Löpning Träning 38 inlägg 8476 visningar

Ny joggare och motivationen dalar

Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#1
24 maj 2012 - 11:38
Gilla
Jag började jogga för första gången i mitt liv i början av april i år. Har sedan dess sprungit 2-4 rundor i veckan och snabbt fått upp flåset. Det är roligt och jag vill så innerligt gärna fortsätta - vara en tjej som är ute och springer som en härlig rutin. Men jag känner samtidigt att jag redan börjar komma med ursäkter för att inte springa. "Jag gör det imorgon istället" är en klassiker. Jag vill verkligen inte tappa det här, utan hitta en skön rutin, men som otränad och som aldrig riktigt har haft någon träningsrutin hittills under mina 28 år så är det en stor förändring och visst ÄR det ju jobbigt när svetten lackar och livspusslet inte riktigt går ihop. Jag känner hur bra jag mår av att få komma ut och springa varannan dag.

Jag skulle ha sprungit i morse, men valde en extra timmes sömn istället. Nu är sista chansen mellan kl. 15-18, resten av dagen är jag själv med barnen. Kan ingen bara sparka mig i rumpan? Hemma har jag ingen som peppar.

Jag kanske ska sänka kraven lite? Att känna mig nöjd bara jag kommer ut istället för besviken för att jag inte sprang 7 km utan bara 4 osv?

Jag förstår att de flesta av er är frälsta löpare som kanske inte lider av den här problematiken, men har det alltid varit så? Hur var det när ni började löpa?

< < < 1 2 > > >
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#21
24 maj 2012 kl 20:24
Gilla
Stephan: Man får dock lätt känslan av att frälsta löpare alltid njuter av att springa... då har jag ofta tänkt att jag kanske inte är "löparmaterial" eftersom det ju är motigt ganska ofta. Chips låter gott... typiskt att jag inte har några hemma.

Mark:Jag har samma regel, max två dagar mellan pass, men helst bara en. Att springa två dagar på rad gör jag dock inte heller, har fått för mig att jag kommer dra på mig skador då.

Oldboy: Ja, du har såklart rätt och ängslighet kring några fjuttiga kilon eller en liten valk är så vansinnigt ocharmigt. Därför har jag lovat mig själv att inte alls fokusera på det där mer. Men vill ändå påpeka att jag absolut inte är tunn, knappt smärt heller. Skulle nog hamna i kategorin "normal" kroppsbyggnad. Och då har jag dragit på mig de stränga objektiva glasögonen. Det handlar nog en del om kroppsbyggnad också, inte bara BMI. Men som sagt, jag vill ifrån det där tänket. När jag själv ska bedöma skönhet så föredrar jag alltid "lite extra" framför "för lite" kroppsmassa, på både män och kvinnor. Konstigt att man inte har samma mått på sig själv.

Jag verkar inte gilla när det blir jobbigt. En lugn joggrunda njuter jag bara av, men så fort tempot skruvas upp och det börjar bränna lite i bröstet så tappar jag all energi och börjar hitta på uräskter för att korta av min runda. Jag blir så besviken på mig själv, är en riktig latmask. Men längre, långsammare pass är kanske bättre för mig då..?
Lindah
1981 • Sarpsborg, Norge
#22
24 maj 2012 kl 20:32
Gilla
Jag ladder hem p3 dokumentärer som podcasts (gratis) till tlf och lyssnar på då jag är ute och springer. En bra dokumentär så vill man fortsätta i all evighet (eller iallafall den timmen den varar) men en dålig kan få en att tappa modet direkt :-S;-)

Jag är oxå nybörjare och min motivation börjar oxå dala. Denna vecka har det varit kämpigt att springa av olika anledningar. men men 3 km är bättre än inget. Bara att kämpa på.

Du har inget lopp du kan anmäla dig till? Bara för att ha något att träna mot. Ofta är det lättare att tvinga sig själv ut då.
1965 • Sundbyberg
#23
24 maj 2012 kl 20:40
Gilla
Du har redan fått en massa bra tips men det jag tycker är framför allt att du skall sänka ambitionsnivån lite grand för att inte få dåligt samvete, bättre lite träning än ingen alls. Jag har sprungit i lite mer än 4 år men det är väldigt sällan jag är sugen innan jag börjar springa och första biten är nästan alltid tung. Men efter stund brukar det lossna och man kommer in i flytet. Och efter är det alltid skönt och man känner sig stolt att man kom ut. För mig har tävlingar varit en väldigt bra morot, utan dem hade jag förmodligen slutat för länge sedan så du skall kanske prova att anmäla dig till något lopp?
Kristoffer
Sverige
#24
24 maj 2012 kl 20:43
Gilla
Mitt tips är att hitta en vän eller två att springa med. Det är väldigt peppande och trevligt att springa tillsammans och om du har planerat löpning tillsammans med någon är det större chans att det blir av. Kanske har du ett jobb där du kan få med en kollega ut på lunchen till exempel.
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#25
24 maj 2012 kl 21:01
Gilla
Lindah: Kan man ladda der podcasts till mp3? Har ingen ipod och ingen iphone heller.

Jonas: Det där med att sänka ambitionsnivån har jag verkligen fått mig en funderare kring. Helt klart bättre med 2 km än med noll. Alltid. Har funderat på lopp, men bor på Kreta och hänger bara på svenska forum och sajter så har inte alls koll på vad det finns för lopp här i Grekland. Känns inte som att särskilt många greker springer, men jag vet inget med säkerhet.

Kristoffer: Har försökt få med någon vän men ingen är intresserad. Sedan är jag frilansare och jobbar hemifrån, så inga kollegor. Annars vore det ju toppenkul att ha nån att springa med.
Lindah
1981 • Sarpsborg, Norge
#26
24 maj 2012 kl 21:23
Gilla
Hmm det vet jag inte. Gå in på sr.se och kolla om det står något. Borde kanske ligga där så man kan ladda hem dem till datan och på så vis föra in i tlf.

Jag började lyssna på den äldsta. Och sedan har jag arbetat mig framåt år för år. Vissa är super intressanta.
Oldboy
1952 • Danderyd
#27
24 maj 2012 kl 22:41
Gilla
Johanna, man behöver inte springa fort när man springer för att må bra. Visst är det bra för konditionen att få upp pulsen rejält ibland och kondition är ju bra. Men det är säkert 100 gånger bättre att springa regelbundet än att det inte blir av för att man tycker det är jobbigt att springa fort. Så spring hellre lite längre i lugn fart så länge.

Jag höll på några år i omgångar och sprang, oftast samma runda, utan en tanke på att tävla tills jag blev medlockad på Lidingöloppet. Då blev jag biten och på den vägen är det....Men vill du tycka att det är skönt att bara springa utan krav kan det vara bra att vänta med att prova att tävla tills löpning blivit en vana som satt sig.
Tuomas Ojala
1978 • Hägersten
#28
24 maj 2012 kl 23:51
Gilla
Det där med schema och planering är bra om det passar dig. Jag lyckades aldrig med det. Därför löste jag problemet genom att anmäla mig till maran. Då kände jag att jag var tvungen att fortsätta även när det var svårt att komma ut (det har ju nästan enbart varit det momentet som har varit svår). Efter ett halvårs träning hade jag ganska bra rutin med träningen. Nu siktar jag till längre lopp eftersom jag insåg att långa lopp och pass är ju fantastiskt mysiga. Det mesta har ju sagts redan. Inga ursäkter när det gäller väder eller slöhet. Bara risken för skada eller att bli sjuk har hållit mig hemma. Jag har haft rejäla perioder med sömnbrist sistone (pga småbarn;).
Lycka till!
/t
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#29
25 maj 2012 kl 09:01
Gilla
Madeleine listade redan alla bra knep tidigare i tråden känns det som, kolla igenom dessa igen.

Själv kan jag skriva under på det här med att planera i förväg.

Jag har förmånen att kunna flexa upp till två timmar på lunchen och därmed hinna med ett bra träningspass. Dessutom har jag ett område med motionsspår mindre än en km från mitt jobb.

Jag jobbar kortare tisdagar och torsdagar (hämtar på dagis) och då faller det sig ganska naturligt att jag springer på lunchen måndag, onsdag och fredag.
Inget att fundera över liksom, det är bara att köra på.

Om jag sedan lyckas klämma in ett långpass morgon- eller kvällstid under helgen (vilket är lättare nu under årets ljusa period) så har jag fått ihop en bra vecka.

Det tar några veckor att komma in i det men efter ett tag är löpsuget så starkt att jag, då jag vaknar på morgonen, blir besviken om det råkar vara tisdag eller torsdag och det är en hel dag till jag får springa igen :)

Dessutom blir det, som redan nämnts, tydligt att man blir tröttare av att INTE springa.
I början resonerar man: "Jag orkar inte springa, jag är så trött"
Sen är det snarare: "Jag är så trött, jag måste ut och springa"
Oldboy
1952 • Danderyd
#30
25 maj 2012 kl 09:25
Gilla
Det där sista var inte så dumt. För mig är det oftare "Usch, nu har jag sovit för lite. Men springa går alltid bra, tur att det är löpdag!".
1954 • Högsjö
#31
25 maj 2012 kl 10:06
Gilla
Nej finns det nåt bättre än löpning då man kommer hem efter en slitig dag på jobbet.Man blir piggare direkt efteråt.Slänga sig i soffan och vila funkar ju inte alls i ett sånt läge.Det är då de lugna distanserna känns som allra bäst.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#32
25 maj 2012 kl 10:12
Gilla
jag är också rätt ny, har hållt på sen i september, första gången man tagit sig upp ur soffan på nästan 40 år... Eftersom jag också är bra på att skjuta upp saker och hitta ursäkter (och med tre små barn finns det alltid ursäkter..) så jag har varit stenhård på att jag går ut på morgnarna, mån-ons-fre oavsett väder eller lust eller ork. De första kilometrarna kan vara fullständigt vidriga men sen släpper det alltid och känslan efteråt är ju toppen. Denna metod har funkat för mig men jag är rätt morgonpigg av mig och brukar kliva upp 1-2 timmar före övriga familjen.
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#33
25 maj 2012 kl 10:26
Gilla
Jag älskar att läsa om hur ni lever med löpningen. Alla har så olika sätt att få in den och olika relationer till den. Nästan som en älskare, haha! Jag tycker också att det svåraste är att komma ut för väl ute är det oftast skönt, för att inte tala om hur skönt det är hemma i soffan efteråt.

Imorgon ska jag ut igen och nu känns det inte alls så motigt som för några dagar sedan. Ni är underbara!
1972 • Lund
#34
25 maj 2012 kl 22:38
Gilla
Johanna! Du skriver att du "så innerligt vill vara en tjej som är ute och springer". Charmigt uttryckt ;-)
Känslan att det tar emot att dra på sig löparskorna och ge sig ut drabbar alla. När du dessutom skriver att du hoppade över morgonpasset tror jag många känner sympati för dig. Jag själv tycker INTE om tidiga löprundor.
Mitt spontana tips till dig för att hitta motivation är att REGELBUNDET STÄLLA UPP I TÄVLINGAR / MOTIONSLOPP. Jag ser alltid till att ha ett lopp som hägrar. Betydligt svårare att hoppa över träningspass då, känns som man sviker sig själv.
Att stå på startlinjen innan ett lopp och veta att man tränat mycket och bra är en härlig känsla!
Oj, nu ser jag att du är hemmahörande på Kreta av alla ställen...ja, herregud. Ja, men det finns kanske nåt lopp där i sommar. Hersonissos - Heraklion eller nåt...
1972 • Lund
#35
25 maj 2012 kl 23:09
Gilla
Nu har jag hittat nåt som nog skulle kunna passa dig, Johanna!
Ett ambitiöst projekt kallat GOLDEN BEACH LEAGUE '12 har just sjösatts och syftet är att arrangera motionslopp i anslutning till Kretas stränder.
Näst på tur står ett strandlopp i nåt som heter PALIOCHORA 1 juli. Distans: 8 km.
Passar inte detta erbjuds nya lopp varje månad framtill hösten.

Tog dock sin tid för mig att hitta detta evenemang. Det är nog som du skriver - Löpning är inte jättepopulärt på Kreta. Efter att ha surfat runt lite får jag känslan att snorkling(!) är betydligt mer poppis.
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#36
26 maj 2012 kl 16:38
Gilla
ÄR DET SANT?! Att jag har missat detta är otroligt Fredrik, för jag BOR i Paliohora. Har full koll på loppen i Malmö i sommar, men inte i de som tydligen går av stapeln i MIN EGEN BY. Typiskt mig. Typiskt också att jag just då är i Sverige, himla typiskt faktiskt. Loppet löper säkert precis längs min favvoslinga, hehe. Jaja, jag ska kolla de andra loppen. Tack så hemskt mycket för att du tog dig tid att kolla upp detta åt mig!
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#37
26 maj 2012 kl 17:09
Gilla
Nu har jag kollat på alla loppen och ska anmäla mig till ett 8 km lopp den 30 september. Det är ganska långt fram iofs, men då har jag i alla fall tid på mig att inte bara fixa flås nog att ta mig fram, men också på en tid som inte är alltför pinsam. Så himla roligt!
Lindah
1981 • Sarpsborg, Norge
#38
26 maj 2012 kl 18:35
Gilla
Heja heja
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.