Löpning Kost & Näring 96 inlägg 7512 visningar

LCHF hälsovådlig

1952 • Mörrum
#1
27 juni 2012 - 14:26
Gilla
Bevis har kommit in på att långsiktig LCHF-diet är hälsovådlig. Känns tryggt att fortsätta med allsidig kost.
http://www.aftonbladet.se/halsa/article15036250.ab
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1973 • Älvängen
#61
2 juli 2012 kl 16:03
Gilla
Njuter själv av en hel del kolhydrater, framför allt i form av grönsaker, bär och rotfrukter. Men faktum är att av protein, fett och kolhydrater så är det bara protein och fett som är essentiella. Kolhydrater kan vi leva utan.
Trallala
1964 • fd
#62
2 juli 2012 kl 17:51
Gilla
När det gäller fett så är det ungefär 3-4 gram omeg-3 och omega-6 som är essentiellt. Dessa mängder kommer du få i dig nästan oavsett hur du äter så länge som det verkligen är mat och inget pulver. http://tranastyrka.se/vilket-fett-behover-vi-verkligen-ata/
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#63
3 juli 2012 kl 10:27
Gilla
Så även om mängden är liten, så är fortfarande inte kolhydrater essentiella? Spelar det ingen större roll var energin kommer ifrån så kan man ju fylla ut med fett då? :)
Trallala
1964 • fd
#64
3 juli 2012 kl 13:35 Redigerad 3 juli 2012 kl 13:37
Gilla
Givetvis kan du fylla på med fett om du vill det. Min poäng var bara att det är tämligen meningslöst att titta på vad som är essentiellt. Det går liksom inte att undvika att få i sig den mängden essentiellt fett som vi behöver.

Bara för att vi måste få i oss något så innebär inte det att mer är bättre. Detta gäller i princip alla vitaminer och mineraler som våra kroppar behöver och ett först stort inta kan innebära sjukdom, kramper, illamående och i vissa fall till och med dödsfall. Vi vet också att det även gäller protein där ett för stort intag kan påverka njurarna negativt och en för stor andel protein leder till något som kallas "rabbit starvation". Så frågan är då om uttrycket "fett är essentiellt så du ska bara äta det och lite protein" då är särskilt genomtänkt? Varför ens dra upp att fett är essentiellt när man pratar om hur mycket man ska äta av något?
1976 • Sollentuna
#65
3 juli 2012 kl 13:50
Gilla
Jacob, jag vill minnas att jag för ca ett år sedan, här på jogg.se, spekulerade i att, helt utan vetenskapligt underlag, en diet som LCHF gav en ökad grundförbränning. Kul att se att det kanske kan vara så enligt er senaste artikel :)

Nu äter jag själv mer "lite av varje", för att använda ett totalt meningslöst uttryck. Tex består min frukost bla av bovetegröt och havremjölk, i ett försök att undvika kasein under en period.

Återigen tycker jag debatten om LCHF eller inte dras åt extremhållen. Den ena sidan ser den andra som extrem i sitt synsätt. Det är ju fortfarande LOW carb, inte NO carb tex. Samtidigt som tallriksmodellen inte säger att du bara ska lasta i dig spaghetti och bröd.

Rekommendationen i hur fördelningen av makronutrienter ska se ut verkar ju dock ska ändras ganska snart?
Trallala
1964 • fd
#66
3 juli 2012 kl 14:13
Gilla
Om man ska tro på pressreleasen från SLV så verkar det som att rekommendationerna när det gäller fördelning kommer försvinna snart ja. Men det kommer fortfarande att finnas övre gränser för vissa saker.
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nya-nordiska-naringsrekommendationer-lyfter-fram-helheten-i-kosten/
1976 • Sollentuna
#67
3 juli 2012 kl 14:27 Redigerad 3 juli 2012 kl 14:27
Gilla
Precis. Att de fortfarande rekommenderar margarin istället för smör är ju så urbota korkat att det finns inte...
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#68
3 juli 2012 kl 14:31
Gilla
Jag försöker bara vända på frågeställningen. Kolhydrater inte essentiellt? Såg din kcal-beräkning, förstår att vi inte behöver få i oss så mycket fett för "överlevnad" även om jag tror som du att det är långt ifrån optimalt med så lite fett.

Men vi behöver ju fylla ut med nåt för att uppnå de där 2500 kcal som i exemplet. Du skriver givetvis kan man göra det med fett? Du ser inga risker med den mängden fett?

När det kommer till optimal effekt, hur man definierar du den? Pratar vi om en diet som är optimal ur hälsosynpunkt eller i prestation? Eller är det samma sak tycker du?

Jag är bara en tyckare och tolkare. Min egna uppfattning om LCHF är att man inte är så långt ifrån sanningen när det gäller optimal hälsa även om det självklart handlar om individnivå, alla klarar ju inte kosten. När det kommer till träning så känns LCHF långt ifrån optimal ur prestation på tävling osv. Vad har du för tankar om det Jacob?

(jag behöver alltså inte höra alla andras fantastiska PBn gjorda på LCHF, hehe)
Trallala
1964 • fd
#69
3 juli 2012 kl 16:37
Gilla
Claes -> Den mesta forskningen tyder faktiskt på att margarin (utan transfett som allt margarin i Sverige är) är bättre för hälsan än smör. Det är nog inte direkt någon viktig variabel när det gäller hälsan hos Svenskarna men att de inte tar bort rekommendationen nu när den väl finns där kan jag förstå. Att den kom dit från början beror ju på att började svartmåla mättat fett för mycket på 80-talet och alla mer eller mindre bara följde på vågen.

Niklas -> Jag tror det handlar om kvalitén och näringsinnehållet i den mat vi äter. Inte om hur stora mängder fett, kolhydrater och protein det blir i slutändan. Och det gäller både för hälsa och prestation även om extremerna verkar ge lite sämre resultat om man ser till studier. Men ska man leva med en extrem kost blir det också ofta så att maten man stoppar i sig inte blir så värst bra sett till totalt näringsinnehåll.
Magnus
Stockholm
#70
3 juli 2012 kl 18:27 Redigerad 3 juli 2012 kl 18:27
Gilla
Att kemiskt framställt margarin skulle vara bätte ur hälsosynpunkt än smör gjort på mjölk har jag mycket svårt att tro på. Att observationsstudier tyder på detta må vara sant, men innan man gjort RCT:er och fastställt orsakssammanhang blir det fortsatt ätande av smör och bregott.
Trallala
1964 • fd
#71
3 juli 2012 kl 19:21
Gilla
Det finns redan RCT studier som jämfört precis margarin och smör, http://traningslara.se/fleromattat-fett-vs-mattat-fett-tva-svenska-interventionsstudier/
Robin
2008 • Götet
#72
3 juli 2012 kl 20:00
Gilla
Kan inte mängden ALE vara rätt viktigt att kolla på när det gäller fett? Olivolja bra men man får absolut inte upphetta den vilket livsmedelsvärket inte förstår som tycker vi ska steka i den? Hellre steka i smör eller helst kokosfett isåfall, men till salladen hälls med fördel lite olivolja.

Samma med fruktos, kanske inte mängden fruktos är så viktigt men mängden AGE desto viktigare och helt plötsligt blir livsmedelsvärket rekommendation om bröd extra olustig :(
1981 • Göteborg
#73
8 juli 2012 kl 21:08
Gilla
@Joakim jag skulle inte vilja säga att vi kan leva utan kolhydrater för hjärnan behöver ca 90-100 g kolhydrater ber dag. Glukos är enda energikällan hjärnan kan nyttja som energi. Om vi inte får i oss denna mångd som man inte får om man äter en strikt LCHF kost så får kroppen gå in och processa om fett/ketoner och aminosyror/protein till glukos annars skulle du trilla ihop. Så på ett sätt skulle jag vilja säga att kolhydrater också är essentiella ;-)

Vi består av fett, protein och kolhydrater så varför inte äta av allt???

/Rebecca http://rehabecca.wordpress.com
1975 • Stockholm
#74
8 juli 2012 kl 23:05
Gilla
Oavsett om man tycker att man ska äta kolhydrater eller inte så är de inte essentiella per definition. http://sv.wikipedia.org/wiki/Essentiella_ämnen "Essentiella ämnen är de ämnen som är helt nödvändiga i ett djurs eller en människas kost, eftersom djuret eller människan inte har förmågan att framställa dem själv"
Robin
2008 • Götet
#75
8 juli 2012 kl 23:17
Gilla
"@Joakim jag skulle inte vilja säga att vi kan leva utan kolhydrater för hjärnan behöver ca 90-100 g kolhydrater ber dag. Glukos är enda energikällan hjärnan kan nyttja som energi. Om vi inte får i oss denna mångd som man inte får om man äter en strikt LCHF kost så får kroppen gå in och processa om fett/ketoner och aminosyror/protein till glukos annars skulle du trilla ihop. Så på ett sätt skulle jag vilja säga att kolhydrater också är essentiella ;-)"

stämmer inte. som intressant story, de här åt nästan enbart fisk i 11år och enbart fisk i flera 9månadersperioder: http://www.biblelife.org/stefansson1.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Vilhjalmur_Stefansson#Low-carbohydrate_diet_of_meat_and_fish
1975 • Stockholm
#76
9 juli 2012 kl 08:49
Gilla
"stämmer inte."

Jo, att kroppen kan tillverka glukos själv stämmer. http://sv.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenes
Robin
2008 • Götet
#77
9 juli 2012 kl 08:52
Gilla
ah läste inte stycket jag citerade så noga. :skamsen:
1952 • Mörrum
#78
9 juli 2012 kl 10:39
Gilla
Till musklernas energiomsättning används endast kolhydrater och då i formen glykogen. Även om inga kolhydrater tillförs sker en omvandling av fett och sista hand protein för att förse musklerna med energi. Omvandlingen av fett till glykogen ta längre tid än från kolhydrater vilket märks tydligt när man springer in i den omtalade väggen.
Det är alltså inte nödvändigt att tillföra kolhydrater så länge fettdepåerna är intakta men som tränande individ går det i långsammare tempo.
1955 • Enköping
#79
9 juli 2012 kl 14:41
Gilla
Har kört med LCHF men slutat då jag återupptagit min löpning och styrketräning - helt enkelt därför att jag inte fick tillräckligt med energi till träningen!

Är övertygad om att man inte ska utesluta än det ena och än det andra ur sin kost utan äta måttligt med produkter från alla födoämnesområden - tycker jag är sunt förnuft

Slutat med alla vitaminpiller och fiskolje kapslar - försöker få mig allt jag behöver på naturlig väg istället!

Många tjänar ju grova pengar på alla dieter och piller som allt för många sätter sin tilltro på!

Tror på att äta så naturligt och allsidigt som möjligt - och undvika alla konstgjorda produkter och föda med massa kemiska tillsatser!!!!
1981 • Göteborg
#80
9 juli 2012 kl 19:36
Gilla
@Robin gäller att läsa det man kommenterar ;-)

Oki essentiella var fel ord av mig men vad jag vill få fram är att kroppen behöver även kolhydrater. Dock oftast inte i den utsträckning en "vanlig Svensson" äter det.

@Anders mkt sund och vettig inställning i mitt tycke.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.