska springa i tröskeltempo i backig terräng en gång i veckan.
Har inte riktigt koll på vad som är mitt tröskeltempo.
När jag kör intervaller (tusingar) så håller jag ca 4 min/km.
Mitt bekväma joggtempo är ca 5:30 min/km. Har sprungit 12 km terränglopp och snittat 4:30 min/km.
Hur får jag fram mitt tröskeltempo? Finns det något sätt att räkna ut det?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
4 februari 2013 kl 19:08 Redigerad 4 februari 2013 kl 19:11
Gilla
I terräng kan man ju gissa att det är något långsammare än 4.30 min/km eller lite bättre om du nu är lite bättre än vid det 12 km-loppet.

Men det gäller att "flyta" på i ett någorlunda jämnt tempo utan att krokna, kanske som 12 km-loppets första 5-6 km t ex.

Dina tusingar antyder att du, om de kördes på flack underlag, att ditt tröskeltempo är kring 4.10-4.20 min/km på likaledes flackt underlag.

Det är rätt liten skillnad mot backigt i min gissning ovan, men är rimligt om man är hyfsat bra mängdtränad.
1959 • Rönnäng
#3
4 februari 2013 kl 19:29
Gilla
Hej Bo.
Jag kollade in din profil och där snackar du om att din diet är "HCLF"?
Är det tvärtom mot "LCHF" eller har du bara stavat fel?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
4 februari 2013 kl 19:33 Redigerad 4 februari 2013 kl 19:37
Gilla
Re Mikael

Nej inte fel, bara mitt lite sarkastiska sätt att "profilera" kolhydratrik föda som är nödvändig för bra 5k-marathonträning dvs med än känga åt LCHF-fanatiker :-)

Re Henrik

Men du var ändå före i starten !
HR
1972 • Stockholm
#5
4 februari 2013 kl 19:33 Redigerad 4 februari 2013 kl 19:35
Gilla
Mikael: jag skulle tippa på att dieten är rättstavad.
Bo och jag lider av samma vurm/åkomma. ;)

Tillägg:
Bo är inte bara snabb i verkligheten, han är cybersnabb också...
Sanna
1990 • Lund
#6
4 februari 2013 kl 21:00
Gilla
Bo: tack för svar!
Benny
1972 • Skellefteå
#7
4 februari 2013 kl 21:59
Gilla
Något jag började fundera på igår är om det, som man ofta ser, är relevant att använda % av maxpuls som riktvärde för tröskelfart.

Som jag skrev i tråden om nyttan med lågpulspass låg min puls under gårdagens 6 x 1 km intervaller 5-10 slag över vad den gjorde vid samma fart förra veckan och på en nivå där jag normalt inte brukar kunna utföra samtliga intervaller utan att stumna påtagligt mot slutet. Jag hade alltså, ifall man använder % av maxpuls som mått på tröskelfart, höjt min tröskelfart påtagligt från den ena veckan till den andra medan däremot tröskelfarten uttryckt i verklig löpfart tycktes vara ungefär densamma. Detta eftersom pulsen vid en och samma fart hade höjts av någon anledning.

Om pulsen vid en given fart är ett bra mått på progression i träningen så hade jag alltså tagit ett steg tillbaka i utvecklingen medan tröskelpulsen däremot hade höjts. De två faktorerna tog uppenbarligen ut varandra så till den grad att prestationen blev densamma, dvs. det kändes ungefär lika lätt att utföra intervallerna båda veckorna.

Det är dock möjligt att ovanstående observation var högst tillfällig och en följd av en hård träningsvecka vilket gjorde hjärtat ”oroligt” med högre puls relativt belastningsgrad som följd. Det känns i alla fall osannolikt att tröskelpulsen skulle ha höjts så mycket på en vecka.

Det skulle inte förvåna mig om Bo eller någon annan erfaren löpare har något klokt att säga om detta :-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
4 februari 2013 kl 22:20
Gilla
Jo och det är att det ÄR lite osäkert med procent av maxpuls när det gäller inte bara lämplig puls för mängdträning utan SPECIELLT för tröskeltempo.
När det gäller tröskelfart är det STOR skillnad vilken procent som olika löpare har, och som du själv märkte kan det variera på kort sikt av olika skäl.

Det är nog ingen idé att försöka superanalysera sina värden och få någon stor mernytta av det jämfört med att känna sig fram och ha lite översiktlig koll på pulsen.
Om man inser pulsmätningens begränsningar dels tillförlitligheten och dels att det är komplext hur man ska tolka data, så skadar det väl inte heller om inte "analysarbetet" minskar behövligt milnötande :-)

Benny
1972 • Skellefteå
#9
4 februari 2013 kl 22:28
Gilla
Bo:
Anser du att pulsen för en given fart är ett bra mått på utveckligen i träningen, eller är det lika otillförlitligt som tröskelpuls? Dvs. finns det en stark korrelation mellan hur mycket pulsen har sänkts för en given löpfart och hur mycket bättre man kan förväntas prestera på olika distanser?

Jag bortser nu från tillfälliga variationer t.ex. pga man är sliten.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#10
4 februari 2013 kl 22:43 Redigerad 4 februari 2013 kl 22:45
Gilla
I lite lägre farter än tröskelfart där mjölksyran krånglar till det, t ex 70-75 % av maxpuls för många, bör pulsen från tillfälle till tillfälle för en fix löphastighet ge ett visst informationsvärde om hur hjärtats slagvolym och blodvärdet och löpekonomin i kombination (produkten) har utvecklats.

T ex skulle en pulsminskning från 150 till 135 i en sådan hastighet på t ex ett halvår för en ganska färsk löpare kunna tolkas som en potential för omkring 10 % lägre km-tid på långlopp.
Dvs jag antar en ren proportionalitet mellan puls och löphastighet vid ett givet tillfälle.
I verkligheten kanske pulskurvan ser lite annorlunda ut och det är individuellt t ex eftersom hjärtats slagvolym når sitt max på lite olika % av maxpulsen för olika löpare.


Enbart denna pulssänkning säger alltså ingenting om HUR hjärtats slagvolym, blodvärdet och löpekonomin påverkats var för sig av träningen.
Bara att produkten av dem gett denna pulssänkning och att den kan innebära en förbättring av prestationsförmågan ungefär lika mycket.

Felkällor som olika vätskebalans, glykogenstatus (dvs ren brist påverkar) .måste förstås kompenseras för dessutom. Den ska vara lika vid de olika testtillfällena.
Även maxpulsen kan påverkas något lite med ökad träningsmängd, t ex en liten sänkning, som allt annat lika, sänker potentialen.






Benny
1972 • Skellefteå
#11
5 februari 2013 kl 19:17
Gilla
Tack för mycket bra svar Bo!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.