Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2396 visningar

överansträngd nybörjare

1966 • Humlarp
#1
6 augusti 2012 - 01:05 (Redigerad 6 augusti 2012 - 08:11)
Gilla
Hej i
Ny på forumet och ny inom löpning.
Började för två månader sedan med 4 km:s rundor på asfalt. Gick lite och sprang lite. Tungt i början då jag vägde 104 kilo med en längd på 194 cm. Idag 95 kilo. Kilometern gick på runt 6.30 - 6.00.
Sprungit tre - fyra ggr i veckan sedan dess. Ca 3-5 mil per vecka. Varierat mellan tröskel, distans , i mitt fall upp till 12 km, och intervaller och nu ligger jag på 5.00 - 5.10 i tröskelfart och kan hålla den farten upp till 8 km ungefär. ( fast det är jevligt plågsamt får jag säga...:)
Läste boken " born tu run" och blev såklart inspirerad och sprang 5 km barfota. Låg på 4,40/ km och det var en helt underbar känsla. Den känslan övergick nästa dag i jävulska vadsmärtor och benhinnesmärtor.Det var lite korkat..hehe. Tog 5 dagar innan värken släppte men nu har jag ont strax under och snett nedanför på insidan i vänster knä. Känns mest när jag springer och då i fotisättningsögonblicket. Känns som en spik slås in på det ställe jag har ont , beskrivet ovan, och att spiket går snett upp in i käet. Gör inte så ont när jag inte springer förutom när jag går i trappor eller trycker ner framfoten.
Min fråga är om det är någon som vet vad för slags skada det är? Har googlat en massa men inget stämmer med det jag upplever.
Har även igångsättningssmärtor överlag från benhinnor och stela ben. Både detta och knäsmärtan försvinner efter 2-3 km.

Håller nu på med isbad, tigerbalsam, smärt och inflammlationsdämpande salva + cykling på motionsscykel. och stretchning + excentriska tåhävningar.

Känns så tradigt att inte kunna springa nu när jag precis börjat få upp farten!

Vilat en 5 dagar och provade att springa 5 km idag. Smärta 2 av 5. Känns som att jag inte borde sprungit men ville så gärna prova mina nya skor NIke lunarclipse 2. Hade ett par sunkiga gympadojor utan dämpning innan dess. Några refllektioner på dessa skor? Vill gärna ha mittfotslandning ev framfots med isättning under kroppen. Kändes lite svårt med dessa skor?

Således:
Vilken skada kan det röra sig om?
Kom den av barfotalöpningen eller för att jag ökat träningsdos och kapat tider så fort? Eller båda delarna för den delen.
Är det normalt att gå från 6-6.30 - 4.50 - 5.20 på två månader med min vikt, ålder och längd?
Är de nya skorna bra skor?
Kan man springa med främre delen av foten på dem?
ÄR de för neutral fotisättning eller är de fr löpare som pronerar?
Ska jag vila från löpning helt tills det onda försvunnit?
Till sist men inte minst. När slipper man hjärnans eviga tjat om att man ska stanna? Varje pass är en kamp mot mig själv. Efteråt är det skönt men under passet är det mental tortyr även om jag hittills har vunnit över hjärnan..När kommer flowet, lättheten och njutningen? Är jag bara otålig? Antagligen...:)

Det blev mkt på en gång men det blir många funderingar när man börjar springa!

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning
Sindra Isetun
1966 • Stockholm
#2
6 augusti 2012 kl 08:16
Gilla
Hej!
Kan det möjligen vara frågan om en stressfraktur? Inte så ovanligt när man blir lite för ivrig med träningen...Man bygger ju relativt snabbt upp muskulatur och känner sig stark, med leder och benhinnor hinner inte riktigt med. Skulle nog se till att röntga knät och få saken utredd. Förstår din frustration, och hoppas att det ordnar sig!
/Sindra
1966 • Humlarp
#3
6 augusti 2012 kl 10:33
Gilla
Stressfraktur? Låter ju inte bra...
Någon annan som har någon idé om vad det kan vara?

Är även tacksam för kommentarer om de andra frågorna.
Anna
1978 • Uddevalla
#4
6 augusti 2012 kl 11:12
Gilla
Tror inte de va bra med den där barfotalöpningen i en fart du aldrig har varit i innan.
Inte konstigt att kroppen säger ifrån, 95 kilo i belastning, utan någon stötdämpning och ben som är ovana. Skynda långsamt är mitt råd.
Låter som du fått inflammation :/ Lycka till när du är återställd :)
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
6 augusti 2012 kl 12:40
Gilla
Min gissning är att framsida lår inte orkar.
Då orkar muskeln inte hålla fast knäskålen (vilket ett av dess syften är) utan den "åker ikring" när du löper.
Vila och kör sedan lite styrkeövningar.
Jag började för drygt ett år sedan. Haft ont överallt där det går att ha ont sedan dess.
Kondisen kom snabbt men senor och leder och muskler har tagit tid (och är väl inte på toppp ännu).
Ta det inte för snabbt även om du orkar utan trappa upp långsamt, långsamt....
...och ja, jag tror du är otålig. Känslan kommer!
Alla skor är bra skor om dom känns sköna på foten :-)
Jag tror det går att springa mittfot/framfot i vilka skor som helst.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
6 augusti 2012 kl 13:43 Redigerad 6 augusti 2012 kl 13:43
Gilla
Ja det låter som chondromalacia patellae när brosket under knäskålen är irriterat, vilket är vanligt för relativa nybörjare.

Just styrka, speciellt knästräckningar, som Anders skriver för framsidan lår, dvs kvadricepsmuskeln brukar ofta ge bra resultat, t ex 3 x 15 upprepningar mot motstånd ett par ggr om dagen.

Går att göra hemma sittande på bänk med påse med några böcker e d på foten.
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#7
6 augusti 2012 kl 14:13
Gilla
Jag ar inne pa Anders linje att det gar att springa mittfot/framfot i vilka skor som helst. Tank bara pa att "ratt skor" inte automatiskt gor en till mittfots/framfotslopare. Det ordnas kurser for att "stalla om" sitt lopsteg till framfot och finns massor av videoklipp pa natet.

Angaende lattheten och gladjen sa tankte jag pa just en sak du sa: "fast det är jevligt plågsamt får jag säga". Ta det lugnt, bygg upp langsamt. Du behover inte ta i sa du mar daligt varenda pass och man behover inte alltid springa efter klockan. Det ar harligt att du har san kamparanda och ar motiverad. Sank tempot, hitta en takt som kanns behaglig sa ska du se att lattheten, flow och gladjen hittar till dig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.