Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1814 visningar

Hälsena

Malin N
1978 • Köping
#1
6 juni 2012 - 22:43
Gilla
Jag får oftast ont i höger helsena efter jag sprungit, samma dag och kanske lite dagen efter så känns det. Jag springer lugnt än så länge, tänker på hur jag sätter ner fötterna och strechar noga. Vad kan det bero på och vad kan jag göra åt det?
1965 • Höganäs
#2
7 juni 2012 kl 11:08
Gilla
Hej Malin
Jag var hos sjukgymnasten för muskel bristning i min vad, berättade att jag haft känning av smärta i hälsena. Sjukgymnasten kännde att jag hade en inflamation i hälsenan (mellan nederdelen av vaden och hälen) Tydligen sitter där en massa muskelfiber dessa har då inflmerat. Vila och diklofinac samt massage med tigerbalsam. Det brukar vara vila som hjälper, kanske cykla och styrketräning, dessa råden fick jag. Fast inte styrka som belastar hälsenan. Så 2-3 veckors uppehåll med löpningen brukar hjälpa.
Krya på dig ta det nätt
1995 • Mölndal
#3
7 juni 2012 kl 14:07
Gilla
En vän till mig hade samma problem. Då hon trodde att hon stretchade noga så missade hon den bakre vadmuskeln (soleus), precis vid fästet till hälsenan. Så hon stretchade endast den främre vadmuskeln. Detta ledde till att det blev väldigt spänt i helsenan. Men när hon började med en djupare typ av stretching i en lite annorlunda ställning så blev problemet bättre.
1981 • Malmö
#4
7 juni 2012 kl 14:52
Gilla
Har du haft besvär med hälsenan länge så är det troligen ingen inflammation. Tyvärr är det så att en stor del av vårdpersonalen fortfarande kör på den gamla devisen att allt som gör ont är en inflammation. Finns hur mycket studier som helst som visat att en sen/muskelsmärta som pågått längre än 2-3 veckor inte är en inflammation. Då är det helt verkningslöst att äta en massa antiinflammatoriska preaparat. Visst kan det ta bort en del av smärtan men det onda kommer oftast tillbaka.

Om din smärta sitter i hälsenan och inte i fästet så tycker jag du ska prova excentriska tåhävningar. En bra instruktion till hur du ska göra har du här: http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20hässleholm/dokument/halsena_061127.pdf

Om du inte har jätteont så kommer du troligen inte behöva köra i 12 veckor som det står i instruktionen. Man brukar kunna springa någon mil per vecka och samtidigt köra tåhävningarna.. Var beredd på att det troligen kommer göra lite ont i början, var inte orolig, det är meningen.

Lycka till!

/Naprapaten



Malin N
1978 • Köping
#5
8 juni 2012 kl 00:20
Gilla
Tack för alla svar!
Nej jag har inte jätteont, bar en stund efteråt samma dag och ibland lite stel morgonen efter. Jag ska försöka strecha hela vaden och köra mer tåhävning enligt videon, det är så himla lätt att missa styrkan fast den är så viktig. Jag vill ju bara springa :-)
Christian
1980 • Gävle
#6
8 juni 2012 kl 18:37
Gilla
Skulle råda dig att verkligen ta detta på allvar. Har liknande problem själv, och det har nu blivit lite bättre. Då har jag haft problem i 13månader... Har kört stötvåg, tåhävningar till förbannelse.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.