Löpning Skador & Rehab 31 inlägg 12585 visningar

Har någon provat kinesiotejp?

1977 • Nacka
#1
29 oktober 2012 - 16:20
Gilla
Hej!

Jag tänkte prova kinesiotejp för mitt ryggslut, har lite ont när jag löper och cyklar. Många skriver ju väldigt gott om tejpen, och jag tänkte därför ge det en chans! Har någon provat denna webbshop: http://www.kinesiotapeshop.se/kinesiotejp.html? En väninna rekommenderade den, men jag skulle vilja få input från er andra också innan jag bestämmer mig =)
< < < 1 2 > > >
HR
1972 • Stockholm
#2
29 oktober 2012 kl 16:33
Gilla
Har provat, det har hjälpt mig genomföra ett lopp (som jag nog klarat iallafall) samt har hjälpt mig igenom ett par pass när jag hade känningar. Men, mer än så varken ville jag eller tänkte jag använda det. Mina besvär var vadbesvär samt svag känning av löparknä. Tejpades två gånger för vaden samt två gånger för känningarna.

Vadbesvären löste sig inte med tejpen, jag tror inte den hjälpte alls. Det blev Naprapatbehandling och efter två behandlingar och egenträning så var ett par månaders besvär borta.

Löparknäkänningarna vet jag att tejpen hjälpte mig igenom två kortare pass men jag vet också att den behandling jag fick och egenstretch var det som löste problemet, inte tejpen.

Det är inte någon mirakellösning och det löser inte problem som t.ex ryggslutet heller, du bör kolla upp problemet istället så att du kan träna bort det med riktad träning istället för att tejpa och försöka se glad ut.

Så min input är: gör ett rörelsetest hos någon eller kolla upp vad du tror hämmar dig och se till att rätta till det.

Cyklar du mycket så finns det ju flera saker som kan göra dig öm i ryggslutet och det kan du inte tejpa bort. Kroppens "hängsle" är mycket starkt och kommer anpassa sig mycket fort till tejpen och sedan är det lika illa, fast värre.

Alltså; tror inte tejpen hjälper dig väsentligt för ryggslutsproblem, du skjuter bara problemet framåt.

Kanske inte vad du ville höra. :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
29 oktober 2012 kl 17:01
Gilla
Har använt det på vaderna och varit nöjd, men använde det ihop med flitig rehabträning etc. Precis som Henrik tror jag inte det hjälper mycket med bara tejp, däremot att det kan skynda på processen om man samtidigt tränar för att bli av med problemen.

Ser det som att tejpen hjälper mot symptomen, men gör inte något mot det som orsakat problemen.
1980 • Åby
#4
29 oktober 2012 kl 20:12
Gilla
Stämmer in i kören, kinesiotape kan påskynda läkeprocessen men jag skulle knappast kalla det en lösning. Kolla upp vad som är fel, känner du sen att du behöver ytterligare cirkulation i området så är det helt klart värt att testa.
Dana
1965 • Helsingborg
#5
29 oktober 2012 kl 20:51
Gilla
jag anvender dem då och då och jag tycker dom är bra man bara vet hur man gör. man måste veta lite om musklarnas utrsträckning för att kiunna utnyttja dom på bästa sätt. sen beror det nog på varför man tejpar, är det stabilisering av musklar, senor etc eller vill man bara framhäva blodcirkulation...etc,etc.
men om du vill beställa så rekomenderar jag den billigaste alternativet än den du frågade om(jag har beställt på båda och det enda skillnaden är priset).
http://www.kintex.de/produkte/kintex-classic.html
HR
1972 • Stockholm
#6
29 oktober 2012 kl 23:04
Gilla
Vill också tillägga att jag inte tejpade mig själv, utan blev tejpad av ett tejp-proffs med koll på varför och hur man tejpar. :)

1971 • Sala
#7
30 oktober 2012 kl 00:41
Gilla
Verkar som om internetskojjarna har hittat en lättlurad målgrup bland idrottare som vill förbättra resultat och snabba upp läkning från skador. Har aldrig sett så mycket pseudovetenskapliga tokpryttlar före jag började hänga på löparforum. Har inte orkat kommentera tidigare (angående magnetarmband och andra tokerier) men det börjar bara bli för mycket.

Ett par exempel på artiklar som tar upp kinesio tejp: http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/olympic-pseudoscience/ http://skeptoid.com/blog/2012/08/13/kinesio-tape-the-evidence/
Dana
1965 • Helsingborg
#8
30 oktober 2012 kl 05:19
Gilla
@christer,även tidningar och bloggar vill bli lästa. allting är marketing och alla vill känna pengar. KT har lite bättre funnktion, enligt mig, än elastisk band.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
30 oktober 2012 kl 08:23
Gilla
Christer; kinesiotejp har jag fått tejpat på mig av idrottsspecialiserad sjukgymnast. Just sjukgymnaster får bara använda sådant det finns vetenskapliga bevis för.
Dock sa hon att ca hälften tycker det hjälper. Att det ökar cirkulationen, håller formen på muskeln och värmer är några viktiga funktioner. Ungefär detsamma som på kompressionsstrumpor. Upplever att de funkar ungefär lika bra. Så för de som mig som har problem med vadmusklerna kan säkert kompressionsstrumpor ge samma verkan. Men det är svårt att ha på kompression på andra delar av kroppen... Då kan tejp så som KT vara lättare att använda.
1980 • Karlstad
#10
30 oktober 2012 kl 09:47
Gilla
För mig gjorde tejpen att jag kunde fullfölja min triathlon sässong. Dock dämpade det bara symtomen och eftersom jag inte samtidigt angrep problemets ursprung så är jag nu såpass skadad (efter sässongen) att jag just nu inte kan träna något alls. Bortsett från rehab-styrka och stretsch...

Så tejpen är mycket bra, som temporär lösning.
1980 • Åby
#11
30 oktober 2012 kl 21:16
Gilla
inte första gången som sciencebasedmedicine har tveksamma artiklar, bara en sån sak som att de kallar kinesiotape som en ny produkt när den har funnits sen 70-talet nångång säger väl allt?
1977 • Nacka
#12
10 november 2012 kl 12:50
Gilla
Tack för alla kommentarer! Jag har faktiskt provat tejpen nu, och känner mig faktiskt mycket bättre i ryggen när jag rör på mig, så något gott gör den iallafall! Men jag tänkte som Henrik påpekade ovanför också gå till en fysioterapeut eller naprapat eller liknande, det är nog bra att kombinera =)
Mikael Hård
1986 • stockholm
#14
22 november 2012 kl 13:31
Gilla
Kinesiotejp är ett grymt hjälpmedel för att lindra smärta och komma igång snabbt med rehabilitering. Använder det dagligen i mina behandlingar med bra resultat på allt från akuta diskbråck till tennisarmbågar.
Det skiljer sig dock ganska stort i kvalitet och effekt hos olika fabrikat. Jag använder K-active, ARES och Dream K. Dessa tre är överlägsna. Tror Ares t.o.m är ekologisk för de som bryr sig om sånt. Den är också billigast av de tre. Har tidigare köpt från tyskland, men nu finns det en svensk sida som säljer den. funktionsfokus.se.
K-active går att köpa på skaderehab.se. Kan varmt rekommendera båda dessa.
1956 • PARTILLE
#15
22 november 2012 kl 14:18
Gilla
Jag har ingen som helst erfarenhet av detta och tänker prova. Jag har idag fått höger knä tejpat och nu skall jag se om detta har någon effekt eller inte. Så jag har kastat mig in i detta helt förutsättingslöst. skall bli intressant :-)
1980 • Åby
#16
22 november 2012 kl 14:59
Gilla
@mikael, linda smärta med kinesiotape, hur funkar det i praktiken?
Anders
1985 • Östergötland
#17
22 november 2012 kl 17:42
Gilla
@Mattias skulle tro att det handlar om stöd och avlastning precis som med vanlig sporttejp. Skillnaden är att den är elastisk så den kan användas där det finns behov av rörlighet.
1978 • Brunflo
#18
22 november 2012 kl 18:09
Gilla
Jag körde kinesiotejp när jag drabbades av löparknä. Tyckte det hjälpte otroligt mycket och kunde 6 veckor efter diagnos genomföra Lidingöloppet. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att tejpen bara är ett hjälpmedel och ingen permanent lösning, därför får man absolut inte slarva med nödvändig rehab träning.

När jag frågade min sjukgymnast om hans erfarenhet av tejpen så svarade han att han var skeptisk, men av de han hade testat tejpen på(samtliga fall där absolut ingenting hade fungerat på) så hade i ca en tredjedel av fallen gett resultat som han aldrig upplevt tidigare, för dom två andra tredjedelarna så blev det inget resultat alls.

Ha det gött
Anders
1980 • Åby
#19
22 november 2012 kl 23:30
Gilla
@anders kinesiotape ger inget som helst stöd eller avlastning, åtminstonde inte de märken jag använt.

Vad jag undrar är om det finns tejpningar/tejper som dessutom verkar smärtlindrande.
1970 • Nordingrå
#20
23 november 2012 kl 08:03
Gilla
Är det inte så att man tejpar med "spänd" tejp för att få ökad genomblödning/cirkulation?

Har en kompis som haft vadproblem och han tycker tejpen är bra. Han påstår att han nästan direkt efter tejpning känner en värme i muskeln.
Det handlar nog också mycket om att tejpa på rätt sätt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.